Не станемо заглиблюватися в історію походження староруських щів, а відразу відповімо, що основними інгредієнтами є кисла або білокачанна капуста. А родзинка в кожному рецепті дозволить отримати задоволення не тільки під час дегустації, але і в процесі приготування.
Справжні старорусские щі із квашеної капусти — класичний рецепт
Наваристі і поживні щі на основі класичного рецепту послужать відмінним зігріваючим обідом в холодну пору року.
Інгредієнти на
5 порц.
- Яловичина 360 гр.
- Квашена капуста-300 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 2 шт.
- Сметана за смаком
- Зелень за смаком
- Масло рослинне для смаження
- Лавровий лист 3 шт.
Процес приготування:
- Як приготувати класичні старорусские щі? Почнемо приготування бульйону з яловичини. Моєму м’ясо і варимо на середньому вогні до утворення пінки. Після закипання варимо пару годин на дрібному вогні, заправляємо різними спеціями, лавровим листом. Тільки сіль додамо ближче до завершення процесу приготування.
- Коли м’ясо отварилось, обов’язково витягаємо в окрему ємність, дробимо на менші шматочки, видаляючи непотрібні кістки. Подрібнене м’ясо знову перекладаємо в бульйон і продовжуємо варити на середньому вогні.
- Настав час додати в бульйон основний інгредієнт – квашену капусту.
- В той час як бульйон набуває смак капусти, не будемо зволікати з приготуванням засмажки. Нарізаємо як можна дрібніше цибулю з морквою і відправляємо на розігріту з олією сковорідку. Обсмажуємо до золотистого відтінку і м’якості моркви.
- Додаємо зажарку в майже готові щі, перемішуємо і так залишаємо варитися на середньому вогні. На цьому етапі слід посолити суп.
- Готового супу даємо настоятися протягом години, сервіруємо і запрошуємо близьких до столу.
Приємного вам апетиту!
Як зварити пісні старорусские щі без додавання м’яса?
На відміну від класичного рецепту, борщ без м’яса будуть відмінним варіантом для легкого і швидкого обіду, який не залишить тяжкості після себе і швидко поверне вам продуктивність.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування:50-60 хв.
Порцій – 5-7.
Склад:
- Гриби сушені – 70 гр.
- Капуста квашена – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 7 шт.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- капустяний Розсіл – 200 мл
Процес приготування:
1. Сушені гриби промиваємо і заливаємо пару літрами холодної води. Доводимо на середньому вогні до кипіння і продовжуємо варити пару годин.
2. На розігріту з рослинною олією сковороду викладаємо квашену капусту і заливаємо гарячою водою. Всі доводимо до кипіння й тушкуємо під закритою кришкою на маленькому вогні близько години, поки не випарується вся рідина.
3. Після того як гриби зварилися, готовий бульйон проціджують через дрібне сито, а гриби нарізаємо як можна дрібніше і повертаємо в бульйон.
4. Нарізану брусочками картоплю закидаємо в бульйон і варимо приблизно протягом 20 хвилин. Паралельно з цим подрібнюємо цибулю і відправляємо на розігріту сковороду.
5. У подрумянившийся цибулю додаємо терту моркву і ще трохи рослинного масла. Тушкуємо на невеликому вогні хвилин п’ять.
6. Підготовчі етапи позаду, залишається з’єднати капусту з тушкованими овочами, лавровим листом і відправити в бульйон. Готові щі солимо, заправляємо зеленню, перцем і залишаємо доварюватися 30 хвилин на слабенькому вогні.
Приємного вам апетиту!
Неймовірно смачні щі на кисляку за старорусскому рецептом
На прокисшем молоці можна приготувати не тільки пишні оладки, але і смачне перше блюдо, яке приємно порадує і здивує оточуючих.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування:40 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Фарш – 270гр.
- Капуста білокачанна – 220 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Морква – 1 шт.
- Кисле молоко – 500 мл
- Цибуля – 1 шт.
- лавровий Лист – за смаком.
- Перець чорний горошком – 7 шт.
- Масло – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Традиційно починаємо з того, що всі овочі потрібно вимити, очистити і нашаткувати довільно.
2. У каструлі з товстими стінками розтоплюємо шматочок вершкового масла, викладаємо фарш і обсмажуємо на маленькому вогні до стану напівготовності.
3. Коли фарш підрум’янився, додаємо нарізані овочі, крім капусти і заливаємо окропом. Після цього доводимо суп до кипіння і варимо до м’якості картоплі.
4. Коли картопля майже готовий, додаємо нашатковану капусту, лавровий лист, сіль, перець і добре перемішуємо.
5. У самому кінці додаємо кисле молоко або кисле молоко. Тримаємо на маленькому вогні протягом п’яти хвилин.
6. Готові щі порційно подаємо до столу і пригощаємо близьких.
Приємного вам апетиту!
Покроковий рецепт приготування староруських щей з грибами
Для приготування щів з грибами будемо використовувати печериці зважаючи на їх доступності та простоти в готуванні. Вони підвищать поживну цінність супу і наповнять його корисними мікроелементами.
Час готування: 60 хв
Час приготування:40-50 хв
Порцій – 8-10.
Склад:
- Свинина – 400 гр.
- Капуста – 450 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло рослинне – 60 мл
- Печериці – 250 гр.
- томатна Паста – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Основою хороших і поживних щей є смачний бульйон, приготований на наваристому м’ясі. Відварюємо свиняче м’ясо до повної готовності. Після чого видаляємо зайві кісточки і нарізаємо на кубики.
2. Далі довільно нашинкуем капусту і відправимо до м’ясного бульйону.
3. Очищену картоплю нарізаємо брусочками і також відправляємо варитися.
4. Моркву натираємо на тертці, а цибулю подрібнюємо на кубики. Розігріваємо олію в сотейнику і підігріваємо моркву з цибулею.
5. Коли цибуля набуде золотистий відтінок і стане м’якше, додамо томатну пасту. Можна замінити свіжими томатами.
6. Попередньо очищені і нарізані гриби додаємо до тушкованої моркви з цибулею і залишаємо нудитися ще протягом 10 хвилин.
7. Підготовчі етапи пройдені, залишається з’єднати зажарку і нарізане м’ясо. Борщ варимо до повної готовності всіх компонентів. Після додаємо спеції, сіль і тримаємо ще п’ять хвилин на маленькому вогні.
8. Ситні і ароматні щі готові. Подавайте зі сметаною, хлібом.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт класичних староруських щей з моченими яблуками
Експериментуючи з новими інгредієнтами, вам не потрібно багато часу, щоб урізноманітнити звичні щі. Поєднання капусти з яблуками на перший погляд здається дивним до тих пір, поки ви не ризикнете спробувати його. Мочені яблука надають щам природні нотки солодощі і свіжості, які ніколи не бувають зайвими.
Час готування: 35 хв.
Час приготування:50 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Курка – 1 шт.
- Капуста– 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Грудинка копчена – 150 гр.
- Яблука мочені – 4 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Заздалегідь варимо курячий бульйон. Подрібнену цибулю з морквою підсмажуємо на олії і перекладаємо в бульйон.
2. Мочені яблука нарізаємо часточками, а капусту ріжемо на невеликі кубики.
3. Як тільки бульйон з овочами закипів, додаємо для аромату нарізану соломкою копчену грудку.
4. Додаємо нарізану капусту і варимо протягом 35 хвилин на маленькому вогні.
5. В кінці приготування додаємо мочені яблука, сіль, перець. Можна заправляти улюбленими спеціями.
6. Щі подаємо традиційно зі сметаною і зеленню.
Приємного вам апетиту!