Варення з полуниці — дуже смачна і проста заготівля ягід на зиму. Вона порадує вас взимку або просто з чашкою чаю в будь-який час року. Рецепти полуничного варення на будь-який смак і навіть для тих, хто стежить за фігурою і рахує калорії. Пробуйте, відмовитися неможливо.
Класичний рецепт варення з полуниці з цілими ягодами
Один з популярних способів приготування, коли ягоди залишаються в варення цілими. Його ще називають «ягідка до ягідці». Полуниця зберігає свій вигляд і форму, не розвалюється і не перетравлюється. Ягоди потрібно брати міцні і не дуже великого розміру.
Інгредієнти на
1.5 л.
- Полуниця 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
- Лимонна кислота 2 гр.
Процес приготування:
- Щоб заготовити полуничне варення на зиму, почніть з підготовки ягід. Переберіть полуницю, видалите погані плоди. Потім добре промийте і відкиньте на друшляк.
- Тільки після цього видалити чашолистки ягід, інакше при митті полуниця без них швидко втратить свій вигляд і розкисне. Їх можна видаляти виделкою або спеціальним ножем. Потім кладіть ягоди в посуд, в якій будете готувати. Вже підготовлені ягоди засинайте 150-200 гр. цукру.
- Залиште ягоди на 3-4 години (або на ніч) для виділення соку.
- Акуратно злийте сік, що виділився, поки ягоди настоювалися. Намагайтеся не пошкодити ягоди.
- В сік від полуниці всипте цукор, що залишився і поставте на повільний вогонь. Помішуйте, поки весь цукор не розчиниться. Таким чином, через 5 хвилин повинен вийти сироп.
- Одержаний сироп потрібно вилити до ягодам.
- Потім доведіть ягоди до кипіння. Намагайтеся якомога менше заважати варення. Як тільки полуниця закипить, зменшіть нагрів до середнього. Проваріть так 5 хвилин. Піну акуратно знімайте ложкою. Через 5 хвилин відставте варення до повного охолодження і не накривайте кришкою. Остигати варення може 2-3 години. Такий спосіб дозволяє ягодам насититися сиропом, що і надає варенню красивий, насичений колір і вигляд «ягідка до ягідці».
- Остигле варення знову доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Такий нагрів-охолодження можна повторити 3 або 4 рази.
- Розведіть лимонну кислоту у воді в пропорції 1 до 1. Вилийте до варення і проваріть завершальний раз 15 хвилин. До кінця варіння стерильні банки і кришки повинні бути вже підготовлені.
- Варення розкладайте в гарячому вигляді. Банки наповнюйте до країв. Потім закрийте кришками, переверніть і поставте на кришки. Це потрібно зробити для того, щоб на кришці не утворювався конденсат. Готове варення зберігайте в прохолодному місці. В результаті у вас вийде 1 літр густого, ароматного варення.
Як зварити смачне варення-п’ятихвилинку з полуниці?
Рецепт ароматної полуничного варення для тих, хто не хоче витрачати багато часу на його приготування. Також в цьому рецепті міститься менше цукру, ніж у його класичному аналогу. Однак консистенція виходить не такий густий, але це анітрохи не впливає на смак цих ласощів.
Час приготування: 2 години 15 хвилин.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 500 гр.
Процес приготування:
1. Ягоди переберіть, промийте у воді і трохи підсушіть. Не допускайте, щоб зіпсовані ягідки потрапили в варення. Потім відокремте їх від хвостиків. Розмір полуниці в даному рецепті може бути будь-якою. Але чим вона дрібніше, тим швидше вона звариться.
2. Потім засипте цукром полуницю і залиште на 2-3 години, щоб ягоди пустили сік. У процесі можна періодично струшувати посуд з полуницею. На цьому етапі розмішувати не потрібно.
3. Приступайте до варіння. Поставте посуд з ягодами на плиту на невеликий нагрів. Можна акуратно помішувати. Коли цукор повністю розчиниться, доведіть ягоди до кипіння.
4. Етап кип’ятіння триває 5-7 хвилин. В цей же час знімайте з варення пінку. Якщо ягоди великі, проваріть 7 хвилин.
5. Готове варення розлийте в підготовлені банки. Щоб варення довше зберігалися, обов’язково добре стерилізуйте банки, особливо горлечка. Банки рекомендують промити з содою, а потім піддавати їх температурній обробці. Зробити це можна в мікрохвильовці або над гарячою парою. Кришки слід прокип’ятити.
6. Далі переверніть банки з варенням дном вгору і залиште їх в такому положенні остигати. Додаткова порада: гарячі банки загорнути у що-небудь тепле для додаткової сухий стерилізації.
Варення з лісової суниці на зиму в банках
Якщо ви зібрали великий урожай полуниці, то рецепт заготівлі корисних ягід на зиму вам дуже знадобиться. Лісова полуниця ягода дрібна, але дуже солодка і запашна. Варення з неї виходить дуже смачне.
Час готування: 2.5 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 500 гр.
Процес приготування:
1. Ягоди підготуйте: переберіть і видаліть хвостики і листочки. Перекладіть в зручну посуд для варіння. Якщо ягід багато, то можна скористатися емальованим або мідним тазом.
2. Потім пересипте ягоди цукром і поставте на 2-3 години, щоб цукор просочився соком полуниці. Якщо час дозволяє, можна залишити просочувати на ніч.
3. Поставте посуд з полуницею на вогонь і доведіть до кипіння. Після залиште варитися 5 хвилин на слабкому вогні.
4. Варення періодично помішуйте і знімайте пінку. Через 5-7 хвилин зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Етап варіння і охолодження повторіть ще 2 рази. Разом ми варимо 3 рази по 5-7 хвилин з перервами на повне остигання варення.
5. Гаряче варення розлийте по банках. Банки заздалегідь стерилізують парою або в мікрохвильовій печі. Кришки прокип’ятіть. Варення наливайте до самих країв банки, щоб не залишалося повітряного прошарку. Дайте банкам з варенням охолонути. Ароматне варення готове.
Покроковий рецепт приготування варення з луговий полуниці
Варення з полуниці чудово підійде до зимових сніданків. З них можна готувати десерти або випічку. Лугова полуниця росте в природних умовах і набагато багатше корисними властивостями, ніж звичайна. А її аромат і смак яскравішим і насиченішим.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Полуниця – 1кг.
- Цукор – 1 кг
- Кислота лимонна – 2 гр.
Процес приготування:
1. Зібрані ягоди переберіть, промийте. Видаліть хвостики з ягід і листя.
2. Пересипте ягоди в посуд, в якому будете їх варити і додайте до них весь цукор.
3. Залиште ягоди з цукрів на 2.5 години (або на ніч) для виділення соку. Сік повинен повністю просочити весь цукор.
4. Поставте посуд з полуницею на середній вогонь, щоб цукор розчинився і поступово помішуючи, доведіть до кипіння.
5. Додайте 2 гр. лимонної кислоти і перемішайте.
6. Коли варення закипить, зніміть ложкою піну і варіть 5 хвилин. Потім дайте йому повністю охолонути і знову поставте на вогонь і закип’ятити. Варіть ягоди ще 5 хвилин.
7. Гаряче варення розлийте по банках. Банки обов’язково стерилізують. Варення наливайте до країв банки. Потім щільно закрутіть кришками і поставте остигати у прохолодне місце.
Густе варення з полуниці з желатином
Це варення готується дуже швидко. А щоб воно вийшло густим, додають желатин. Полуниця в такому варення зберігають свій яскравий і насичений колір. Цей спосіб універсальний для будь-яких ягід. Варення ідеально підходить для подачі до млинцям, оладкам і сирників.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Полуниця – 1кг.
- Цукор – 600 гр.
- Вода – 100 мл
- Желатин – 40 гр.
Процес приготування:
1. Почніть з підготовки ягід. Полуницю переберіть. Ретельно промийте у воді. Ягоди можна залишити у воді на хвилинку плавати, щоб осіла бруд і пісок. Потім відкиньте на друшляк і дайте воді стекти з ягід. Потім акуратно видаліть з кожної ягідки плодоніжку. Це можна зробити за допомогою ножа.
2. Наступним етапом приготуйте желатин. Швидкорозчинний желатин заливають водою кімнатної температури і залишити на 20-30 хвилин. На 40 гр. желатину потрібно приблизно 100 мл води. Якщо у вас інший желатин, то дотримуйтесь інструкції на упаковці.
3. Поки желатин замочується, можна зайнятися полуницею. Засипте її цукром і дайте постояти приблизно 20 хвилин до появи соку. Не перемішуйте, а злегка струсніть ємність з полуницею.
4. Далі поставте ягоди на плиту на середній вогонь. Цукор повинен повністю розчинитися. Потім доведіть варення до кипіння і залиште на 5 хвилин кипіти. В кінці додайте вже підготовлений желатин. Важливо пам’ятати, що желатин кип’ятити не можна, інакше він втрачає свої желюючий властивості. Тому після додавання добре розмішайте варення і зніміть з плити.
5. Гаряче варення розлийте по банках. Банки і кришки заздалегідь повинні бути простерилізовані. Ароматне варення готове.
Простий і смачний рецепт варення з полуниці без варіння
Секрет приготування такого варення в гарячому сиропі, яким заливається свіжа полуниця. Виходить незвичайне варення з живими ягодами. Так вони зберігають більше корисних властивостей, ніж при звичайному варінні.
Час готування: 2.5 години
Час приготування: 60 хв
Порцій – 5.
Склад:
- Полуниця – 1кг.
- Цукор – 1 кг
- Вода – 200 мл
- Кислота лимонна – 2 гр.
Процес приготування:
1. Починайте приготування з полуниці. Ягоди для варення вибирайте міцні. Перед тим, як мити, переберіть і видаліть погані, якщо вони трапляються.
2. Промийте ягоди, просушіть на рушник або відкиньте на друшляк. Потім видаліть хвостики за допомогою ножа.
3. Потім приступайте до сиропу. Візьміть каструлю з товстим дном. Весь цукор висипайте в каструлю і залийте 200 мл води. Додайте 2 гр. лимонної кислоти. Перемішайте, щоб цукор повністю увібрав воду. Увімкніть плиту на середню температуру. Кожні 2-3 хвилини помішуйте.
4. Поки вариться сироп, розкладіть в стерилізовані банки підготовлену полуницю. Банки можна стерилізувати в мікрохвильовці 7-10 хвилин, попередньо додавши трохи води в кожну. Кришки краще прокип’ятити 4 хвилини. Якщо полуниця не поміщається, то допускається порізати верхні ягоди, але не придавлюйте їх, щоб вмістити.
5. Доведіть Сироп до кипіння. Він повинен кипіти 10 хвилин. Потім зніміть його з вогню.
6. Гарячий сироп розлийте по банках з полуницею. Вливайте тонкою цівкою. Банки і полуниця при цьому повинні бути теплими або кімнатної температури. Дайте постояти 15-20 хвилин.
7. Потім злийте весь сироп назад в каструлю. Перед тим як вилити сироп з банки, закрийте кришкою і гарненько струсніть її. Потім виливайте з відчиненої кришки сироп.
8. Сироп ставте на плиту другий раз. Знову доведіть до кипіння. Через 10 хвилин помірного кипіння вимикайте.
9. Залийте гарячим сиропом полуницю другий раз і залиште на 20 хвилин в банках.
10. Потім знову злийте сироп з банок з полуницею в каструлю. Варіть сироп також протягом 10 хвилин на середній температурі. Таким чином, вариться сироп 3 рази. Сироп після 3 варіння повинен мати густу, в’язку консистенцію. Для порівняння консистенція повинна бути схожа на рідкий мед.
11. Завершальний етап: залийте готовим сиропом полуницю в банках до країв. Щільно закрутіть кришки і банки переверніть догори дном. У такому положенні залиште їх остигати. Після повного охолодження варення готове. Виходить 1.5 літра ароматного варення.
Смажене варення з полуниці на сковороді
Один з найшвидших і простих способів приготувати варення, використовуючи замість звичної каструлі сковороду. Але такий спосіб передбачає невеликі обсяги заготівлі.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 5.
Склад:
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 3 ст. л.
- Кислота лимонна – 2 гр.
Процес приготування:
1. Полуницю перед приготуванням переберіть. Промийте і злегка просушіть ягоди. Потім видаліть хвостики.
2. Візьміть Сковороду з товстим дном і високими бортиками. Далі на сковороду налийте 3 столові ложки води.
3. Висипайте полуницю на сковороду. Доводьте її до кипіння і починайте обсмажувати для початку 5 хвилин. Полуниця при цьому повинна виділяти сік. Акуратно помішуйте.
4. Потім засипте цукор. Краще засипати не весь відразу, а трьома частинами. Висипайте спочатку одну третину і відразу перемішайте, потім дайте трохи прокипіти, щоб цукор розчинився. Потім засипте другу частину цукру і знову перемішайте. І, нарешті, додайте залишок цукру і знову добре перемішайте. На цьому етапі також додайте лимонну кислоту.
5. Варіть ягоди 10-15 хвилин постійно помішуючи. При закипанні утворюється пінка, яку треба знімати. Якщо варення починає дуже сильно кипіти, щоб воно не втекло, відсуньте сковороду і зменшіть вогонь.
6. Коли варення звариться, можна розлити його по банкам. Банки не забувайте стерилізувати. Ароматне ласощі готово! Прекрасне доповнення до сніданку: до млинцям, оладкам або сирників. Приємного апетиту!
Як зварити смачне полуничне варення в мультиварці?
Мультиварка економить не тільки ваші сили і час, але максимально зберігає зовнішній вигляд ягід. Мінімум дій – і смачне варення готове.
Час приготування: 2 години 10 хв.
Час приготування: 60 хв
Порцій – 5.
Інгредієнти:
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Лимон – 0.5 шт.
Процес приготування:
1. Підготуйте необхідні інгредієнти: полуницю, цукор і половинку лимона. Вам знадобитися тільки сік лимона. Ягоди вибирайте стиглі – так варення буде ще солодше.
2. Підготуйте полуницю. Промийте і просушіть ягоди, обріжте всі хвостики. За бажанням ягоди можна порізати.
3. Почніть перекладати полуницю і цукор в чашу мультиварки. Зручно це робити шарами: шар полуниці – шар цукру і так далі. Стежте, щоб полуниця не займала більше ¼ обсягу чаші мультиварки. Залиште на годину, щоб полуниця пустила сік. Для прискорення процесу ви можете додати 80 гр. води і перемішати, тоді не потрібно чекати, поки полуниця випустить сік.
4. Через годину, коли полуниця випустила сік – почніть акуратно перемішувати ягоди з цукром і додайте сік половини лимона.
5. Потім увімкніть режим на мультиварці – «гасіння» чи «томління». Час приготування виставте 1 годину. Клапан зніміть. Готове варення можна пробувати. Приємного апетиту!
Ароматне варення з полуниці з апельсином на зиму
Цей рецепт для любителів незвичайних смаків. Урізноманітнити улюблене варення можна додавши апельсин. Легка цитрусова нотка добре поєднується з полуничним ароматом. Додайте ще кілька листочків м’яти, і ласощі стане ще цікавіше.
Час готування: 60 хв
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Полуниця – 500 гр.
- Цукор – 250 гр.
- Апельсин – 1 шт.
- Пектин – 3 ч. л.
- М’ята – 1 гілка
Процес приготування:
1. Починайте з підготовки полуниці. Спочатку її потрібно перебрати, щоб не попалися погані ягоди. Потім ретельно промити. Після видаліть плодоніжки і помістіть її в посуд для варіння.
2. Потім засипте цукром полуницю і залиште на 15-20 хвилин до появи соку. Потім поставте на вогонь і починайте поступово доводити ягоди до кипіння. Не забувайте знімати пінку.
3. Помийте і поріжте апельсин разом зі шкіркою. Різати можна середніми кубиками або на ваш розсуд.
4. Додаємо нарізаний апельсин до закипілої полуниці. Туди ж за бажанням можна кинути гілку м’яти. Якщо немає свіжої м’яти, то підійде і в сухому вигляді. Знову доведіть до кипіння варення вже з апельсином. Потім варіть 10-12 хвилин. Обережно перемішуйте і знімайте утворилася пінку.
5. Далі додайте пектиновый порошок. М’яту на цьому етапі вже можна прибрати з варення. Добре перемішайте і варіть ще 10 хвилин.
6. Поки варення продовжує варитися, можна зайнятися стерилізацією банок. Чисто вимиті банки потримайте над гарячою парою. Кришки прокип’ятіть.
7. Варення розливайте в підготовлені банки в гарячому вигляді.
8. Щільно закривати кришками і перевертайте банки догори дном. Залишайте остигати в такому положенні.
9. Охолоджені банки з полуничним варенням зберігайте в прохолодному місці.
ПП корисне варення з полуниці без цукру
Варення може бути не тільки смачним, але і корисним. Рецепт для тих, хто стежить за фігурою або не вживає цукор. Цукор можна замінити натуральним і безпечним підсолоджувачем – стевією.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Полуниця – 300 гр.
- Стевія в порошку – 4 ч. л.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
1. Підготуйте ягоди: промийте і просушіть, відокремте їх від хвостиків. Розмір ягід не має значення, оскільки їх потрібно буде порізати. Відразу можна помістити полуницю в посуд, де вона буде варитися. Стевію для приготування варення зручно використовувати в порошку. Також можна використовувати і сироп стевії. Кількість стевії можна регулювати по своєму смаку. Але слід враховувати, що якщо використовувати занадто багато, то вона може гірчити.
2. Ягоди поріжте шматочками і засипте до них 4 чайні ложки порошку стевії. Потім додайте 100 мл води. Порізані ягоди швидше зваряться і просочаться сиропом з стевії і води.
3. Поставте посуд з полуницею на плиту і доведіть до кипіння. Не забудьте зібрати пінку.
4. Варення варіть 15-20 хвилин регулярно помішуючи.
5. Далі гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам. Банки зручно стерилізувати в мікрохвильовці, налив у них попередньо трохи води. Кришки краще прокип’ятити. Якщо збираєтеся зберігати варення, то наливайте його до країв, щоб у банку не залишилося повітряного простору. Гарячу банку переверніть і залиште остигати кришкою вниз. Після охолодження варення можна пробувати. Воно виходить м’якою, ніжною текстурою і в міру солодке.