паску на живих дріжджах і сметані
Гарним варіантом замісу тіста для великодніх пасок буде приготування його на живих дріжджах і сметані, які випічку зроблять більш ароматною, соковитою і смак насиченим. Такі паски зберігають свіжість кілька днів. У цьому рецепті опару замісимо на молоці, тісто на сметані, яйцях і маслі, а смак доповнимо родзинками і апельсином.
Час приготування: 3 години 30 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 10.
Склад:
- Борошно – 1.5 кг
- Яйце С1 – 7 шт.
- живі Дріжджі – 75 гр.
- Молоко – 500 мл
- Масло вершкове м’яке – 250 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Сметана – 500 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Коньяк – 1 ст. л.
- Ванільний цукор – 3 пакетика.
- Ізюм – 300 гр.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для опари в окремий посуд налити підігріте молоко і розкришити в нього живі дріжджі.
Крок 2. Насипати дві ложки цукру, дві ложки борошна, перемішати віночком і залишити опару в теплі на 15 хвилин, щоб дріжджі почали «працювати» і утворили на поверхні пінну шапочку.
Крок 3. Промити родзинки і апельсин. Дрібної теркою з апельсина акуратно зняти цедру.
Крок 4. Промитий ізюм перекласти в піалу, залити соком апельсина, додати цедру, перемішати і залишити для замочування.
Крок 5. У велику посуд для замішування тіста розбити курячі яйця, насипати два види цукру з ½ ч. ложки солі. Віночком ці інгредієнти просто перемішати до однорідності і без збивання.
Крок 6. В яєчну масу додати сметану з розм’якшеним вершковим маслом, перелити підійшла опару і все ще раз перемішати.
Крок 7. Борошно просіяти на сито. Її порційно пересипати в рідку основу і замісити спочатку лопаткою, а потім руками тісто до однорідної м’якої текстури. Тугим тісто не повинно бути, інакше випічка буде твердою.
Крок 8. Коли тісто забере всю муку, продовжити заміс ще протягом 10 хвилин, щоб розвинулася клейковина. Замішане тісто все ще буде прилипати до долонь, тому їх можна змастити рослинним маслом.
Крок 9. Посуд з тестом прикрити серветкою або плівкою і на 40 хвилин поставити в тепло, можна в іншу миску з теплою водою. На живих дріжджах тісто за цей час збільшиться в об’ємі вдвічі.
Крок 10. Потім в піднялося тісто вимішати замочений ізюм, що буде і обминкой його.
Крок 11. Тісто з родзинками повторно прикрити і залишити в теплі на 40 хвилин для другого підйому.
Крок 12. Тісто вдруге обім’яти, розкласти по підготовленим для пасок формах, заповнюючи їх на 1/3 об’єму.
Крок 13. Тесту у формочках дати 30 хвилин для вистоювання. Включити духовку на 180°С.
Крок 14. Випікати великодні паски на живих дріжджах і сметані протягом 40 хвилин, перевіривши готовність дерев’яною шпажкою. Приготовлені м’які пористі паски декорувати будь глазур’ю з посипанням і після охолодження сервірувати до святкового столу. Смачної і вдалою випічки!