Пиріг зі щавлем – 8 рецептів в духовке з покроковими фото

Пиріг зі щавлем — випічка, яка готується дуже просто і швидко в духовці. Щавель – це чудова літня зелень, яку ми звикли бачити в супі. Але він прекрасно виступаємо в якості начинки для пирога. Пропонуємо вам варіант приготування на листковому тісті, на пісочному, на дріжджовому, на кефірі, солодкий варіант, з сиром, з яблуком і з яйцем.

Пиріг зі щавлем на листковому тесті в духовці

Завдяки багатошаровому тесту пиріг зі щавлем виходить хрустким і з кислинкою з-за щавлю. Для того, щоб з начинки не витікав сік, до неї додається картопляний крохмаль.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Листкове тісто 250 гр.
  • Щавель 2 пучка
  • Цукор-пісок 80 гр.
  • Жовток 1 шт.
  • Крохмаль картопляний 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як спекти пиріг зі щавлем в духовці? Заздалегідь дістаємо тісто з морозилки. Присипаємо стіл невеликою кількістю борошна, кладемо на неї тісто і залишаємо при кімнатній температурі.
  2. Ретельно промиваємо щавель під водою і даємо висохнути на паперовому рушнику. Відрізаємо черешки.
  3. Дрібно нарізаємо листя і перекладаємо їх у глибоку ємність.
  4. Мнемо порізаний щавель руками, щоб він став м’яким.
  5. До листя насипаємо цукор і картопляний крохмаль. Все добре перемішуємо.
  6. Розкачуємо листкове тісто. Воно повинно бути не надто тонким. На одній стороні робимо невеликі надрізи.
  7. По центру кладемо нашу начинку з щавлю.
  8. Однією частиною тіста накриваємо щавель і защипуємо по периметру. Ретельно притискаємо пальцями, щоб тісто не розповзлося.
  9. Тепер накриваємо частиною з надрізами. Так само защипуємо з усіх боків.
  10. Деко застеляємо пергаментом і перекладаємо на нього майбутній пиріг. Зверху змащуємо його жовтком з допомогою пензлика.
  11. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо в ньому пиріг приблизно 25-30 хвилин, в залежності від потужності техніки. Він повинен придбати золотистий колір.
  12. Дістаємо пиріг з духовки і даємо охолонути. Потім нарізаємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати заливний пиріг зі щавлем на кефірі?

Для цього пирога спочатку готується тісто з кефіру, солі, перцю, яєць та борошна. Потім у нього додають нарізаний щавель з кропом і все перемішується. Готовий пиріг виходить м’яким і соковитим.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Кефір – 200 мл
  • Щавель свіжий – 120 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Кріп свіжий – 4 гілки.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. У глибоку ємність наливаємо кефір, додаємо сіль, перець і перемішуємо вінчиком. Потім розбиваємо 2 яйця і все збиваємо, поки не з’явиться піна.

2. Просіваємо Через сито борошно, щоб наситити його киснем. Слідом додаємо розпушувач і ретельно перемішуємо, поки не вийде однорідна маса без грудочок.

3. Щавель з кропом моєму під прохолодною водою і даємо повністю висохнути на паперовому рушнику. Кріп дрібно нарізаємо, а щавель розрізаємо на смужки.

4. Додаємо нарізану зелень до тесту і добре перемішуємо, щоб вона рівномірно розподілилася по тесту.

5. Форму для випікання злегка змащуємо вершковим або рослинним маслом і виливаємо в неї тісто. Зверху розрівнюємо ложкою або силіконової лопаткою. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг 40-45 хвилин, поки зверху не утвориться рум’яна кірочка. Потім даємо йому трохи охолонути, дістаємо з форми і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Простий і смачний пиріг зі щавлем на пісочному тісті

Цей варіант приготування пирога ідеально поєднується з чаєм. Несолодке основа з пісочного тіста і начинка з щавлю і цукру перетворюється на прекрасне блюдо, яке є саме десертом.

Час приготування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції -9.

Склад:

  • Щавель свіжий – 1 великий пучок.
  • Борошно пшеничне – 2.5-3 склянки
  • Маргарин – 200 гр.
  • Дріжджі сухі – 11 гр.
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода питна – 1/3 склянки

Процес приготування:

1. Пакетик дріжджів висипаємо в окрему ємність, додаємо до них чайну ложку цукру, теплу воду, трохи перемішуємо і даємо постояти кілька хвилин, поки дріжджі не почнуть проявляти свою активність.

2. Приступаємо до приготування пісочного тіста. Краще всього для цього використовувати комбайн. Всипаємо просіяне борошно і нарізаний холодний маргарин. Трохи перемішуємо.

3. Тепер відправляємо туди дріжджі і перемішуємо. Далі додаємо рослинне масло і ще раз перемішуємо.

4. Перекладаємо тісто з комбайна в окрему ємність. Присипаємо зверху борошном. Накриваємо рушником або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.

5. Свіжий щавель добре промиваємо під водою і даємо повністю висохнути на паперовому рушнику.

6. Нарізаємо його крупно.

7. За цей час тісто має підійти. Розрізаємо на 2 частини у співвідношенні 2/3 і 1/3.

8. Більшу частину тіста розкочуємо качалкою і викладаємо на застелений пергаментним папером форму для випічки. Робимо бортики.

9. Викладаємо зверху на тісто нарізаний щавель і рівномірно посипаємо його половиною склянки цукру. Начинки повинно бути багато, так як вона зменшиться в духовці.

10. Тепер другу частину тіста розкачуємо і накриваємо їй начинку. Защипуємо краю і ножем робимо невеликі отвори зверху.

11. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо в ній пиріг 40 хвилин.

12. Даємо йому трохи охолонути. В якості прикраси можна злегка присипати цукровою пудрою.

13. Тепер можна нарізати і подавати до столу. Приємного апетиту!

Пишний пиріг з дріжджового тіста з начинкою з щавлю

Для того, щоб приготувати тісто нам знадобиться борошно, дріжджі, олія, цукор і вода. З цих інгредієнтів виходить ніжне і повітряне тісто з яким ідеально поєднується начинка з щавлю з цукром.

Час приготування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 9.

Склад:

Для дріжджового тіста:

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Дріжджі свіжі – 100 гр.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Цукор-пісок – 6 ст. л.
  • Вода питна – 2 склянки
  • Сіль – 2 щіпки.

Для начинки:

  • Щавель свіжий – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 1.5 склянки

Процес приготування:

1. Воду розігріваємо в мікрохвильовій печі. Вона не повинна бути гарячою, так як дріжджі можуть не почати діяти. Переливаємо теплу воду в підходящу ємність і розламуємо шматочок дріжджів. Додаємо сіль, цукор і рослинне масло. Перемішуємо.

2. За трохи додаємо до дріжджам просіяне через сито борошно, щоб воно вийшло м’яким і еластичним. Накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою і чекаємо близько години, поки воно не підніметься в 2 рази.

3. Щавель добре промиваємо під водою і даємо повністю висохнути на паперовому рушнику. Потім відрізаємо черешки і крупно нарізаємо листя.

4. Піднялося тісто ділимо на 2 частини, одну з яких розкачуємо і кладемо на застелений пергаментом деко. Робимо по краю бортики і викладаємо щавель. Рівномірно посипаємо його цукром.

5. Другу частину тіста також розкачуємо і накриваємо їм начинку. Защипуємо краю і вирізаємо зверху шматочок тіста, через який буде виходити зайва волога. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо пиріг приблизно 40 хвилин або поки він не стане золотистого кольору.

6. Даємо йому охолонути, розрізаємо на порції і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування солодкого пиріг зі щавлем

До загального здивування щавель є прекрасною начинки для пирогів. У поєднанні з цукром він нагадує за смаком журавлину або брусницю. Для приготування тесту нам знадобиться борошно, молоко, дріжджі, сіль, цукор і рослинне масло.

Час приготування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 9.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 3 ст. + 3 ст. л.
  • Молоко – 1 склянка
  • Дріжджі сухі – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 1/3 склянки
  • Жовток яєчний – 1 шт.

Для начинки:

  • Щавель – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 0.5 склянки
  • крохмаль картопляний – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Починаємо з приготування опари. Для цього підігріваємо молоко в мікрохвильовці. Воно повинно бути не гарячою, а теплою. До нього додаємо 3 ст. л борошна, цукор і сухі дріжджі. Добре перемішуємо з допомогою віночка, накриваємо рушником або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 10-15 хвилин.

2. На готової опарі повинна утворюватися піна. Якщо цього не сталося, то варто зробити її ще раз з новою пачкою дріжджів.

3. Додаємо рослинне масло, сіль і перемішуємо.

4. Поступово додаємо просіяне через сито борошно до опарі. Замішувати тісто можна міксером, так і руками. Воно має бути м’яким і не липнути до рук.

5. Змащуємо тісто і ємність, в якому воно буде підходити, рослинним маслом. Накриваємо його рушником або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин. За цей час воно має збільшиться приблизно в 2 рази.

6. Приступаємо до приготування начинки пирога. Щавель ретельно промиваємо під водою і даємо повністю висохнути на паперовому рушнику. Зрізаємо черешки і нарізаємо на тонкі смужки.

7. Мнемо щавель руками, щоб він зменшився в об’ємі.

8. Додаємо до нього половину від загального обсягу цукру і столову ложку крохмалю. Добре перемішуємо.

9. Тісто ділимо на 2 частини. Одна з них повинна бути трохи більше, ніж інша. Розкачуємо більшу частину до форми кола і кладемо на деко, застелене пергаментом.

10. Викладаємо щавель на тісто і посипаємо його зверху цукром і картопляним крохмалем.

11. Тепер другу частину тіста розкачуємо і накриваємо їй начинку. Защипуємо краю і зверху вирізаємо невеликий шматочок тесту, щоб з пирога виходила зайва волога в процесі приготування.

12. Змащуємо зверху жовтком. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо в ній пиріг приблизно півгодини. За цей час він повинен придбати золотисту скориночку. Даємо йому трохи охолонути і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати домашній пиріг зі щавлем і сиром в духовці?

Пиріг по цьому рецепту виходить несолодким, але ідеально підходить до чаю. Кислинка щавлю разом з ніжністю сиру дає прекрасне поєднання, яке вам сподобається. Для тіста використовується вершкове масло, сметана, розпушувач, борошно, яйця, сіль і цукор.

Час приготування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана – 100 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 350 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.

Для начинки:

  • Щавель свіжий – 200 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовці і додаємо в нього 1 яйце і 1 жовток. Другим білком ми змастимо пиріг. Далі додаємо цукор і добре перемішуємо.

2. Додаємо сметану і перемішуємо. Тепер поступово додаємо просіяне через сито борошно разом з розпушувачем. Починаємо замішувати тісто. Воно повинно вийти м’яким, еластичним і не липнути до рук.

3. Приступаємо до приготування начинки. Для цього добре промиваємо щавель і даємо йому повністю висохнути. Подрібнюємо ножем або за допомогою блендера.

4. Додаємо крохмаль, сир, цукор і сіль. Все ретельно перемішуємо до одержання однорідної маси.

5. Змащуємо форму, в якій будемо випікати пиріг, рослинним маслом. Поділяємо тісто на дві частини у співвідношенні приблизно ¾ і¼. Розкачуємо для початку більшу частину і викладаємо у форму. Робимо бортики і додаємо начинку.

6. Тепер меншу частину тіста розкачуємо і робимо на ньому невеликі надрізи. Накриваємо їм начинку і защипуємо краю.

7. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо пиріг 50 хвилин. Потім дістаємо його, змащуємо залишилися білком і ставимо випікатися ще 10 хвилин.

8. Даємо пирогу охолонути і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як спекти смачний пиріг зі щавлем і яблуками?

Крім яблук і щавлю, у начинку йде м’ята, ревінь і ванільний цукор. Разом ці компоненти створюють неймовірний аромат і смак, який ідеально поєднується з дріжджовим тестом на кефірі.

Час приготування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Кефір – 250-300 мл
  • Борошно – 450-500 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 75 гр.
  • Дріжджі свіжі – 7 гр.
  • Цукор-пісок – 60 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Щавель – 3 пучка.
  • Яблука – 3 шт.
  • М’ята – 2 гілочки.
  • Цукор-пісок – 70 гр.
  • Цукор ванільний – 10 гр.
  • Ревінь – 2 стебла.

Процес приготування:

1. Для того, щоб приготувати дріжджове тісто просіваємо кілька разів борошно через сито, щоб воно вийшло пишним. Далі додаємо дріжджі і перетираємо руками. Потім відправляємо до борошні розм’якшене вершкове масло з цукром. Все знову перетираємо руками. В окремій ємності збиваємо яйця з сіллю і вливаємо отриману масу до борошна. Наливаємо кефір, перемішуємо і даємо постояти 10 хвилин.

2. Тепер даємо тісту ще трохи постояти і починаємо вимішувати його руками протягом 5 хвилин. Накриваємо його рушником або харчовою плівкою і відправляємо його в тепле місце, поки не збільшиться в кілька разів.

3. Обминаємо тісто руками. Робимо це акуратно. Складаємо краю, притискаючи їх до тесту зверху.

4. Відправляємо тісто в підходящу ємність, накриваємо рушником або харчовою плівкою і даємо йому ще трохи підійти.

5. Приступаємо до приготування начинки. Для початку добре промиваємо щавель і м’яту під водою. Даємо їм повністю висохнути на паперовому рушнику. Ревінь очистити, дрібно ріжемо і засипаємо приблизно 20 грамами цукру. Трохи його мнемо, щоб він дав сік. Даємо якийсь час постояти, а потім відкидаємо на друшляк. Сік від ревеню можна не виливати, а використовувати для просочення бісквіта.

6. Яблука миємо, чистимо й нарізаємо тонкими скибочками, засипаємо цукром. Накриваємо зверху харчовою плівкою і залишаємо так на 10-15 хвилин. Зливаємо сік і відправляємо їх в ємність разом з щавлем, м’ятою і ревенем. Начинку перемішуємо.

7. Тісто розрізаємо на 2 частини. Одна повинна бути трохи більше іншої, щоб можна було сформувати бортики. Розкачуємо більшу половину. Форму для випічки змащуємо маслом і викладаємо в неї тісто. Краї повинні трохи звисати.

8. Тепер другу частину тіста розкачуємо і вирізаємо на ньому візерунки.

9. Далі викладаємо у форму нашу начинку, зверху посипаємо ванільним цукром і загортаємо краї тіста на начинку.

10. Накриваємо начинку другою частиною тіста. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо в ній пиріг близько 40 хвилин. Він повинен добре підрум’яниться.

11. Готовий виріб злегка змащуємо вершковим маслом і даємо йому повністю охолонути. Тепер можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Швидкий щавлевий пиріг з яйцем в домашніх умовах

Цей варіант приготування найкраще підійде в якості закуски або смачного і ситного сніданку. В начинку йде щавель, яйця, сир і сіль. Всі запікається в листковому тісті приблизно півгодини.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції – 10.

Склад:

  • Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
  • Щавель свіжий – 150 гр.
  • Яйця – 5 шт.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Щавель ретельно промиваємо під водою, даємо висохнути на паперовому рушнику і нарізаємо.

2. Варимо 4 яйця і дрібно ріжемо їх ножем.

3. Твердий сир натираємо на крупній тертці.

4. Одне сире яйце розбиваємо в окрему ємність і збиваємо виделкою.

5. У ємність з щавлем додаємо нарізані варені яйця і перемішуємо.

6. Далі відправляємо туди натертий твердий сир і знову все перемішуємо.

7. Лист, на якому будемо запікати пиріг, застеляємо пергаментним папером.

8. Половину листкового тіста розкачуємо у відповідності з розміром дека. За допомогою пензлика змащуємо його яйцем.

9. До начинки додаємо сіль за смаком і акуратно перемішуємо. Важливо це зробити саме на цьому етапі, так як щавель почне виділяти сік.

10. Викладаємо начинку на листкове тісто, залишаючи місце по краях.

11. Вершкове масло нарізаємо невеликими шматочками і встромляємо його по поверхні всього пирога.

12. Тепер поливаємо начинку невеликою кількістю яйця. Залишаємо трохи, щоб змастити пиріг зверху.

13. Другу частину тіста розкачуємо і накриваємо їм пиріг. Защипуємо краю і змащуємо залишилися яйцем.

14. З допомогою ножа робимо невеликі надрізи, щоб через них виходила вся зайва волога.

15. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо в ній пиріг приблизно 35 хвилин. Він повинен добре підрум’яниться.

16. Готовий виріб накриваємо зверху рушником і даємо йому постояти. Остиглий пиріг подаємо до столу. Приємного апетиту!