Тісто для лазаньї – 6 рецептів листів для лазаньї з покроковими фото

Тісто для лазаньї – це важлива складова страви, і щоб воно було подібно оригінальному італійському страви, має ряд особливостей технології замісу. Для нього вибирається борошно вищого гатунку та можливі добавки кукурудзяної, житнього чи гречаного. Борошно обов’язково просіюється, а для еластичності додається будь-яке рослинне масло. Важлива і правильна розкочування тіста.

Тісто для лазаньї — класичний італійський рецепт

Класичний італійський рецепт замісу тіста для лазаньї передбачає використання яєць, адже магазинні види пасти відносять до «сухим», без яєць, що визначає, крім начинки, і смак основної страви. Тісто вимішується ретельно, щоб текстура його придбала пружність і еластичність, і йому потрібно для вистоювання.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Борошно пшеничне 500 мл (2 ст)
  • Яйце куряче 3 шт. (С0)
  • Сіль 1 щіпка

Процес приготування:

  1. Просіяне пшеничне борошно насипте гіркою на стіл або робочу поверхню і в середині зробіть поглиблення.
  2. У піалі добре збийте курячі яйця з дрібкою солі.
  3. Яєчну масу перелийте в гірку борошна.
  4. Спочатку руками, а потім з допомогою скребка ці інгредієнти змішайте.
  5. Змішуйте їх різкими рухами скребка і збираючи тісто з краю до середини.
  6. В результаті цього у вас повинна вийти велика крихта.
  7. Крихту скачайте в колобок.
  8. Потім руками і протягом 10 хвилин вимісіть тісто до гладкого, однорідного і не прилипающего до долонь стану, що не просто, так як тісто буде досить тугим.
  9. Замішане тісто загорніть в шматок харчової плівки і на півгодини покладіть в холодильник для расстойки.
  10. За закінчення цього часу можна приступати до розкочуванні, використовуючи спеціальний пристрій або звичайну качалку.
  11. Тісто розділіть на 3 частини і кожну розкачати на присипаної борошном стільниці в тонкі пласти, тільки, щоб вони не просвічувалися.
  12. Розкатане тісто розріжте на порційні шматки розміром приблизно 10х10 див.
  13. Потім нарізане тісто підсушіть на решітці або на скалці протягом години. Замішане за італійським рецептом і підсушене тісто можна використовувати для лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!

Тісто для лазаньї без яєць

Тісто для лазаньї без яєць виходить міцним і еластичним за рахунок додавання до борошна манки з невеликою кількістю сухого молока. Важливими моментами є додавання до тіста оливкової олії і ретельний заміс тіста. Таке тісто поєднується в лазіння з будь-якою начинкою. Замішувати можна як руками, так і за допомогою будь-яких кухонних гаджетів, що зручніше.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 1 годину.

Порції: 8.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Манка – 200 гр.
  • Сухе молоко – 20 гр.
  • Масло оливкове – 20 мл
  • Вода – 40 мл
  • Сіль – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста або на робочу поверхню просіяти пшеничне борошно, додати манку з сухим молоком і сіллю, потім все добре перемішайте.

Крок 2. Цю суміш зберіть гіркою, зробіть у середині поглиблення і налийте в нього оливкову олію.

Крок 3. Потім налийте воду.

Крок 4. Ці інгредієнти добре перемішайте, доливаючи іншу воду.

Крок 5. Руками протягом 10-12 хвилин замісіть тісто до гладкої і однорідної текстури. Замішане тісто скрутіть в колобок. Прикрийте харчовою плівкою і залиште на 30-40 хвилин для вистоювання.

Крок 6. Після закінчення цього часу тісто ще раз вимісити. Воно не повинно прилипати до долонь.

Крок 7. Замішане тісто розділіть на 2-3 частини, тонко розкачайте і сформуйте прямокутники потрібного вам розміру. Потім нарізані пласти тіста без яєць трохи підсушіть і можете відварювати для лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!

Тісто для листів лазаньї на воді з яйцями

Тісто для листів лазаньї на воді з яйцями найбільш популярна для приготування цього смачного страви в домашніх умовах. Інгредієнти для нього прості, тільки процес замісу вимагає зусиль і часу. У цьому рецепті для еластичності тіста, додамо до нього трохи оливкової олії.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 600 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Вода – 100 мл
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти.

Крок 2. У посуд для замішування тіста через сито насипати борошно пшеничне і в середині гірки зробити поглиблення.

Крок 3. У нього розбити три яйця і насипати сіль.

Крок 4. Потім налити воду.

Крок 5. Виделкою або вінчиком поступово перемішати.

Крок 6. Коли борошно забере всю рідину, налити до неї оливкова олія і продовжити заміс.

Крок 7. Заміс продовжити, щоб інгредієнти стали однією загальною масою.

Крок 8. Потім перекласти тісто на присипану мукою стільницю.

Крок 9. Руками і протягом 10-15 хвилин тісто вимісити до гладкого і не прилипающего до долонь стану. Замішане тісто згорнути в колобок, прикрити плівкою і залишити на півгодини для вистоювання при кімнатній температурі.

Крок 10. Після закінчення цього часу тісто розділити на кілька частин і кожну розкотити в листи завтовшки не більше 2-3 мм.

Крок 11. Гострим ножем розрізати розкачані листи на потрібні вам розміри прямокутників.

Крок 12. Щоб листи не склеїлися, їх можна розкласти на дошці і перекласти харчовою плівкою.

Крок 13. З приготованого тесту на воді з яйцями можна приступати до формування лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!

Тісто для лазаньї в хлібопічці

Тісто для лазаньї в хлібопічці замішується з меншими витратами праці господині і завжди виходить однорідним, еластичним, незалежно від обраного складу інгредієнтів. У цьому рецепті замішуємо тісто на борошні, яйцях і рослинному маслі. Використовуємо програму «Тісто» і час замісу в середньому 15-20 хвилин, в залежності від моделі гаджета.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло рослинне – 1.5 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом точно відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для тіста.

Крок 2. У відерце хлібопічки розбити три курячих яйця і налити півтори ложки рослинної олії.

Крок 3. Потім насипати просіяне на сито борошно з сіллю. Відерце помістити в хлібопічку. Закрити кришку і встановити програму «Тісто» на 15-20 хвилин.

Крок 4. Коли тісто збереться в один ком, хлібопічку вимкнути.

Крок 5. Замішане тісто загорнути в харчову плівку і на півгодини покласти в холодильник для расстойки.

Крок 6. Після закінчення цього часу тісто розрізати на 4 однакових шматка.

Крок 7. Кожен шматочок розрізати навпіл і у вас вийде 8 штук.

Крок 8. Потім всі шматочки тіста розкачати в тонкі листи. Адже цей момент так само визначає смак лазаньї. Краї шматочків рівно обрізати.

Крок 9. Листи тесту по 2 штуки опустити в окріп і після спливання вийняти шумівкою.

Крок 10. З замішаного в хлібопічці тесту можна приступати до формування лазаньї з будь-якою начинкою. Смачних і вдалих страв!

Тісто для лазаньї з кукурудзяним борошном

Тісто для лазаньї з кукурудзяним борошном не менш популярне, ніж класичне і на борошняній суміші воно виходить більш ніжним і з красивим жовтим відтінком. Такого тесту, щоб кукурудзяна мука набухла, потрібно 2-3 години для вистоювання, а борошно для нього вибирається виключно тонкого помелу.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Мука кукурудзяна – 250 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Масло оливкове – 40 мл
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – 4 гр.

Процес приготування:

Крок 1. В окремому посуді змішайте борошно пшеничне з кукурудзяним борошном. Цю суміш не менше 5 разів просійте на сито.

Крок 2. Борошняну суміш пересипте гіркою в посуд для замішування тіста і в середині зробіть поглиблення.

Крок 3. У нього розбийте курячі яйця, насипте сіль і налийте половину води.

Крок 4. Потім ці інгредієнти акуратно перемішайте і при замісі додайте решту воду.

Крок 5. Коли тісто почне збиратися в ком, порційно вмішайте в нього оливкову олію. Тісто перекладіть на присипану борошном робочу поверхню і продовжуйте заміс руками протягом 15-30 хвилин, щоб воно стало еластичним і не прилипало до долонь. Замішане тісто скрутіть в ком, прикрийте серветкою або плівкою і залиште на 2-3 години в теплі, щоб кукурудзяна мука набухла.

Крок 6. Після закінчення цього часу тісто розріжте на 6 шматочків і кожен розкачайте в лист товщиною не більше 2 мм Краю можна підрівняти рельєфним ножем.

Крок 7. Листи тесту з кукурудзяним борошном підсушіть будь-яким способом, відваріть в підсоленій воді і можете формувати лазанью з обраної начинкою. Смачних і вдалих страв!

Тісто для лазаньї з яйцем і оливковою олією

Варіант тесту для лазаньї з яйцем і оливковою олією вважається класичним і його замісити не просто. Роль тесту в цьому блюді ключова і від нього залежить не тільки естетика страви, але і смакові відчуття. У цьому рецепті тісто замішуємо без додавання води.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 400 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Пшеничне борошно просійте на сито, адже від її якості буде залежати і смак лазаньї.

Крок 2. В піалі добре збийте вінчиком 4 яйця з дрібкою солі.

Крок 3. Борошно пересипте в посуд для замішування тіста і перелийте до неї яєчну суміш. Туди ж влийте оливкове масло. Спочатку віночком ці інгредієнти змішайте, а потім руками, протягом не менше 15 хвилин замісіть тісто. Текстура повинна вийти гладкою, еластичною і не прилипающей до долонь.

Крок 4. Замішане тісто скрутіть в ком, прикрийте серветкою і залиште на півгодини для «відпочинку» при кімнатній температурі.

Крок 5. Після закінчення цього часу тісто розділіть на 8 шматків. Кожен шматок тонко розкачайте в листи і гострим ножем надайте їм потрібну форму, частіше роблять прямокутну.

Крок 6. Приготовлені листи тесту з яйцем і оливковою олією трохи підсушіть і можете готувати лазанью за обраним рецептом. Смачних і вдалих страв!