Панна-котта – один з найбільш смачних десертів з насиченим ванільним запахом і вершковим смаком. Рецепт цього ласощі прийшов до нас з італійської кухні. Щоб спробувати «правильну» панна-котту, потрібно знати деякі секрети її приготування.
Класичний рецепт панакоти в домашніх умовах
Щоб приготувати справжню панакоту, варто вибрати жирні вершки – 30-33%. Ідеальний варіант – обзавестися натуральною ваніллю, проте це не дуже дешево і не завжди доступно, тому використовуйте ванілін або ванільний цукор.
Інгредієнти на
12 порц.
- Вершки 500 гр. (30-33%)
- Молоко коров’яче 250 мл
- Цукор-пісок 100 гр.
- Вода 50 мл
- Желатин 18 гр.
- Ванільний цукор 1 ч. л.
Процес приготування:
- Як приготувати панакоту за класичним рецептом в домашніх умовах? Вливаємо заздалегідь очищену воду в глибоку ємність і додаємо в неї желатин. Залишаємо його набухати на 15-20 хвилин. Потім поступово нагріваємо його, але не доводимо до кипіння, щоб не втратити желюючий властивості (на плиті або в мікрохвильовій печі).
- Вливаємо в каструльку молоко і висипаємо до нього ванільний і звичайний цукор. Додаємо жирні вершки і ставимо каструлю на вогонь. Помішуємо суміш віночком і доводимо до кипіння. Потім прибираємо вогонь.
- за кілька хвилин, коли суміш охолоне, починаємо поступово вливати в неї желатин. При цьому постійно помішуємо масу. Желатин повинен повністю розчинитися.
- Розливаємо гарячу суміш по спеціальних формочках або піали. Залишаємо десерт в умовах кімнатної температури, щоб він охолов. Потім ставимо формочки в холодильник.
- За пару годин дістаємо панакоту з холодильника. Десерт повинен стати буквально як желе. Наливаємо в глибоку миску гарячу воду і поміщаємо в неї формочки з панакотою на кілька секунд (гаряча вода не повинна виходити за межі країв формочок, інакше десерт в ній «потоне»). Перевертаємо формочки одну за одною на велике блюдо і знімаємо їх. Прикрашаємо десерт ягодами і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Домашня панакота з желатином
Багатьом любителям десерту не особливо подобається насичений запах ванілі, тому кулінари знайшли спосіб, який дозволяє запрошувати його. Наприклад, доповнюють панакоту ягідними сиропами, шоколадом або горіхами.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Вершки 33% – 500 мл
- Стручок ванільний – 1 шт.
- Желатин в пластинах – 3 шт.
- Цукор – 150 гр.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Пластинки желатину викладаємо в глибоку ємність. Заздалегідь очищаємо холодну воду і заливаємо нею інгредієнт. Залишаємо желатин на 5 хвилин. За цей час він трохи набубнявіє.
2. Ставимо на плиту невелику каструльку. Викладаємо На обробну дошку стручок ванілі і з допомогою ножа позбавляє його від насіння. Перекладаємо стручок разом з насінням в каструльку і заливаємо їх жирними вершками. Слідом додаємо цукор. Включаємо плиту і доводимо суміш до кипіння. Прибираємо вогонь і переставляємо каструлю на підставку для гарячого.
3. Віджимаємо пластини желатину, але не дуже сильно, щоб позбутися від води. Викладаємо їх у каструлю і змішати з іншими інгредієнтами до тих пір, поки желатин не розчиниться.
4. Проціджуємо суміш через дрібне сито в іншу ємність. Це необхідно, щоб позбутися від стручка ванілі і грудочок желатину, якщо вони встигли утворитися. Промазуємо формочки для десерту рослинним маслом. Розливаємо суміш по ємностях. Ставимо формочки в холодильник.
5. Застиглий десерт дістаємо з холодильника. Перевертаємо форми на блюдо і знімаємо. Готовий десерт поливають ягідним сиропом або розтопленим шоколадом.
Приємного апетиту!
Як приготувати класичну панакоту з полуницею?
Класичний рецепт панакоти з додаванням соусу з полуниці – дивний. Полуниця освіжає смак ласощів і надає йому надзвичайно красивий вигляд. Якщо вам раптом захотілося солоденького, але не хочеться важких борошняних виробів, обов’язково спробуйте приготувати цей десерт.
Час готування – 2 ч. 50 хв.
Час приготування – 35 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Вершки 33% – 300 мл
- Цукор – 3-4 ст. л.
- Ваніль – 1 стручок.
- Желатин порошковий – 7 гр.
- цукрова Пудра – 2-3 ст. л.
- Полуниця – 150 гр.
Процес приготування:
1. Заздалегідь доводимо до кипіння невелику кількість води і охолоджуємо її. Висипаємо в глибоку ємність желатин і заливаємо його водою. Залишаємо желатин на деякий час, щоб він збільшився в розмірі. Наливаємо гарячу воду в тарілку трохи більше тієї, в якій желатин набухає. Опускаємо ємність з желатином в гарячу воду. Помішуємо його до повного розчинення. Якщо в інструкції на упаковці описані інші рекомендації, дотримуйтесь їх.
2. В окрему каструльку вливаємо вершки і додаємо до них цукор. Розрізаємо стручок ванілі і з допомогою ножа позбавляє його від насіння. Насіння викладаємо в вершки разом зі стручком. Ставимо каструлю на плиту і додаємо вогонь. Коли суміш почне закипати, прибираємо вогонь і відразу переставляємо каструлю на підставку для гарячого. Проціджуємо настій в іншу ємність через сито.
3. Остуджуємо масу. Поступово вливаємо в неї желатин і енергійно перемішуємо, щоб не утворювалися грудочки. Переливаємо суміш в заздалегідь підготовлені формочки. Ставимо їх в холодильник, щоб десерт застиг.
4. Розморожену або свіжу полуницю, промиваємо і даємо їй обсохнути. Потім кладемо в чашу блендера, додаємо цукрову пудру і перетираємо до стану пюре. Якщо ягоди не дуже солодкі, додаємо більше підсолоджувача.
5. Готовий десерт залишаємо у формочках або викладаємо на тарілки. Заливаємо панакоту полуничним соусом. При бажанні прикрашаємо листочками м’яти.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування панакоти з ряжанки
Панакота з ряжанки – дуже смачний десерт, який за бажанням можна прикрасити шоколадною стружкою або ягодами. Якщо ласощі потрібно приготувати дуже швидко, радимо потримати його в морозильній камері півгодини, постійно спостерігаючи за процесом, щоб десерт не затвердів.
Час готування – 2 ч. 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Ряжанка – 400 гр.
- Мед – 3 ст. л.
- Вершки – 50 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
1. Готуємо листової желатин і укладаємо його в будь-яку глибоку ємність. Заливаємо його заздалегідь очищеної холодною водою і залишаємо на 15 хвилин. Якщо ви використовуєте сипучий желатин, звертайте увагу на інструкцію на упаковці і дійте згідно їй.
2. У невелику каструльку вливаємо ряжанку і вершки. Вершки можна замінити ряжанкою за бажанням. Додаємо в суміш 3 столові ложки рідкого меду.
3. Ставимо каструльку на включену плиту і починаємо підігрівати суміш, постійно помішуючи, до розчинення меду. Ні в якому разі не доводимо масу до кипіння. Прибираємо вогонь і знімаємо каструлю з плити. Віджимаємо желатин і викладаємо його в суміш. Розмішуємо до розчинення.
4. Розливаємо суміш по формочках. Розміщуємо їх в холодильник на пару годин.
5. Дістаємо готовий десерт з холодильника. При бажанні його можна звільнити від формочок. У будь-якому випадку прикрашаємо панакоту ягодами, м’ятою, шоколадом або кокосовою стружкою (також можна використовувати з цією метою мед) і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Дуже смачна панакота на кокосовому молоці
Іноді хочеться побалувати себе чим-небудь смачним і солодким. Навіть якщо ми стежимо за фігурою і ведемо здоровий спосіб життя. Пропонуємо приготувати дієтичну панакоту – це і смачно, і корисно.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Кількість порцій – 7.
Склад:
- Молоко кокосове – 450 гр.
- Агар-агар – 20 гр.
- Цукор тростинний – 50 гр.
- Полуниця – 200 гр.
Процес приготування:
1. Заздалегідь готуємо всі продукти для приготування десерту. У цьому рецепті ми використовуємо кокосове молоко. При бажанні його можна замінити будь-яким іншим, головне, щоб воно було рослинного походження. Не радимо використовувати замість агар-агару желатин, так як продукт надає ніжну структуру десерту і дуже корисний.
2. Змішуємо всі інгредієнти, крім полуниці, в каструлі з допомогою віночка. Ставимо ємність на плиту і на середньому вогні доводимо суміш до кипіння, не перестаючи помішувати її.
3. В процесі закипання рідина почне густіти. Тримаємо її на плиті ще близько двох хвилин і прибираємо вогонь. Розливаємо суміш по заздалегідь вимитим і обсохшим формочках. Ставимо формочки в холодильник на півгодини.
4. Полуницю (свіжу або заздалегідь розморожену) промиваємо. Вибираємо тільки соковиті і зрілі ягоди без пошкоджень (якщо полуниця свіжа). Коли вона підсохне, кладемо в чашу блендера.
5. Якщо ягоди з кислинкою, додаємо до них трохи цукру. Розбиваємо полуницю блендером. Готову панакоту дістаємо з холодильника і позбавляє від формочок. Поливаємо десерт полуничним соусом і прикрашаємо парою ягідок. Якщо ви готували панакоту в склянках, залийте її зверху полуничним соусом.
Приємного апетиту!
Домашня панакота з молока без вершків
Італійська кухня славиться не тільки смачною піцою і випічкою. Десерти, виконані італійськими кулінарами, володіють чарівним смаком і ніжною текстурою, як, наприклад, відоме всім блюдо панакота.
Час готування – 4 ч. 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Молоко – 30 мл
- Шоколад – 100 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Какао – 2 ст. л.
- Вода – 200 мл
Процес приготування:
1. У глибоку миску викладаємо то кількість желатину, яке зазначено в рецепті. Заливаємо його кип’яченою водою і залишаємо на 5-7 хвилин. За цей час желатин встигне збільшитися в розмірах.
2. Вливаємо молоко в невелику каструльку. Ставимо ємність на включену плиту і підігріваємо. Не доводимо молоко до кипіння. Прибираємо вогонь, знімаємо каструлю з плити і ставимо на підставку для гарячого. Розламуємо плитку шоколаду на шматочки і додаємо їх в гаряче молоко. Туди ж висипаємо какао. Перемішуємо інгредієнти до розчинення і однорідності.
3. Додаємо в гарячу масу набряклий желатин і перемішуємо його з рідиною до повного розчинення.
4. Розливаємо отриману масу в заздалегідь підготовлені силіконові форми або склянки, якщо формочок немає в наявності. Залишаємо панакоту на охолодження в умовах кімнатної температури. Потім поміщаємо в холодильник на 4 години.
5. Дістаємо панакоту у формочках з холодильника. Щоб звільнити десерт від форми, використовуємо зубочистку: акуратно відсуваємо нею краю форми, а потім допомагаємо цілком відстати від желе. Перевертаємо формочки з десертом і легко знімаємо. Розкладаємо панакоту по тарілках і прикрашаємо ягодами або сиропом.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт панакоти з малиною
Смачний і цікавий зовні десерт прикрасить ваш святковий стіл. Шари з панакоти і малинового желе в даному рецепті розташовані під кутом – це виглядає красиво і незвично.
Час готування – 2 ч. 55 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 5-7.
Інгредієнти для панакоти:
- Вершки 33-35% – 500 мл
- Цукор – 100 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Желатин – 10 гр.
Інгредієнти для желе з малини:
- Малина – 300 гр.
- Вода – 200 мл
- Цукор – 70 гр.
- Желатин – 10 гр.
Процес приготування:
1. Починаємо приготування десерту з панакоти. Необхідну кількість желатину засипаємо в глибоку піалу і заливаємо водою. Залишаємо на 10-15 хвилин. Якщо на упакуванні є інструкція, слідуємо їй.
2. Ставимо на плиту каструлю і вливаємо в неї вершки. Додаємо цукор і ванільний цукор. Включаємо плиту і починаємо підігрівати суміш, постійно помішуючи. Доводимо рідину до кипіння, але не кип’ятимо.
3. Додаємо в гарячі вершки желатин. Перемішуємо до розчинення. Прибираємо вогонь і даємо масі охолонути. Ставимо склянку злегка під нахилом і заливаємо вершки в невеликій кількості. Прибираємо десерт в холодильник.
4. Знову повторюємо процедуру з желатином. Тільки тепер вже для приготування желе. Перебираємо малину і відкидаємо зіпсовані ягоди. Для приготування желе можна також використовувати розморожені ягоди. Пересипаємо малину в каструлю і заливаємо водою. Ставимо ємність на плиту.
. Додаємо до малині цукор і включаємо плиту. Перемішуємо масу і доводимо до кипіння. Тушкуємо ще 2-3 хвилини. Потім прибираємо вогонь і проціджуємо настій через дрібне сито. Викладаємо в гарячу рідину желатин і перемішуємо до повного його розчинення. Даємо масі час на охолодження.
6. Дістаємо з холодильника стакани і ставимо їх під кутом з протилежного боку від вже застиглої панакоти. Заливаємо трохи ягідного желе і знову відправляємо десерт в холодильник. Наступні шари заливаємо в рівному стоять склянки.
Приємного апетиту!
Шоколадна панакота в домашніх умовах
Як перевірити, чи правильно приготовлена панакота? Досить відрізати від неї шматочок з допомогою виделки і подивитися на лінію зрізу. Якщо поверхня зрізу гладка, цей десерт не є італійським, так як у панакоти поверхню на зрізі бархатиста.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Склад:
- Вершки 20% – 350 мл
- Цедра лимонна – 1 ст. л.
- Шоколад темний – 100 гр.
- Желатин – 8 гр.
Процес приготування:
1. Засипаємо желатин (якщо у вас саме сипучий інгредієнт) у глибоку піалу і заливаємо його холодною водою. Залишаємо на 5 хвилин. Якщо у вас листової желатин, наріжте його більш дрібними пластинами.
2. Заливаємо в каструлю вершки і ставимо ємність на плиту. На середньому вогні злегка підігріваємо їх, а потім додаємо лимонну цедру і заздалегідь розібраний на невеликі шматочки шоколад. Перемішуємо масу до повного його розчинення і відразу прибираємо вогонь. Якщо нагрівати масу довше, шоколад згорнеться і тим самим зіпсує смак десерту.
3. Якщо ви замочували желатин в пластинах, то їх слід злегка віджати і тільки потім покласти в каструлю. Перемішуємо масу до розчинення желатину. Заливаємо в формочки. Відправляємо десерт в холодильник на пару годин.
4. Панакоту у формочках переносимо з холодильника на робочу поверхню столу. Її можна подавати на стіл в такому вигляді, а можна звільнити від формочок. Для цього їх потрібно опустити на кілька секунд у гарячу воду, а потім перевернути на тарілку і просто зняти.
5. За бажанням десерт можна прикрасити листочками м’яти і полити ягідним сиропом або просто доповнити свіжими ягодами або фруктами.
Приємного апетиту!
Як зробити ПП панакоту в домашніх умовах?
Приготувати ПП панакоту не складе особливої праці. Зате в результаті ви отримаєте не тільки корисний, але і дуже смачний легкий десерт. За бажанням полуницю для десерту можна замінити іншими ягодами.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Сир рікотта – 200 гр.
- Вершки 10% – 50 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Ванілін – 1 гр.
- Полуниця – 100 гр.
- Цукор – за бажанням.
Процес приготування:
1. Готуємо всі необхідні продукти для приготування десерту. Висипаємо 7 гр. желатину в невелику глибоку піалу і заливаємо його водою. Через 5 хвилин він збільшиться в розмірі.
2. Перекладаємо желатин в каструлю. Ставимо ємність на плиту, включаємо техніку і починаємо перемішувати желатин до повного розчинення. Потім прибираємо вогонь і даємо желатину охолонути. В іншу ємність викладаємо рікотту і заливаємо її вершками. Збиваємо масу блендером до однорідності.
3. В вершкову масу викладаємо желатин і ванілін.
4. Знову збиваємо інгредієнти. Розливаємо суміш по склянках. Ставимо їх у холодильник на 20-30 хвилин.
5. Залишився желатин заливаємо водою і знову залишаємо на 5 хвилин. Потім повторюємо процес нагрівання і охолодження. Свіжу полуницю перебираємо (якщо полуниця заморожена, її слід заздалегідь розморозити), промиваємо і даємо їй обсохнути. Соковиті і солодкі клубничины закладаємо в чашу блендера і подрібнюємо. Змішуємо ягідну масу з желатином.
6. Заливаємо полуничну масу в стаканчики. Ставимо десерт в холодильник на 1 годину.
Приємного апетиту!
Ніжна і смачна панакота з сметани
Якщо ви любите ніжні легкі десерти, пропонуємо рецепт панакоти з сметани з желе з шоколаду і ягодами малини, які за бажанням можна замінити, наприклад, полуницею або вишнею.
Час готування – 6 ч. 20 хв.
Час приготування – 50 хв.
Кількість порцій – 3.
Склад:
- Сметана – 470 мл
- Вершки 20% – 230 мл
- Молоко – 1 ¼ склянки
- Екстракт ванілі – 1 ч. л.
- Желатин – 21 гр.
- Цукор – 1 ¼ склянки
- Какао – 5 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Малина – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо шоколадний соус. Для цього засипаємо в каструлю половину желатину, какао і цукор. Перемішуємо їх віночком і заливаємо водою і молоком. Знову об’єднуємо компоненти. Ставимо каструлю на плиту. На середньому вогні поступово нагріваємо масу і перемішуємо до повного розчинення желатину. Вимикаємо плиту, якщо помічаємо перші ознаки кипіння рідини. Даємо масі охолонути 1 годину.
2. Тепер займемося основою для десерту. В окрему каструлю, заливаємо молоко, ваніль і другу половину желатину. Ставимо каструлю на невеликий вогонь і постійно перемішуємо в процесі підігріву. Коли від молока піде пар, вимикаємо плиту. Даємо суміші час на охолодження.
3. Заливаємо вершки в глибоку миску і збиваємо їх 1-2 хвилини до стану пишності на високій швидкості.
4. Вершки поки прибираємо в бік. Беремо ще одну глибоку ємність і викладаємо в неї сметану. Додаємо цукор і перемішуємо інгредієнти. Відправляємо в суміш збиті вершки і доводимо масу до однорідності міксером на невеликій швидкості. Все ще збиваючи масу, додаємо тепле молоко невеликими порціями. Перемішуємо мус вручну 30 секунд.
5. Розкладаємо масу по формах або склянках. Ставимо в холодильник і даємо застигнути (не менше півгодини). Потім поливаємо застиглу вершкову масу шоколадним соусом, а зверху викладаємо ягоди. Залишаємо панакоту в холодильнику на 4-5 годин.
Приємного апетиту!