Плюшка «Московська» — це хлібобулочний виріб, яке знайоме кожному з нас із самого дитинства, адже раніше їх продавали в кожному магазині. Однак тепер ми приготуємо їх самостійно в домашніх умовах без якої-небудь спеціальної техніки. Булочки виходять шалено ароматними та смачними, тому з легкістю скрасять будь чаювання.
Плюшка «Московська» з цукром – класичний рецепт по ГОСТу
Приготуємо цукрові ароматні булочки по ГОСТу – плюшки без начинки, завдяки чому, з їх приготуванням впоратися набагато легше, ніж з готуванням пиріжків. Адже із-за тяжкості начинки вся випічка може нерівномірно пропектися, однак, в цьому рецепті нам цього не загрожує.
Інгредієнти на
12 порц.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Яйце куряче 1 шт.
- Для тіста:
- Молоко коров’яче 150 мл
- Вода 100 мл
- Цукор-пісок 120 гр.
- Екстракт ванілі 1 ч. л.
- Борошно 450 гр.
- Свіжі дріжджі 25 гр.
- Масло вершкове 50 гр.
- Сіль 1 щіпка
- Яйце куряче 1 шт.
- Для начинки:
- Масло вершкове 30 гр.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати класичну «Московську» плюшку з цукром з дріжджового тіста в домашніх умовах? У глибокому посуді з’єднуємо тепле молоко, воду і цукровий пісок (1 столову ложку) – гарненько перемішуємо до повного розчинення солодких кристалів. Далі, додаємо дріжджі (при використанні сухих дріжджів, знадобиться близько 7-8 грам) і прибираємо в тепле місце на 10-15 хвилин.
- За закінчення часу на поверхні має утворитися дріжджова шапочка, саме вона говорить про активацію компонентів.
- В піалу розбиваємо яйце і збиваємо.
- 50 грам вершкового масла розтоплюємо на водяній бані або за допомогою мікрохвильової печі і остуджуємо.
- В дріжджову суміш додаємо дві чайні ложки яйця і перемішуємо (більше це яйце нам не знадобиться).
- Далі в опару заливаємо охолоджене вершкове масло і розмішуємо.
- Так само підсипаємо залишки цукрового піску, ванільний екстракт і сіль.
- Всі інгредієнти ретельно перемішуємо.
- В отриману масу починаємо поступово вводити просіяне борошно (рекомендується підсипати компонент в 3-4 етапи і кожен раз добре вимішують).
- Додавши другу порцію борошна – вимішуємо масу за допомогою виделки або силіконової лопатки.
- Засипаємо останню порцію і замішуємо тісто.
- Перекладаємо масу на робочу поверхню, присипану борошном, і руками продовжуємо заміс. В результаті у нас повинно вийти еластичне тісто, яке практично не липне до рук.
- Формуємо кульку.
- Укладаємо грудку в тарілку, накриваємо вологим рушником або харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на годину-півтора.
- Чекаємо поки тісто збільшитися в об’ємі в кілька разів.
- пишну масу Викладаємо на стіл і обминаємо.
- Поділяємо тісто на 12 рівних частин.
- Приступаємо до формування булочок. Кожну частину розгортаємо в тонкий корж, розміром приблизно 10 на 15 сантиметрів.
- Змащуємо заготовки заздалегідь розтопленим і охолодженим маслом і присипаємо цукровим піском.
- Один краєчок підверніть до середини коржі.
- Аналогічно звертаємо другий край і накриваємо їм перший.
- Складаємо навпіл і защипуємо краю вологими пальцями.
- Надрізаємо майбутню плюшку з протилежного боку від місця з’єднання, але не до кінця.
- Розгортаємо заготовку в дві сторони і акуратно розправляємо шари.
- Викладаємо ласощі на лист пергаментного паперу для запікання на невеликій відстані один від одного і прибираємо в тепле місце для вистоювання на 10-15 хвилин.
- Щедро промазуємо кожну заготовку збитим яйцем і відправляємо запікатися на 30-35 хвилин при температурі 180 градусів.
- Для більш ніжної текстури, злегка скроплюємо десерт водою, прикриваємо рушником і даємо постояти 20 хвилин.
- До столу подаємо ароматні булочки зі склянкою парного молока. Приємного апетиту!
Московська плюшка з цукром з дріжджового тіста
Приготуємо всіма улюблені ласощі – булочки у формі сердечок або іншими словами – московську плюшку на основі пишного дріжджового тіста. Готуємо ми з найпростіших і доступних продуктів, які з легкістю можна знайти на полицях кожного продуктового магазину, а результатом ви будете задоволені напевно!
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 12.
Склад:
- Молоко 3,2% – 265 мл
- Дріжджі (сухі) – 13 гр.
- Цукор-пісок ванільний/ванілін – 1 пакетик.
- Сіль – ½ ч. л.
- Яйця – 2 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло рослинне – 80 гр.
- Борошно – 650 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокому посуді змішуємо тепле молоко (одну столову ложку залишаємо), дріжджі, ванілін, сіль, одне ціле яйце і один білок (жовток залишимо для змазування), рослинна олія (7 столових ложок) і цукровий пісок – гарненько перемішуємо.
Крок 2. Не поспішаючи вводимо борошно і замішуємо м’яке тісто, яке не липне до рук (може знадобитися трохи більше або трохи менше борошна).
Крок 3. Далі підливаємо ще дві ложки рослинної олії і знову обминаємо тісто. Формуємо кульку, укладаємо швом вниз у велику посуд і прибираємо в тепле місце під харчовою плівкою на 60-90 хвилин.
Крок 4. По закінченні часу маса збільшується в кілька разів.
Крок 5. Тісто викладаємо на стіл, попередньо промазанный маслом, і поділяємо на дві рівні частини. Кожну частину розрізаємо ще на 6 шматочків.
Крок 6. Скачуємо шматочки в кулі і прибираємо в тепле місце ще на 15 хвилин.
Крок 7. Потім кожен кульку розкачуємо млинець і змащуємо розтопленим вершковим маслом, присипаємо двома чайними ложками цукрового піску.
Крок 8. Формуємо плюшки. Корж звертаємо в рулет, згинаємо навпіл і кладемо на бік, злегка притискаючи до поверхні.
Крок 9. За допомогою ножа робимо надріз на згині, але, не доходячи до кінця приблизно півтора-двох сантиметрів.
Крок 10. Розгортаємо краю в дві сторони, формуючи серце.
Крок 11. Заготовки укладаємо на пергамент і даємо ще близько 20 хвилин для вистоювання в місці без протягів.
Крок 12. Піднялися плюшки змащуємо сумішшю збитого жовтка і столової ложки молока. Відправляємо запікатися на 20-25 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Крок 13. Ароматні булочки злегка охолоджуємо і подаємо до столу в поєднанні з чашкою чаю або кави. Приємного апетиту!
Як спекти булочки «Московські» на молоці в духовці?
Маючи під рукою такі прості компоненти, як молоко, дріжджі, яйця і цукор – готуємо ароматні і шалено смачні булочки, які таять в роті – плюшки «Московські». Тісто має дуже ніжну текстуру, завдяки молочній основі, а начинка з цукру золотиться в духовій шафі.
Час готування – 1 ч. 55 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Борошно – 500 гр.
- Молоко – 150 мл
- Вода – 50 мл
- Дріжджі (сухі) – 7 гр.
- Цукор-пісок – 110 гр.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Ваніль – 2 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Приготуємо тісто. У посуді з високими бортами з’єднуємо молоко і воду (попередньо підігріваємо рідини до 30 градусів), додаємо половину борошна, сіль, дріжджі, ванілін і цукровий пісок. Перемішуємо і висипаємо борошно, замішуємо м’яке і еластичне тісто. Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години розумітися.
Крок 2. Збільшилася перекладаємо тісто на робочу поверхню, злегка присипану борошном.
Крок 3. Поділяємо на 8-9 рівних частин і розгортаємо в коржі товщиною близько 0,5-0,6 см.
Крок 4. Змащуємо кожну частину вершковим маслом і щедро посипаємо цукровим піском.
Крок 5. Звертаємо в тугий рулет.
Крок 6. З’єднуємо кінчики рулетика і притискаємо їх один до одного.
Крок 7. Робимо надріз з протилежної сторони від шва (не до кінця).
Крок 8. Вивертаємо два краї в різні боки, формуючи форму сердечка. Викладаємо на деко і залишаємо під рушником на 40-45 хвилин для вистоювання.
Крок 9. Випікаємо протягом 25 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 10. Готові булочки остуджуємо і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт плюшки «Московська» на кефірі
Відмінною рисою «Московських» плюшок безумовно є оригінальна форма у вигляді серця і щедро посипана цукровим піском верхівка. Аромат від такої випічки варто просто неймовірний, а листкова текстура просто тане в роті!
Час готування – 2 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8 шт.
Інгредієнти:
- Кефір – 160 мл
- Масло вершкове – 80 гр.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 300 гр.
- Дріжджі (свіжі) – 25 гр.
- Цукор-пісок ванільний – 10 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти за списком: попередньо виймаємо кефір з холодильника і за допомогою кухонних грамових ваг відміряємо потрібну кількість інших компонентів.
Крок 2. Кефір злегка підігріваємо в мікрохвильовій печі і змішуємо зі столовою ложкою цукрового піску і дріжджами. Розмішуємо і ставимо в сторону на 10-15 хвилин – за цей час дріжджі почнуть працювати.
Крок 3. Після закінчення часу на поверхні кефірної суміші утворюється дріжджова шапочка.
Крок 4. Далі, додаємо яйце, залишки цукрового піску, розтоплене вершкове масло (50 грам), ванільний цукор і щіпку солі – замішуємо м’яке, податливе тісто. Формуємо кулю, вкриваємо рушником і ставимо на 30 хвилин у тепле місце без протягів.
Крок 5. Через півгодини маса збільшується в кілька разів.
Крок 6. Пишне тісто викладаємо на стіл, злегка припорошений борошном, і поділяємо на 8 однакових частин.
Крок 7. Кожен шматочок розгортаємо в пласт завтовшки близько 10-15 сантиметрів завдовжки і промазуємо залишками розтопленого вершкового масла.
Крок 8. За бажанням посипаємо поверх масла цукор і звертаємо один край до центру.
Крок 9. Другий край укладаємо внахлест на перший.
Крок 10. Згинаємо трубочку навпіл.
Крок 11. Гострим ножем робимо надріз з протилежного боку від згину.
Крок 12. Розгортаємо краю в різні сторони і викладаємо заготовки на деко, залишаючи відстань між ними. Накриваємо рушником і даємо постояти ще 10-15 хвилин.
Крок 13. Змащуємо булочки залишками розтопленого масла і щедро посипаємо цукровим піском.
Крок 14. Відправляємо в духовку при температурі 180 градусів на 30-35 хвилин. Готові булочки злегка скроплюємо водою і залишаємо ще на 20 хвилин в теплій духовці – так вони будуть більш ніжними і м’якими.
Крок 15. Готову страву подаємо до столу зі склянкою теплого молока. Приємного апетиту!
Плюшка «Московська» з цукром і корицею в домашніх умовах
Готуємо солодкі, ароматні булочки, знайомі всім ще з часів СРСР – здобні булочки з цукрових посипанням і корицею. Саме завдяки останньому компоненту, ласощі набуває неповторний смак і аромат, який припаде до вподоби усім, хто тільки спробує цей десерт.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Борошно – 13 ст. л.
- Маргарин – 60 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Дріжджі (пресовані) – 20 гр.
- Молоко – 125 мл
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Кориця (мелена) – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Молоко злегка підігріваємо, засипаємо в нього дріжджі, трохи перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.
Крок 2. В цей час розтираємо 1 яйце з цукровим піском (100 грам) і розтопленим в мікрохвильовій печі маргарином – розмішуємо.
Крок 3. Після закінчення часу з’єднуємо молоко з цукровою сумішшю. Підсипаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке тісто, яке не липне до рук.
Крок 4. Формуємо кулю і укладаємо його в йогуртницю на півгодини або накриваємо рушником або харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на годину-півтора.
Крок 5. Тісто збільшується в об’ємі в кілька разів.
Крок 6. Піднялася масу обминаємо, поділяємо на 8 однакових частин, кожну з яких розгортаємо в тонкий пласт.
Крок 7. Корицю змішуємо з цукровим піском і щедро посипаємо коржі.
Крок 8. Пласти звертаємо в щільні рулети.
Крок 9. Складаємо навпіл.
Крок 10. Робимо надріз, не доходячи до кінця близько 2 сантиметрів.
Крок 11. Розгортаємо краю в протилежні сторони і викладаємо сформовані булочки на деко, попередньо застелений пергаментним папером для запікання.
Крок 12. Змащуємо заготовки збитим яйцем і відправляємо в духовку на півгодини при температурі 200 градусів. Приємного апетиту!