Рибна солянка — цікавий і дуже смачний варіант класичної збірної солянки. Готується суп досить просто, так що кожен може порадувати себе таким чудовим першою стравою. У нашій статті мова піде саме про рибної солянки, яких, тим не менш, є не один і не два виду.
Класичний рецепт рибної солянки в домашніх умовах
Класичний рецепт є досить складним, і його приготування займе набагато більше одного дня. Тому пропонуємо вам відредагований рецепт, який підійде під сучасний ритм життя. Суп виходить дуже апетитним, з яскравим рибним смаком.
Інгредієнти на
4 порц.
- Для бульйону:
- Вода 2 л
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Риба ⅔ кг дрібна
- Сіль за смаком
- Спеції і Приправи за смаком
- Для супу:
- Риба ½ кг велика
- Сік лимонний ½ шт.
- 3 шт. Каперси
- Оливки 5 шт.
- Томатна паста 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Огірок солоний 2 шт.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Зелень за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати рибну солянку по класичному рецепту в домашніх умовах? Крупно нарізаємо моркву і цибулю, обсмажуємо їх на сухій сковороді близько 3 хвилин. Потрошимо і промиваємо дрібну рибу разом з овочами кладемо в холодну воду. Коли бульйон закипить, знімаємо піну, додаємо спеції і сіль і залишаємо варитися протягом ще 7 хвилин.
- Відціджуємо бульйон.
- рибне філе Нарізаємо середніми шматочками, цибулю – кубиками, а огірки – соломкою. Підсмажуємо цибулю на вершковому маслі, додаємо в сковорідку трохи бульйону і томатну пасту. Перемішуємо до однорідності і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Виливаємо залишки бульйону в каструлю, кладемо туди нарізане філе риби, каперси і маслини. За смаком додаємо перець і сіль. Засипаємо солоні огірки.
- Додаємо в бульйон цибулю з томатною пастою. Ретельно перемішуємо.
- Проварюємо отриманий суп ще близько 10 хвилин. Безпосередньо перед подачею збризкуємо солянку лимонним соком і додаємо зелень. Приємного апетиту!
Як приготувати дуже смачну рибну солянку з форелі?
Ще одна варіація рибної солянки – солянка з форелі. Жирність риби вбирається оливками і огірками, і тому смак виходить приємним і дуже насиченим.
Час готування: 80 хвилин.
Час приготування: 45 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вода – 3,5 л.
- Форель – 1,3 кг
- Томатна паста – 25 гр.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Коріння – 1шт.
- Огірок консервований – 3-4 шт.
- Перець запашний – 2 шт.
- Оливки чорні – за смаком
- Оливки зелені – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Лимон – за смаком
- Сіль – за смаком.
- лавровий Лист – за смаком
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. Накладаємо в каструлю плавники, хвіст і голову форелі.
2. Наливаємо в каструлю воду і ставимо варитися бульйон.
3. Додаємо в бульйон коріння, перець чорний і запашний, одну цибулину, лавровий лист і сухі трави. Підсолюємо і варимо його на слабкому вогні 40 хвилин.
4. Відбираємо черевце й обрізки форелі.
5. Коли бульйон звариться, проціджуємо його.
6. Відібрані частини форелі накладаємо в окрему каструлю.
7. Заливаємо рибу бульйоном і варимо на середньому вогні близько 20 хвилин.
8. Нарізаємо огірки і тушкуємо їх в розсолі.
9. Обидва види цибулі обсмажуємо в олії.
10. Щоб риб’ячий жир вбрався, використовуємо лимон і оливки. Також нам знадобляться огірки і томатна паста.
11. В обсмажену цибулю додаємо томатну пасту. Солимо за смаком.
12. Ретельно перемішуємо і продовжуємо гасить протягом ще декількох хвилин.
13. Нарізаємо оливки і лимон.
14. Виловлюємо форель з бульйону, відбираємо кісточки від філе.
15. Додаємо в бульйон цибулю з пастою, оливки і огірки. Доводимо його до кипіння.
16. Відправляємо філе форелі в суп. Накриваємо його кришкою і знімаємо з плити.
17. Солянка готова. Для подачі використовуємо шматочки лимона. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування рибної солянки з сьомги
Сьомга також відмінно підходить для приготування солянки. Суп виходить ароматним і насиченим. Це блюдо буде ідеально після насичених свят або в холодну пору року.
Час готування: 90 хвилин.
Час приготування: 70 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Вода – 3,5 л.
- Сьомга – 1,2 кг
- Рослинне масло – 40 мл
- Каперси – 40 гр.
- Морква – 150 гр.
- Помідори – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Маслини без кісточок – 100 гр.
- Перець духмяний – 5 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Лимон – 1 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. Відокремлюємо філе риби від кісток, шкури і плавників. Складаємо все, крім філе в каструлю.
2. Заливаємо рибу водою і доводимо її до кипіння на сильному вогні. Знімаємо піну до тих пір, поки вона не перестане утворюватися.
3. Додаємо в бульйон спеції і очищені овочі. Зменшуємо вогонь і варимо бульйон ще годину.
4. Проціджуємо бульйон.
5. Нарізаємо цибулю півкільцями і підсмажити в маслі до тих пір, поки він не стане прозорим.
6. Помідори очищаємо, нарізаємо їх невеликими кубиками. Додаємо їх на сковороду разом з каперсами. Готуємо всі інгредієнти на помірному вогні ще 5 хвилин.
7. Філе риби нарізаємо кубиками.
8. Перекладаємо овочі зі сковороди в бульйон, доводимо його до кипіння і готуємо 15 хвилин, потім додаємо філе і варимо ще 5 хвилин. Солимо за смаком.
9. Накладаємо в суп маслини і вимикаємо вогонь. При подачі кладемо в тарілку шматочок лимона і зелень. Приємного апетиту!
Поживна і ароматна солянка з рибних консервів в домашніх умовах
В цьому рецепті описується солянка з консервів з маслинами, каперсами і солоними огірками. Ми використовуємо консервовані горбушу і тунець, але використовувати можна будь-які рибні консерви за смаком.
Час готування: 60 хвилин.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Вода – 3 л
- Горбуша консервована – 200 гр.
- Тунець консервований – 150 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Огірки солоні – 300 гр.
- Маслини – 150 гр.
- Розсіл – 300 мл
- Каперси – 30 гр.
- Томати у власному соку – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Масло рослинне – 30 мл
- Сік лимона – 10 мл
- Цукор – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець – за смаком
Процес приготування:
1. Видаляємо кістки з рибних консервів, ламаємо рибу виделкою.
2. Нарізаємо соломкою цибулю. Нарізаємо картоплю кубиками, а маслини розрізаємо на 4 частини. Огірки нарізаємо півкільцями.
3. Кладемо в сотейник солоні огірки і заливаємо їх розсолом. Ставимо на помірний вогонь і припускаємо до м’якості.
4. Цибулю обсмажуємо на рослинній олії до золотистого кольору. Додаємо до нього томати і цукор. Тушкуємо все разом, поки цибуля не стане м’яким.
5. Наливаємо в каструлю холодну воду, кладемо в неї картоплю і ставимо каструлю на слабкий вогонь. Варимо картоплю до м’якості, після цього додаємо огірки і пасеровану цибулю. Таже накладаємо у воду рибу і каперси. Варимо близько 5 хвилин. Додаємо лимонний сік, перець і сіль.
6. Даємо супу настоятися і подаємо до столу зі сметаною і зеленню. Приємного апетиту!
Як приготувати смачну рибну солянку з осетрини?
Вишуканий суп з осетра, корисний і смачний, готувати який досить легко. Рибний бульйон ідеально поєднується з солоними огірками і маслинами, а лимонний сік приємно відтінятиме виражений рибний смак.
Час готування: 75 хвилин.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Вода – 1 л
- Осетрина – 500 гр.
- Маслини – 12 шт.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Рослинна олія – 4 ч. л.
- Лимон – 30 гр.
- Томатна паста – 4 ч. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Зелень – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Розморожуємо рибу при необхідності.
2. Заливаємо рибу водою і додаємо зелень. Відварюємо бульйон, періодично знімаючи піну до припинення її утворення.
3. Розпускаємо цибулю на шматочки.
4. Шаткуємо моркву.
5. Розігріваємо олію на сковороді і викладаємо на неї цибулю і моркву. Коли цибуля стане прозорою, заливаємо суміш томатною пастою і смажимо близько хвилини. Після цього додаємо пару столових ложок води.
6. З готового бульйону виймаємо рибу і відокремлюємо філе від кісток. Поділяємо його на шматочки.
7. Дрібно нарізаємо огірки і трохи відварюємо, а потім відправляємо в бульйон.
8. За смаком нарізаємо маслини шматочками або залишаємо цілими.
9. Відправляємо в бульйон філе і цибулю з морквою. Варимо його кілька хвилин, потім кладемо в каструлю огірки і лаврові листи. Солимо і перчимо за смаком. Накладаємо в практично готовий суп маслини. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт збірної солянки з різної риби
В даному рецепті використовується кілька видів риби, що робить його смак набагато цікавіше. Страва при цьому досить просте і не вимагає ніяких особливих навичок, і при цьому виходить ситним, смачним і красивим.
Час готування: 80 хвилин.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Вода – 1,5 л
- Окунь – ½ шт.
- Окунь морський – 250 гр.
- Лосось слабосоленої – 250 гр.
- Каперси – 3 ст. л.
- Рослинне масло – 2 ч. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Огірки солоні – 1,5 шт.
- Розсіл – 5 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Оливки – ½ банки
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Розбираємо свіжу рибу. Кістки, голови і хвости складаємо в каструлю і заливаємо холодною водою.
2. Доводимо воду до кипіння і варимо бульйон, знімаючи піну з поверхні. Проціджуємо бульйон і переливаємо в чисту каструлю, в якій знову доводимо його до кипіння.
3. Розсіл вливаємо в сотейник і доводимо до кипіння, а потім проціджуємо в бульйон. Очищаємо від шкірки огірки і дрібно нарізаємо.
4. Обсмажуємо в олії цибулю, поки він не стане м’яким. Солимо і перчимо його і додаємо в бульйон. Також засипаємо туди огірки.
5. Філе риби нарізаємо невеликими кубиками.
6. Закидаємо рибу в киплячий бульйон і варимо на помірному вогні близько півгодини.
7. Додаємо в суп каперси, оливки і розсіл. Перемішуємо суп, варимо ще кілька хвилин і знімаємо з вогню.
8. Готову солянку перед подачею прикрашаємо часточкою лимона. Приємного апетиту!
Рибна солянка з квашеною капустою як друге блюдо
Ця солянка готується на сковороді і тому швидше нагадує салат, ніж суп. В рецепт крім риби і звичних оливок з каперсами і огірками входять квашена капуста і мариновані гриби, тому смак виходить дуже багатим.
Час готування: 80 хвилин.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Риба варена – 300 гр.
- Капуста квашена – 2 склянки
- Гриби мариновані – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – ½ ст. л.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Сухарі – 2 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Креветки – 10 шт.
- Цукор – за смаком
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
1. Нарізаємо цибулю кубиками і підсмажуємо до прозорості.
2. Квашену капусту шаткуємо і додаємо до цибулі. Таже насипаємо борошно, сіль, перець і цукор і тушкуємо протягом години.
3. Змішуємо нарізану скибочками варену рибу з каперсами. Подрібнюємо мариновані гриби і додаємо їх до риби.
4. Сковороду змащуємо вершковим маслом і накладаємо на неї половину квашеної капусти. Поверх неї викладаємо рибу з грибами і каперсами. Рибу покриваємо залишилася капустою.
5. Зверху капусту посипаємо сухарями і злегка бризкаємо маслом. Запікаємо в духовці близько 15 хвилин.
6. Нарізаємо кружечками солоні огірки. Викладаємо їх на солянку. Також прикрашаємо її каперсами, маринованими грибами, креветками і лимонними часточками. Приємного апетиту!
Неймовірно смачна і ароматна рибна солянка з горбушею
До складу цієї солянки входить як окунь, так і горбуша з зубаткой, що робить смак риби вкрай різноманітним. В цілому даний рецепт не сильно відрізняється від класичного варіанту солянки, але прекрасно підійде тим, хто любить експериментувати з вже улюбленими стравами.
Час готування: 60 хвилин.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5 л
- Окунь морський – 1 шт.
- Зубатка – 1 шт.
- Філе горбуші – 300 р.
- Маслини – ½ Банки
- Огірки солоні – 5 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Каперси – 2 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. Чистимо рибу, складаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Варимо бульйон до готовності риби. Дістаємо її і даємо охолонути.
2. Проціджуємо бульйон.
3. Очищаємо цибулю від шкірки і нарізаємо соломкою.
4. Солоні огірки також нарізаємо соломкою.
5. Заливаємо рослинне масло в сковороду і накладаємо на неї цибулю. Смажимо до золотистого кольору.
6. Додаємо до цибулі огірки і смажимо разом ще близько 5 хвилин.
7. Накладаємо в сковороду томатну пасту, перемішуємо всі інгредієнти і тушкуємо все разом.
8. Розбираємо рибу, відокремлюючи філе від кісток.
9. Віле накладаємо в киплячий бульйон. Туди ж додаємо цибулю з огірками, каперси і лавровий лист і доводимо все до кипіння. Зливаємо в бульйон рідина від маслин. У готовий суп додаємо зелень.
10. Подаємо солянку з маслинами і лимоном. Приємного апетиту!