Пиріг із дріжджового тіста з сиром
Класичний дріжджовий пиріг з начинкою з сиру з легкої ванільною ноткою підійде для дружнього чаювання або в тих випадках, коли потрібно приготувати смачний і при цьому корисний десерт.
Час готування: 1 година 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 10.
Склад:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 550 гр.
- Дріжджі (свіжі) – 50 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 60 гр.
- Масло рослинне – 100 гр.
- Вода – 250 мл
- Сіль – 1 ч. л.
Для начинки:
- Сир – 1 кг
- Яйце – 3 шт.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
Для крихти:
- Борошно пшеничне – 80 гр.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Цукор-пісок – 50 гр.
Для змазування:
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
1. Дріжджі поміщають у теплу воду, щоб вони розчинилися.
2. Борошно і розпушувач просівають, щоб наситити киснем, тоді випічка виходить пишніше, додають цукор і сіль.
3. У глибокому посуді суху суміш змішують з розведеними дріжджами і двома видами масла. При цьому вершкове масло треба спочатку розтопити.
4. Тісто добре вимішують, накривають серветкою і тримають близько півгодини в теплому місці, щоб дати йому піднятися.
5. Окремо з’єднують звичайний і ванільний цукор з перетертим сиром, а потім туди додають яйця і добре перемішують.
6. Щоб зробити посипання-штрейзель для пирога, масло потрібно заморозити і натерти в стружку, а потім його перетирають з цукром і маслом в крихту.
7. Дріжджове тісто обминають після того, як піднявся, а потім розділяють на дві частини, одна з яких повинна становити близько 2/3 від загального обсягу.
8. Більшу частину тіста розкачують і формують основу для пирога: поміщають в ємність для випічки з бортиками.
9. Поверх тіста розподіляють начинку, потім накривають другою частиною тіста, яку також тонко розкочують. Краї пирога защипують і змащують верх збитим яйцем, а потім проколюють виделкою по всій поверхні, щоб пара від начинки виходив під час випікання. Зверху тісто посипають штрейзеля-крихтою. Випікають пиріг протягом 40-50 хвилин в духовці, яку вмикають на 180 градусів. Подають пиріг, попередньо нарізавши його на порції.