Плов в духовці – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Плов в духовці – це простий і достатньо «швидкий» обід або вечерю, який допоможе вам смачно і ситно нагодувати всіх домочадців, не проводячи біля плити весь свій вільний час. Завдяки спільній термічній обробці інгредієнтів, м’ясо, овочі та крупа максимально просочують і насичують один одного своїм соком, ароматом і смаком. Таке комплексне страву можна подавати до столу зі свіжим овочевим салатом або просто щедро присипати рубаною зеленню для ефектності. Для готування чудово підійде скляна тара, гусятниця або звичайний рукав для запікання.

Плов у рукаві для запікання в духовці

Плов у рукаві для запікання в духовці – це простий і швидкий варіант приготування, з яким впорається навіть початківець кулінар. Адже від нього буде потрібно лише нарізати інгредієнти, укласти їх в рукав і перемішати, а все інше зробить сучасна піч!

Інгредієнти на
3 порц.

  • Рис білий 1 ст. (250 мл)
  • Свинина 400 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Приправи 1 ст. л.
  • Цибуля сушений, за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Вода 1.5 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати плов в духовці? Перед початком готування чистимо шкірку і лушпиння з овочів і промиваємо під струменем води разом зі свинячої м’якоттю.
  2. Морквину та цибулину нарізаємо півкільцями.
  3. На розігрітому маслі обсмажуємо морквяну нарізку близько 5-7 хвилин.
  4. Прибираємо яскравий овоч в тарілку і приступаємо до пассеровке цибулі близько 3-5 хвилин.
  5. У ємність з високими бортами викладаємо промитий рис і овочі.
  6. Додаємо очищені зубки часнику.
  7. Довільними шматочками м’ясо ріжемо.
  8. протягом 10 хвилин обсмажуємо свинину, присипаємо її спеціями для плову.
  9. Підрум’янені шматочки відправляємо до інших компонентів.
  10. Приправляємо основний склад сушеним цибулею (за бажанням), сіллю і меленим перцем – перемішуємо.
  11. Рукав зав’язуємо з одного боку і викладаємо підготовлені продукти, заливаємо водою.
  12. Щільно зав’язуємо другий край, поміщаємо пакет на деко і ставимо в духову шафу на 70 хвилин при 170 градусах.
  13. Через зазначений час, рукав надрізаємо і перевіряємо крупу на готовність. У разі якщо рис залишився трохи твердим додаємо трохи окропу і ставимо страву в вимкнену, але гарячу духовку ще на 10-15 хвилин.
  14. Ароматна страва сервіруємо і знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Плов з куркою в духовці

Плов з куркою в духовці – це полегшена варіація традиційного узбецького страви, яка за своїми смаковими характеристиками нічим не поступається «оригіналу». Однак, за кількістю жирів і калорій, плов з птахом виходить набагато легше, тому чудово підійде для вечері.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Філе куряче – 1 шт.
  • Рис – 1 склянка (250 мл)
  • Вода – 2,5-3 склянки
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Масло соняшникове – 30 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Куркума – ½ ч. л.
  • Сіль – ½ ст. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Лист лавра – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Ніжне філе ріжемо кубиками середнього розміру, цибулю подрібнюємо за допомогою бурачной терки або дрібно ріжемо, моркву ріжемо брусками.

Крок 2. В посуд з кришкою, яка підходить, як для смаження, так і для запікання викладаємо нарізку.

Крок 3. Додаємо трохи олії і обсмажуємо становлять близько 10 хвилин.

Крок 4. До побілілої птиці та рум’яної моркви додаємо склянку ретельно промитого, до прозорої води, рису.

Крок 5. Інгредієнти приправляємо куркумою, перцем, лаврушкой і сіллю. Заливаємо заготівлю плову водою і в центр «встановлюємо» вимиту неочищену головку часнику. Закрити ємність кришкою і випікаємо протягом 45 хвилин при температурної позначки в 200 градусів.

Крок 6. Гарячу форму акуратно витягуємо з духовкии і легкими рухами руки перемішуємо плов.

Крок 7. Страва готуємо та подаємо до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Плов зі свининою, приготований в духовці

Плов зі свининою, приготований в духовці, відрізняється від тієї страви, яку готують традиційним способом. При томлінні в духовій шафі, м’ясо і овочі по максимуму просочуються соком і ароматом один одного, завдяки чому, готову страву вражає своєю ніжністю і насиченістю.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Свинина – 500 гр.
  • Рис – 250 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Окріп – 3 склянки
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Куркума – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Зіра – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Вимите і обсушенное м’ясо ріжемо на великі сегменти. Овочі очищаємо від шкірки і лушпиння, подрібнюємо: цибулю – півкільцями, моркву за допомогою бурачной терки, а зубки часнику придавлюємо лезом ножа.

Крок 2. Розігріваємо масло і швидко смажимо свинину на сильному полум’я до утворення скоринки – викладаємо в посуд для запікання.

Крок 3. Моркву і цибулю пасеруємо в тій же сковороді до м’якості – відправляємо до м’яса.

Крок 4. Рис промиваємо в декількох водах і викладаємо поверх овочів, додаємо зубчики часнику.

Крок 5. У сотейнику доводимо воду до кипіння і змішуємо з приправами і сіллю. Паралельно прогріваємо духовку до максимальної температури.

Крок 6. Отриманою сумішшю заливаємо свинину з добавками, закриваємо кришкою і тушкуємо при 160-170 градусах протягом 60-90 хвилин.

Крок 7. Після закінчення часу плов повністю готовий до вживання.

Крок 8. Розкладаємо блюдо по порційних тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Плов у скляному посуді в духовці

Плов у скляному посуді в духовці завжди виходить вдалим: м’ясо м’яке і соковите, ароматні овочі, а рис розсипчастий, не склеєний в один клубок. Приготувавши плов таким способом одного разу, ви будете повертатися до цього рецепту знову і знову – гарантовано!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • М’якоть свиняча – 500 гр.
  • Рис «Басматі» – 350 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Барбарис – 1 ч. л.
  • Масло олію – 100 мл
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом нарізаємо м’ясо кубиками і смажимо на олії до рум’яності, підсолюємо. Паралельно ріжемо півкільцями цибулю, а морквину подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами.

Крок 2. Реалізуємо свинину у форму, придатну для запікання. У цю ж сковороду кладемо овочеву нарізку, пасеруємо з додаванням олії до світло-коричневого відтінку і м’якості.

Крок 3. Укладаємо пасеровку на м’ясо. Крупу добре промиваємо, а очищені зубчики часнику придавлюємо.

Крок 4. Рис розподіляємо наступним шаром в жароміцної посуді, викладаємо барбарис і часник. В півлітра окропу розмішуємо сіль і куркуму.

Крок 5. Отриманою сумішшю заливаємо напівфабрикат плову.

Крок 6. Акуратно виливаємо воду, що залишилася і закрийте ємність кришкою. Запікаємо протягом 60 хвилин при 180 градусах, перед подачею перемішуємо для рівномірності інгредієнтів.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Плов, приготовлений в горщику в духовці

Плов, приготовлений в горщику в духовці – це просте і смачне блюдо, яке обов’язково вам сподобається, незважаючи на «простоту» складу. М’ясо ідеально поєднується з крупою і овочами, а завдяки томління в духовій шафі, страва має відмінний аромат.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Свинина – 200 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Приправи для плову – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину промиваємо й обсушуємо, ріжемо на невеликі скибочки і присмачую спеціями для плову.

Крок 2. «Звільняємо» лук від лушпиння і дрібно рубаємо.

Крок 3. Очищену моркву обполіскуємо під струменем води і натираємо на крупній тертці.

Крок 4. Підсмажуємо нарізані компоненти до рум’яності на невеликій кількості олії. Підсолюємо і викладаємо в горщик, засипаємо крупу і заливаємо водою.

Крок 5. Накриваємо посуд кришкою і запікаємо 50-60 хвилин при 200 градусах. Приємного апетиту!

Солодкий плов, запечений в гарбузі

Солодкий плов, запечений в гарбузі – оригінальне і цікаве страву, яке, напевно, здивує ваших гостей, і ніхто не стане сумніватися у ваших кулінарних навичок. Поєднання компонентів здивує вас!

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Гарбуз (невелика) – 2 шт.
  • Фініки – 40 гр.
  • Ізюм – 40 гр.
  • Курага – 40 гр.
  • Рис – 300 гр.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Мед – 160 гр.
  • Масло рослинне – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У невеликих гарбузів зрізаємо верхівки (не викидаємо) і за допомогою столової ложки вичищаємо насіннєву область.

Крок 2. Вершкове масло (70 грам) змішуємо зі столовою ложкою меду і промазуємо внутрішні стінки помаранчевого овоча.

Крок 3. Подрібнюємо сухофрукти і обсмажуємо близько двох хвилин на залишках вершкового масла.

Крок 4. Крупу обдаємо окропом і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків рідини. Перемішуємо рис із сухофруктами, медом, сіллю і куркумою.

Крок 5. Солодкою масою «фаршируємо» гарбузики.

Крок 6. Закриваємо начинку зрізаними верхівками, промазуємо заготовки рослинним маслом і переміщаємо в розігріту духовку на 40-50 хвилин (160 градусів).

Крок 7. Ефектне страва злегка остуджуємо і запрошуємо домочадців до трапези. Приємного апетиту!

Плов на лаваші в духовці

Плов на лаваші в духовці – традиційну страву східної кухні, яке припаде до смаку кожному, хто покуштує хоча б ложечку. Рисову крупу ідеально доповнять солодкі компоненти, такі як барбарис, родзинки та курага. Здивуйте себе і своїх близьких оригінальним блюдом!

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Яловичина – 500 гр.
  • Рис «Басматі» – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки) – 250 гр.
  • Барбарис – 15 гр.
  • Куркума – 2 щіпки.
  • Масло вершкове – 300 гр.
  • Лаваш – 3 аркуша.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Шматок свіжої яловичини ріжемо на великі шматки, добре промиваємо сухофрукти, вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Крок 2. Ретельно промиту крупу заливаємо водою (1:2), додаємо сіль і трохи куркуми – варимо до напівготовності.

Крок 3. Розігріваємо шість ложок вершкового масла й обсмажуємо до рум’яності півкільця цибулі, в кінці смаження присипаємо щіпка куркуми.

Крок 4. Відправляємо до цибулі м’ясо, солимо і перчимо, перемішуємо і готуємо протягом 5-7 хвилин.

Крок 5. Потім додаємо ще дві ложки масла і сухофрукти, включаючи барбарис, перемішуємо і тушкуємо 1-2 хвилини.

Крок 6. Пласти лаваш розрізаємо на смужки шириною близько 6 сантиметрів і викладаємо у форму, змащену маслом, злегка внахлест, поверхню також присмачую маслом.

Крок 7. Викладаємо ½ жовтого рису і ложкою формуем бортики, щоб казан не стикався з лавашем.

Крок 8. Поверх крупи укладаємо яловичину з добавками.

Крок 9. Закриваємо м’ясо залишками рису і, залишивши 2 ложки для «верхівки», виливаємо масло на рис.

Крок 10. Закриваємо плов звисаючими смужками і змащуємо залишками масла.

Крок 11. Жаростійкий посуд накриваємо кришкою і випікаємо протягом години при 180 градусах. Потім кришку прибираємо і готуємо ще 30 хвилин. Готовий плов перевертаємо на плоске блюдо, допомагаючи собі ним же.

Крок 12. Апетитний плов подаємо до столу на радість родині та гостям – насолоджуємося. Приємного апетиту!

Плов у утятнице в духовці

Плов у утятнице в духовці – це ситне і шалено смачне блюдо, яке можна приготувати з простих і доступних компонентів і з легкістю нагодувати велику родину, провівши біля плити не більше, ніж 20 хвилин. Побалуйте себе яскравим і насиченим пловом з розсипчастим рисом і соковитим м’ясом.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Свинина – 500 гр.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Рис «Басматі» – 350 гр.
  • Морква – 4 шт.
  • Масло олію – 100 мл
  • Часник – 1 головка.
  • Вода – 1 л
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Барбарис – 1 ч. л.
  • Кумін – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Вимите м’ясо нарізаємо великими кубиками.

Крок 2. Очищену моркву ріжемо соломкою середньої товщини.

Крок 3. Очищену цибулю – півкільцями.

Крок 4. На розігрітій олії підсмажуємо м’ясо до утворення апетитною скоринки і перекладаємо в гусятницю.

Крок 5. Овочеве асорті пасеруємо і розподіляємо поверх свинини.

Крок 6. Наступним шаром кладемо промиту крупу, приправляємо куркумою і барбарисом, також додаємо очищені зубки часнику для пікантності.

Крок 7. У літрі води розчиняємо сіль, доповнюємо кумином.

Крок 8. Тонким струменем вливаємо рідина, не руйнуючи цілісність шарів.

Крок 9. Закрити ємність кришкою і прибираємо на годину в духовку при 180 градусах.

Крок 10. До столу подаємо страву в загальному блюді або в порційних піалах. Приємного апетиту!

Плов під фольгою в духовці

Плов під фольгою в духовці – це перевірений спосіб приготування ідеального плову з курячими ніжками, який вийде у кожного. Головним плюсом страви є те, що всі компоненти готуються одночасно, включаючи м’ясо і крупу, відповідно, на підготовку доведеться витратити в два рази менше часу.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Рис – 300 гр.
  • Курка (ніжки, стегна) – 600 гр.
  • Вода – 600 мл
  • Спеції для курки – 1 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Спеції для плову – 1 ч. л.
  • Часник – 5 зуб.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 20-30 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Птицю старанно натираємо сіллю і меленим перцем, спеціями для курки, за бажанням можна використовувати абсолютно будь-які спеції, які вам подобаються. Очищаємо овочі і промиваємо під струменем води.

Крок 2. Моркву і цибулю ріжемо дрібними кубиками і припускаємо в сковорідці з додаванням рослинного і вершкового масел. Переміщаємо в форму і присмачую приправою для плову, сіллю і чорним перцем.

Крок 3. На овочі кладемо промиту крупу і розподіляємо рівним шаром.

Крок 4. Заливаємо компоненти водою і підсолюємо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.

Крок 5. У тій же сковороді, де пассеровался цибулю з морквою, смажимо гомілки до апетитної скоринки. Для зниження калорійності страви, цей крок можна пропустити.

Крок 6. Укладаємо птицю і присипаємо заготівлю спеції для плову, доповнюємо часником.

Крок 7. Прикриваємо напівфабрикат фольгою й запікаємо при 180 градусах протягом 60 хвилин.

Крок 8. Готуйте і отримуйте задоволення!

Плов з сухофруктами в духовці

Плов з сухофруктами – це солодке страву, яке обов’язково сподобається як дорослим, так і самим маленьким. При спільному запіканні, рис прекрасно просочується фруктовим соком і насичується їх смаком і ароматом – обов’язково спробуйте і переконаєтеся в цьому самостійно!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Рис – 250 гр.
  • Курага – 60 гр.
  • Родзинки – 60 гр.
  • Чорнослив – 60 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цукор-пісок тростинний – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • мускатний Горіх мелений – 1 пучок.
  • ванільний Порошок – 1 щіпка.
  • Кориця мелена – на смак.
  • Гвоздика мелена – за смаком.
  • Кардамон мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Довільно подрібнюємо курагу і чорнослив, соломкою ріжемо очищену морквину.

Крок 2. Обсмажуємо морквяну соломку до рум’яності, посипаємо її цукровим піском і прянощами – карамелізуємо.

Крок 3. Засипаємо всі сухофрукти, перемішуємо і готуємо ще пару хвилин.

Крок 4. Через 3 хвилини додаємо промитий рис, розподіляємо.

Крок 5. Вливаємо воду так, щоб рідина покривала компоненти приблизно на два сантиметри.

Крок 6. Накриваємо ємність кришкою або фольгою і ставимо в духовку на 40-45 хвилин при 190-200 градусах. Приємного апетиту!