Маннік на сметані – один з тих десертів, на яких господині починають практикувати свої кондитерські навички. Готується він з простого набору продуктів, які завжди є на кухні. Ми підібрали 10 рецептів смачного і розсипчастого лепешняку, які зможуть повторити всі.
Класичний рецепт лепешняку з сметани в духовці
Смачний, розсипчастий, пишний манник завжди буде до речі до ароматного чаю або какао. Його ніжна консистенція приємно розчиняється мовою і залишає після себе приємний вершковий смак.
Інгредієнти на
8 порц.
- Борошно пшеничне-1 склянка
- Сметана-1.5 склянки
- Яйце куряче 3 шт.
- Цукор-пісок 160 гр.
- Манна крупа-1 склянка
- Сода харчова 1 ч. л.
- Сіль за смаком
- Масло рослинне для змазування форми
- Оцет столовий 9% 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати пишний розсипчастий маннік на сметані в духовці? Розбийте в миску яйця, додайте трохи солі і манку, перемішайте до однорідності. Вам знадобиться для цього приблизно 2-3 хвилини.
- Потім не припиняючи перемішувати, всипте цукор.
- Далі всипте борошно і перемішайте тісто до однорідності.
- Сметану краще вибрати густу. Додайте в тісто сметану і добре перемішайте тісто. Воно повинно вийде гладке, густе і однорідне.
- Потім погасіть соду оцтом і додайте її в тісто, швидко перемішайте.
- Форму для запікання змастіть маслом. Викладіть тісто у форму і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте манник 40-50 хвилин. Готовність випічки перевіряйте дерев’яною шпажкою.
Приємного апетиту!
Пишний і розсипчастий маннік на сметані в духовці
Маннік на сметані – популярний домашній десерт, який хоч раз, але пробувала приготувати кожна господиня. Щоб манник вийшов пишним і в той же час розсипчастим, замісіть тісто на сметані.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6-8.
Склад:
- Сметана 20 % жирності – 260-270 мл
- Крупа манна – 200 гр.
- Сода харчова – 1 щіпка.
- цукровий Пісок – 180 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Ванілін – 0,5 гр.
- Масло вершкове – 10 гр.
Процес приготування:
1. У мисці змішайте сметану і манну крупу, залиште суміш на 15-20 хвилин, щоб крупа набухла.
2. В іншій мисці змішайте яйця, цукор, соду і ванілін. Потім з’єднайте цю суміш з манкою і сметаною, перемішайте до однорідності.
3. Дно форми застелити пергаментним папером, змастіть вершковим маслом. У форму викладіть тісто. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, запікайте 40-45 хвилин.
4. Подавайте манник до чаю, прикрасивши його цукровою пудрою, ягодами, варенням або глазур’ю.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний маннік на сметані в мультиварці
Манник один з найшвидших і простих пирогів, які можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Запекти такий десерт можна як у духовці, так і в мультиварці.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 1 склянка
- Борошно пшеничне вищого сорту – 1 склянка
- Сода харчова – 1 ч. л.
- цукровий Пісок – 1 склянка
- Сметана – 1 склянка
- Яйця курячі – 2 шт.
- Масло – для змазування чаші.
Процес приготування:
1. Яйця і цукор перекладіть в гущавину міксера, перемішайте їх на середніх обертах до однорідної маси. Кристалики цукру повинні розчинитися повністю.
2. Не припиняючи міксер, додати манку і продовжуйте перемішувати.
3. Далі в отриману масу додайте просіяне борошно і сметану, продовжуйте замішувати тісто.
4. Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом, перекладіть в неї тісто.
5. Встановіть режим «Випічка» на 50-60 хвилин. Перевірте готовність пирога дерев’яною шпажкою, якщо вона залишилася суха, манник готовий. Дайте випічці трохи охолонути, вийміть її з форми і подавайте до чаю.
Приємного апетиту!
Дуже смачний повітряний маннік на сметані з яблуками
Зіпсувати манник дуже складно, а ось поліпшити його можна різними способами. Наприклад, додати в пиріг яблука. У вас вийде аналогія шарлотки, але з більш розсипчастою структурою.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 1 склянка
- Цукор – 1 склянка
- Сметана – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 склянка
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Кориця мелена – 1 ч. л.
- Масло – для змазування форми.
Процес приготування:
1. У мисці змішайте сметану, цукор і манну крупу. Залиште цю масу на 15-30 хвилин, щоб манка набухла.
2. Потім вбийте в масу яйце, перемішайте.
3. Борошно просіяти, змішати її з содою і додайте в миску, перемішайте до однорідного стану.
4. Яблука помийте, очистіть від шкірки і серцевини, наріжте невеликими шматочками.
5. У тісто додайте яблука і корицю, перемішайте.
6. Увімкніть Духовку заздалегідь і прогрійте її до 180 градусів. Форму для запікання застелити пергаментним папером і змастіть вершковим маслом. Викладіть у форму тісто, розрівняйте його.
7. Випікайте манник 50-60 хвилин, готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Пиріг остудіть і подавайте на стіл разом з чаєм.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування лепешняку на сметані з борошном
Якщо ви хочете, щоб ваш манник за смаком і консистенцією більше скидався на бісквіт, то додайте в тісто більше борошна. Особливих хитрощів в приготуванні цього десерту немає, тому він такий популярний і любимо усіма.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Крупа манна – 100 гр.
- Сметана – 250 мл
- Цукор – 150 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сода – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 80-90 гр.
- Масло вершкове – 10-20 гр.
Процес приготування:
1. У глибокій мисці змішайте просіяне борошно, манку, сметану і цукор, залиште масу на 20 хвилин.
2. Яйця добре збийте в окремій ємності. Потім додайте яєчну масу в тісто, перемішайте.
3. Всипте соду, перемішайте тісто ще раз.
4. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, влийте в неї тісто. Духовку заздалегідь розігрійте до 180 градусів.
5. Запікайте манник 40-50 хвилин. Готовий пиріг трохи остудіть, потім вийміть з форми і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Ніжний і соковитий маннік на сметані з сиром
Ніжний і соковитий манник з додаванням сиру може довго залишатися м’яким. Дуже смачне поєднання виходить, якщо полити пиріг згущеним молоком. Процес його приготування такий же, як і для звичайного лепешняку.
Час готування: 80 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Крупа манна – 1 склянка
- Сметана – 120 мл
- Сир – 250 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Розпушувач для тіста – 2 ч. л.
- Цукор ванільний – 8 гр.
- Масло – для змазування форми.
Процес приготування:
1. У глибокій мисці змішайте манку, цукор, сир, сметану і жовтки.
2. Додайте в тісто ванільний цукор і розпушувач. Білки окремо збийте до стійкої піни і перекладіть білкову масу в тісто. Перемішайте тісто повільними рухами ще раз до однорідного стану.
3. Змастіть чашу мультиварки вершковим маслом, викладіть в неї тісто, розрівняйте його. Встановіть програму «Випічка» на 50 хвилин. Щоб запекти манник в духовці, розігрійте її до 180 градусів і запікайте пиріг 50-60 хвилин.
4. Готовий манник остудіть у формі, потім вийміть його і подавайте на сніданок або полуденок.
Приємного апетиту!
Як приготувати пишний шоколадний маннік на сметані
Шоколадний манник – більш святковий варіант цієї випічки. Його можна розділити на два коржа, промазати кремом і отримати торт не гірше за інших.
Час готування: 105 хв
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 5-6.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 1 склянка
- Стружка кокосова – 1/3 склянки
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Сметана – 1 склянка
- Цукор – 180 гр.
- Какао – 2 ст. л.
- Яйце куряче – 3 шт.
Процес приготування:
1. Сметану збийте з цукром до утворення однорідної пишної маси.
2. Потім по одному додайте яйця, щоразу вимішуючи тісто.
3. Далі додайте манну крупу, кокосову стружку і соду, продовжуйте перемішувати тісто.
4. В останню чергу додайте какао, добре перемішайте і залиште тісто на 20 хвилин при кімнатній температурі. Форму для запікання застелити пекарської папером, викладіть в неї тісто, розрівняйте його ложкою.
5. Запікайте манник в духовці при 200 градусах 30-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою, тісто не повинно прилипати до неї. Остиглий пиріг дістаньте з форми і подавайте до чаю.
Приємного апетиту!
Простий рецепт повітряного лепешняку на сметані з родзинками
Манник може легко стати вашим фірмовим блюдом. Готується він просто і з ним завжди можна трохи пофантазувати. Наприклад, додайте в тісто родзинки і смак випічки відразу заграє новими фарбами.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 1 склянка
- Цукор – 1 склянка
- Борошно пшеничне вищого сорту – 2 ст. л.
- Сметана – 1 склянка
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Оцет – 1 ч. л.
- Ванілін – за смаком.
- Яйця – 3 шт.
- Родзинки без кісточок – за смаком.
- Масло – для змазування форми.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Манку змішайте з содою, гашеного оцтом, сметаною, перемішайте і залиште на 20 хвилин, щоб манка набухла.
2. Потім додайте цукор і ванілін, перемішайте.
3. Яйця збийте в окремій мисці і потім додати їх у тісто.
4. Далі просійте борошно і додайте її в тісто. Ізюм промийте і просушіть, також додайте в тісто, перемішайте.
5. Форму для запікання змастіть маслом і викладіть в неї тісто. Запікайте манник в духовці при 180 градусах 40-50 хвилин.
6. Пиріг остудіть у формі і перед подачею посипте його цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Як приготувати маннік на сметані і кефірі в домашніх умовах?
Смачний сніданок забезпечить вам пишний маннік на сметані і кефірі, він має прекрасний смак, як в теплом, так і в охолодженому вигляді. А ще краще приготувати манник з вечора і дати йому настоятися.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Крупа манна – 250 гр.
- Кефір – 200 мл
- Сметана – 200 мл
- Цукор – 120 гр.
- Розпушувач для тіста – 10-15 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
Процес приготування:
1. Манну крупу змішайте з кефіром і сметаною, залиште на 20-30 хвилин.
2. Яйця збийте з цукром, розпушувачем, ванільним цукром і сіллю. Отриману масу додайте в миску до манки і замісіть тісто.
3. Форму застелити пергаментним папером, влийте в неї тісто.
4. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте манник 40-50 хвилин. Остудіть пиріг і подавайте його на сніданок з чаєм і варенням.
Приємного апетиту!
Повітряний і розсипчастий маннік на сметані з розпушувачем
В духовці, мультиварці або на сковороді манник виходить пишним і розсипчастим. Аромат гарячої випічки дуже швидко розлетиться по дому і збере всіх домашнім за чаєм.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Крупа манна – 1 склянка
- Сметана – 1 склянка
- Яйця курячі – 2 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 1 склянка
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Цукор ванільний – 1/3 ч. ложки
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Манку змішайте зі сметаною і залиште цю масу на 20-30 хвилин при кімнатній температурі. За цей час розтопіть на повільному вогні вершкове масло. Потім додайте в миску яйця, цукор, сіль і розтоплене вершкове масло.
2. Борошно просіяти, змішати її з розпушувачем і ваніллю. У рідку масу додайте сипучі компоненти, перемішайте. У вас вийде однорідне і густе тісто.
3. Форму змастіть маслом або просыпьте панірувальними сухарями. Викладіть в неї тісто і розрівняти його.
4. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Час випічки 40-50 хвилин, перевіряючи готовність лепешняку дерев’яною шпажкою, після проколу вона повинна залишитися сухою. Готовий пиріг охолодіть і посипте цукровою пудрою.
Приємного апетиту!