Страви зі шпинатом – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Страви зі шпинатом – це корисні і поживні страви, різноманітність яких просто вражає! Використовуючи свіжу або заморожену зелень можна запросто приготувати ніжний суп-пюре, покласти філе червоної риби або ж «змайструвати» грузинські пхали або турецьку пахлаву. Шпинат володіє прекрасним смаком і ненав’язливим ароматом, який не перебиває смакові характеристики основних компонентів, а навпаки відтіняє і доповнює їх.

Суп зі свіжого шпинату

Суп зі свіжого шпинату – це корисний і смачний варіант ситного вегетаріанського обіду, який з легкістю різноманітить ваш звичний раціон і здивує вас і ваших домочадців. Крім прекрасних смакових характеристик, ніжний супчик також багатий вітамінами.

Інгредієнти на
1.6 л.

  • Шпинат 450 гр.
  • Картопля 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • овочевий Бульйон 1 л
  • Олія соняшникова 2 ст. л.
  • Мускатний горіх мелений за смаком
  • Лимон ½ шт.
  • Сметана за смаком
  • Зелень за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Готуємо продукти згідно зі списком.
  2. Цибулину очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями або пір’ям.
  3. Видаляємо шкірку з картоплі, промиваємо й розрізаємо на слайсы.
  4. У каструлі розігріваємо трохи рослинного масла і закидаємо цибулю, приправляємо меленим перцем і сіллю, смажимо при частому помішуванні 1-2 хвилини.
  5. До золотистої цибулі відправляємо картопляні скибочки, приправляємо і готуємо до м’якості компонентів.
  6. Паралельно промиваємо й обсушуємо шпинат.
  7. Листя викладаємо до розм’якшеним овочам.
  8. Шпинат притискаємо і накриваємо кришкою, тушкуємо кілька хвилин, поки листя не розм’якнуть.
  9. Заливаємо інгредієнти бульйоном.
  10. Кип’ятимо страва 60 секунд і присмачую сіллю, спеціями і кислим соком цитрусового фрукта – перебиваємо блендером.
  11. Розливаємо суп по піалах і прикрашаємо на свій смак. Приємного апетиту!

Пиріг зі шпинатом у духовці

Пиріг зі шпинатом у духовці, приготований на основі несолодкого тіста і доповнений ропні сиром і кунжутом – це ситна страва, яка може доповнити будь-яке м’ясне блюдо або суп, а також відмінно поєднується з ароматним чаєм або кавою.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 6.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 300 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Молоко – 12 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Шпинат – 400 гр.
  • Сир «фета» – 350 гр.
  • Цибуля зелена – 20 гр.
  • Кріп – 20 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло олію – 2-3 ст. л.

Додатково:

  • Яйце – 1 шт.
  • Кунжут – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Змішуємо сіль і борошно, додаємо охолоджене вершкове масло, подрібнене на крупній тертці – розминаємо в крихту.

Крок 2. Виливаємо холодне молоко і збираємо масу в грудку.

Крок 3. Відокремлюємо від напівфабрикату дві третини і розгортаємо в пласт, товщиною близько 3-5 міліметрів. Допомагаючи собі качалкою, переносимо в форму і формуем бортики.

Крок 4. Для приготування начинки в сковороді розігріваємо рослинне масло і швидко обсмажуємо шматочки часнику, не більше однієї хвилини.

Крок 5. Часник викидаємо і на ароматній олії обсмажуємо нарізаний шпинат, через 5 хвилин томління під кришкою, засипаємо рубану зелень. Перемішуємо і витримуємо на конфорці ще 1-2 хвилини.

Крок 6. Чистими руками розламуємо фету на дрібні шматочки, змішуємо з остившім зеленим складом.

Крок 7. До шпинатній з сиром масі розбиваємо яйце і активно перемішуємо.

Крок 8. Начинку викладаємо на основу і розподіляємо.

Крок 9. Залишки тіста розкачуємо і кладемо поверх шпинатній маси, скріплюємо, а по центру заготовки робимо отвір або надріз для вільного виходу пари.

Крок 10. Верхівку промазуємо збитим яйцем і присипаємо жменею кунжуту.

Крок 11. Готуємо страву при 190 градусах протягом 30-40 хвилин.

Крок 12. Залишаємо пиріг при кімнатній температурі до теплого стану, після розрізаємо і знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Салат зі свіжим шпинатом

Салат зі свіжим шпинатом – це справжня вітамінна бомба», яка наповнить вас корисними макро – і мікроелементами, в яких особливо гостро потребує організм в період міжсезоння. Пропонуємо вам комбінувати зелень з ропні сиром і яйцями – пальчики оближеш!

Час готування – 7 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Яйця варені – 2 шт.
  • Бринза – 50 гр.
  • Шпинат – 50-70 гр.
  • Кунжут – 2 ст. л.
  • Масло оливкова/рослинне – 3 ст. л.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності кладемо на стіл всі потрібні продукти.

Крок 2. З яєць видаляємо шкаралупу і крупно рубаємо.

Крок 3. Кубиками нарізаємо ропні сир.

Крок 4. У глибокій ємності з’єднуємо промиті листки шпинату, бринзу і яйця.

Крок 5. Компоненти присипаємо кунжутом.

Крок 6. Для заправки в піалу наливаємо лимонний сік і оливкову олію, присмачую сіллю і перцем.

Крок 7. Гарненько перемішуємо.

Крок 8. Складові поливаємо соусом і розмішуємо для рівномірного розподілу.

Крок 9. Перекладаємо в сервірувальне блюдо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Суп-пюре з шпинату з вершками

Суп-пюре з шпинату з вершками – це ніжне поєднання компонентів, яке приведе в захват навіть тих, хто скептично ставиться до першим стравам, приготованим не на основі м’ясного бульйону. Страва приємно здивує вас своїми смаковими характеристиками і приємним ароматом.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Шпинат – 400 гр.
  • Картопля – 150 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Вершки – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка.
  • Вода – 1 л
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – за смаком.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Петрушка сушена – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейнику розігріваємо олію, закидаємо шматочок вершкового масла, нарізану цибулю, сіль і цукор – обсмажуємо до світло-коричневого відтінку при постійному помішуванні (8-10 хвилин).

Крок 2. Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо тонкі пластини картоплі, тушкуємо до м’якості компонента ще близько 15 хвилин.

Крок 3. Не гаючи часу від пучка шпинату відокремлюємо стебла.

Крок 4. Ретельно промиваємо зелень і відкидаємо на друшляк, щоб позбавитися від зайвої вологи.

Крок 5. В момент, коли картопля готова – викладаємо в посуд шпинат, солимо і перчимо.

Крок 6. Закрити ємність кришкою і витримуємо на повільному вогні близько 2-3 хвилин.

Крок 7. Тепер складові заливаємо літром води.

Крок 8. Доводимо суп до кипіння і перетворюємо на пюре, озброївшись заглибним блендером.

Крок 9. Балансуємо смак супу сіллю, мускатним горіхом, перцем і лимонним соком.

Крок 10. Все перемішуємо і знову доводимо до кипіння.

Крок 11. Розподіляємо страву по тарілках і доповнюємо вершками і сушеної петрушкою. Приємного апетиту!

Паста зі шпинатом у вершковому соусі

Паста зі шпинатом у вершковому соусі – це швидке і дуже смачне блюдо, яке запросто стане для вас і вашої сім’ї ситним прийомом їжі. Незважаючи на те, що в рецепті не використовується м’ясо, паста виходить неймовірно ароматною і апетитною. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самостійно!

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Паста – 250 гр.
  • Шпинат свіжий – 300 гр.
  • Горошок заморожений – 100 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вершки 20% – 300 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У товстостінній посуді розтоплюємо вершкове масло і пасеруємо дрібно нарізаний часник і цибулю, засипаємо горошок і, перемішавши, тушкуємо близько 2 хвилин. Паралельно в підсоленій воді відварюємо пасту.

Крок 2. Доповнюємо овочеве асорті нарізкою зі свіжого шпинату, заливаємо вершками – прогріваємо складу протягом 3 хвилин на вогні, трохи менше середнього. Присмачую меленим перцем і сіллю.

Крок 3. З макаронів зливаємо відвар і перекладаємо їх у соус.

Крок 4. Компоненти активно перемішуємо.

Крок 5. Апетитну пасту негайно розкладаємо по тарілках і трапезуєм. Приємного апетиту!

Кіш зі шпинатом

Кіш зі шпинатом являє собою ситний, але в той же час легкий відкритий пиріг, в якому переважає апетитна начинка. В якості основи використовується тонка розсипчасте тісто, яке буде готувати на вершковому маслі. Побалуйте себе французьким стравою!

Час готування – 1 ч. 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Масло вершкове (охолоджене) – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 140 гр.
  • Вода холодна – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Рікотта – 350 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Шпинат – 100 гр.
  • Сир твердий – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування зважуємо кожен компонент.

Крок 2. Готуємо тісто: у чашу блендера висипаємо борошно і сіль, додаємо кубики холодного вершкового масла і перебиваємо в дрібну крихту.

Крок 3. Доповнюємо суміш яйцем і знову збиваємо. У разі якщо тісто не збирається в кулю, то вливаємо трохи крижаної води.

Крок 4. Перекладаємо масу на харчову плівку і злегка придавлюємо, обертаємо і прибираємо на півгодини в морозильну камеру.

Крок 5. Листя шпинату гарненько промиваємо і даємо час обсохнути, припускаємо на вершковому маслі до м’якості під кришкою.

Крок 6. За допомогою терки з дрібними отворами подрібнюємо шматочок твердого сиру.

Крок 7. Змішуємо два види сиру.

Крок 8. Обмякший шпинат відправляємо до сирів і перемішуємо.

Крок 9. Слідом вводимо розбите яйце, перець мелений, мускатний горіх і сіль.

Крок 10. Підморожене тісто кладемо у форму і розподіляємо по дну, формуючи бортики.

Крок 11. Щоб в процесі термічної обробки корж не піднявся, зверху кладемо лист пекарської папери і насипаємо будь-яку крупу – випікаємо при 180 градусах 15 хвилин.

Крок 12. Після закінчення часу прибираємо пергамент разом з «вантажем», рівномірно кладемо начинку на основу.

Крок 13. Доводимо кіш до готовності протягом 30-35 хвилин.

Крок 14. Готову випічку залишаємо в духовці з відкритими дверцятами ще на 15-20 хвилин і тільки після охолодити при кімнатній температурі. Готуйте і отримуйте задоволення!

Пхали з шпинату по-грузинськи

Пхали з шпинату по-грузинськи – це святкова закуска, яка своїм незвичайним зовнішнім виглядом здивує не тільки членів вашої родини, але і гостей. Пхалі – це невеликі кульки, виготовлені з суміші таких ароматних і пікантних компонентів, як кінза, часник і ядра волоського горіха.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4-6.

Склад:

  • Кінза – 1 пучок.
  • Часник – 2 зуб.
  • Шпинат – 300 гр.
  • Ядра волоського горіха – 50 гр.
  • Оцет – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – ¼ ч. л.
  • Коріандр мелений – ¼ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець червоний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиті листки шпинату занурюємо в киплячу воду на 60 секунд.

Крок 2. Розм’якшену зелень перекладаємо на друшляк і віджимаємо надлишки рідини.

Крок 3. В чаші блендера подрібнюємо пучок кінзи, горіхи і часник – отриману масу переміщаємо в піалу.

Крок 4. Аналогічним чином подрібнюємо шпинат.

Крок 5. З’єднуємо дві маси і приправляємо оцтом, сіллю і приправами – ретельно перемішуємо.

Крок 6. Вологими руками ліпимо кульки і викладаємо на сервірувальне блюдо, за бажанням доповнюємо свіжими овочами і зернами стиглого граната.

Крок 7. Приємного апетиту!

Омлет зі шпинатом

Омлет зі шпинатом здивує своїм оригінальним зовнішнім виглядом не тільки дітей, але і дорослих! Тому як завдяки додаванню шпинату, ваш омлет придбає приємний оку зелений насичений відтінок, який так і притягує до себе. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самі!

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Яйця – 7 шт.
  • Шпинат – 1 пучок.
  • Молоко – ½ склянки
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжі зелені листя шпинату перебираємо і ретельно промиваємо, обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. Шпинат довільно подрібнюємо.

Крок 3. Зелень пробиваємо заглибним блендером до однорідної консистенції.

Крок 4. Зелене пюре доповнюємо яйцями і гарненько збовтуємо віночком.

Крок 5. В омлетну суміш підливаємо молоко і додаємо спеції – заважаємо.

Крок 6. У сковороді прогріваємо рослинне масло і виливаємо масу, готуємо на мінімальному нагріві близько 5-7 хвилин.

Крок 7. Далі прикриваємо посуд кришкою і доводимо страву до готовності.

Крок 8. Оригінальний омлет розрізаємо на порції і подаємо, не чекаючи охолодження. Приємного апетиту!

Курка зі шпинатом у вершковому соусі

Курка зі шпинатом у вершковому соусі – це дивно смачна й поживна страва, яку можна дозволити собі навіть на ніч, незважаючи на те, що ви дотримуєтеся дієти або підраховуєте калорії. Птах, приготовлена таким способом, напевно стане вашим фаворитом!

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 7-10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Філе куряче – 250 гр.
  • Цибуля – 50 гр.
  • Шпинат – 30 гр.
  • Вершки 20% – 150 мл
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Часник гранульований – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лук «звільняємо» від лушпиння і довільно нарізаємо невеликими сегментами.

Крок 2. З курячого філе видаляємо плівки, промиваємо водою і нарізаємо великими кубиками.

Крок 3. Промиті листки шпинату рвемо руками.

Крок 4. На розігрітому рослинному маслі близько 5-6 хвилин смажимо м’ясо і цибульні шматочки.

Крок 5. Заливаємо інгредієнти вершками.

Крок 6. Посипаємо сіллю і спеціями, тушкуємо на повільному вогні 10 хвилин.

Крок 7. Додаємо шпинат, перемішуємо і через 1-2 хвилини прибираємо з конфорки.

Крок 8. Розкладаємо соковите блюдо по порційних тарілках і дегустуємо. Приємного апетиту!

Сьомга зі шпинатом

Сьомга зі шпинатом – це корисне і смачне блюдо, яке входить в розряд «ПП». Урізноманітніть свій звичний раціон і насолодитися ніжним рибним філе, доповненим зеленню та спеціями. Подавати рекомендується з салатом зі свіжих овочів.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Стейк сьомги – 300 гр.
  • Шпинат – 100 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Вершки 20% – 80 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу і зелене листя ретельно промиваємо й обсушуємо.

Крок 2. Шпинат дрібно шаткуємо.

Крок 3. Нарізаємо Тонкими слайсами лимон, видаляємо кісточки.

Крок 4. На дно невеликої форми для запікання викладаємо кілька гуртків цитруса.

Крок 5. Зверху кладемо сьомгу і посипаємо сіллю і меленим перцем, орієнтуючись на свої смакові уподобання.

Крок 6. Щедро посипаємо стейк рубаним шпинатом.

Крок 7. Заливаємо напівфабрикат вершками і запікаємо протягом 20 хвилин при 180 градусах.

Крок 8. Акуратно виймаємо з духовки.

Крок 9. Перекладаємо на тарілку і негайно знімаємо пробу. Готуйте і отримуйте задоволення!