Морський окунь – риба, володіє ніжним і м’яким смаком. Якщо його правильно приготувати, то у вас вийде справжній кулінарний шедевр. Причому це можуть бути абсолютно різні страви. Ми хочемо поділитися з вами 10 чудовими рецептами приготування морського окуня.
Морський окунь, запечений у фользі в духовці
Запекти морського окуня в духовці у фользі за цим рецептом зможе навіть починаюча господиня. У цієї риби дуже мало кісток, тому філе виходить дуже ніжним і м’ясистим. Подавати готового окуня найкраще з гарніром з картоплі або рису.
Інгредієнти на
3 порц.
- Окунь морський 3 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Помідор 1 шт.
- Приправа 1 ч. л.
- Сіль за смаком
- Суміш перців за смаком
- Петрушка 4 гілки
- Морква 2 шт.
- Масло рослинне 2 ст. л.
Процес приготування:
- Як смачно приготувати морського окуня? Тушки риби помийте, очистіть від луски і зріжте хвости.
- Морква очистіть, наріжте кружальцями і обсмажте на рослинному маслі протягом 5-6 хвилин. Потім влийте трохи води і тушкуйте ще 5-6 хвилин.
- Рибу натріть сіллю і спеціями, викладіть їх на фольгу. На кожного окуня покладіть по кілька шматочків болгарського перцю, кружечки помідорів і тушковану моркву.
- Загорніть тушки у фольгу. Запікайте блюдо в духовці при 200 градусах 20 хвилин. Потім розгорніть фольгу і готуйте ще 15-20 хвилин.
- Подавайте блюдо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Як смачно посмажити морського окуня в борошні на сковороді?
Універсальне блюдо на обід або вечеря – смажений морський окунь. Це смачна і недорога риба. Але її іноді навіть порівнюють з тріскою, окунь такий же м’ясистий і ніжний. Як правильно приготувати рибу на сковорідці, ви дізнаєтеся з нашого рецепта.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Тушка морського окуня – 2 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Тушки очистіть від луски і залишків нутрощів, зріжте плавники і добре помийте.
2. Борошно змішайте з сіллю і меленим перцем.
3. В отриманій суміші обваляйте окуня.
4. Потім обсмажте окуня на рослинній олії з обох сторін на помірному вогні до золотистого кольору.
5. Подавайте смаженого окуня в гарячому вигляді з гарніром за своїм смаком.
Приємного апетиту!
Як зварити смачну юшку з морського окуня?
Рибні супи або вуха – страва на любителя. Звичайно найсмачніша вуха – це та, яка приготована на багатті, але в умовах домашньої кухні теж можна приготувати смачний суп. З морського окуня вуха виходить наваристою, смачною і ароматною.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 5-6.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки морського окуня очистіть від луски і нутрощів, добре помийте і розріжте навпіл. Викладіть рибу в каструлю, залийте водою, поставте на вогонь і варіть 10-15 хвилин.
2. Ріпчасту цибулю і моркву дрібно наріжте, обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.
3. Картопля очистіть і наріжте кубиками.
4. Коли окунь звариться, вийміть його з бульйону, відокремити філе від кісток.
5. У рибний бульйон викладіть картоплю, варіть 10 хвилин. Потім викладіть в каструлю зажарку та філе окуня, посоліть і приправте вуха. Варіть ще 5-10 хвилин, потім накрийте каструлю кришкою і залиште на 20-30 хвилин.
6. За бажанням додайте рубану зелень і подавайте до столу юшку.
Приємного апетиту!
Морський окунь гарячого копчення в домашніх умовах
Приготувати смачного копченого окуня можна самостійно в домашніх умовах. Ця риба містить порівняно невелику кількість кісток, чому вона така популярна і смачна у будь-якому вигляді. Копчений окунь стане прекрасним доповненням до пива на посиденьки на природі, дачній ділянці.
Час готування: 4-5 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Окунь морський – 4 шт.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. Окуня випатрайте, обріжте плавники і хвіст, добре помийте.
2. Приготуйте тузлук і залиште в ньому рибу на 2-3 години. На літр води додайте 250 грам солі.
3. Після засолювання ретельно промийте її під проточною водою.
4. На дно коптильні всипте вільхову або яблучну стружку, зверху встановіть решітку. Тушки морського окуня змастіть рослинною олією і викладіть їх на решітку.
5. Накрийте коптильню кришкою, встановіть вантаж і розведіть вогонь.
6. Коптите окуня 25 хвилин. Час контролюйте від моменту, коли з-під кришки піде білий дим. Готового окуня остудіть і подавайте з пивом.
Приємного апетиту!
Морський окунь на решітці на мангалі
Риба на мангалі – просте, але дуже смачне блюдо для обіду або вечері. Ідеально для такого способу приготування підходить морський окунь, це м’ясиста риба, в міру жирна і смачна. Як правильно готувати рибу на мангалі, ми розповімо в цьому рецепті.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Окунь морський – 4 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Суміш перців мелена – за смаком.
- Цедра лимона – 1 ч. л.
- Сіль морська – за смаком.
- Часник – 2 зуб.
- мариновані Каперси – 1 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Тушки морського окуня випатрайте і добре помийте.
2. На боках зробіть кілька неглибоких надрізів, щоб маринад краще просочувався у філе.
3. Приготуйте маринад. Дрібно порубаєте петрушку, цедру лимона натріть на дрібній тертці. Зубчики часнику очистіть і пропустіть через прес. З каперсів злийте рідину і дрібно наріжте. Змішайте всі інгредієнти подрібнені, додайте мелений перець і столову ложку оливкової олії, добре перемішайте.
4. Маринадом змастіть тушки морського окуня зовні і всередині.
5. Викладіть тушки окуня на решітку мангала і готуйте за 12-15 хвилин з кожного боку.
6. Подавайте готового окуня з гарніром з печених овочів.
Приємного апетиту!
Червоний морський окунь з овочами в духовці
Запечені продукти зберігають більше корисних речовин, ніж ті, що приготовані на сковороді з використанням олії. Пропонуємо вам приготувати дуже смачне і соковите блюдо з червоного морського окуня і овочів.
Час готування: 65 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4-5.
Інгредієнти:
- Окунь морський червоний – 2 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки окуня випатрайте і ретельно вимийте.
2. Картоплю і моркву очистити. Болгарський перець розріжте навпіл і видаліть перегородки і насіння.
3. Картопля наріжте тонкими кружечками і викладіть на дно жароміцної форми.
4. Тушки розріжте вздовж і відокремте філе від кісток. Викладіть філе поверх картопляного шару.
5. Далі викладіть шар з часточок моркви і смужок болгарського перцю.
6. У мисці змішайте сметану, яйця, сіль і мелений перець. Отриманою сумішшю залийте заготовку.
7. Надішліть форму з рибою і овочами в духовку, розігріту до 180 градусів, на 45 хвилин. Готову страву трохи остудіть, розділіть на порції і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Ніжний і м’який морський окунь в сметані в духовці
Запечений окунь – приголомшливо смачна риба, відірватися від неї неможливо. Філе окуня нежирне, ніжне і добре засвоюється організмом. Маринад із сметани та зелені надає рибі ще більш яскравий аромат і смак.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Окунь морський – 2 шт.
- Горілка – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець запашний мелений – за смаком.
- Сметана – 3 ст. л.
- Приправа для риби – 1 ч. л.
- мигдальні Пелюстки – 1 ст. л.
- Пармезан – 2 ст. л.
- Сік лимонний – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для змазування форми.
Процес приготування:
1. Тушки морського окуня очистити від нутрощів і луски, добре помийте. Зробіть на боках кілька надрізів.
2. Складіть тушки в целофановий пакет, влийте горілку, зав’яжіть пакет і струсіть його. Залиште рибу на 15-20 хвилин. Це зробить філе ще більш м’яким і видалить неприємний рибний запах.
3. Приготуйте маринад. У миску влийте сметану, додайте спеції, сіль і лимонний сік.
4. Форму змастіть рослинною олією, викладіть на неї тушки морського окуня. Щедро промажте рибу сметанним маринадом і посипте тертим пармезаном і мигдалевими пелюстками.
5. Готуйте окунь в духовці при 200 градусах 20 хвилин. Подавайте запеченого в сметані окуня з салатом зі свіжих овочів.
Приємного апетиту!
Морський окунь з картоплею в духовці
Риба і картопля – дуже популярний і смачне поєднання для печених страв. Окунь – риба нежирна, але м’ясиста з невеликою кількістю кісток, готується вона швидко. Картопля з такою рибою виходить ніжним, ароматним і розсипчастим, обов’язково спробуйте.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 3-4.
Інгредієнти:
- Окунь морський – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Масло рослинне – для змазування форми.
- Сметана – 3-4 ст. л.
- Сіль –за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Окуня очистити від нутрощів і луски, добре помийте.
2. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте півкільцями.
3. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками. Форму змастіть рослинною олією. Викладіть шар з картоплі, посоліть і приправте його за смаком.
4. Тушки також змастіть сіллю і спеціями, викладіть на картоплю.
5. Помідор наріжте кружечками і разом з цибулею розкладіть його поверх риби.
6. Зверху полийте заготівлю сметаною.
7. Поставте форму з овочами і рибою в духовку, розігріту до 190 градусів, на 35-45 хвилин. Готовність страви визначайте за станом картоплі. Блюдо розділіть на порції і подавайте до обіду або вечері.
Приємного апетиту!
Як смачно приготувати морського окуня в мультиварці?
Готувати в мультиварці люблять багато господинь, адже це дуже просто. Морський окунь, приготовлений таким способом, займе почесне місце не тільки в повсякденному меню, але і прикрасить святковий стіл.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Окунь морський – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Квасоля стручкова – 400 гр.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Вино сухе біле – 50 мл
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Для заправки:
- Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Оцет винний – 1 ст. л.
- Мед – 1 ч. л.
- Сіль –за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіхи кедрові – 30 гр.
Процес приготування:
1. Для приготування страви краще використовувати філе морського окуня. Якщо у вас ціла тушка, то розріжте його вздовж і відокремте філе від кісток. Філе окуня полийте лимонним соком, сухим вином та оливковою олією.
2. Ріпчасту цибулю наріжте тонкими кільцями.
3. У чашу мультиварки влийте оливкову олію, викладіть цибулю рівномірним шаром.
4. Далі покладіть філе окуня, посоліть і приправте його за смаком. У меню мультиварки виберіть режим «Випічка» на 30 хвилин.
5. Через 15 хвилин встановіть над чашею мультиварки форму для готування на пару, в неї викладіть стручкову квасолю.
6. Готову стручкову квасолю заправте маслом, гірчицею, оцтом і медом, посоліть і приправте перцем за смаком, додайте кедрові горішки.
7. Подавайте філе морського окуня з гарніром із стручкової квасолі.
Приємного апетиту!
Морський окунь з морквою і цибулею на сковороді
Морський окунь – досить доступна риба. Вона не жирна і смачна. Готувати її можна великою кількістю способів. Один з найшвидших – це посмажити на сковороді і подавати разом з цибулею і морквою.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Корінь петрушки – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Масло рослинне – 50 мл
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Вода – 3 ст. л.
- Оцет – 70 мл
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Перець горошком – 4-5 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Філе морського окуня – 500 гр.
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю і моркву очистити. Цибулю наріжте тонкими кільцями, моркву – соломкою.
2. Корінь петрушки натріть на дрібній тертці.
3. На сковороді розігрійте олію. Викладіть овочі і смажте 5 хвилин на середньому вогні.
4. Потім до овочів додайте томатну пасту і воду, перемішайте і тушкуйте 10 хвилин.
5. Після цього додайте оцет, перець горошком, мелений перець, лавровий лист і сіль. Тушкуйте овочі на повільному вогні 10 хвилин.
6. Філе морського окуня наріжте порційними шматками, посоліть за смаком, обваляйте в борошні й обсмажте.
7. Посмажте рибу на рослинному маслі до готовності.
8. Подавайте рибу з тушкованими цибулею і морквою.
Приємного апетиту!