Страви зі шпинатом – це корисні і поживні страви, різноманітність яких просто вражає! Використовуючи свіжу або заморожену зелень можна запросто приготувати ніжний суп-пюре, покласти філе червоної риби або ж «змайструвати» грузинські пхали або турецьку пахлаву. Шпинат володіє прекрасним смаком і ненав’язливим ароматом, який не перебиває смакові характеристики основних компонентів, а навпаки відтіняє і доповнює їх.
Суп зі свіжого шпинату
Суп зі свіжого шпинату – це корисний і смачний варіант ситного вегетаріанського обіду, який з легкістю різноманітить ваш звичний раціон і здивує вас і ваших домочадців. Крім прекрасних смакових характеристик, ніжний супчик також багатий вітамінами.
Інгредієнти на
1.6 л.
- Шпинат 450 гр.
- Картопля 100 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- овочевий Бульйон 1 л
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Мускатний горіх мелений за смаком
- Лимон ½ шт.
- Сметана за смаком
- Зелень за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Готуємо продукти згідно зі списком.
- Цибулину очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями або пір’ям.
- Видаляємо шкірку з картоплі, промиваємо й розрізаємо на слайсы.
- У каструлі розігріваємо трохи рослинного масла і закидаємо цибулю, приправляємо меленим перцем і сіллю, смажимо при частому помішуванні 1-2 хвилини.
- До золотистої цибулі відправляємо картопляні скибочки, приправляємо і готуємо до м’якості компонентів.
- Паралельно промиваємо й обсушуємо шпинат.
- Листя викладаємо до розм’якшеним овочам.
- Шпинат притискаємо і накриваємо кришкою, тушкуємо кілька хвилин, поки листя не розм’якнуть.
- Заливаємо інгредієнти бульйоном.
- Кип’ятимо страва 60 секунд і присмачую сіллю, спеціями і кислим соком цитрусового фрукта – перебиваємо блендером.
- Розливаємо суп по піалах і прикрашаємо на свій смак. Приємного апетиту!
Пиріг зі шпинатом у духовці
Пиріг зі шпинатом у духовці, приготований на основі несолодкого тіста і доповнений ропні сиром і кунжутом – це ситна страва, яка може доповнити будь-яке м’ясне блюдо або суп, а також відмінно поєднується з ароматним чаєм або кавою.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 6.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 300 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Молоко – 12 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Для начинки:
- Шпинат – 400 гр.
- Сир «фета» – 350 гр.
- Цибуля зелена – 20 гр.
- Кріп – 20 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Масло олію – 2-3 ст. л.
Додатково:
- Яйце – 1 шт.
- Кунжут – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Змішуємо сіль і борошно, додаємо охолоджене вершкове масло, подрібнене на крупній тертці – розминаємо в крихту.
Крок 2. Виливаємо холодне молоко і збираємо масу в грудку.
Крок 3. Відокремлюємо від напівфабрикату дві третини і розгортаємо в пласт, товщиною близько 3-5 міліметрів. Допомагаючи собі качалкою, переносимо в форму і формуем бортики.
Крок 4. Для приготування начинки в сковороді розігріваємо рослинне масло і швидко обсмажуємо шматочки часнику, не більше однієї хвилини.
Крок 5. Часник викидаємо і на ароматній олії обсмажуємо нарізаний шпинат, через 5 хвилин томління під кришкою, засипаємо рубану зелень. Перемішуємо і витримуємо на конфорці ще 1-2 хвилини.
Крок 6. Чистими руками розламуємо фету на дрібні шматочки, змішуємо з остившім зеленим складом.
Крок 7. До шпинатній з сиром масі розбиваємо яйце і активно перемішуємо.
Крок 8. Начинку викладаємо на основу і розподіляємо.
Крок 9. Залишки тіста розкачуємо і кладемо поверх шпинатній маси, скріплюємо, а по центру заготовки робимо отвір або надріз для вільного виходу пари.
Крок 10. Верхівку промазуємо збитим яйцем і присипаємо жменею кунжуту.
Крок 11. Готуємо страву при 190 градусах протягом 30-40 хвилин.
Крок 12. Залишаємо пиріг при кімнатній температурі до теплого стану, після розрізаємо і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Салат зі свіжим шпинатом
Салат зі свіжим шпинатом – це справжня вітамінна бомба», яка наповнить вас корисними макро – і мікроелементами, в яких особливо гостро потребує організм в період міжсезоння. Пропонуємо вам комбінувати зелень з ропні сиром і яйцями – пальчики оближеш!
Час готування – 7 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Яйця варені – 2 шт.
- Бринза – 50 гр.
- Шпинат – 50-70 гр.
- Кунжут – 2 ст. л.
- Масло оливкова/рослинне – 3 ст. л.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності кладемо на стіл всі потрібні продукти.
Крок 2. З яєць видаляємо шкаралупу і крупно рубаємо.
Крок 3. Кубиками нарізаємо ропні сир.
Крок 4. У глибокій ємності з’єднуємо промиті листки шпинату, бринзу і яйця.
Крок 5. Компоненти присипаємо кунжутом.
Крок 6. Для заправки в піалу наливаємо лимонний сік і оливкову олію, присмачую сіллю і перцем.
Крок 7. Гарненько перемішуємо.
Крок 8. Складові поливаємо соусом і розмішуємо для рівномірного розподілу.
Крок 9. Перекладаємо в сервірувальне блюдо і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Суп-пюре з шпинату з вершками
Суп-пюре з шпинату з вершками – це ніжне поєднання компонентів, яке приведе в захват навіть тих, хто скептично ставиться до першим стравам, приготованим не на основі м’ясного бульйону. Страва приємно здивує вас своїми смаковими характеристиками і приємним ароматом.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Шпинат – 400 гр.
- Картопля – 150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія соняшникова – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Вершки – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Вода – 1 л
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний мелений – за смаком.
- Сік лимона – за смаком.
- Петрушка сушена – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. У сотейнику розігріваємо олію, закидаємо шматочок вершкового масла, нарізану цибулю, сіль і цукор – обсмажуємо до світло-коричневого відтінку при постійному помішуванні (8-10 хвилин).
Крок 2. Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо тонкі пластини картоплі, тушкуємо до м’якості компонента ще близько 15 хвилин.
Крок 3. Не гаючи часу від пучка шпинату відокремлюємо стебла.
Крок 4. Ретельно промиваємо зелень і відкидаємо на друшляк, щоб позбавитися від зайвої вологи.
Крок 5. В момент, коли картопля готова – викладаємо в посуд шпинат, солимо і перчимо.
Крок 6. Закрити ємність кришкою і витримуємо на повільному вогні близько 2-3 хвилин.
Крок 7. Тепер складові заливаємо літром води.
Крок 8. Доводимо суп до кипіння і перетворюємо на пюре, озброївшись заглибним блендером.
Крок 9. Балансуємо смак супу сіллю, мускатним горіхом, перцем і лимонним соком.
Крок 10. Все перемішуємо і знову доводимо до кипіння.
Крок 11. Розподіляємо страву по тарілках і доповнюємо вершками і сушеної петрушкою. Приємного апетиту!
Паста зі шпинатом у вершковому соусі
Паста зі шпинатом у вершковому соусі – це швидке і дуже смачне блюдо, яке запросто стане для вас і вашої сім’ї ситним прийомом їжі. Незважаючи на те, що в рецепті не використовується м’ясо, паста виходить неймовірно ароматною і апетитною. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самостійно!
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Паста – 250 гр.
- Шпинат свіжий – 300 гр.
- Горошок заморожений – 100 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Вершки 20% – 300 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У товстостінній посуді розтоплюємо вершкове масло і пасеруємо дрібно нарізаний часник і цибулю, засипаємо горошок і, перемішавши, тушкуємо близько 2 хвилин. Паралельно в підсоленій воді відварюємо пасту.
Крок 2. Доповнюємо овочеве асорті нарізкою зі свіжого шпинату, заливаємо вершками – прогріваємо складу протягом 3 хвилин на вогні, трохи менше середнього. Присмачую меленим перцем і сіллю.
Крок 3. З макаронів зливаємо відвар і перекладаємо їх у соус.
Крок 4. Компоненти активно перемішуємо.
Крок 5. Апетитну пасту негайно розкладаємо по тарілках і трапезуєм. Приємного апетиту!
Кіш зі шпинатом
Кіш зі шпинатом являє собою ситний, але в той же час легкий відкритий пиріг, в якому переважає апетитна начинка. В якості основи використовується тонка розсипчасте тісто, яке буде готувати на вершковому маслі. Побалуйте себе французьким стравою!
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 8.
Склад:
Для тіста:
- Масло вершкове (охолоджене) – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 140 гр.
- Вода холодна – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Рікотта – 350 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 10 гр.
- Шпинат – 100 гр.
- Сир твердий – 60 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування зважуємо кожен компонент.
Крок 2. Готуємо тісто: у чашу блендера висипаємо борошно і сіль, додаємо кубики холодного вершкового масла і перебиваємо в дрібну крихту.
Крок 3. Доповнюємо суміш яйцем і знову збиваємо. У разі якщо тісто не збирається в кулю, то вливаємо трохи крижаної води.
Крок 4. Перекладаємо масу на харчову плівку і злегка придавлюємо, обертаємо і прибираємо на півгодини в морозильну камеру.
Крок 5. Листя шпинату гарненько промиваємо і даємо час обсохнути, припускаємо на вершковому маслі до м’якості під кришкою.
Крок 6. За допомогою терки з дрібними отворами подрібнюємо шматочок твердого сиру.
Крок 7. Змішуємо два види сиру.
Крок 8. Обмякший шпинат відправляємо до сирів і перемішуємо.
Крок 9. Слідом вводимо розбите яйце, перець мелений, мускатний горіх і сіль.
Крок 10. Підморожене тісто кладемо у форму і розподіляємо по дну, формуючи бортики.
Крок 11. Щоб в процесі термічної обробки корж не піднявся, зверху кладемо лист пекарської папери і насипаємо будь-яку крупу – випікаємо при 180 градусах 15 хвилин.
Крок 12. Після закінчення часу прибираємо пергамент разом з «вантажем», рівномірно кладемо начинку на основу.
Крок 13. Доводимо кіш до готовності протягом 30-35 хвилин.
Крок 14. Готову випічку залишаємо в духовці з відкритими дверцятами ще на 15-20 хвилин і тільки після охолодити при кімнатній температурі. Готуйте і отримуйте задоволення!
Пхали з шпинату по-грузинськи
Пхали з шпинату по-грузинськи – це святкова закуска, яка своїм незвичайним зовнішнім виглядом здивує не тільки членів вашої родини, але і гостей. Пхалі – це невеликі кульки, виготовлені з суміші таких ароматних і пікантних компонентів, як кінза, часник і ядра волоського горіха.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4-6.
Склад:
- Кінза – 1 пучок.
- Часник – 2 зуб.
- Шпинат – 300 гр.
- Ядра волоського горіха – 50 гр.
- Оцет – за смаком.
- Хмелі-сунелі – ¼ ч. л.
- Коріандр мелений – ¼ ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиті листки шпинату занурюємо в киплячу воду на 60 секунд.
Крок 2. Розм’якшену зелень перекладаємо на друшляк і віджимаємо надлишки рідини.
Крок 3. В чаші блендера подрібнюємо пучок кінзи, горіхи і часник – отриману масу переміщаємо в піалу.
Крок 4. Аналогічним чином подрібнюємо шпинат.
Крок 5. З’єднуємо дві маси і приправляємо оцтом, сіллю і приправами – ретельно перемішуємо.
Крок 6. Вологими руками ліпимо кульки і викладаємо на сервірувальне блюдо, за бажанням доповнюємо свіжими овочами і зернами стиглого граната.
Крок 7. Приємного апетиту!
Омлет зі шпинатом
Омлет зі шпинатом здивує своїм оригінальним зовнішнім виглядом не тільки дітей, але і дорослих! Тому як завдяки додаванню шпинату, ваш омлет придбає приємний оку зелений насичений відтінок, який так і притягує до себе. Спробуйте і переконаєтеся в цьому самі!
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Яйця – 7 шт.
- Шпинат – 1 пучок.
- Молоко – ½ склянки
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжі зелені листя шпинату перебираємо і ретельно промиваємо, обсушуємо за допомогою паперових рушників.
Крок 2. Шпинат довільно подрібнюємо.
Крок 3. Зелень пробиваємо заглибним блендером до однорідної консистенції.
Крок 4. Зелене пюре доповнюємо яйцями і гарненько збовтуємо віночком.
Крок 5. В омлетну суміш підливаємо молоко і додаємо спеції – заважаємо.
Крок 6. У сковороді прогріваємо рослинне масло і виливаємо масу, готуємо на мінімальному нагріві близько 5-7 хвилин.
Крок 7. Далі прикриваємо посуд кришкою і доводимо страву до готовності.
Крок 8. Оригінальний омлет розрізаємо на порції і подаємо, не чекаючи охолодження. Приємного апетиту!
Курка зі шпинатом у вершковому соусі
Курка зі шпинатом у вершковому соусі – це дивно смачна й поживна страва, яку можна дозволити собі навіть на ніч, незважаючи на те, що ви дотримуєтеся дієти або підраховуєте калорії. Птах, приготовлена таким способом, напевно стане вашим фаворитом!
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 7-10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Філе куряче – 250 гр.
- Цибуля – 50 гр.
- Шпинат – 30 гр.
- Вершки 20% – 150 мл
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Часник гранульований – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Лук «звільняємо» від лушпиння і довільно нарізаємо невеликими сегментами.
Крок 2. З курячого філе видаляємо плівки, промиваємо водою і нарізаємо великими кубиками.
Крок 3. Промиті листки шпинату рвемо руками.
Крок 4. На розігрітому рослинному маслі близько 5-6 хвилин смажимо м’ясо і цибульні шматочки.
Крок 5. Заливаємо інгредієнти вершками.
Крок 6. Посипаємо сіллю і спеціями, тушкуємо на повільному вогні 10 хвилин.
Крок 7. Додаємо шпинат, перемішуємо і через 1-2 хвилини прибираємо з конфорки.
Крок 8. Розкладаємо соковите блюдо по порційних тарілках і дегустуємо. Приємного апетиту!
Сьомга зі шпинатом
Сьомга зі шпинатом – це корисне і смачне блюдо, яке входить в розряд «ПП». Урізноманітніть свій звичний раціон і насолодитися ніжним рибним філе, доповненим зеленню та спеціями. Подавати рекомендується з салатом зі свіжих овочів.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Стейк сьомги – 300 гр.
- Шпинат – 100 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Вершки 20% – 80 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу і зелене листя ретельно промиваємо й обсушуємо.
Крок 2. Шпинат дрібно шаткуємо.
Крок 3. Нарізаємо Тонкими слайсами лимон, видаляємо кісточки.
Крок 4. На дно невеликої форми для запікання викладаємо кілька гуртків цитруса.
Крок 5. Зверху кладемо сьомгу і посипаємо сіллю і меленим перцем, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Крок 6. Щедро посипаємо стейк рубаним шпинатом.
Крок 7. Заливаємо напівфабрикат вершками і запікаємо протягом 20 хвилин при 180 градусах.
Крок 8. Акуратно виймаємо з духовки.
Крок 9. Перекладаємо на тарілку і негайно знімаємо пробу. Готуйте і отримуйте задоволення!