Смачна мусака з баклажанами і соусом бешамель
Картоплю відварюється, нарізати кружечками і викласти у форму для запікання, зверху йде обсмажені баклажани і фарш. Все заливається соусом з молока, вершкового масла, борошна, мускатного горіха і яєць. Кожен шар також посипається тертим сиром.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції – 6.
Склад:
- Баклажани – 100 гр.
- Фарш м’ясний – 800 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Помідори – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Молоко – 800 мл
- Масло вершкове – 80 гр.
- Борошно пшеничне – 50 гр.
- Горіх мускатний 0.5 ч. л.
- Яйця – 4 шт.
- Орегано – за смаком.
- Кориця – 1 паличка.
Процес приготування:
1. Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю, поки він не стане золотистим.
2. Перекладаємо цибулю з сковороди в окрему ємність і кладемо на сковороду фарш. Злегка обсмажуємо, періодично помішуючи.
3. Відправляємо до фаршу обсмажену цибулю і натерті на тертці помідори.
4. Додаємо сіль, чорний перець, орегано, паличку кориці і перемішуємо. Тушкуємо на середньому вогні, поки не випарується вся рідина. Потім збільшуємо вогонь і обсмажуємо фарш ще кілька хвилин. Знімаємо сковороду з вогню.
5. Картоплю ретельно миємо, чистимо і відварюємо до напівготовності у підсоленій воді.
6. Баклажани миємо й нарізаємо тонкими скибочками. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому овоч, поки не з’явиться золотава скоринка.
7. Приступаємо до приготування соусу бешамель. Розтоплюємо вершкове масло на сковороді, додаємо борошно і обсмажуємо кілька хвилин, не перестаючи помішувати.
8. Далі поступово вливаємо гаряче молоко, одночасно помішуючи віночком. Додаємо сіль з мускатним горіхом, ще раз перемішуємо і даємо трохи охолонути. Вбиваємо в суміш яйця, безперервно помішуючи.
9. На дно форми викладаємо нарізаний кружечками зварений до напівготовності картоплю і присипаємо його невеликою кількістю тертого сиру.
10. Далі викладаємо обсмажені баклажани і також посипаємо сиром.
11. Останнім відправляємо форму фарш.
12. Заливаємо все готовим соусом бешамель.
13. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо в ній мусаку протягом 20-40 хвилин. На кілька хвилин до приготування посипаємо зверху рештою твердим сиром.
14. Перекладаємо готову страву на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!