Тісто для хачапурі – це проста заготівля, за допомогою якої ви порадуєте себе і близьких неймовірно смачним і апетитним грузинським частуванням. Замісити таке тісто можна різними способами. Кращі кулінарні варіанти ми зібрали для вас у нашій перевіреної збірці з десяти покрокових рецептів.
Класичне тісто для хачапурі по-аджарськи
Класичне тісто для хачапурі по-аджарськи нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте наш покроковий рецепт з фотографіями. З такої заготовки ви отримаєте неймовірно смачне, апетитне і ситне частування улюбленої багатьма грузинської кухні. Порадуйте себе і своїх рідних!
Інгредієнти на
4 порц.
- Борошно ½ кг
- Молоко коров’яче 400 мл
- Свіжі дріжджі 20 г
- Масло вершкове 50 гр.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
Процес приготування:
- молоко Нагріваємо до теплого стану, але не кип’ятимо. Викладаємо в половину молока (200 мл) шматочки свіжих дріжджів і цукор. Гарненько перемішуємо вміст.
- У окрему посуд просіваємо борошно з сіллю через дрібне металеве сито.
- Коли опара підійде, на ній утворюється помітна плівка. У цей час можна виливати сюди залишилося тепле молоко, розтоплене вершкове масло і рослинна олія. Гарненько все перемішуємо і починаємо поступово всипати сюди просіяне борошно.
- Висипаємо решту борошна, перемішуємо до однорідності і залишаємо на 10 хвилин.
- Після старанно замішуємо тісто руками. Робимо це протягом 7-10 хвилин.
- Формуємо акуратний ком, прикриваємо його харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на 40-60 хвилин.
- Класичне тісто для хачапурі по-аджарськи готово. Приступайте до подальшого кулінарного процесу і радуйте своїх домашніх!
Тісто для хачапурі на кефірі
Тісто для хачапурі на кефірі виходить неймовірно м’яким, повітряним і еластичним. З ним дуже легко працювати і з нього нескладно приготувати апетитну грузинське блюдо. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт, щоб порадувати себе і своїх домашніх.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 850 гр.
Інгредієнти:
- Борошно – 0,5 кг
- Кефір – 250 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку миску розбиваємо куряче яйце, доповнюємо його сіллю і цукром. Перемішуємо вінчиком до однорідного стану.
Крок 2. Виливаємо сюди кефір кімнатної температури. Продовжуємо перемішувати віночком.
Крок 3. Через дрібне сито просіваємо в рідку суміш вказану кількість борошна разом з содою.
Крок 4. Гарненько перемішуємо вміст і починаємо вимішувати руками.
Крок 5. Вимішуємо і формуємо щільний однорідний ком.
Крок 6. Закриваємо ком харчовою плівкою або рушником. Даємо продукту відпочити протягом 20-30 хвилин.
Крок 7. Тісто для хачапурі на кефірі готово. Розминайте заготівлю руками і приступайте до кулінарного процесу.
Дріжджове тісто для хачапурі
Дріжджове тісто для хачапурі – це проста у виконанні заготовка, яка зробить ваше грузинське блюдо неймовірно смачним і апетитним. Якщо ви давно хотіли потішити себе хачапурі, то беріть на замітку перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 2 години 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 800 гр.
Інгредієнти:
- Борошно – 0,5 кг
- Вода – 150 мл
- Цукор – 2 ст. л.
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 7 гр.
- Молоко – 100 мл
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У невеликій кількості теплої води розчиняємо одну чайну ложку цукру і сухих дріжджів. Перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.
Крок 2. В цей час просіваємо борошно через дрібне металеве сито, щоб наситити продукт киснем.
Крок 3. Шматочок вершкового масла розтоплюємо в мікрохвильовці. Час – 30 секунд.
Крок 4. Через 30 хвилин дріжджова опара підійде. Виливаємо сюди тепле молоко, вершкове масло, розбиваємо куряче яйце, також додаємо просіяне борошно, сіль і цукор, що залишився.
Крок 5. Починаємо замішувати тісто до повної однорідності. Після прикриваємо його харчовою плівкою.
Крок 6. Прибираємо заготовку в тепле місце на півтори години.
Крок 7. Дріжджове тісто для хачапурі готово. Використовуйте за призначенням!
Тісто для хачапурі без дріжджів
Тісто для хачапурі без дріжджів – це швидкий і простий у приготуванні продукт, з яким справляться навіть новачки. Далі з нього нескладно приготувати апетитні грузинські хачапурі, які нікого не залишать байдужими. Обов’язково беріть на замітку кулінарну ідею!
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 600 гр.
Склад:
- Борошно – 350 гр.
- Сироватка молочна – 200 мл
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість сироватки. Прогріваємо її до кімнатної температури. Для цього дістаньте продукт з холодильника за годину до початку готування.
Крок 2. Виливаємо сироватку в глибоку миску, в якій буде зручно замішувати тісто. Відправляємо сюди сіль і цукор, перемішуємо до їх розчинення.
Крок 3. Просіваємо в рідку заготівлю половину склянки борошна з розпушувачем. Використовуємо для цього дрібне металеве сито. Перемішуємо вінчиком.
Крок 4. Злегка збиваємо яйце і вливаємо його в заготовку разом з рослинним маслом.
Крок 5. Поступово просіваємо сюди решту борошно і перемішуємо вміст.
Крок 6. Формуємо акуратний щільний грудку, прикриваємо його рушником і залишаємо відпочивати на 20 хвилин.
Крок 7. Тісто для хачапурі без дріжджів готово. Можна приступати до подальших приготувань!
Тісто на молоці для хачапурі
Тісто на молоці для хачапурі виходить дуже ніжним і пишним. З нього виходять неймовірно смачні і апетитні хачапурі, які порадують всю вашу сім’ї. Для якісного замісу тіста використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 800 гр.
Склад:
- Борошно – 400 гр.
- Молоко – 1 склянка
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Добре просіваємо борошно через дрібне сито, щоб розбити всі грудочки і наситити сухий продукт киснем.
Крок 2. Відправляємо борошно в глибоку миску. Сюди ж кладемо сіль і цукор.
Крок 3. Доповнюємо суху суміш швидкодіючими дріжджами. Перемішуємо все для рівномірного розподілу.
Крок 4. Нагріваємо молоко і розтоплюємо в ньому шматочок вершкового масла. Перемішуємо і виливаємо в суху масу. Починаємо вимішувати віночком.
Крок 5. Виливаємо в заготовку рослинне масло. Продовжуємо вимішувати.
Крок 6. Замішуємо круте однорідне тісто, прикриваємо його рушником і залишаємо на 40 хвилин.
Крок 7. Тісто на молоці для хачапурі готово. Розминайте його руками і приступайте до приготування апетитного грузинського частування!
Тісто для хачапурі по-мегрельські
Тісто для хачапурі по-мегрельські нескладно приготувати своїми руками будинку. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий кулінарний рецепт з фотографіями. З такого тіста дуже смачне грузинське частування вийде навіть у новачків. Обов’язково спробуйте!
Час приготування: 1 годину 15 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 350 гр.
Склад:
- Борошно – 200 гр.
- Молоко – 125 мл
- Масло вершкове – 30 гр.
- Масло рослинне – 0,5 ст. л.
- Дріжджі сухі – 0,5 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Сіль 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Половину від зазначеної кількості борошна в глибоку миску просіваємо через влучне сито.
Крок 2. Сюди ж додаємо сіль, цукор і сухі дріжджі. Перемішуємо вміст.
Крок 3. Вливаємо Молоко в сотейник і доводимо його до кипіння.
Крок 4. У кипляче молоко кладемо шматочки вершкового масла. Перемішуємо заготівлю і знімаємо з плити. Охолоджуємо до температури 35 градусів.
Крок 5. У суху заготовку виливаємо суміш з молока і вершкового масла.
Крок 6. Починаємо замішувати тісто, вливаючи олію і поступово підсипаючи борошно. Формуємо кулю, прикриваємо його харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на 30-60 хвилин.
Крок 7. Тісто для хачапурі по-мегрельські готово. Приступайте до подальшого кулінарного процесу!
Тісто на мацоні для хачапурі
Тісто на мацоні для хачапурі – це швидкий і нескладний у приготуванні продукт, з яким справляться навіть новачки. Далі з нього легко приготувати смачні і ситні грузинські хачапурі, які нікого не залишать байдужим. Обов’язково беріть на замітку!
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 800 гр.
Інгредієнти:
- Борошно – 2,5 склянки
- Мацоні – 1 склянка
- Яйце – 1 шт.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Оцет столовий – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість мацоні і виливаємо його в глибоку миску, в якій зручно буде замішувати тісто.
Крок 2. Додаємо в мацоні соду, гашену оцтом. Для цього наберіть соду в ложку і полийте її невеликою кількістю оцту, дочекайтеся реакції.
Крок 3. Розтоплюємо вершкове масло будь-яким зручним способом і переливаємо його в заготовку. Можете скористатися мікрохвильової піччю або водяний лазнею. Розбиваємо в заготовку куряче яйце.
Крок 4. Гарненько просіваємо борошно через дрібне металеве сито, щоб добре наситити сухий продукт киснем.
Крок 5. Поступово підсипаємо борошно в рідку масу. Починаємо замішувати тісто.
Крок 6. Гарненько вимішуємо тісто руками. Формуємо однорідний щільний грудку, прикриваємо його рушником і даємо трохи відпочити. Достатньо 20 хвилин.
Крок 7. Тісто на мацоні для хачапурі готово. Приступайте до приготування апетитного грузинського частування.
Тісто на сметані для хачапурі
Тісто на сметані для хачапурі виходить неймовірно ніжним і м’яким. З нього виходять дуже смачні і апетитні хачапурі, які швидко розлетяться з вашого столу. Для якісного замісу тіста своїми руками використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 1 кг
Інгредієнти:
- Борошно – 3 склянки
- Сіль – 1 ч. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Сметана – 150 гр.
- Яйце – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Розбиваємо курячі яйця в глибоку миску. Вибирайте посуд, в якій буде зручно замішувати тісто.
Крок 2. Доповнюємо їх зазначеною кількістю сметани.
Крок 3. Сюди ж додаємо чайну ложку солі.
Крок 4. Просіваємо борошно сюди з половинкою чайної ложки соди. Використовуємо дрібне металеве сито, щоб продукт добре просочився киснем.
Крок 5. Починаємо замішувати тісто до однорідності. Ретельно вимішуємо продукт руками.
Крок 6. Формуємо щільний акуратний ком, прикриваємо його харчовою плівкою і залишаємо відпочивати на 20 хвилин.
Крок 7. Тісто на сметані для хачапурі готово. Приступайте до подальшого кулінарного процесу!
Тісто для хачапурі на воді
Тісто для хачапурі на воді – це швидкий і дуже простий у виконанні продукт, з яким справляться навіть новачки в кулінарній справі. З нього нескладно приготувати апетитні грузинські хачапурі, які нікого не залишать байдужим. Обов’язково спробуйте!
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 350 гр.
Склад:
- Борошно – 210 гр.
- Вода – 125 мл
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 10 мл
- Сіль – 1/3 ч. ложки
- Цукор – 1/3 ч. ложки
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо всі інгредієнти зі списку в потрібній кількості.
Крок 2. Вказану кількість води нагріваємо до теплого стану – 30 градусів. Розмішуємо тут сухі дріжджі, сіль і цукор. Перемішуємо до розчинення сухих інгредієнтів.
Крок 3. Вливаємо трохи рослинного масла. Знову все перемішуємо до рівномірного розподілу.
Крок 4. Поступово просіваємо борошно сюди за допомогою дрібного металевого сита. Важливо розбити всі можливі грудочки і наситити продукт киснем.
Крок 5. Старанно замішуємо вміст руками до утворення однорідного еластичного кома.
Крок 6. Закриваємо заготівлю серветкою і прибираємо її в тепле місце на 40 хвилин. За цей час продукт помітно збільшиться в розмірі. Стане ще більш м’яким і еластичним.
Крок 7. Тісто для хачапурі на воді готово. Розминайте його руками і приступайте до приготування апетитного страви.
Тісто на кефірі з дріжджами для хачапурі
Тісто на кефірі з дріжджами для хачапурі кожен зможе приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте наш перевірений рецепт з покроковими фотографіями. З такої заготовки ви отримаєте неймовірно смачне, апетитне, ніжне частування для всієї родини.
Час готування – 2 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 1 кг
Склад:
- Борошно – 580 гр.
- Кефір – 380 мл
- Дріжджі сухі – 8 гр.
- Сіль – 8 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 30 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Приготуємо тісто за дуже простим способом. Для початку підготуємо потрібні продукти.
Крок 2. Гарненько просіваємо борошно через дрібне сито, щоб інгредієнт наситити киснем і позбутися від грудочок. Відправляємо в глибоку, зручну для замішування миску.
Крок 3. Відміряємо вказану кількість кефіру. Вливаємо його в підготовлену борошно.
Крок 4. Далі сюди відправляємо сухі дріжджі, сіль і розбиваємо куряче яйце.
Крок 5. Старанно замішуємо вміст руками до утворення однорідного щільного кома.
Крок 6. Закриваємо заготівлю рушником або серветкою. Прибираємо на расстойку на 2-3 години. За цей час продукт помітно збільшиться в розмірі, стане більш еластичним і зручним для роботи.
Крок 7. Тісто на кефірі з дріжджами для хачапурі готово. Радуйте себе і близьких апетитною випічкою.