Сирна паска — це традиційне великоднє частування з сирної маси. Десерт готується просто, швидко і не вимагає випічки. Ми підібрали 10 рецептів смачної сирної паски, щоб ви змогли урізноманітнити своє святкове меню.
Класичний рецепт сирної паски в домашніх умовах
Ніжне, смачне і ароматне десертне блюдо для святкового столу на Великдень. Це блюдо символізує гору Голгофу, на якій був розіп’ятий Ісус, тому це православне свято рідко без нього обходиться.
Інгредієнти на
5 порц.
- Сир-1 кг
- Масло вершкове 200 гр.
- Яйце куряче 5 шт.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Ванільний цукор 1 ч. л.
- Вершки 33% 400 мл
- Горіхи 100 гр.
- Родзинки 100 гр.
- Цукати 100 гр.
Процес приготування:
- Як приготувати сирну паску за класичним рецептом в домашніх умовах? Сир протріть через сито або подрібніть блендером.
- Далі додайте до сиру розм’якшене вершкове масло і перемішайте.
- Паличку ванілі розрізати, приберіть з неї насіння.
- Яйця збийте разом з цукром, додайте вершки і подрібнену паличку ванілі, перемішайте.
- Отриману масу поставте на помірний вогонь, постійно помішуючи, доведіть до кипіння і варіть до загустіння. Після цього суміш трохи остудіть.
- Горіхи подрібніть в блендері або дрібно порубаєте ножем.
- Якщо цукати великі, то їх необхідно нарізати. Ізюм промийте гарячою водою і просушіть.
- Змішайте сир, цукати, горіхи, родзинки і остиглу яєчну масу.
- Форму для паски застелити марлею, складеною в 2-3 шари, краї марлі повинні звисати. Викладіть сирну масу у форму і утрамбуйте її.
- Краю марлі загорніть наверх і встановіть зверху вантаж. Помістіть сирну паску в холодильник для застигання на 12 годин.
- За закінчення покладеного часу приберіть вантаж, розгорніть марлю, викладіть великдень на плоске блюдо і прикрасьте по своєму смаку.
Приємного апетиту!
Сирна паска без випічки з родзинками на святковий стіл
Традиційний великодній стіл не обходиться без сирної паски. Це смачне і соковите блюдо готується без випічки. Щоб вона вийшла ніжною і повітряної, сир попередньо необхідно прокрутити через м’ясорубку або протерти через сито.
Час готування: 12 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сметана 26% – 60 мл
- Родзинки – 50 гр.
- Цукор – 4 ст. л.
- Ванілін – 1 гр.
Процес приготування:
1. Сир повинен бути свіжим і жирним. Прокрутіть сир через м’ясорубку.
2. Ізюм залийте окропом на 7-10 хвилин, потім промийте і просушіть. Додайте в миску до сиру родзинки, сметану, вершкове масло, цукор і ванілін, добре перемішайте.
3. Сирна маса повинна вийде щільною і трохи вологою.
4. Форму застелити марлею, складеною в 2 рази. Викладіть сирну масу у форму, утрамбуйте, прикрийте краями марлі і встановіть прес.
5. Покладіть заготовку в холодильник на 8-12 годин для застигання. Після закінчення цього часу вийміть сирну паску з форми і прикрасити горіхами та цукатами.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування сирної паски в духовці
Зазвичай готують сирну паску без термообробки, тому вона має невеликий термін зберігання. Поспішаємо поділитися з вами чудовим рецептом сирної паски, приготовленої в духовці.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Жовтки яєчні – 4 шт.
- Білки яєчні – 3 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Масло вершкове – 100 гр.
- Крупа манна – 100 гр.
- Журавлина сушена – 100 гр.
- Борошно – 10 гр.
- Панірувальні сухарі – для форми.
Процес приготування:
1. Сир протріть через сито. Змішайте сирну масу з розм’якшеним вершковим маслом.
2. Жовтки збийте з цукром. Потім змішайте сирну масу з жовтковою.
3. Далі додайте манну крупу і добре перемішайте.
4. Журавлину залийте окропом на 10 хвилин, потім промийте і просушіть її.
5. Білки збийте з дрібкою солі до пишної піни, потім додайте їх в сирну масу.
6. Журавлину обваляйте в борошні і додайте до основної маси.
7. Форму для запікання щедро змастіть вершковим маслом і посипте панірувальними сухарями.
8. Викладіть сирну масу у форму і помістіть в духовку, розігріту до 170 градусів. На низ духовки поставте деко з водою.
9. Випікайте великдень 50-60 хвилин. Готовність паски перевіряйте дерев’яною зубочисткою, вона повинна бути сухою.
10. Дайте великодня охолонути і прикрасьте її за своїм смаком.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачна заварна паска з сиру з родзинками і горіхами
На святковому великодньому столі обов’язково повинна бути сирна паска. Є багато рецептів цього десерту, пропонуємо вам скуштувати один із найсмачніших варіантів – заварную сирну паску.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Жовтки яєчні – 3-4 шт.
- Сметана – 200 мл
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Ізюм – 80 гр.
- Горіхи – 50 гр.
Процес приготування:
1. Ізюм залийте окропом на 10-15 хвилин, потім промийте і просушіть його.
2. Сир протріть через сито, додайте жовтки, сметану, звичайний і ванільний цукор, все добре перемішайте.
3. Потім додайте розм’якшене вершкове масло, збийте масу міксером на низьких обертах.
4. Сирну масу перекладіть в каструлю з товстим дном, поставте на повільний вогонь і нагрійте до перших бульбашок, не доводьте до кипіння.
5. Зніміть каструлю з вогню і помістіть її в миску з холодною водою. Остиглу сирну масу покладіть на 1-2 години в холодильник для загустіння.
6. Потім додайте в сирну масу родзинки і горіхи, перемішайте.
7. Форму для паски застеліть змоченою у воді і складеної вдвічі марлею. Викладіть сирну масу і добре утрамбуйте її. Краї марлі загорніть поверх марлі і встановіть вантаж.
8. Помістіть великдень на 1 добу в холодильник. Після доби вийміть її з форми і прикрасити по своєму смаку.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування царської сирної паски
Пасха святкується православними і католиками. За традицією для святкового столу випікають дріжджові паски і роблять сирну паску. Сирна паска готується у формі усіченого конуса і символізує гору Голгофу.
Час готування: 1 добу.
Час приготування: 2,5 години.
Порцій: 5.
Склад:
- Сир 9% – 500 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Ізюм – 100 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Яйця курячі – 3 шт.
- Сметана – 250 мл
- Цукор – 150 гр.
- Цукор ванільний – 1 ст. л.
- в’ялена Журавлина – 100 гр.
- Мигдаль – 100 гр.
Процес приготування:
1. Сир протріть через сито двічі.
2. Вершкове масло наріжте кубиками і залиште при кімнатній температурі, щоб воно підтануло. Ізюм замочіть на 15 хвилин в окропі, потім помийте і викладіть на паперові серветки, щоб він просох. Лимон вимити гарячою водою і натріть цедру на дрібній тертці.
3. Яйця збийте міксером разом зі сметаною і розм’якшеним вершковим маслом. Потім додайте сирну масу, перемішайте.
4. Поставте миску на водяну баню. Нагрівайте суміш, поки вона не стане гарячою.
5. Сирну масу зніміть з водяної бані і остудіть. Додайте звичайний і ванільний цукор, родзинки, мигдаль, журавлину і цедру лимона, перемішайте.
6. Форму для паски застеліть вологою марлею, викладіть в неї сирну масу, утрамбуйте і прикрийте краями марлі, зверху встановіть вантаж.
7. Помістіть форму в холодильник на добу. Після закінчення цього часу великдень вийміть з форми, прикрасити на свій розсуд і подавайте на святковий стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати сирну паску без додавання яєць?
Так як сирна паска готується без термообробки, то деяких господинь бентежить використання в десерті сирих яєць. Спеціально для цього ми підібрали відмінний рецепт паски без використання курячих яєць.
Час готування: 15 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Сир – 650 гр.
- цукрова Пудра – 250 гр.
- Сметана – 200 мл
- Масло вершкове – 250 гр.
- Ванілін – за смаком.
- Ізюм – 80 гр.
- Курага – 80 гр.
- Чорнослив – 80 гр.
Процес приготування:
1. Сир прокрутіть через м’ясорубку і змішайте з підталим вершковим маслом.
2. Сухофрукти залийте окропом на 15-20 хвилин, потім промийте, просушіть і наріжте.
3. У мисці змішайте сирну масу, сухофрукти, цукрову пудру, сметану і ванілін, перемішайте.
4. Спеціальну форму застеліть вологою марлею, викладіть в неї сирну масу, утрамбуйте її і прикрийте зверху марлевими краями, поставте під гніт.
5. Великдень помістіть в холодильник на 10-15 годин. Великдень викладіть на плоске блюдо і подавайте до святкового столу.
Приємного апетиту!
Як самостійно приготувати сирну паску зі згущеним молоком?
Сирна паска – смачне блюдо, яке готується раз в році на свято Великої Пасхи. Сирна основа залишається незмінною, але от добавки можуть бути різними: сухофрукти, горіхи, прянощі або згущене молоко.
Час готування: 12 годин.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Молоко згущене – 100 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
- Курага – 1 склянка
Процес приготування:
1. У розтоплене вершкове масло додайте згущене молоко.
2. Потім додайте сир і змішайте інгредієнти міксером.
3. Курагу залийте окропом на 10 хвилин, потім помийте і наріжте смужками, додайте в сирну масу.
4. Форму для паски застеліть вологою марлею, викладіть в неї сирну масу, утрамбуйте, зверху прикрийте краями марлі і приберіть в холодильник на 10-12 годин.
5. Готову паску вийміть з форми, прикрасити глазур’ю і посипкою, подавайте на святковий стіл.
Приємного апетиту!
Швидкий і простий спосіб приготування сирної паски з цукатами без випічки
Швидкий і простий рецепт приготування сирної паски. Вона готується без використання яєць, тому її можна давати дітям.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 16.
Склад:
- Сир 9% – 500 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- цукрова Пудра – 150 гр.
- Сметана 25 % – 150 мл
- Цукати – 30 гр.
Процес приготування:
1. Сир прокрутіть через м’ясорубку.
2. Розтоплене вершкове масло розітріть з цукровою пудрою.
3. До сирної маси додайте сметану, розтерте масло з цукровою пудрою і збийте інгредієнти міксером. Додати цукати і добре перемішайте.
4. Отриману масу викладіть у форму.
5. Форму попередньо застелити марлею і в ній має бути отвір, куди буде стікати сироватка. Зверху встановіть прес і помістіть форму в холодильник мінімум на 8 годин.
6. Готову паску викладіть на плоске блюдо, прикрасьте шматочками цукатів і десерт готовий.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачний рецепт сирної паски з шоколадом і сухофруктами
Сирна паска – один з найбільш смачних десертів. Зробити його ще краще допоможе шоколад. Шкода, що готують великдень тільки раз на рік-на Великдень.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Вершки 33 % – 40 мл
- цукрова Пудра – 100 гр.
- Шоколад темний – 100 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Курага – 10 шт.
- Інжир – 5 шт.
- Ізюм – 100 гр.
- Кориця – за смаком.
- Цукор ванільний – за смаком.
- Горіхи кедрові – за смаком.
Процес приготування:
1. Шоколад розламайте на шматочки, масло наріжте кубиками, викладіть інгредієнти в миску і помістіть її на водяну баню. Нагрівайте, поки шоколад і масло не розплавляться.
2. Сухофрукти замочити в окропі, промийте, просушіть і наріжте на дрібні шматочки.
3. Сир прокрутіть через м’ясорубку, додайте вершки, цукрову пудру, корицю і ванільний цукор, добре перемішайте. Потім додайте до сирної маси сухофрукти і ще раз перемішайте.
4. Сирну масу розділіть на дві частини, одну змішайте з шоколадною масою.
5. Форму для паски застеліть вологою марлею, встановіть її на друшляк, всю отриману конструкцію встановіть в глибоку миску. у форму викладіть світлу і темну маси шарами.
6. Зверху на помістіть невеликий вантаж і відправте великдень в холодильник мінімум на 8 годин. Готову паску викладіть на блюдо і прикрасьте кедровими горішками.
Приємного апетиту!
Як приготувати сирну паску з желатином в домашніх умовах?
Перш, ніж подати великдень на стіл, вона повинна застигнути в холодному місці. щоб сирна паска мала щільну консистенцію можна додати до її складу желатин. Крім усього іншого, це прискорить процес приготування пасхи.
Час готування: 4,5 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Сир – 500 гр.
- Цукор – 65 гр.
- Вершки – 100 гр.
- Сіль – 1 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сухофрукти – 100 гр.
- Желатин – 10 гр.
- Ванілін – 1 гр.
Процес приготування:
1. У сир додайте цукор, сіль, вершки і вершкове масло, збийте інгредієнти блендером.
2. Желатин залийте тепой водою і залиште на 10 хвилин, потім підігрійте його, щоб він повністю розчинився. Сухофрукти залийте окропом, помийте і наріжте. Додайте желатинову масу і сухофрукти в сирну масу, перемішайте.
3. Форму для паски застеліть вологою марлею.
4. У форму викладіть сирну масу, прикрийте її краями марлі, встановіть зверху вантаж і помістіть в холодильник до повного застигання.
5. Через 3-4 години великдень буде готова, прикрасьте її за своїм смаком і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!