Як запекти мусаку з баклажанами і кабачками в духовці?
Кабачки, баклажани і обсмажений з помідорами та цибулею яловичий фарш викладаються у форму для запікання шарами. Все заливається соусом бешамель і посипається сиром.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Фарш яловичий – 800 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Часник – 1-2 зубчики.
- Молоко – 500 мл
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
Процес приготування:
1. Кабачки з баклажанами миємо й нарізаємо на кружечки. Додаємо до них трохи солі, щоб вони виділили сік. Цибулю і часник також чистимо і дрібно нарізаємо.
2. Помідори ошпарюємо окропом, потім опускаємо в крижану воду, знімаємо шкірку і нарізаємо на дрібні кубики.
3. Зливаємо сік, що утворився від кабачка з баклажанами і обсушуємо їх на паперовому рушнику. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому овочі до золотистої скоринки.
4. Також окремо обсмажуємо на сковороді нарізану цибулю з часником до прозорості і відправляємо туди фарш. Краще всього приготувати фарш самостійно вдома. Як тільки він приготується, додаємо нарізані помідори й тушкуємо ще кілька хвилин. Солимо і перчимо до смаку, перемішуємо, знімаємо з вогню.
5. Приступаємо до приготування соусу бешамель. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло. У цей час окремо підігріваємо молоко.
6. Насипаємо в розтоплене масло борошно і добре перемішуємо. Обсмажуємо близько 30 секунд. Знімаємо сковороду з вогню і даємо трохи охолонути.
7. Поступово вливаємо підігріте молоко, не перестаючи помішувати вінчиком. Готуємо соус приблизно 3 хвилини, поки він не загусне.
8. Знімаємо з вогню й даємо трохи охолонути. В окремій ємності збиваємо 2 яйця і вливаємо їх тонкою цівкою в сотейник, одночасно помішуючи віночком. Додаємо сіль за смаком і трохи мускатного горіха.
9. Беремо форму для запікання і змащуємо її невеликою кількістю рослинного масла. Першим шаром викладаємо обсмажені баклажани.
10. Далі кладемо фарш, тертий твердий сир і кабачки.
11. Останнім шаром знову викладаємо фарш.
12. Тепер заливаємо все соусом бешамель і посипаємо тертим сиром.
13. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо мусаку протягом 40 хвилин.
14. Даємо готовому страві постояти приблизно 15 хвилин, а потім перекладаємо в тарілку і подаємо до столу з зеленню і овочами. Приємного апетиту!