Узбецький плов – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Покроковий рецепт приготування плову з нутом

Варіантом буде приготування узбецького плову його з нутом. Цей горох надає плову особливу насиченість смаку, додаткову текстуру і робить страву смачною і ситною. Нут заздалегідь замочують на кілька годин у холодній воді на годину замочують рис. М’ясо для плову вибирають по своєму смаку. Спеції додають ті ж, що і для класичного плову.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Рис довгозернистий – 250 гр.
  • М’ясо – 200 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Нут – 50 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Вода – 4 склянки
  • Масло рослинне – 75 мл
  • Зіра – 0.5 ч. л.
  • Барбарис сушений чорний – 0.5 ст. л.
  • Куркума – 0.5 ч. л.
  • Коріандр мелений – 0.5 ст. л.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Заздалегідь замочити на 4 години у холодній воді нут в співвідношенні 1:6. За цей час він значно збільшиться в об’ємі. За 1,5 години до початку готування промийте кілька разів рис будь-якого пловного сорту (такий рис добре вбирає воду і зберігає форму при готуванні) і залийте його холодною водою. Після замочування рис придбає перламутровий колір.

2. Перед початком готування моркву і цибулю почистіть і промийте. Потім їх наріжте невеликими шматочками. М’ясо промийте, обсушіть серветкою і також наріжте шматочками. У казані добре накалите рослинне масло до появи сизого диму. В ньому протягом 5 хвилин обсмажте до рум’яної скоринки шматочки м’яса.

3. Потім до м’яса перекладіть нарізану цибулю і смажте 5 хвилин до золотистого кольору, помішуючи.

4. Потім перекладіть в казан нарізану моркву і посмажте її ще 10 хвилин. Потім із замоченого нуту злийте воду і пересипте горох в казан. Слідом за нутом насипте всі зазначені в рецепті спеції і сіль трохи більше, ніж за вашим смаком.

5. Ці інгредієнти перемішайте і залийте холодною водою на 1 см вище їх рівня. На великому вогні доведіть бульйон до кипіння, потім вогонь зробіть мінімальним і тушкуйте зірвак протягом 20 хвилин, не закриваючи кришку.

6. Потім злийте з замоченого рису воду і перекладіть його рівним шаром поверх зірвака.

7. Тепер тонким струменем налийте в казан гарячу воду з чайника, щоб її рівень був вище рису на 1 див. Готуйте плов на великому вогні і з відкритою кришкою, поки вода майже повністю не випарується, трохи її повинно залишитися на дні казана. Рис під час готування не перемішуйте.

8. Потім, після випарювання води, вогонь зменшіть, рис лопаткою зберіть в гору, в середині зробіть до самого дна поглиблення для виходу пари. Закрийте Казан і томіть плов ще 10 хвилин. Якщо рис ще не готовий, то ловлення на маленькому вогні продовжите.

9. Готовий узбецький плов з нутом акуратно перемішайте, зніміть пробу і гарячим подайте до столу.

Приємного апетиту!