Розтягаї – дуже смачне російське блюдо, яке готуватися повсюдно. Виглядає воно, як відкритий пиріжок з великою кількістю соковитою начинки. Його можна є просто так чи подавати до бульйону. Щоб ви змогли самостійно приготувати цю смачну випічку, ми підібрали 5 відмінних рецептів.
Розтягаї з дріжджового тіста з рибою
Розтягаї – це пишне тісто і ніжна начинка. Пиріжки мають форму човники і невеликий отвір по середині. У старі часи такі пиріжки подавали до супів замість хліба.
Інгредієнти на
10 порц.
- Для тіста:
- Яйце куряче 2 шт.
- Молоко коров’яче 150 мл
- Масло вершкове 100 гр.
- Сухі дріжджі 10 гр.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Борошно пшеничне 400 гр.
- Для начинки:
- Рибне філе 300 гр.
- Цибуля ріпчаста 150 гр.
- Вершки 100 мл
- Масло вершкове для смаження
- Сіль за смаком
- Приправи за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати розтягаї з рибою з дріжджового тіста? У тепле молоко додайте цукор, перемішайте, потім додайте дріжджі.
- Далі всипте 100 грам борошна, перемішайте і накрийте миску рушником, залиште в теплі.
- Через 30 хвилин опара добре підросте.
- В опару додайте курячі яйця.
- Далі всипте сіль, перемішайте.
- Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно підтануло.
- Додайте в миску масло і перемішайте до однорідності.
- Всипте в миску борошно, замісіть тісто, накрийте миску і залиште в теплі.
- За півгодини можна перевірити тісто, воно повинно збільшитися в два рази.
- Приготуйте начинку. Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте.
- Рибне філе наріжте невеликими кубиками.
- На вершковому маслі обсмажте цибулю до прозорості.
- Потім викладіть на сковороду рибу.
- Додайте сіль і приправи за смаком, перемішайте і смажте протягом декількох хвилин.
- Далі влийте вершки, зменшіть вогонь і тушкуйте 10-15 хвилин. Зніміть сковороду з вогню і охолодити начинку.
- Тісто розділіть на 10-15 частин, з кожної розкачайте круглу коржик.
- На кожен коржик покладіть начинку.
- Скріпіть краю тесту, в центрі залиште невеликий отвір.
- Деко застеліть пергаментом. Викладіть пиріжки і залиште заготовки на 15-20 хвилин, щоб тісто ще трохи підійшло.
- Випікайте пиріжки в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин. Пиріжки остудіть, потім подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Смачний розтягаї з рибою з листкового тіста
Розтягаї – це відкриті пиріжки з рибною начинкою. Щоб зробити процес приготування випічки більш швидким і простим, використовуйте готове листкове тісто. Вам залишиться тільки підготувати начинку.
Час готування: 75 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 12.
Склад:
- Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
- Філе сьомги – 300 гр.
- Сметана – 100 мл
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Масло рослинне – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Розморозьте тісто повністю при кімнатній температурі, розріжте його на 12 рівних частин.
2. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте. Філе сьомги наріжте кубиками, посоліть і приправте за смаком.
3. Шматочки тіста злегка розкачати, викладіть трохи цибулі і риби.
4. Скріпіть краю тесту, в центрі залиште невеликий отвір для виходу пари.
5. Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього пиріжки. Тісто змастіть збитим яйцем, в отвір на начинку покладіть по чайній ложці сметани.
6. Випікайте пиріжки при 180 градусах 40 хвилин. Випічку трохи остудіть, потім подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Соковитий і дуже смачний розтягаї з рибою і рисом
Для приготування розтягаїв, як правило, використовують дріжджове тісто. Взагалі розтягаї – це скорочення від «розстебнутий пиріжок». Назва відповідає зовнішньому вигляду випічки, у неї є невеликий отвір посередині, звідки визирає соковита начинка.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 12-14.
Склад:
- Рис – 100 гр.
- Сайра консервована – 2 банки.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вода – 1 склянка
- Дріжджі свіжі – 25 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Борошно – 4 склянки
Процес приготування:
1. У теплій воді розчиніть дріжджі, додайте сіль, цукор і яйця, перемішайте. Потім частинами додайте просіяне борошно і замішують тісто.
2. Тісто скачайте в колобок і залиште на 1,5 години в теплому місці.
3. Рис зваріть в підсоленій воді, промити окропом. Цибулю дуже дрібно наріжте. Консерви з сайри розімніть виделкою. Змішайте цибулю, рис і рибну масу.
4. За півтори години тісто збільшиться в 2-3 рази. Ще раз обімніть його руками. Розділіть тісто на 12-14 рівних частин, трохи розплющить його пальцями.
5. На тісто покладіть начинку, скріпіть краю, в середині залиште невеликий отвір. Викладіть заготовки на змащене маслом деко і залиште при кімнатній температурі на 20 хвилин. Випікайте пиріжки в духовці при 180 градусах 25-30 хвилин. Подавайте розтягаї до столу після того, як вони трохи охолонуть.
Приємного апетиту!
Як приготувати розтягаї з рибними консервами?
Ще один варіант популярної випічки, розтягаї з рибною начинкою. Це може бути повноцінне блюдо, яке подають з соусом або овочевим салатом. А також ці пиріжки можуть виступати доповненням до бульйону або овочевого супу.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 8-10.
Склад:
- Сайра консервована – 1 банку.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно – 500 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Дріжджі сухі – 1 пакетик.
- Сіль – 1 ст. л.
- Масло соняшникове – 30 мл
- Вода – 1,5 склянки
Процес приготування:
1. У миску просійте борошно, додайте сухі дріжджі. Додайте столову ложку солі і курячі яйця.
2. Далі влийте воду і рослинну олію, змішайте інгредієнти. Продовжуйте вимішувати тісто, поки воно не стане повністю однорідним і не перестане прилипати до рук. Залиште тісто в теплому місці, щоб воно піднялося.
3. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте. З сайри злийте сік і розімніть вилкою. Змішайте рибу з цибулею.
4. Коли тісто підросте, розділіть його на 8-10 рівних частин. Тісто трохи розкачати, викладіть на коржі начинку.
5. Защепніть краї тіста так, щоб у центрі залишилося отвір в 2-3 сантиметри.
6. Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього заготовки, залиште їх ще на 5-10 хвилин, щоб тісто підійшло. Потім випікайте пиріжки при 200 градусах 15-20 хвилин.
Приємного апетиту!
Розтягаї з горбушею в домашніх умовах
Тісто і рибна начинка – неймовірно вдале поєднання. У таких пиріжків навіть є спеціальна назва – розтягаї. Тісто для них може бути дріжджовим або листковим, за вашим смаком. Рибку для начинки краще взяти пожирніше, наприклад, горбушу.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Філе горбуші – 500 гр.
- Тісто дріжджове – 500 гр.
- Сметана – 100 мл
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цибуля зелена – за смаком.
- Сік лимонний – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
Процес приготування:
1. Філе горбуші наріжте кубиками, посоліть, приправте спеціями, полийте лимонним соком і залиште на 10 хвилин. На рослинному маслі смажте горбушу протягом 5 хвилин. Перекладіть рибу в миску, додайте нарізану цибулю і сметану, перемішайте. Розріжте тісто на прямокутні пласти, на кожен покладіть по столовій ложці начинки.
2. Защепніть краї тіста, а середину залиште відкритою.
3. Розтягаї повинні вийти у формі довгастих човників.
4. Деко застеліть пергаментом, викладіть на нього заготовки, прикрийте рушником і залиште на 20 хвилин.
5. Змастіть пиріжки збитим яйцем і поставте в духовку, розігріту до 190 градусів, на 20 хвилин.
6. Готову випічку остудіть на решітці, укривши рушником. Потім розтягаї можна подавати до столу.
Приємного апетиту!