Зайчатина – це делікатесне м’ясо, яке вважається справжнім трофеєм для мисливців, що зовсім не дивно. Дичина має білу м’якоть, смак якої непорівнянний ні з чим іншим, однак перед початком готування, варто знати кілька тонкощів для того, щоб блюдо вийшло «на ура». Головний секрет приготування зайця полягає в попередньої витримки тушки в холоді, а після, м’ясо необхідно, як слід промаринувати, в ідеалі протягом однієї доби.
Дикий заєць, запечений в духовці
Для того щоб заєць мав ніжну текстуру і не нагадував гуму – попередньо відваримо тушку з додаванням цибулини, листочків лавра і перцю. Така проста маніпуляція дозволить приготувати ароматний і насичений м’ясо в духовій шафі, яка напевно припаде до смаку всій вашій родині.
Інгредієнти на
5 порц.
- Для варіння:
- зайця Ноги задні 2 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Перець чорний горошок 7 шт
- Сіль за смаком
- Для запікання:
- Сметана-6 ст. л.
- Гірчиця французька 2 ст. л.
- Картопля 7 шт.
- Приправи за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачну страву з зайця в духовці? М’ясо нетривалий час вимочуємо у холодній воді з кількома пучками солі для того, щоб прибрати специфічний запах. Після, відварюємо заячину протягом 2-3 годин (залежно від розміру і віку тварини) з додаванням перцю горошком, солі та очищеної цибулини.
- Готовий продукт повністю охолодити при кімнатній температурі і перекладаємо на деко або у форму для запікання.
- Промазуємо ніжки досить товстим шаром сметани.
- Зверху посипаємо ароматними спеціями і солимо.
- Поверх приправ розподіляємо французьку гірчицю.
- Навколо зайця розкладаємо заздалегідь очищену і нарізану четвертинками картоплю.
- Випікаємо страву при 180 градусах близько 45 хвилин.
- Ніжне м’ясо з гарніром подаємо до столу в поєднанні зі свіжими овочами або соліннями. Приємного апетиту!
Ніжний заєць, тушкований у сметані
Поєднання дичини і сметани – це безпрограшний варіант, який припаде до смаку всім без винятку. Молочний продукт чудово справляється зі своїм завданням нейтралізації різкого запаху і додання м’ясу ніжної текстури.
Час готування – 11 год 40 хв.
Час приготування – 2 ч. 20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Тушка зайця – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Сметана – 1 склянка
- Лист лавра – 2-3 шт.
- Оцет – ½ склянки
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Потрошеную тушку розбираємо на шматки потрібного розміру, укладаємо у велику і глибоку посуд, заливаємо холодною водою і залишаємо на 8 годин (воду рекомендовано міняти якомога частіше). Після, зливаємо воду і замінюємо її водним розчином з оцтом (на 4 літри води достатньо півсклянки оцту), маринуємо 2 години.
Крок 2. Не гаючи часу, очищаємо дві великі моркви і нарізаємо великими кільцями.
Крок 3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і одну штуку ріжемо на часточки.
Крок 4. У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо зайця з усіх сторін приблизно по 3-4 хвилини.
Крок 5. Підрум’янену заячину і подрібнені овочі кладемо в чашу мультиварки.
Крок 6. Приправляємо інгредієнти горошинами перцю, лавром і сіллю.
Крок 7. Заливаємо підготовлені компоненти водою, закриваємо кришку і включаємо режим «гасіння» на 1 годину і 20 хвилин.
Крок 8. Поки м’ясо тушкується – залишки цибулі дрібно кришимо.
Крок 9. Цибульні шматочки пасеруємо на краплі олії.
Крок 10. До золотавого овочу додаємо сметану, добре перемішуємо і доводимо до кипіння.
Крок 11. Перекладаємо сметанную масу в чашу, розмішуємо і продовжуємо готування ще протягом години (час може змінюватись в залежності від жорсткості м’яса).
Крок 12. Після звукового сигналу відкриваємо кришку і розкладаємо ніжне блюдо з вершковим смаком по тарілках.
Крок 13. За бажанням, присипаємо зеленню і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Як приготувати зайця в казані?
Секрет приготування дичини і зайця, в тому числі, дуже простий – м’ясо потрібно гарненько вимочити, промаринувати і довго мучити в товстостінному казані. При такому процесі готування зайчатина набуває неповторний ніжний смак, який не зрівняється ні з яким-небудь іншим м’ясом.
Час готування – 2 ч. 30 хв.
Час приготування – 2 ч.
Порції – 9.
Склад:
- Тушка заяча – 1 шт.
- лісові Гриби – 1 кг
- Сало копчене – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Вода – 2 л
- Оцет яблучний – 4 ст. л.
- лавровий Лист – 2-3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Потрошеную тушку укладаємо в миску і заливаємо водою з яблучним оцтом в пропорції 1:2, залишаємо на 30-40 хвилин.
Крок 2. Приблизно через півгодини виймаємо заячину з розчину і розрізаємо на шматочки потрібного розміру.
Крок 3. В добре розігрітий казан викладаємо сало, нарізане довільними брусочками.
Крок 4. Як тільки сало почне танути – додаємо очищену від лушпиння дрібно нарізану ріпчасту цибулю, злегка підрум’янюємо. Після, в посуд відправляємо свіжі подрібнені гриби.
аг 5. До засмажки викладаємо шматочки зайчатини, солимо і перчимо у відповідності зі своїми перевагами і поступово підливаємо воду (по мірі необхідності). Тушкуємо компоненти протягом півтора-двох годин до м’якості м’яса, за півгодини до закінчення гасіння додаємо лавровий лист. Приємного апетиту!
Як смачно запекти зайця з картоплею в духовці?
Чомусь багато господинь вважають, що приготування страв з дичини – це неймовірно складний процес, який вимагає багато часу і сил. Однак лише раз, спробувавши приготувати заячину з картоплею і яскравою гарбузом в духовці, ви будете повертатися до цього рецепту знову і знову.
Час готування – 9 год 30 хв.
Час приготування – 1 ч. 30 хв.
Порції – 12.
Склад:
- Заєць потрошених – 1 шт.
- Картопля – 1,5 кг
- Гарбуз – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Морква – 200 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- томатна Паста – 100 мл
- Майонез – 150 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Лист лавра – 4 шт.
- Приправа каррі – 2 ч. л.
- Перець лимонний – 2 ч. л.
- Вода – 300 мл
Процес приготування:
Крок 1. Тушку заливаємо холодною водою і залишаємо на 7-8 годин. Після, разрубаем зайця на шматки і старанно натираємо спеціями і сіллю з усіх боків – ставимо в холод на 30 хвилин.
Крок 2. Для соусу в глибокій піалі об’єднуємо пасту з томатів і майонез.
Крок 3. Просолену заячину щедро змащуємо томатною сумішшю і повертаємо в холодильну камеру.
Крок 4. Очищаємо цибулю і моркву нарізаємо великими шматочками.
Крок 5. Аналогічно ріжемо м’якоть гарбуза і картоплю.
Крок 6. Деко або форму для запікання промазуємо рослинним маслом і викладаємо зайця, зверху розподіляємо підготовлені овочі.
Крок 7. Підсолюємо овочі і вливаємо 300 мілілітрів води, відправляємо при 200 градусах в духовку на півгодини. Після, зменшуємо температуру до 180 і випікаємо до готовності близько години.
Крок 8. Ароматну заячину з м’якими овочами розкладаємо по тарілках і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!
Заєць, тушкований в мультиварці
При готуванні дичини в чашу мультиварки з додаванням сала, картоплі і сметани, м’ясо і овочі максимально насичуються і просочуються смаком і ароматом один одного. Завдяки чому, готова страва має неймовірно ніжну і тане в роті текстуру.
Час готування – 8 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Заєць – 1 кг
- Сало – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Сметана – 100 мл
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Вершки – 150 мл
- Картопля – 5-6 шт.
- Лист лавра – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 4 шт.
- Оцет – 1 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Приправи – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Випотрошену тушку разрубаем на шматки потрібного розміру, заливаємо холодною водою і залишаємо при кімнатній температурі на 4-5 годин, для нейтралізації специфічного запаху. Воду рекомендовано змінювати не менше 4 разів.
Крок 2. Після закінчення часу, маринуємо заячину в оцті, солі, спеції і однієї цибулини, нарізаної кільцями або півкільцями. Залишаємо м’ясо просочуватися на ніч у холодильнику або в теплому місці на 2-3 години.
Крок 3. Після, зливаємо надлишки рідини і обсушуємо шматочки зайчатини паперовими рушниками. Обсмажуємо в добре розігрітій чаші з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.
Крок 4. Золотисте м’ясо виймаємо з чаші і включаємо програму «Випічка», розтоплюємо сало і пасеруємо дрібно нарізану цибулю до прозорості.
Крок 5. Картоплю очищаємо від шкірки і ріжемо брусочками.
Крок 6. Перекладаємо картопляні шматочки до цибулі, приправляємо сіллю і приправами, перемішуємо. На овочі викладаємо зайця і зверху розподіляємо цибульні півкільця, у якому маринувалося м’ясо.
Крок 7. Верхівку з лука щедро змащуємо сметаною.
Крок 8. Присипаємо компоненти твердим сиром, подрібненим на тертці, і заливаємо вершками і водою.
Крок 9. Доводимо страву до готовності в режимі «гасіння» протягом півгодини. Приємного апетиту!
Як запекти зайця в рукаві в духовці?
Якщо на вашому столі з’явилася тушка дикого зайця, то цей рецепт вам обов’язково потрібно дочитати до кінця. Заяча вирізка на кісточці, замаринована в червоному вині і соєвому соусі, це саме те блюдо, яке прикрасить будь-який святковий стіл і здивує гостей своєю ніжністю і неповторним смаком.
Час готування – 25 ч.
Час приготування – 1 годину.
Порції – 3.
Склад:
- Вирізка заяча на кістки – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Сало (свіже) – 50 гр.
- Вино червоне сухе – 50 мл
- Соус соєвий – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь охолоджуємо сало в морозильній камері, нарізаємо соломкою і повертаємо в холод. Очищаємо головку часнику.
Крок 2. Дрібну моркву очищаємо від шкірки і ріжемо соломкою.
Крок 3. Зайця попередньо вимочуємо в холодній воді і ріжемо на шматочки потрібного розміру.
Крок 4. По всьому шматку м’яса робимо хаотичні проколи тонким ножем.
Крок 5. У отримані «кишеньки» вставляємо брусочки моркви і часнику.
Крок 6. Аналогічно чинимо зі свіжим салом.
Крок 7. Нашпиговану вирізку поливаємо вином, посипаємо сіллю і меленим перцем – накриваємо кришкою і прибираємо в холодильник на 24 години.
Крок 8. Просочене спеціями м’ясо перекладаємо в рукав, додаємо соєвий соус і щільно зав’язуємо з двох сторін.
Крок 9. Відправляємо заготовку в духовку на 40 хвилин при 160 градусах.
Крок 10. Після закінчення часу, акуратно надрізаємо пакет і розправляємо його по боках, дозволяючи утворюватися скоринці (займає це, як правило, 10-15 хвилин).
Крок 11. Рум’яну заячу вирізку злегка охолодити при кімнатній температурі.
Крок 12. Нарізаємо тонкими слайсами і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування зайця у вині
Поєднання зайчатини та червоного вина – це безпрограшне поєднання, яке припаде до смаку навіть тим, хто відноситься до дичини нейтрально чи навіть негативно. Ніжне м’ясо, просочене виноградним напоєм – це неймовірно смачно, соковито і ароматно.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 2 ч. 20 хв.
Порції – 7-8.
Склад:
- Зайчатина – 1,5 кг
- Шпик – 100 гр.
- Смалець – 150 гр.
- Часник – 6-8 зуб.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Морква – 4 шт.
- Вино червоне – 150 мл
- Приправи для м’яса – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо овочі: очищену моркву ріжемо тонкими брусочками, часник нарізаємо пластинами середньої товщини.
Крок 2. Шпик подрібнюємо на бруски і прибираємо в морозильну камеру на 10-15 хвилин.
Крок 3. За допомогою тонкого і гострого ножа, зайчатину робимо глибокі проколи. Шпигуємо м’ясо скибочками часнику, шпика і морквини (потрібно не більше однієї штуки).
Крок 4. Підрум’янюємо зайця на розтопленому смальці з усіх боків до рум’яності.
Крок 5. Цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо півкільцями. Моркву очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці або нарізаємо брусочками. В окремому посуді пасеруємо брусочки моркви і півкільця цибулі – тушкуємо до м’якості овочів. Засмажку перекладаємо до м’яса, заливаємо водою (рівень рідини повинен практично повністю покривати інгредієнти) і присипаємо спеціями.
Крок 6. Готуємо зайця близько двох годин після закипання на повільному вогні. Після, компоненти підсолюємо, заливаємо вином і тушкуємо ще близько 20 хвилин. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт котлет з зайця
Більшість думають, що котлети – це неймовірно банальне і нудне блюдо, яким не можна нікого здивувати, однак, пробували ви приготувати це блюдо з зайчатини з додаванням свіжого сала? Якщо ні, то озброюємося продуктами за списком і приступаємо до готування шалено смачного гарячого блюда.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 50 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Зайчатина (м’якоть) – 1 кг
- Сало – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо під струменем води, насухо обтираем паперовими рушниками і відокремлюємо від кістки.
Крок 2. М’якоть нарізаємо шматочками середнього розміру.
Крок 3. І перекручуємо через м’ясорубку.
Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо сало.
Крок 5. Дві цибулини очищаємо від лушпиння.
Крок 6. І додаємо у фарш, попередньо перекрутивши і обсмаживши до легкої рум’яності на рослинному маслі.
Крок 7. У масу з зайця вбиваємо яйця.
Крок 8. Посипаємо сіллю і чорним перцем за смаком – гарненько перемішуємо.
Крок 9. Вологими руками формуємо котлети і обсмажуємо на олії з двох боків до утворення скоринки.
Крок 10. У сковороду до золотистим заготівлях вливаємо воду і тушкуємо під кришкою близько 35-40 хвилин на мінімальному вогні. Приємного апетиту!