Листкове тісто – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Листкове тісто — основа для випічки, яку люблять багато господинь з причини її універсальності і завдяки легкому приємному смаку. З нього виходять смачні пиріжки, піца, торти і тістечка. Однак готувати його не так-то просто. Тому, щоб все зробити правильно, потрібно знати деякі секрети.

Листкове тісто швидкого приготування в домашніх умовах

За цим рецептом ви приготуєте листкове тісто досить швидко, тому бігти в найближчий супермаркет не має сенсу. Заготівля підійде для випічки піци, язичків, трикутників з м’ясною начинкою і пиріжків.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Вода 300 мл
  • Сіль 1 ч. л.
  • Борошно 500 гр.
  • Масло вершкове 150 гр.

Процес приготування:

  1. Як швидко приготувати листкове тісто в домашніх умовах? Вода для замісу тіста повинна бути заздалегідь очищена. Слідкуйте за тим, щоб вона була кімнатної температури. Всипаємо в воду сіль і перемішуємо її з водою до повного розчинення.
  2. Необхідну кількість борошна потрібно заздалегідь кілька разів просіяти, щоб наситити його киснем. Всипаємо борошно в солону воду і починаємо замішувати тісто спочатку виделкою, а потім за допомогою рук. Тісто має скрутитися в клубок, стати еластичним і м’яким. Загортаємо тісто у харчову плівку і залишаємо в спокої на 30 хвилин.
  3. За півгодини тісто потрібно розрізати на 4 рівні частини і скрутити кожну з них у грудку у вигляді кульки. Загортаємо кульки в харчову плівку і залишаємо в спокої на 7-10 хвилин.
  4. Перший кулька розгортаємо в тонкий пласт і змащуємо його рівномірно вершковим маслом. Тепер розгортаємо в такий же пласт наступний кульку тіста і викладаємо його поверх першого. Цей шар також змащуємо вершковим маслом. Те ж саме проробляємо з третім кулькою тесту. Четвертий шар змащувати маслом не потрібно.
  5. Вирівнюємо листи. Підтягуємо їх, якщо є така необхідність, щоб вони рівно прилягали один до одного. Потім згортаємо пласти в рулет дуже щільно обертаємо його плівкою і відправляємо в холодильник на 2 години.

Приємного апетиту!

Як приготувати листкове дріжджове тісто?

До вибору борошна для приготування листкового тіста слід підходити дуже уважно: вона повинна бути вищого гатунку, тонкого помелу і містити клейковину. Також борошно обов’язково потрібно просіяти перед замешиванием, щоб наситити киснем для більш швидкого бродіння.

Час готування – 8 ч. 40 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 600 гр.
  • Молоко – 300 мл
  • Масло вершкове – 350 гр.
  • Дріжджі пресовані – 40 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Підігріваємо молоко (100 міліграм), щоб воно стало теплим, але не гарячим. Насипаємо цукор і перемішуємо. Кришимо руками дріжджі.

Крок 2. Просіваємо борошно через сито кілька разів. Додаємо борошно (1 склянка) у готову опару. Перемішуємо вміст миски і залишаємо на 30-40 хвилин в теплому місці.

Крок 3. Ви зрозумієте, що опара «піднялася», за утворилася «шапочці». Заготовку для тіста переливаємо в більш зручну миску (широку і велику). Підігріваємо ще 200 грамів молока і додаємо його разом з сіллю в опару.

Крок 4. Поступово починаємо вводити борошно і паралельно перемішуємо тісто. Коли вся мука буде додана в заготовку і змішається з іншими інгредієнтами, відрізаємо від брикету невеликий шматочок вершкового масла (50 грамів) і відправляємо його в тісто.

Крок 5. Замішуємо тісто руками близько 15-20 хвилин. Коли воно перестане прилипати до рук, стане гладким і еластичним, скачуємо його в єдиний клубок, щільно накриваємо верх миски харчовою плівкою. Ставимо форму в холодильник на 3-4 години.

Крок 6. Розкладаємо прямокутний лист пергаментного паперу і укладаємо на нього м’яке вершкове масло (300 грамів). Накриваємо масло другим листом такого ж розміру і розкачуємо, формуючи квадратний або прямокутний пласт. Акуратно беремо листи з вершковим маслом між ними і відправляємо в холодильник. За 15 хвилин до того, як почнемо працювати з тестом, конструкцію потрібно дістати з холодильника.

Крок 7. Очищаємо робочу поверхню столу, на якій будемо розкачувати тісто. Посипаємо її невеликою кількістю борошна. Викладаємо тісто і робимо на його поверхні надріз у вигляді хреста. По глибині надріз повинен бути не менше 2-3 сантиметрів. Тягнемо тісто за кінчики, щоб утворився квадрат.

Крок 8. Злегка присипаємо тісто борошном і починаємо розгортати. Повинен вийти прямокутний пласт товщиною близько одного сантиметра. Масляній квадрат або прямокутник викладаємо в далеку від нас бік пласта тіста. Від країв тесту до сторін масляного шару повинно бути відстань не менше 1-2 сантиметрів.

Крок 9. Накриваємо другою частиною тіста масло на 1/3. Тепер укладаємо далекий край тіста поверх нижнього, щоб утворився «конвертик». Вирівнюємо краї тіста і «склеюємо» їх між собою, щоб вийшло три шари.

Крок 10. Перевертаємо тісто вузькою стороною і починаємо акуратно продавлювати пласт качалкою, щоб масло рівномірно розподілилася всередині тіста. Розкачуємо заготівлю таким чином, щоб по товщині вона вийшла не більше сантиметра.

Крок 11. Приблизно ділимо тісто на три частини. Найближчу до нас третина пласта загортаємо від себе, а дальню – до себе. Знову виходить щось схоже на «конвертик». Обертаємо заготовку в харчову плівку і кладемо на 1 годину в холодильник.

Крок 12. Робимо тісто з холодильника і кладемо його вузькою стороною до себе на поверхню столу, присипану борошном. Посипаємо борошном тісто. Розкачуємо його так, щоб воно не було товщі одного сантиметра. Повторюємо процедуру з «складанням» і охолодженням тесту. Потім будемо робити це ще пару разів.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт листкового бездріжджового тіста

Щоб тісто вийшло більш пишним, вибирайте масло, жирність якого буде високою. При бажанні, масло можна замінити маргарином. При розкочування тісто має бути холодним, тому періодично його потрібно класти в холодильник.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 450 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода холодна – 100 мл
  • Кислота лимонна – ½ ч. л.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Дістаємо з холодильника брикет вершкового масла і нарізаємо необхідне нам кількість шматочками середнього розміру.

Крок 2. Просіваємо вказане в рецепті кількість борошна через дрібне сито не менше двох разів. Відміряємо 50 грамів борошна, і додаємо її в миску з маслом. Рубаємо масло ножем до стану крихти. Тепер мнемо інгредієнти руками, намагаючись зібрати їх в грудку. Коли цей етап буде пройдений, тісто відправляємо в холодильник.

Крок 3. Всипаємо в іншу ємність 400 грамів борошна. У невеликій чашці або склянці змішуємо яйце, воду і лимонну кислоту: спочатку в склянку вливаємо воду, потім вбиваємо в неї яйце і інгредієнти з’єднуємо з допомогою виделки. Потім всипаємо в рідку суміш лимонну кислоту і знову перемішуємо продукти.

Крок 4. Вливаємо суміш в борошно і починаємо вимішувати тісто. Коли воно стане тугим, його буде простіше зібрати в грудку. На заздалегідь підготовлену робочу поверхню столу викладаємо тісто з миски (попередньо присипаємо стільницю борошном) і починаємо розкачати його в тонкий пласт. Дістаємо з холодильника олійною грудку і кладемо його на розкатане тісто таким чином, щоб можна було прикрити його краями тіста з усіх боків.

Крок 5. Перевертаємо заготівлю іншою стороною і відправляємо в такому положенні в холодильник на 20 хвилин. Потім його потрібно розкачати, щоб знову вийшов тонкий пласт. Повторюємо процедуру з загином країв тіста і охолодженням. Зробити це потрібно не менше чотирьох разів.

Крок 6. Обертаємо готове листкове тісто харчовою плівкою і відправляємо в холодильник. Зберігати його можна 3 дні. Для більш довгого зберігання, тісто потрібно розрізати на порції і відправити в морозилку.

Приємного апетиту!

Листкове тісто для Наполеона в домашніх умовах

Пропонуємо вам приготувати тісто для знаменитого і смачного торта з ніжною начинкою. Ласощі з листкового тіста виходить дуже ситним і в міру солодким.

Час готування – 2 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 3 склянки
  • Вода холодна – ¾ склянки
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Щоб приготувати листкове тісто для торта, необхідно використовувати очищену воду. Заливаємо її в склянку і ставимо в холодильник. Нам потрібно, щоб рідина була крижаною.

Крок 2. Вершкове масло заздалегідь виймаємо з холодильника, щоб воно підтануло. Просіваємо 3 склянки борошна через дрібне сито 2-3 рази, щоб вона наситилася киснем і тісто вийшло більш повітряним.

Крок 3. Висипаємо борошно в миску, щоб вийшло подобу гірки. Кришимо вершкове масло, допомагаючи собі ножем. Швидко перетираємо інгредієнти до стану крихти руками. Вливаємо крижану воду і вбиваємо яйце. Перемішуємо інгредієнти.

Крок 4. Вливаємо в тісто оцет і солимо. Замішуємо його до отримання еластичного і м’якого грудки. Тісто розрізаємо на два шматки, а потім кожен з них на два або чотири. Залежить від кількості коржів.

Крок 5. Тепер кожен грудку тіста необхідно розкачати, щоб вийшов пласт круглої форми. Викладаємо кожен з них в ємність для запікання і ставимо в попередньо розігріту духовку (температура 180 градусів, час приготування кожного коржа – 15 хвилин). Даємо готовим коржам охолонути. Тільки після цього їх можна буде просочувати кремом.

Приємного апетиту!

Листкове тісто в домашніх умовах для круасанів

Круасани стали улюбленим напоєм не тільки французів. Вони знайшли шанувальників у багатьох інших країнах завдяки незвичайному зовнішньому вигляду, чарівного аромату і смачною солодкої начинки. Основою десерту є листкове тісто, яке під силу приготувати будь-якій господині.

Час готування – 5 годин 50 хв.

Час приготування – 50 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 500 гр.
  • Дріжджі сухі – 15 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки
  • Молоко – 300 мл
  • Масло вершкове – 360 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У процесі приготування тесту нам знадобиться міксер. Тому слід підготувати заздалегідь. Змішуємо борошно з сіллю, перемішуємо інгредієнти і просіваємо через дрібне сито пару раз. Потім висипаємо борошно з сіллю в чашу міксера. Туди ж додаємо цукор і сухі дріжджі. Злегка перемішуємо сипку масу.

Крок 2. Включаємо міксер. У процесі збивання тіста вливаємо в чашу невеликий цівкою молоко. Потім викладаємо вершкове масло (60 грамів). Воно має бути м’яким, тому варто дістати його з холодильника заздалегідь. Замішуємо тісто протягом 10-15 хвилин.

Крок 3. Тепер дістаємо тісто з чаші і викладаємо на робочу поверхню столу для подальшого замісу. Тісто необов’язково вимішувати з допомогою міксера, ви можете це зробити руками від початку і до кінця. Формуємо з тіста грудку. Викладаємо його в миску, яку накриваємо харчовою плівкою. Залишаємо заготовку в теплому місці на 1,5-2 години.

Крок 4. Коли тісто підніметься, викладаємо його на присипану борошном робочу поверхню столу і починаємо розгортати. Повинен вийти тонкий пласт (1 сантиметр завтовшки). 300 грамів вершкового масла закладаємо в пакет для продуктів і розгортаємо його качалкою, щоб вийшов прямокутник. Він повинен бути трохи менше половини пласта тіста.

Крок 5. Викладаємо масло на той бік тесту, яка знаходиться далі від нас. Від країв масляного прямокутника повинне залишитися місце. Накриваємо масло спочатку незайнятої половиною тіста, а потім кладемо наверх ділянку, що залишився від верхньої половини. Присипаємо тісто борошном і розкочуємо пласт.

Крок 6. Стряхиваем надлишки борошна і формуємо з пласту «книжку»: загинаємо обидві сторони тесту до центру, а потім ліву сторону згинаємо до правої (вчетверо). Загортаємо тісто у фольгу і відправляємо в холодильник на півгодини.

Крок 7. Маємо тісто на столі так само, як і до охолодження, потім повертаємо його на 90 градусів і починаємо розгортати. Загортаємо тісто, щоб вийшла «книжка». Знову охолоджуємо тісто і через півгодини повторюємо алгоритм. Перед використанням тісто має полежати в холодильнику не менше двох годин.

Приємного апетиту!

Листкове тісто для самси в домашніх умовах

Рецепт тіста відноситься до розряду «ледачих», так як на відміну від класичного готується воно набагато швидше і простіше. В результаті заготівля виходить м’якою і смачною.

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 кг
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Маргарин – 180 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вливаємо необхідну кількість води в глибоку миску і додаємо туди ж яйце з допомогою ножа. Слідом додаємо рослинне масло і сіль. Збиваємо всі інгредієнти віночком.

Крок 2. Кілограм борошна перед тим, як додати в рідку суміш, необхідно кілька разів просіяти через дрібне сито, щоб наситити киснем. Починаємо вводити поступово, постійно помішуючи ложкою.

Крок 3. Збираємо тісто в грудку. Тепер йому потрібно відпочити близько півгодини в умовах кімнатної температури. Накриваємо тісто чистим кухонним рушником.

Крок 4. Через 30 хвилин тісто знову потрібно буде злегка замісити. Якщо вам не під силу обробляти таку кількість тіста відразу, розділіть його навпіл і замісіть кожну частину окремо.

Крок 5. Викладаємо маргарин в термостійку посуд і розігріваємо його до стану кашки в мікрохвильовій печі або на плиті.

Крок 6. Розкачуємо один з колобків тесту в тонкий пласт. Потім рівномірно змащуємо його маргарином. Для цієї мети використовуємо кулінарну кисть.

Крок 7. Поруч укладаємо другу частину тіста і також розкачуємо його в тонкий пласт, рівний розміру першого. Потім акуратно переносимо його і кладемо поверх першого шару з маргарином.

Крок 8. Звертаємо тісто в рулет. Накриваємо заготівлю рушником і ставимо в холодильник на півгодини. Через 30 хвилин рулет потрібно буде нарізати частинами і покласти кожну стороною зрізу вгору. Розкачуємо шматочки рулету від середини до країв так, щоб по центру пласт був товщі.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування листкового тіста на маргарині

В рецепті для замісу тесту не використовуються масло і яйця. Основними інгредієнтами є маргарин і борошно, що робить цей варіант приготування тіста більш економним.

Час готування – 2 ч. 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 500 гр.
  • Маргарин – 250 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку необхідно нарізати шматочками маргарин у вигляді кубиків. Щоб маргарин не підтанув, потрібно перекласти кубики в миску і відправити в холодильник.

Крок 2. Змішуємо борошно і дрібку солі. Просіваємо борошно з сіллю в окрему ємність кілька разів. Потім додаємо в сипку суміш кубики маргарину і перемішуємо вміст миски руками.

Крок 3. Вода для тіста повинна бути заздалегідь очищена і охолоджена. Вливаємо її в заготовку для тіста і перемішуємо з допомогою блендера або вилки до отримання вологої маси.

Крок 4. Скачуємо тісто в щільний шар і обмотуємо харчовою плівкою. Переносимо заготовку в холодильник і залишаємо на 20 хвилин.

Крок 5. Розкачуємо кулю тесту в пласт у вигляді прямокутника завтовшки не більше одного сантиметра. Складаємо тісто навпіл і повертаємо на 90 градусів. Розкачуємо його так само, як і в попередній раз, і знову складаємо навпіл. Обертаємо пласт харчовою плівкою і знову відправляємо на охолодження на 30 хвилин.

Крок 6. Повторюємо процедуру, описану вище, ще 2 рази. Коли тісто буде раскатано і складено в останній раз, загорніть його в плівку і відправте на охолодження мінімум на 1 годину перед тим, як використовувати.

Приємного апетиту!

Повітряне листкове тісто на кефірі

Технологія замісу листкового тесту на кефірі схожа з класичною. Завдяки додаванню вершкового масла заготівля виходить повітрям, багатошаровою і хрусткою.

Час готування – 1 ч. 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 склянка
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Борошно – 3 склянки
  • Масло вершкове – 250 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо зручну для замісу тіста широку і глибоку миску. Виливаємо в неї склянку кефіру. Ножем розбиваємо шкаралупу яйця рівно по центру і додаємо жовток разом з білком в кефір. Посипаємо інгредієнти сіллю і розмішуємо їх віночком.

Крок 2. Кілька разів просіваємо борошно через дрібне сито. Потім починаємо частинами вводити її в суміш кефіру і яйця. Замішуємо тісто ложкою, а потім, коли воно стане більш щільним, підключаємо до процесу руки.

Крок 3. Брикет охолодженого масла нарізаємо тонкими пластинками. Викладаємо в тарілку і посипаємо невеликою кількістю борошна. Візуально ділимо масляні пластинки на три частини.

Крок 4. Розкачуємо тонкий пласт тіста. Третину масла викладаємо на середину пласта і накриваємо його тістом, формуючи «конверт». Кінчиками пальців защипуємо краю конверта.

Крок 5. Повторюємо процедуру розкочування, укладання масла і формування конверта ще два рази. Не забуваємо кожен раз защипывать тісто по краях. Готове тісто загорнути в харчову плівку і кладемо в холодильник на одну годину. Якщо тривалість зберігання необхідно збільшити, покладіть тісто в морозилку.

Приємного апетиту!

Пишне листкове тісто на маслі

Тісто готується досить швидко. Завдяки деяким секретам виходить шаруватим і розсипчастим, яким і має бути. З заготівлі виходять пишні і дуже смачні вироби.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Борошно – 570 гр.
  • Масло вершкове – 400 гр.
  • Вода – 150 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку нам знадобиться звичайний стакан, в який ми вбиваємо куряче охолоджене яйце. Вливаємо туди ж оцет і додаємо дрібку солі. Збиваємо вміст склянки виделкою.

Крок 2. Тепер вливаємо в склянку воду (її слід заздалегідь очистити). Перемішуємо воду з яйцем виделкою і ставимо склянку з сумішшю в холодильник.

Крок 3. Просіваємо борошно 2-3 рази. Потім висипаємо її в глибоку і широку миску, щоб було зручніше замішувати тісто. Нарізаємо брикет вершкового масла, яке слід попередньо потримати в морозилці. Тепер рубаємо масло ножем прямо з борошном на більш дрібні шматочки. Руками перемішуємо борошно з маслом таким чином, щоб вийшла дрібна крихта. Робимо це досить швидко, щоб масло не встигло зігрітися.

Крок 4. Далі робимо невелике поглиблення в масі борошна і вершкового масла, а потім вливаємо туди рідку суміш з води і яйця, яку поставили в холодильник. Перемішуємо масу ложкою як можна швидше.

Крок 5. Перекладаємо отриману масу з миски на робочу поверхню столу. Тепер енергійно замішуємо тісто, не намагаючись досягти гладкості і однорідності. Тісто не повинно нагрітися. Формуємо з тіста прямокутник або товсту ковбаску. Загорнути його в харчову плівку і кладемо в холодильник на півтори години.

Приємного апетиту!

Домашнє листкове тісто на пиві

Якщо у вас в холодильнику є пляшка світлого пива, саме час використовувати його для приготування листкового тіста. Це ідеальна основа для шарувань та пирогів, які виходять дуже ніжними та смачними.

Час готування – 4 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Борошно – 3-4 ст.
  • Пиво світле – 1 склянка
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Масло вершкове – 250 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Перед тим, як почати підготовку тесту, слід потримати вершкове масло в морозильній камері. Пиво також має бути охолодженим. Необхідно робити все дуже швидко, щоб інгредієнти не встигли нагрітися.

Крок 2. Просіваємо борошно не менше двох разів, висипаємо її в широку миску з глибоким дном. Додаємо в борошно сіль і соду. Дістаємо з морозилки брикет масла і натираємо необхідну кількість на тертці або масло нарізаємо шматочками і рубаємо її ножем разом з борошном.

Крок 3. Вливаємо в масло склянку пива і починаємо вводити в суміш борошно, паралельно замішуючи тісто. Заготівля повинна вийти м’якою та еластичною. Прямокутник тесту загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 2 години.

Крок 4. Через пару годин виймаємо тісто з холодильника і маємо його на поверхні столу, яку присипаємо борошном. Розкачуємо з тіста пласт. Він повинен бути не більше одного сантиметра завтовшки.

Крок 5. Складаємо тісто таким чином, щоб вийшов «конверт». Защипуємо краї пальцями і перевертаємо тісто на 90 градусів. Повторюємо алгоритм ще раз. Загортаємо тісто в плівку і кладемо в холодильник на 2 години.

Приємного апетиту!