Маннік на сметані – 10 рецептів пишного розсипчастого лепешняку з покроковими фото

Маннік на сметані – один з тих десертів, на яких господині починають практикувати свої кондитерські навички. Готується він з простого набору продуктів, які завжди є на кухні. Ми підібрали 10 рецептів смачного і розсипчастого лепешняку, які зможуть повторити всі.

Класичний рецепт лепешняку з сметани в духовці

Смачний, розсипчастий, пишний манник завжди буде до речі до ароматного чаю або какао. Його ніжна консистенція приємно розчиняється мовою і залишає після себе приємний вершковий смак.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Борошно пшеничне-1 склянка
  • Сметана-1.5 склянки
  • Яйце куряче 3 шт.
  • Цукор-пісок 160 гр.
  • Манна крупа-1 склянка
  • Сода харчова 1 ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Масло рослинне для змазування форми
  • Оцет столовий 9% 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати пишний розсипчастий маннік на сметані в духовці? Розбийте в миску яйця, додайте трохи солі і манку, перемішайте до однорідності. Вам знадобиться для цього приблизно 2-3 хвилини.
  2. Потім не припиняючи перемішувати, всипте цукор.
  3. Далі всипте борошно і перемішайте тісто до однорідності.
  4. Сметану краще вибрати густу. Додайте в тісто сметану і добре перемішайте тісто. Воно повинно вийде гладке, густе і однорідне.
  5. Потім погасіть соду оцтом і додайте її в тісто, швидко перемішайте.
  6. Форму для запікання змастіть маслом. Викладіть тісто у форму і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте манник 40-50 хвилин. Готовність випічки перевіряйте дерев’яною шпажкою.

Приємного апетиту!

Пишний і розсипчастий маннік на сметані в духовці

Маннік на сметані – популярний домашній десерт, який хоч раз, але пробувала приготувати кожна господиня. Щоб манник вийшов пишним і в той же час розсипчастим, замісіть тісто на сметані.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Сметана 20 % жирності – 260-270 мл
  • Крупа манна – 200 гр.
  • Сода харчова – 1 щіпка.
  • цукровий Пісок – 180 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Ванілін – 0,5 гр.
  • Масло вершкове – 10 гр.

Процес приготування:

1. У мисці змішайте сметану і манну крупу, залиште суміш на 15-20 хвилин, щоб крупа набухла.

2. В іншій мисці змішайте яйця, цукор, соду і ванілін. Потім з’єднайте цю суміш з манкою і сметаною, перемішайте до однорідності.

3. Дно форми застелити пергаментним папером, змастіть вершковим маслом. У форму викладіть тісто. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, запікайте 40-45 хвилин.

4. Подавайте манник до чаю, прикрасивши його цукровою пудрою, ягодами, варенням або глазур’ю.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний маннік на сметані в мультиварці

Манник один з найшвидших і простих пирогів, які можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Запекти такий десерт можна як у духовці, так і в мультиварці.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 1 склянка
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • цукровий Пісок – 1 склянка
  • Сметана – 1 склянка
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло – для змазування чаші.

Процес приготування:

1. Яйця і цукор перекладіть в гущавину міксера, перемішайте їх на середніх обертах до однорідної маси. Кристалики цукру повинні розчинитися повністю.

2. Не припиняючи міксер, додати манку і продовжуйте перемішувати.

3. Далі в отриману масу додайте просіяне борошно і сметану, продовжуйте замішувати тісто.

4. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом, перекладіть в неї тісто.

5. Встановіть режим «Випічка» на 50-60 хвилин. Перевірте готовність пирога дерев’яною шпажкою, якщо вона залишилася суха, манник готовий. Дайте випічці трохи охолонути, вийміть її з форми і подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Дуже смачний повітряний маннік на сметані з яблуками

Зіпсувати манник дуже складно, а ось поліпшити його можна різними способами. Наприклад, додати в пиріг яблука. У вас вийде аналогія шарлотки, але з більш розсипчастою структурою.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Цукор – 1 склянка
  • Сметана – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Яблука – 2 шт.
  • Кориця мелена – 1 ч. л.
  • Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. У мисці змішайте сметану, цукор і манну крупу. Залиште цю масу на 15-30 хвилин, щоб манка набухла.

2. Потім вбийте в масу яйце, перемішайте.

3. Борошно просіяти, змішати її з содою і додайте в миску, перемішайте до однорідного стану.

4. Яблука помийте, очистіть від шкірки і серцевини, наріжте невеликими шматочками.

5. У тісто додайте яблука і корицю, перемішайте.

6. Увімкніть Духовку заздалегідь і прогрійте її до 180 градусів. Форму для запікання застелити пергаментним папером і змастіть вершковим маслом. Викладіть у форму тісто, розрівняйте його.

7. Випікайте манник 50-60 хвилин, готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Пиріг остудіть і подавайте на стіл разом з чаєм.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лепешняку на сметані з борошном

Якщо ви хочете, щоб ваш манник за смаком і консистенцією більше скидався на бісквіт, то додайте в тісто більше борошна. Особливих хитрощів в приготуванні цього десерту немає, тому він такий популярний і любимо усіма.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Крупа манна – 100 гр.
  • Сметана – 250 мл
  • Цукор – 150 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 80-90 гр.
  • Масло вершкове – 10-20 гр.

Процес приготування:

1. У глибокій мисці змішайте просіяне борошно, манку, сметану і цукор, залиште масу на 20 хвилин.

2. Яйця добре збийте в окремій ємності. Потім додайте яєчну масу в тісто, перемішайте.

3. Всипте соду, перемішайте тісто ще раз.

4. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, влийте в неї тісто. Духовку заздалегідь розігрійте до 180 градусів.

5. Запікайте манник 40-50 хвилин. Готовий пиріг трохи остудіть, потім вийміть з форми і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Ніжний і соковитий маннік на сметані з сиром

Ніжний і соковитий манник з додаванням сиру може довго залишатися м’яким. Дуже смачне поєднання виходить, якщо полити пиріг згущеним молоком. Процес його приготування такий же, як і для звичайного лепешняку.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Сметана – 120 мл
  • Сир – 250 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Цукор – 1 склянка
  • Розпушувач для тіста – 2 ч. л.
  • Цукор ванільний – 8 гр.
  • Масло – для змазування форми.

Процес приготування:

1. У глибокій мисці змішайте манку, цукор, сир, сметану і жовтки.

2. Додайте в тісто ванільний цукор і розпушувач. Білки окремо збийте до стійкої піни і перекладіть білкову масу в тісто. Перемішайте тісто повільними рухами ще раз до однорідного стану.

3. Змастіть чашу мультиварки вершковим маслом, викладіть в неї тісто, розрівняйте його. Встановіть програму «Випічка» на 50 хвилин. Щоб запекти манник в духовці, розігрійте її до 180 градусів і запікайте пиріг 50-60 хвилин.

4. Готовий манник остудіть у формі, потім вийміть його і подавайте на сніданок або полуденок.

Приємного апетиту!

Як приготувати пишний шоколадний маннік на сметані

Шоколадний манник – більш святковий варіант цієї випічки. Його можна розділити на два коржа, промазати кремом і отримати торт не гірше за інших.

Час готування: 105 хв

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 5-6.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Стружка кокосова – 1/3 склянки
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Сметана – 1 склянка
  • Цукор – 180 гр.
  • Какао – 2 ст. л.
  • Яйце куряче – 3 шт.

Процес приготування:

1. Сметану збийте з цукром до утворення однорідної пишної маси.

2. Потім по одному додайте яйця, щоразу вимішуючи тісто.

3. Далі додайте манну крупу, кокосову стружку і соду, продовжуйте перемішувати тісто.

4. В останню чергу додайте какао, добре перемішайте і залиште тісто на 20 хвилин при кімнатній температурі. Форму для запікання застелити пекарської папером, викладіть в неї тісто, розрівняйте його ложкою.

5. Запікайте манник в духовці при 200 градусах 30-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою, тісто не повинно прилипати до неї. Остиглий пиріг дістаньте з форми і подавайте до чаю.

Приємного апетиту!

Простий рецепт повітряного лепешняку на сметані з родзинками

Манник може легко стати вашим фірмовим блюдом. Готується він просто і з ним завжди можна трохи пофантазувати. Наприклад, додайте в тісто родзинки і смак випічки відразу заграє новими фарбами.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Цукор – 1 склянка
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 2 ст. л.
  • Сметана – 1 склянка
  • Сода харчова – 0,5 ч. л.
  • Оцет – 1 ч. л.
  • Ванілін – за смаком.
  • Яйця – 3 шт.
  • Родзинки без кісточок – за смаком.
  • Масло – для змазування форми.
  • цукрова Пудра – для посипання.

Процес приготування:

1. Манку змішайте з содою, гашеного оцтом, сметаною, перемішайте і залиште на 20 хвилин, щоб манка набухла.

2. Потім додайте цукор і ванілін, перемішайте.

3. Яйця збийте в окремій мисці і потім додати їх у тісто.

4. Далі просійте борошно і додайте її в тісто. Ізюм промийте і просушіть, також додайте в тісто, перемішайте.

5. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї тісто. Запікайте манник в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.

6. Пиріг остудіть у формі і перед подачею посипте його цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Як приготувати маннік на сметані і кефірі в домашніх умовах?

Смачний сніданок забезпечить вам пишний маннік на сметані і кефірі, він має прекрасний смак, як в теплом, так і в охолодженому вигляді. А ще краще приготувати манник з вечора і дати йому настоятися.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Крупа манна – 250 гр.
  • Кефір – 200 мл
  • Сметана – 200 мл
  • Цукор – 120 гр.
  • Розпушувач для тіста – 10-15 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.

Процес приготування:

1. Манну крупу змішайте з кефіром і сметаною, залиште на 20-30 хвилин.

2. Яйця збийте з цукром, розпушувачем, ванільним цукром і сіллю. Отриману масу додайте в миску до манки і замісіть тісто.

3. Форму застелити пергаментним папером, влийте в неї тісто.

4. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте манник 40-50 хвилин. Остудіть пиріг і подавайте його на сніданок з чаєм і варенням.

Приємного апетиту!

Повітряний і розсипчастий маннік на сметані з розпушувачем

В духовці, мультиварці або на сковороді манник виходить пишним і розсипчастим. Аромат гарячої випічки дуже швидко розлетиться по дому і збере всіх домашнім за чаєм.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Крупа манна – 1 склянка
  • Сметана – 1 склянка
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
  • Цукор ванільний – 1/3 ч. ложки
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Манку змішайте зі сметаною і залиште цю масу на 20-30 хвилин при кімнатній температурі. За цей час розтопіть на повільному вогні вершкове масло. Потім додайте в миску яйця, цукор, сіль і розтоплене вершкове масло.

2. Борошно просіяти, змішати її з розпушувачем і ваніллю. У рідку масу додайте сипучі компоненти, перемішайте. У вас вийде однорідне і густе тісто.

3. Форму змастіть маслом або просыпьте панірувальними сухарями. Викладіть в неї тісто і розрівняти його.

4. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Час випічки 40-50 хвилин, перевіряючи готовність лепешняку дерев’яною шпажкою, після проколу вона повинна залишитися сухою. Готовий пиріг охолодіть і посипте цукровою пудрою.

Приємного апетиту!