Мариновані лисички на зиму – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Мариновані лисички на зиму – це смачне і апетитне блюдо, яке припаде до смаку кожному, хто спробує хоча б один маленький жовтогарячий грибок. Лисички – це гриби, які легше за все піддаються збору, так як ростуть сімействами і не уражаються паразитами. Таким чином, нарвавшись на велике «сімейство» можна заготовити пікантну закуску на весь холодний період року, доклавши до цього мінімум зусиль і витративши зовсім небагато свого вільного часу.

Мариновані лисички з оцтом на зиму

Мариновані лисички з оцтом на зиму – це пікантна і оригінальна закуска, яку можна запропонувати не тільки мешканцям, але і самим витонченим гостям, бо як її смакові характеристики вражають, незважаючи на простоту процесу приготування.

Інгредієнти на
0.9 л.

  • Лисички свіжі 1 кг
  • Вода-3 л
  • Сіль 2 ст. л.
  • Для маринаду:
  • Вода-800 мл
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Гвоздика-3 бутона
  • Оцет столовий 9% 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Мариновані лисички на зиму готуються просто! Викладаємо на робочий стіл все необхідне.
  2. Гриби перебираємо і за 2 години до початку процесу замочуємо у холодній воді. Позбавляємося від сміття і землі, великі лисички розрізаємо на кілька частин.
  3. У сотейник наливаємо три літри води і закидаємо основний компонент, довівши до кипіння, знімаємо шумівкою піну і проварюємо 20-25 хвилин. Перекладаємо в сито.
  4. В окремій каструлі готуємо маринад: змішати воду з цукровим піском, гвоздикою, сіллю і перцем – кип’ятимо.
  5. У киплячий розсіл перекладаємо лисички і варимо 15 хвилин. Вливаємо оцет і вимикаємо нагрівання – розкладаємо по стерилізованим банкам і заливаємо рідиною. Баночки закатуємо кришками, ставимо дном вгору і обертаємо в плед на добу.
  6. Охолоджені заготовки опускаємо в льох, дегустувати можна всього за місяць!
  7. Смачного!

Мариновані лисички з цибулею на зиму

Мариновані лисички з цибулею на зиму – це неймовірно смачна заготівля, з приготуванням якої впорається навіть дитина, бо як гриби не вимагають тривалої теплової обробки, а також не бувають червивими. Зберігати такі баночки слід в прохолодному приміщенні без потрапляння прямих сонячних променів.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 1,5-1,8 л.

Інгредієнти:

  • Лисички – 2 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2,5 ст. ложки
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Гвоздика – 5 бутонів.
  • Цибуля – 5 шт.
  • Часник – 10 зуб.
  • Парасольки кропу – 5 шт.
  • Лист лавра – 1-2 шт.
  • Насіння гірчиці – 5 гр.
  • оцтова Есенція 70% – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо і обполіскуємо гриби, паралельно над парою стерилізуємо банки, а кришки замочуємо в окропі.

Крок 2. Лисички висипаємо в об’ємну каструлю, заливаємо водою, солимо (півтори столових ложки буде достатньо), доводимо до кипіння і засікаємо 20 хвилин.

Крок 3. Промиваємо парасольки кропу і переходимо до приготування маринаду: у сотейник наливаємо воду і закидаємо зелень.

Крок 4. Також додаємо інші прянощі і решту сіль, варимо 20 хвилин і вливаємо оцет.

Крок 5. У банки наливаємо ополоник розсолу і заповнюємо ємність вареними грибами, обов’язково доповнюємо очищеними зубками часнику і доверху вливаємо маринад. Прикриваємо банки кришками і стерилізуємо протягом 20 хвилин, після під горлечко наливаємо олію і закатуємо.

Крок 6. Приємного апетиту!

Мариновані лисички з лимонною кислотою на зиму

Мариновані лисички з лимонною кислотою на зиму – це оригінальна заготовка, яку готують зовсім небагато кулінари, віддаючи перевагу більш благородним грибів. Однак як показує практика, даремно, тому як це блюдо підкорить вас своїм смаком і ароматом.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 900 мл.

Інгредієнти:

  • Лисички – 1 кг
  • Вода – 300 мл

Для маринаду:

  • Вода – 700 мл
  • Кислота лимонна – 5 гр.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Лист лавра – 2-3 шт.
  • Сіль – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Руками видаляємо землю і гілочки з грибів, обполіскуємо і при необхідності розрізаємо на менші сегменти.

Крок 2. Викладаємо лисички в каструлю і заливаємо водою, варимо на помірному полум’я близько 20 хвилин і викладаємо в друшляк, промиваємо водою.

Крок 3. В іншому сотейнику готуємо маринад, об’єднуючи воду з приправами – відправляємо на конфорку.

Крок 4. У киплячий маринад закидаємо основний інгредієнт, тушкуємо 8-10 хвилин додаємо лимонку, чекаємо ще 2 хвилини.

Крок 5. Розкладаємо закуску по заздалегідь простерилизованным банкам і заливаємо маринадом, закатуємо під ключ і ставимо на кришки, на добу, накривши рушником. Готуйте і отримуйте задоволення!

Мариновані лисички з яблучним оцтом

Мариновані лисички з яблучним оцтом – це проста в приготуванні і надзвичайно смачна заготівля, приготувавши яку одного разу, ви будете повертатися до цього рецепту ще дуже багато разів. Яблучний оцет насичує гриби кисло-солодким смаком і приємним ароматом.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Лисички – 1 кг
  • Оцет яблучний – 125 мл
  • Цукор-пісок – ½ ст. л.
  • Перець чорний горошком – 4 шт.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Лист лавра – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом стерилізуємо скляні ємності разом з кришками.

Крок 2. Ретельно промиваємо гриби, великі рекомендується розрізати на невеликі шматочки.

Крок 3. Висипаємо лисички в каструлю і заливаємо водою, з моменту закипання проварюємо 10 хвилин і доповнюємо оцтом, сіллю, перцем, цукром-піском, лавром і гвоздикою. Перемішуємо інгредієнти і тушкуємо ще 15 хвилин.

Крок 4. Розфасовуємо закуску по стерильним баночках і щільно закорковуємо, перевертаємо верх дном і накриваємо пледом – залишаємо в такому вигляді на 24 години.

Крок 5. Ароматна страва переносимо в місце для зберігання і чекаємо дегустації. Приємного апетиту!

Мариновані лисички з часником

Мариновані лисички з часником неможливо зіпсувати, навіть якщо ви збираєтеся зайнятися заготівлею грибів на холодний період року вперше. На відміну від інших грибів, лисички не вимагають вимочування і тривалого варіння, що значно спрощує процес приготування і скорочує витрачений час.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Цибулина – 1 шт.
  • Лисички – 1 кг
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Гвоздика – 3 бутона.
  • Оцет столовий 9% – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Уважно перебираємо лисички, видаляючи весь сміття і фракції землі. Промиваємо.

Крок 2. Для маринаду кип’ятимо воду і закидаємо горошини перцю, сіль, цукор, лаврушку, нарізку часнику і цибулі, а також оцет – проварюємо кілька хвилин і прибираємо з конфорки.

Крок 3. В окремій вогнетривкому посуді гриби варимо близько 15 хвилин у воді з додаванням солі.

Крок 4. Після закінчення часу, викладаємо їх в сито і даємо стекти.

Крок 5. Розподіляємо гриби по заздалегідь простерилизованным банкам і заливаємо розсолом, маринадом, закорковуємо і переносимо в льох. Приємного апетиту!