Мармелад – смачне ласощі, від якого в домашніх умовах можна одержати максимум користі, адже його готують без додавання консервантів і барвників, на натуральних фруктах і ягодах і з додаванням корисних желирующих продуктів – агар-агару і желатину.
Мармелад з яблучного соку в домашніх умовах
Максимально нешкідливе ласощі з соку апельсина і свіжоприготованого яблучного пюре. Агар-агар дозволяє домогтися пружної консистенції мармеладу. Щоб використовувати ще менше цукру, можна брати яблука найбільш солодких сортів.
Інгредієнти на
4 порц.
- Яблука 400 гр.
- Апельсин 1 шт.
- Цукор-пісок 100 гр.
- Агар-агар 1.5 ч. л.
- Вода-120 мл
Процес приготування:
- Мармелад в домашніх умовах приготувати дуже просто. З апельсина віджимають сік. Повинно вийти близько 200 мл. Якщо одного фрукта недостатньо, слід взяти декілька.
- Сік переливають в мисочку і додають в нього агар-агар, який повинен набрякнути за 30 хвилин.
- З яблук очищають шкірку і видаляють насіння, а потім нарізають довільно.
- Фрукти поміщають в пакет для запікання і тримають в духовці, поки шматочки не стануть м’якими, а після пюрируют в сотейнику.
- У яблучне пюре вмішують цукор, додають воду і масу кип’ятять 5 хвилин. Вогонь не повинен бути сильним. Потім нагрів плити зменшують до мінімуму, вливають сік з агар-агаром і готують ще 5 хвилин.
- Готовий продукт розливають по формах, які попередньо краще змастити будь-яким маслом. Мармеладу дають застигнути протягом 2 годин, а після викладають в плоский посуд, присипану цукром. Можна пригощатися!
Мармелад з желатином в домашніх умовах
Желатин – корисний продукт для шкіри і кісток людини, тому мармелад на його основі не тільки смачний, але і принесе зміцнюючий ефект. Завдяки соку і цедри лимона, мармелад має легку кислинку і не буде приторно солодким.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Сік вишневий – 100 мл
- Вода – 100 мл
- Сік лимона – 6 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Цедра лимона – 1 ст. л.
- Желатин – 40 гр.
Процес приготування:
1. Сік вишні переливають в мисочку і висипають в нього желатин, щоб він набух протягом декількох годин.
2. Цукор змішують з водою і цедрою цитрусових, додають сік лимона і нагрівають, щоб суміш стала однорідною.
3. Після цього до цукрового сиропу додають вишневий сік з желатином і продовжують нагрівати, поки желатин не розчиниться.
4. Заготовку для мармеладу знімають з плити і проціджують, щоб прибрати цедру.
5. Суміш розливають по формах і поміщають в холодильник, щоб повністю застигла. Смачного частування!
Мармелад з апельсинового соку з агар-агаром
Домашній мармелад на основі соку з додаванням агар-агару – натуральне і корисне ласощі. Для його приготування можна використовувати будь сік, який подобається. Краще, якщо це буде свіжовичавлений: в ньому менше цукру і більше користі.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Агар-агар – 1 ч. л.
- Сік апельсиновий свіжовичавлений – 200 мл
Процес приготування:
1. З декількох апельсинів вичавлюють сік, можна з невеликим додаванням м’якоті.
2. У мисочці з’єднують 150 мл соку з агар-агаром і залишають на півгодини.
3. Решту соку змішують з цукром і нагрівають до кипіння на слабкому вогні.
4. У закипілу рідину обережно вводять суміш агар-агару з соком і добре перемішують. Продовжують кип’ятити ще 7 хвилин, потім дають трохи охолонути.
5. Теплу заготівлю розливають по формах і залишають для застигання. Мармелад досягає потрібної консистенції буквально за 20 хвилин, якщо формочки досить плоскі.
Як приготувати мармелад з чорної смородини?
Чорна смородина містить підвищену кількість вітаміну С, що робить її незамінним продуктом для зміцнення імунітету. При цьому з ягід смородини можна приготувати чудовий домашній мармелад. Все, що потрібно, — ягоди, цукор, вода і духовка.
Час приготування: 1 година 20 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Смородина – 1 кг
- Вода – 50 мл
- Цукор-пісок – 600 гр.
Процес приготування:
1. Смородину перебирають, заливають водою і кип’ятять кілька хвилин при слабкому нагріванні.
2. Масу протирають через сито, а вийшло пюре перекладають у сотейник і уварюють з цукром, поки трохи не загусне.
3. Отриману масу розподіляють по деку з пергаментом, шар повинен становити близько 1,5 см.
4. Заготовку ставлять у духовку і доводять до потрібної кондиції при мінімальному нагріві, дверцята потрібно відкрити, щоб виходила зайва волога.
5. Готовий Мармелад, коли зверху на ньому утворюється скориночка. Його охолоджують, нарізують порціями і подають до чаю.
Дуже смачний яблучний мармелад на зиму
Поласувати домашнім мармеладом в зимовий час року – додаткове задоволення. Пектин, що міститься в яблуках і зберігається в мармеладі, — дуже корисна речовина, що надзвичайно важливо вживати в холодну пору року.
Час готування: 9 годин.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 15.
Склад:
- Яблуко – 2,5 кг
- Цукор-пісок – 600 гр.
- Вода – 400 мл
Процес приготування:
1. Яблука промивають, видаляють насіннєві коробочки, але їх не викидають і готують окремо: при тепловій обробці з насіннєвих коробочок виділяється велика кількість пектину. Шкірку з скибочок яблук видаляти не потрібно.
2. Серцевини фруктів складають у сотейник і заливають водою, готують на середньому вогні, поки не стануть м’якими. Потім відкидають їх на сито і проціджують отриману масу – утворився пектин.
3. Яблучні дольки нарізають дуже дрібно. Можна, як варіант, прокрутити їх на м’ясорубці або натерти. Масу перекладають у каструлю і тушкують при слабкому нагріванні плити.
4. Пектин з яблучних насіннєвих коробочок разом з 200 гр. цукру додають до маси з подрібнених яблук. Все перемішують і продовжують тушкувати, збільшивши вогонь до середнього, поки шматочки не стануть м’якими (25 хвилин). Важливо регулярно перемішувати вміст каструлі, щоб яблука не пригоріли. Якщо рідини недостатньо для гасіння, можна додати трохи води.
5. Масу перебивають блендером або перетирають через сито, щоб вона стала максимально однорідною, і всипають решту цукру – 400 гр. Продовжують готувати на слабкому вогні, щоб пюре потихеньку уваривалось і зменшувалася в об’ємі. Маса буде готова, коли стане відходити від стінок і тримати форму.
6. Одержаний мармелад розкладають на деко з пергаментом рівним шаром і дають застигнути, а потім нарізають порціями.
Простий і смачний рецепт мармеладу з сливи
В цьому рецепті мармеладу із слив додають шоколад, щоб зробити смак десерту ще більш цікавим. Колір готового продукту буде залежати від кольору шкірки плодів – від темно-червоного до червоно-коричневого.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 15.
Склад:
- Зливу – 450 гр.
- Цукор-пісок – 6 ст. л.
- Вода – 60 мл
- Агар-агар – 1 ч. л.
- Шоколад – 25 гр.
Процес приготування:
1. Вимиті сливи розрізають навпіл і виймають кісточки.
2. У теплій воді розводять агар-агар і залишають на 10 хвилин для набухання.
3. Половинки плодів складають у каструлю і засипають цукром, а потім подрібнюють їх в пюре. Це зручно робити за допомогою заглибного блендера.
4. Пюре готують на середньому вогні 5-7 хвилин, помішуючи, щоб не пригоріло. Масу знімають з плити, додають агар-агар і шоколад, ще раз кип’ятять протягом декількох хвилин.
5. Сливовий фруктовий мармелад розподіляють по формочках і залишають застигнути. Зазвичай для цього достатньо не більше години.
Домашній мармелад з груш
Легкий у приготуванні рецепт грушевого мармеладу, який підкориться навіть початківцям кулінарам. Щоб його зробити, потрібен мінімум продуктів – соковиті груші, цукор і трохи води.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Груша – 1 кг
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – по необхідності.
Процес приготування:
1. Груші промивають, ріжуть невеликими шматочками, видаляють серцевину і кісточки.
2. Нарізані фрукти заливають водою, яка повинна покривати їх на 3-5 див. Груші варять, поки вони не розм’якшаться.Потім їх виймають і обсушують паперовим рушником.
3. Злегка остиглі шматочки фруктів перетирають через сито або пюрируют блендером, а потім кладуть цукор і перемішують.
4. Грушеву масу нагрівають на слабкому вогні, помішуючи, поки не загусне, протягом 5-10 хвилин.
5. Готовий мармелад розподіляють по формочках і дають охолонути, а потім подають до чаю.
Покроковий рецепт приготування мармеладу з агрусу
мармелад з агрусу можна додати цедру лимона або лайма, а також корицю, що додасть частування оригінальний і пікантний смак. Краще брати трохи недозрілі ягоди, оскільки в них міститься більше желюючий речовини – пектину.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Агрус – 1 кг
- Вода – ¼ склянки
- Цукор-пісок – 0,5 кг
- Цедра лимона або лайма – за смаком.
- Кориця мелена – на смак.
Процес приготування:
1. Ягоди промивають, видаляють хвостики і складають у каструлю з товстим дном.
2. Агрус заливають водою і варять, поки ягідки не стануть м’якими. Після цього масу пюрируют, а потім позбавляються від насіння за допомогою сита, добре протерши масу.
3. До отриманого пюре додають цукровий пісок і при бажанні корицю або цедру.
4. Масу ставлять на слабкий вогонь і готують близько 30 хвилин, поки вона не зменшиться в обсязі. Важливо постійно розмішувати продукт, щоб він не пригорів і не пристав до стінок посуду.
5. Перевірити готовність мармеладу можна, капнувши їм на блюдце. Якщо крапля не розтікається, масу можна розкласти по банках або інших ємкостей і закрити. Подавати мармелад холодним або використовувати для випічки.
Мармелад з гарбуза в домашніх умовах
Гарбузовий мармелад – ласощі з особливим осіннім смаком, яке можна подавати на Хелловін або просто їсти за вечірнім чаєм. Якщо хочеться більше пікантності можна додати до улюблених спецій – гвоздики, анісу, кардамону і кориці.
Час готування: 4 години 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Гарбуз – 250 гр.
- Сік лимонний – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
1. Гарбуз без шкірки і насіння нарізають невеликими шматочками, заливають водою і варять протягом 10-12 хвилин.
2. Желатин розводять в 100 мл холодної води і дають постояти для набухання 5-10 хвилин.
3. Відварені шматочки гарбуза перетворюють в пюре і готують ще 5 хвилин. Додають цукор, відклавши 2 ст. л., і продовжують варити ще 5 хвилин.
4. У гарбузове пюре додають лимонний сік, а потім желатин. Все перемішують, масу доводять до кипіння, але не кип’ятять.
5. Заготовку для мармеладу розливають по формах і дають охолонути. Продукт готовий до вживання через 4 години. Перед подачею посипають рештою цукру.
Як зробити домашній мармелад з варення?
Приготувати смачний домашній мармелад можна на основі улюбленого варення – наприклад, смородинового. Потрібно лише трохи агар-агару, щоб десерт тримав форму, і чистої води.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- смородинове Варення – 150 гр.
- Агар-агар – 10 гр.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
1. У сотейник висипають агар-агар і заливають водою.
2. Суміші дають закипіти, трохи помішуючи.
3. У гарячу рідину додають варення з смородини. Важливо дотримуватися пропорції складових, інакше мармелад не затвердіє.
4. Масу доводять до кипіння і знімають з вогню, проціджують через сито в іншу ємність, щоб позбутися від дрібних кісточок.
5. Отриману суміш розподіляють по формочках і дають застигнути. На цей процес буде достатньо 25 хвилин. Ласощі готово!