Начинка для пиріжків – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Пиріжки з різними начинками можна готувати як в якості частування до чаю або прохолодних напоїв, так і як доповнення до перших страв – бульйонів і супів-пюре. Начинка може бути солоною, з овочами або м’ясом, так і солодкої або з легкою кислинкою. Все залежить від смакових уподобань кулінара і його близьких!

Яблучна начинка для смажених пиріжків з дріжджового тіста

Нескладне в приготуванні випічка для тих, хто хоче порадувати сім’ю смачними і ароматними яблучними пиріжками. Для начинки переважно брати соковиті фрукти кислих сортів, а для тіста – сметану підвищеної жирності.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Для тіста:
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сметана 3 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль 1 щіпка
  • Сода харчова ½ ч. л.
  • Борошно пшеничне 200 гр.
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Масло рослинне для смаження
  • Для начинки:
  • Яблука 500 гр.
  • Масло вершкове 1 ст. л.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Кориця за смаком

Процес приготування:

  1. Смачну начинку для пиріжків приготувати дуже просто. У підходящої глибокій ємності змішують інгредієнти для тіста. В останню чергу додають борошно і добре вимішують, поки тісто не стане щільним, але м’яким. Залишають на 20 хвилин під рушником.
  2. У яблук видаляють шкірку і позбавляються від серцевини з насінням.
  3. Фрукти нарізують кубиками середнього розміру.
  4. У глибокій сковороді розтоплюють масло, викладають шматочки яблук і готують близько 3 хвилин, помішуючи, потім додають цукор з корицею і продовжують мучити фруктові кубики ще близько 2 хвилин. Після цього начинку слід остудити.
  5. Тісто розкачують ковбаскою і нарізають шматочками.
  6. Кожен шматочок перетворюють в коржик, в центр якої кладуть по 1 ст. л. начинки і защипують краю. Бажано не формувати пиріжки надто великими, інакше їм буде потрібно занадто багато часу для обжарювання.
  7. Заготовки з яблучною начинкою викладають на сковороду з великою кількістю рослинного (соняшникової або іншого) масла і обсмажують з усіх боків до рум’яності. Подавати пиріжки краще злегка охолодженими.

Начинка для пиріжків з зеленою цибулею і яйцем

Пиріжки з такою начинкою дуже легкі в приготуванні і добре підходять в якості доповнення до бульйонів і супів, особливо в літній час, коли в наявності завжди багато свіжого зеленого лука.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Тісто дріжджове – 200 гр.
  • Яйце – 5 шт.
  • Цибуля зелена – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Яйця відварюють у підсоленій воді до готовності, а потім поміщають в холодну воду.

2. Вимитий і злегка обсушенный цибулю дуже дрібно нарізають.

3. Яйця очищають і рубають кубиком.

4. У глибокій мисці яєчну масу змішують з цибулею, солять і перчать.

5. З тіста формують невеликі коржі, на середину кожної з яких кладуть трохи цибульно-яєчної начинки. Краї кожного пиріжка добре защипують.

6. Пиріжки викладають на деко з пергаментом швами вниз і випікають протягом 20 хвилин. Температура включення духовки – 180 градусів.

Начинка з яйця і рису для пиріжків

Ще один досить простий рецепт несолодкої пиріжкової начинки, в яку для соковитості додають цибулю. Можна брати як дрібно нарізану ріпчасту, так і свіжий зелений – все залежить від уподобань кулінара.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Тісто дріжджове – 1 кг
  • Яйце – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рис – ¼ склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Рис відварюють до повної готовності, помістивши крупу в киплячу воду з розрахунку – води в два рази більше, ніж крупи.

2. Цибулину потрібно дрібно порубати. Якщо береться зелений лук – його ріжуть максимально дрібно. Підготовлені шматочки цибулі обсмажують в олії.

3. Яйця відварюють, охолоджують і нарізають не занадто дрібно, щоб вони відчувалися в начинці.

4. У підходящою за обсягом мисці з’єднують складові начинки – цибуля, яйця і проціджений рис. Додають сіль і перець, добре перемішують.

5. Тісто розділяють на порції і з кожної ліплять кругляшек, в центр кожної коржі кладуть начинку, і защипують краю. Заготовки кладуть на лист, який попередньо промащують маслом. Шов пиріжків повинен розташовуватися знизу.

6. Випікають вироби, поки не підрум’яняться. Температура роботи духовки – 180 градусів. Подають пиріжки теплими з бульйоном або супом-пюре.

Дуже смачна начинка з капусти для пиріжків в духовці

Легка в приготуванні, неймовірно соковита і смачна начинка на основі капусти сподобається і початківцям кулінарам, і тим, хто вже давно захоплюється випічкою. Капусту краще брати торішнього врожаю: вона дає менше рідини і більше смаку.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Тісто дріжджове – 500 гр.
  • Капуста – 1 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч. л.
  • мускатний Горіх тертий – 1 щіпка.
  • Паста томатна – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Капусту нарізають тонкими смужками. Чим дрібніше будуть капустяні скибочки, тим більш соковитою і смачною вийде начинка. Нарізану капусту пересипають в миску і на пару хвилин заливають окропом. Після цього воду зливають.

2. У глибокій сковороді В маслі, обсмажують дуже дрібно нарізану цибулю і натерту в стружку морквину. Готують засмажку протягом 8 хвилин, помішуючи.

3. До овочів додають капусту, збільшують нагрівання і обсмажують всі разом ще протягом 10 хвилин.

4. Всипають спеції, цукор і сіль, додають томатну пасту і готувати ще 10 хвилин на слабкому вогні. Важливо добре прожарити капусту, щоб вона набула яскравий, насичений смак. На цьому етапі можна регулювати солодкість продукту або додати більше перцю, якщо потрібна пікантна начинка.

5. У підготовлені з тіста коржика середнього розміру викладають злегка охолоджену капустяну начинку, защипують краї і випікають заготовки до рум’яного кольору в духовці при 180 градусах.

Начинка зі свіжих яблук для пиріжків, запечених в духовці

Такі пиріжки з начинкою з свіжих яблук можна приготувати навіть на сніданок, тому що при налічіі готового тіста, випічка готуватися швидко і легко. Фрукти бажано взяти кислуватих сортів або додати до начинки трохи лимонного соку або лимонної кислоти.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • дріжджове Тісто – 300 гр.
  • Яблуко – 1 кг
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Кориця мелена – на смак.

Процес приготування:

1. Фрукти промивають, видаляють шкірку і насіння з серцевиною.

2. Нарізають яблучка кубиком середньої товщини.

3. У глибокій сковороді розтоплюють масло.

4. В олії смажать фрукти протягом 3-4 хвилин, не накриваючи кришкою, на середньому вогні і перемішують у процесі лопаткою.

5. Додають корицю і цукор, продовжують прогрівати начинку ще близько 3 хвилин. Важливо не переготовить яблука, щоб вони не перетворилися на пюре, а зберегли цілісність форми. Зайву рідину з сковороди зливають, а начинку охолоджують.

6. З тіста готують плоскі коржі, в центр кожної кладуть начинку і загортають. Випікають пиріжки при 180 градусах, уклавши їх на деко швом вниз. Коли підрум’яняться – можна діставати і подавати, трохи остудивши.

Як приготувати начинку для пиріжків з картоплею?

Насичена картопляна начинка для пиріжків сподобається тим, хто віддає перевагу їсти суп або бульйон не з хлібом, а з чимось більш істотним.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • дріжджове Тісто – 300 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Бекон копчено-варений – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Очищені картоплини нарізають дрібними кубиками.

2. Цибулину також подрібнюють, щоб вийшли кубики пропорційно картопляним.

3. Бекон також повинен бути нарізаний за аналогією з іншими компонентами начинки.

4. Всі інгредієнти змішують в одній мисці і доводять до смаку за допомогою бажаної кількості перцю і солі.

5. З тіста скачують невеликі кульки, роблять заглиблення посередині кожного для начинки, викладають її і защипують краю.

6. Заготовки викладають на деко, змащене маслом, так, щоб шви-защипи виявилися знизу. Зверху пиріжки змащують збитим яйцем і випікають до рум’яного кольору при середній температурі нагрівання духовки. Насолоджуйтесь!

Дуже смачна начинка для пиріжків з грибами

Для грибної пиріжкової начинки краще вибирати лісові грибочки з яскравим ароматом і насиченим смаком. Однак за відсутності такого інгредієнта можна використовувати, наприклад, шампіньйони. Тоді краще знайти королівський сорт цих грибів, який відрізняється від звичайних більш виразним ароматом.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Тісто дріжджове – 1 кг
  • Гриби – 800 гр.
  • Рис довгозернистий – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для змащування пиріжків:

  • Жовток – 1 шт.
  • Молоко – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Рис промивають, додають воду і варять, поки не стане м’яким. Важливо, щоб він вийшов розсипчастим.

2. Цибулини дуже дрібно нарізують і обсмажують з додаванням вершкового масла.

3. Гриби очищають при необхідності, ріжуть дрібним кубиком і додають до злегка подрумяненному луку. Приправляють сіллю і перцем, а також будь-якими відповідними спеціями, смажать протягом 15 хвилин.

4. Готові гриби з цибулею пропускають через м’ясорубку або подрібнюють в комбайні.

5. У глибокій мисці грибну масу змішують з вареним рисом і дуже дрібно нарізаним кропом. Додають, якщо потрібно, ще трохи солі і перцю.

6. З тіста формують невеликі коржі, на кожну з яких викладають грибну начинку і ліплять закриті пиріжки. Їх викладають на лист, змазують збитим жовтком з молоком, дають піднятися протягом 10 хвилин, а потім випікають, поки не стануть апетитно рум’яними. Температура нагрівання духової шафи – 200 градусів, орієнтовний час випічки – 20 хвилин.

Проста і смачна начинка з сиру для пиріжків

Сирна начинка для пиріжків може бути солодкою, так і солоною. Варіант сиру з зеленню – оригінальний рецепт для тих, кому хочеться приготувати смачну закуску до насиченим бульйонів або супів-пюре. Зелень можна брати будь-яку, виходячи з власних побажань, — найбільш ароматними, пиріжки виходять з базиліком, кінзою або кропом.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Сир – 300 гр.
  • Зелень (петрушка, кріп, базилік, кінза) – за смаком.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • дріжджове Тісто – 300 гр.

Процес приготування:

1. Сир протирають через сито або подрібнюють у блендері в однорідну масу.

2. Зелень промивають, обсушують і дуже дрібно нарізають.

3. За аналогією обробляють зелений лук.

4. Всі складові начинки змішують і додають сіль і яйце.

5. З тіста формують коржики, в центр кожної з яких кладуть сирну начинку з зеленню.

6. Пиріжки обсмажують на сковороді з великою кількістю масла або випікають протягом 20 хвилин при середній ступені нагріву духовки. Соковиті смачні пиріжки готові!

М’ясна начинка з фаршу для пиріжків

Рецепт для тих, хто навіть пиріжки воліє з м’ясом. Вони можуть подавати як самостійне блюдо або прикрасити обід з м’ясним або овочевим бульйоном, або не надто густим супом. Переважно вибирати не занадто сухий фарш або додати до нього трохи бекону або жиру.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Жовток – 2 шт.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для м’ясних страв – за смаком.
  • Вода – ¼ склянки
  • дріжджове Тісто – 300 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Очищені цибулини нарізати дуже дрібно.

2. Фарш змішують з цибулею, додають сіль, спеції і трохи води.

3. Тісто ділять на шматочки і скачують кожен кульку.

4. Розплющують кульки, щоб вийшли коржі, і в кожну кладуть м’ясну начинку. Акуратно закривають пиріжки. Можна надати їм будь-яку форму – від круглих до трикутників або квадратиків.

5. Деко для випікання змащують маслом, викладають заготовки і дають їм постояти 15 хвилин, а після змащують жовтком і присипають кунжутом.

6. Випікають м’ясні пиріжки протягом півгодини. Температура включення духовки – 180 градусів. Готові вироби подають, коли вони злегка охолонуть.

Солодка начинка для пиріжків з щавлю з цукром

Оригінальний рецепт солодких пиріжків зі щавлем. Зазвичай цей продукт використовують в інших стравах і не з цукром, однак такий рецепт припаде до смаку тим, хто любить дивувати нестандартними кулінарними рішеннями.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • дріжджове Тісто – 300 гр.
  • Щавель свіжий – 300 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Масло рослинне – для змащення.

Процес приготування:

1. Промиті листочки щавлю нарізають.

2. Щоб позбавити щавель від зайвої кислоти, можна обдати його окропом.

3. До підготовленої щавлевої маси додають цукор і добре перемішують. Важливо злити зайву рідину, якщо вона є. Начинка повинна бути досить сухий.

4. Тісто розділяють на невеликі порції, кожну скачують в кульку і розплющують.

5. У центр кожної отриманої коржі викладають щавлеву начинку і формують пиріжок.

6. На деко, який попередньо змащують невеликою кількістю масла, викладають заготовки так, щоб шов-защипи знаходився знизу. Випікають вироби 25 хвилин, попередньо розігрів духовку до 180 градусів. Швидко і просто!