Тісто для лазаньї – це важлива складова страви, і щоб воно було подібно оригінальному італійському страви, має ряд особливостей технології замісу. Для нього вибирається борошно вищого гатунку та можливі добавки кукурудзяної, житнього чи гречаного. Борошно обов’язково просіюється, а для еластичності додається будь-яке рослинне масло. Важлива і правильна розкочування тіста.
Тісто для лазаньї — класичний італійський рецепт
Класичний італійський рецепт замісу тіста для лазаньї передбачає використання яєць, адже магазинні види пасти відносять до «сухим», без яєць, що визначає, крім начинки, і смак основної страви. Тісто вимішується ретельно, щоб текстура його придбала пружність і еластичність, і йому потрібно для вистоювання.
Інгредієнти на
8 порц.
- Борошно пшеничне 500 мл (2 ст)
- Яйце куряче 3 шт. (С0)
- Сіль 1 щіпка
Процес приготування:
- Просіяне пшеничне борошно насипте гіркою на стіл або робочу поверхню і в середині зробіть поглиблення.
- У піалі добре збийте курячі яйця з дрібкою солі.
- Яєчну масу перелийте в гірку борошна.
- Спочатку руками, а потім з допомогою скребка ці інгредієнти змішайте.
- Змішуйте їх різкими рухами скребка і збираючи тісто з краю до середини.
- В результаті цього у вас повинна вийти велика крихта.
- Крихту скачайте в колобок.
- Потім руками і протягом 10 хвилин вимісіть тісто до гладкого, однорідного і не прилипающего до долонь стану, що не просто, так як тісто буде досить тугим.
- Замішане тісто загорніть в шматок харчової плівки і на півгодини покладіть в холодильник для расстойки.
- За закінчення цього часу можна приступати до розкочуванні, використовуючи спеціальний пристрій або звичайну качалку.
- Тісто розділіть на 3 частини і кожну розкачати на присипаної борошном стільниці в тонкі пласти, тільки, щоб вони не просвічувалися.
- Розкатане тісто розріжте на порційні шматки розміром приблизно 10х10 див.
- Потім нарізане тісто підсушіть на решітці або на скалці протягом години. Замішане за італійським рецептом і підсушене тісто можна використовувати для лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!
Тісто для лазаньї без яєць
Тісто для лазаньї без яєць виходить міцним і еластичним за рахунок додавання до борошна манки з невеликою кількістю сухого молока. Важливими моментами є додавання до тіста оливкової олії і ретельний заміс тіста. Таке тісто поєднується в лазіння з будь-якою начинкою. Замішувати можна як руками, так і за допомогою будь-яких кухонних гаджетів, що зручніше.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 1 годину.
Порції: 8.
Склад:
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Манка – 200 гр.
- Сухе молоко – 20 гр.
- Масло оливкове – 20 мл
- Вода – 40 мл
- Сіль – 5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замішування тіста або на робочу поверхню просіяти пшеничне борошно, додати манку з сухим молоком і сіллю, потім все добре перемішайте.
Крок 2. Цю суміш зберіть гіркою, зробіть у середині поглиблення і налийте в нього оливкову олію.
Крок 3. Потім налийте воду.
Крок 4. Ці інгредієнти добре перемішайте, доливаючи іншу воду.
Крок 5. Руками протягом 10-12 хвилин замісіть тісто до гладкої і однорідної текстури. Замішане тісто скрутіть в колобок. Прикрийте харчовою плівкою і залиште на 30-40 хвилин для вистоювання.
Крок 6. Після закінчення цього часу тісто ще раз вимісити. Воно не повинно прилипати до долонь.
Крок 7. Замішане тісто розділіть на 2-3 частини, тонко розкачайте і сформуйте прямокутники потрібного вам розміру. Потім нарізані пласти тіста без яєць трохи підсушіть і можете відварювати для лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!
Тісто для листів лазаньї на воді з яйцями
Тісто для листів лазаньї на воді з яйцями найбільш популярна для приготування цього смачного страви в домашніх умовах. Інгредієнти для нього прості, тільки процес замісу вимагає зусиль і часу. У цьому рецепті для еластичності тіста, додамо до нього трохи оливкової олії.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 10.
Склад:
- Борошно пшеничне – 600 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Вода – 100 мл
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти.
Крок 2. У посуд для замішування тіста через сито насипати борошно пшеничне і в середині гірки зробити поглиблення.
Крок 3. У нього розбити три яйця і насипати сіль.
Крок 4. Потім налити воду.
Крок 5. Виделкою або вінчиком поступово перемішати.
Крок 6. Коли борошно забере всю рідину, налити до неї оливкова олія і продовжити заміс.
Крок 7. Заміс продовжити, щоб інгредієнти стали однією загальною масою.
Крок 8. Потім перекласти тісто на присипану мукою стільницю.
Крок 9. Руками і протягом 10-15 хвилин тісто вимісити до гладкого і не прилипающего до долонь стану. Замішане тісто згорнути в колобок, прикрити плівкою і залишити на півгодини для вистоювання при кімнатній температурі.
Крок 10. Після закінчення цього часу тісто розділити на кілька частин і кожну розкотити в листи завтовшки не більше 2-3 мм.
Крок 11. Гострим ножем розрізати розкачані листи на потрібні вам розміри прямокутників.
Крок 12. Щоб листи не склеїлися, їх можна розкласти на дошці і перекласти харчовою плівкою.
Крок 13. З приготованого тесту на воді з яйцями можна приступати до формування лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!
Тісто для лазаньї в хлібопічці
Тісто для лазаньї в хлібопічці замішується з меншими витратами праці господині і завжди виходить однорідним, еластичним, незалежно від обраного складу інгредієнтів. У цьому рецепті замішуємо тісто на борошні, яйцях і рослинному маслі. Використовуємо програму «Тісто» і час замісу в середньому 15-20 хвилин, в залежності від моделі гаджета.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло рослинне – 1.5 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом точно відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для тіста.
Крок 2. У відерце хлібопічки розбити три курячих яйця і налити півтори ложки рослинної олії.
Крок 3. Потім насипати просіяне на сито борошно з сіллю. Відерце помістити в хлібопічку. Закрити кришку і встановити програму «Тісто» на 15-20 хвилин.
Крок 4. Коли тісто збереться в один ком, хлібопічку вимкнути.
Крок 5. Замішане тісто загорнути в харчову плівку і на півгодини покласти в холодильник для расстойки.
Крок 6. Після закінчення цього часу тісто розрізати на 4 однакових шматка.
Крок 7. Кожен шматочок розрізати навпіл і у вас вийде 8 штук.
Крок 8. Потім всі шматочки тіста розкачати в тонкі листи. Адже цей момент так само визначає смак лазаньї. Краї шматочків рівно обрізати.
Крок 9. Листи тесту по 2 штуки опустити в окріп і після спливання вийняти шумівкою.
Крок 10. З замішаного в хлібопічці тесту можна приступати до формування лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!
Тісто для лазаньї з кукурудзяним борошном
Тісто для лазаньї з кукурудзяним борошном не менш популярне, ніж класичне і на борошняній суміші воно виходить більш ніжним і з красивим жовтим відтінком. Такого тесту, щоб кукурудзяна мука набухла, потрібно 2-3 години для вистоювання, а борошно для нього вибирається виключно тонкого помелу.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Мука кукурудзяна – 250 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло оливкове – 40 мл
- Вода – 150 мл
- Сіль – 4 гр.
Процес приготування:
Крок 1. В окремому посуді змішайте борошно пшеничне з кукурудзяним борошном. Цю суміш не менше 5 разів просійте на сито.
Крок 2. Борошняну суміш пересипте гіркою в посуд для замішування тіста і в середині зробіть поглиблення.
Крок 3. У нього розбийте курячі яйця, насипте сіль і налийте половину води.
Крок 4. Потім ці інгредієнти акуратно перемішайте і при замісі додайте решту воду.
Крок 5. Коли тісто почне збиратися в ком, порційно вмішайте в нього оливкову олію. Тісто перекладіть на присипану борошном робочу поверхню і продовжуйте заміс руками протягом 15-30 хвилин, щоб воно стало еластичним і не прилипало до долонь. Замішане тісто скрутіть в ком, прикрийте серветкою або плівкою і залиште на 2-3 години в теплі, щоб кукурудзяна мука набухла.
Крок 6. Після закінчення цього часу тісто розріжте на 6 шматочків і кожен розкачайте в лист товщиною не більше 2 мм Краю можна підрівняти рельєфним ножем.
Крок 7. Листи тесту з кукурудзяним борошном підсушіть будь-яким способом, відваріть в підсоленій воді і можете формувати лазанью з обраної начинкою. Смачних і вдалих страв!
Тісто для лазаньї з яйцем і оливковою олією
Варіант тесту для лазаньї з яйцем і оливковою олією вважається класичним і його замісити не просто. Роль тесту в цьому блюді ключова і від нього залежить не тільки естетика страви, але і смакові відчуття. У цьому рецепті тісто замішуємо без додавання води.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 400 гр.
- Яйце – 4 шт.
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Пшеничне борошно просійте на сито, адже від її якості буде залежати і смак лазаньї.
Крок 2. В піалі добре збийте вінчиком 4 яйця з дрібкою солі.
Крок 3. Борошно пересипте в посуд для замішування тіста і перелийте до неї яєчну суміш. Туди ж влийте оливкове масло. Спочатку віночком ці інгредієнти змішайте, а потім руками, протягом не менше 15 хвилин замісіть тісто. Текстура повинна вийти гладкою, еластичною і не прилипающей до долонь.
Крок 4. Замішане тісто скрутіть в ком, прикрийте серветкою і залиште на півгодини для «відпочинку» при кімнатній температурі.
Крок 5. Після закінчення цього часу тісто розділіть на 8 шматків. Кожен шматок тонко розкачайте в листи і гострим ножем надайте їм потрібну форму, частіше роблять прямокутну.
Крок 6. Приготовлені листи тесту з яйцем і оливковою олією трохи підсушіть і можете готувати лазанью за обраним рецептом. Смачних і вдалих страв!