Мусака з баклажанами по-грецьки – 8 рецептів мусака з фаршем, картоплею з покроковими фото

Смачна мусака з баклажанами і соусом бешамель

Картоплю відварюється, нарізати кружечками і викласти у форму для запікання, зверху йде обсмажені баклажани і фарш. Все заливається соусом з молока, вершкового масла, борошна, мускатного горіха і яєць. Кожен шар також посипається тертим сиром.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції – 6.

Склад:

  • Баклажани – 100 гр.
  • Фарш м’ясний – 800 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Помідори – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Молоко – 800 мл
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Борошно пшеничне – 50 гр.
  • Горіх мускатний 0.5 ч. л.
  • Яйця – 4 шт.
  • Орегано – за смаком.
  • Кориця – 1 паличка.

Процес приготування:

1. Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю, поки він не стане золотистим.

2. Перекладаємо цибулю з сковороди в окрему ємність і кладемо на сковороду фарш. Злегка обсмажуємо, періодично помішуючи.

3. Відправляємо до фаршу обсмажену цибулю і натерті на тертці помідори.

4. Додаємо сіль, чорний перець, орегано, паличку кориці і перемішуємо. Тушкуємо на середньому вогні, поки не випарується вся рідина. Потім збільшуємо вогонь і обсмажуємо фарш ще кілька хвилин. Знімаємо сковороду з вогню.

5. Картоплю ретельно миємо, чистимо і відварюємо до напівготовності у підсоленій воді.

6. Баклажани миємо й нарізаємо тонкими скибочками. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому овоч, поки не з’явиться золотава скоринка.

7. Приступаємо до приготування соусу бешамель. Розтоплюємо вершкове масло на сковороді, додаємо борошно і обсмажуємо кілька хвилин, не перестаючи помішувати.

8. Далі поступово вливаємо гаряче молоко, одночасно помішуючи віночком. Додаємо сіль з мускатним горіхом, ще раз перемішуємо і даємо трохи охолонути. Вбиваємо в суміш яйця, безперервно помішуючи.

9. На дно форми викладаємо нарізаний кружечками зварений до напівготовності картоплю і присипаємо його невеликою кількістю тертого сиру.

10. Далі викладаємо обсмажені баклажани і також посипаємо сиром.

11. Останнім відправляємо форму фарш.

12. Заливаємо все готовим соусом бешамель.

13. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо в ній мусаку протягом 20-40 хвилин. На кілька хвилин до приготування посипаємо зверху рештою твердим сиром.

14. Перекладаємо готову страву на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!