Варення з полуниць на зиму – 10 простих рецептів з фото покроково

Варення з полуниці — дуже смачна і проста заготівля ягід на зиму. Вона порадує вас взимку або просто з чашкою чаю в будь-який час року. Рецепти полуничного варення на будь-який смак і навіть для тих, хто стежить за фігурою і рахує калорії. Пробуйте, відмовитися неможливо.

Класичний рецепт варення з полуниці з цілими ягодами

Один з популярних способів приготування, коли ягоди залишаються в варення цілими. Його ще називають «ягідка до ягідці». Полуниця зберігає свій вигляд і форму, не розвалюється і не перетравлюється. Ягоди потрібно брати міцні і не дуже великого розміру.

Інгредієнти на
1.5 л.

  • Полуниця 1 кг
  • Цукор-пісок 1 кг
  • Лимонна кислота 2 гр.

Процес приготування:

  1. Щоб заготовити полуничне варення на зиму, почніть з підготовки ягід. Переберіть полуницю, видалите погані плоди. Потім добре промийте і відкиньте на друшляк.
  2. Тільки після цього видалити чашолистки ягід, інакше при митті полуниця без них швидко втратить свій вигляд і розкисне. Їх можна видаляти виделкою або спеціальним ножем. Потім кладіть ягоди в посуд, в якій будете готувати. Вже підготовлені ягоди засинайте 150-200 гр. цукру.
  3. Залиште ягоди на 3-4 години (або на ніч) для виділення соку.
  4. Акуратно злийте сік, що виділився, поки ягоди настоювалися. Намагайтеся не пошкодити ягоди.
  5. В сік від полуниці всипте цукор, що залишився і поставте на повільний вогонь. Помішуйте, поки весь цукор не розчиниться. Таким чином, через 5 хвилин повинен вийти сироп.
  6. Одержаний сироп потрібно вилити до ягодам.
  7. Потім доведіть ягоди до кипіння. Намагайтеся якомога менше заважати варення. Як тільки полуниця закипить, зменшіть нагрів до середнього. Проваріть так 5 хвилин. Піну акуратно знімайте ложкою. Через 5 хвилин відставте варення до повного охолодження і не накривайте кришкою. Остигати варення може 2-3 години. Такий спосіб дозволяє ягодам насититися сиропом, що і надає варенню красивий, насичений колір і вигляд «ягідка до ягідці».
  8. Остигле варення знову доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Такий нагрів-охолодження можна повторити 3 або 4 рази.
  9. Розведіть лимонну кислоту у воді в пропорції 1 до 1. Вилийте до варення і проваріть завершальний раз 15 хвилин. До кінця варіння стерильні банки і кришки повинні бути вже підготовлені.
  10. Варення розкладайте в гарячому вигляді. Банки наповнюйте до країв. Потім закрийте кришками, переверніть і поставте на кришки. Це потрібно зробити для того, щоб на кришці не утворювався конденсат. Готове варення зберігайте в прохолодному місці. В результаті у вас вийде 1 літр густого, ароматного варення.

Як зварити смачне варення-п’ятихвилинку з полуниці?

Рецепт ароматної полуничного варення для тих, хто не хоче витрачати багато часу на його приготування. Також в цьому рецепті міститься менше цукру, ніж у його класичному аналогу. Однак консистенція виходить не такий густий, але це анітрохи не впливає на смак цих ласощів.

Час приготування: 2 години 15 хвилин.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 500 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть, промийте у воді і трохи підсушіть. Не допускайте, щоб зіпсовані ягідки потрапили в варення. Потім відокремте їх від хвостиків. Розмір полуниці в даному рецепті може бути будь-якою. Але чим вона дрібніше, тим швидше вона звариться.

2. Потім засипте цукром полуницю і залиште на 2-3 години, щоб ягоди пустили сік. У процесі можна періодично струшувати посуд з полуницею. На цьому етапі розмішувати не потрібно.

3. Приступайте до варіння. Поставте посуд з ягодами на плиту на невеликий нагрів. Можна акуратно помішувати. Коли цукор повністю розчиниться, доведіть ягоди до кипіння.

4. Етап кип’ятіння триває 5-7 хвилин. В цей же час знімайте з варення пінку. Якщо ягоди великі, проваріть 7 хвилин.

5. Готове варення розлийте в підготовлені банки. Щоб варення довше зберігалися, обов’язково добре стерилізуйте банки, особливо горлечка. Банки рекомендують промити з содою, а потім піддавати їх температурній обробці. Зробити це можна в мікрохвильовці або над гарячою парою. Кришки слід прокип’ятити.

6. Далі переверніть банки з варенням дном вгору і залиште їх в такому положенні остигати. Додаткова порада: гарячі банки загорнути у що-небудь тепле для додаткової сухий стерилізації.

Варення з лісової суниці на зиму в банках

Якщо ви зібрали великий урожай полуниці, то рецепт заготівлі корисних ягід на зиму вам дуже знадобиться. Лісова полуниця ягода дрібна, але дуже солодка і запашна. Варення з неї виходить дуже смачне.

Час готування: 2.5 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 500 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди підготуйте: переберіть і видаліть хвостики і листочки. Перекладіть в зручну посуд для варіння. Якщо ягід багато, то можна скористатися емальованим або мідним тазом.

2. Потім пересипте ягоди цукром і поставте на 2-3 години, щоб цукор просочився соком полуниці. Якщо час дозволяє, можна залишити просочувати на ніч.

3. Поставте посуд з полуницею на вогонь і доведіть до кипіння. Після залиште варитися 5 хвилин на слабкому вогні.

4. Варення періодично помішуйте і знімайте пінку. Через 5-7 хвилин зніміть з вогню і залиште до повного охолодження. Етап варіння і охолодження повторіть ще 2 рази. Разом ми варимо 3 рази по 5-7 хвилин з перервами на повне остигання варення.

5. Гаряче варення розлийте по банках. Банки заздалегідь стерилізують парою або в мікрохвильовій печі. Кришки прокип’ятіть. Варення наливайте до самих країв банки, щоб не залишалося повітряного прошарку. Дайте банкам з варенням охолонути. Ароматне варення готове.

Покроковий рецепт приготування варення з луговий полуниці

Варення з полуниці чудово підійде до зимових сніданків. З них можна готувати десерти або випічку. Лугова полуниця росте в природних умовах і набагато багатше корисними властивостями, ніж звичайна. А її аромат і смак яскравішим і насиченішим.

Час приготування: 3 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Полуниця – 1кг.
  • Цукор – 1 кг
  • Кислота лимонна – 2 гр.

Процес приготування:

1. Зібрані ягоди переберіть, промийте. Видаліть хвостики з ягід і листя.

2. Пересипте ягоди в посуд, в якому будете їх варити і додайте до них весь цукор.

3. Залиште ягоди з цукрів на 2.5 години (або на ніч) для виділення соку. Сік повинен повністю просочити весь цукор.

4. Поставте посуд з полуницею на середній вогонь, щоб цукор розчинився і поступово помішуючи, доведіть до кипіння.

5. Додайте 2 гр. лимонної кислоти і перемішайте.

6. Коли варення закипить, зніміть ложкою піну і варіть 5 хвилин. Потім дайте йому повністю охолонути і знову поставте на вогонь і закип’ятити. Варіть ягоди ще 5 хвилин.

7. Гаряче варення розлийте по банках. Банки обов’язково стерилізують. Варення наливайте до країв банки. Потім щільно закрутіть кришками і поставте остигати у прохолодне місце.

Густе варення з полуниці з желатином

Це варення готується дуже швидко. А щоб воно вийшло густим, додають желатин. Полуниця в такому варення зберігають свій яскравий і насичений колір. Цей спосіб універсальний для будь-яких ягід. Варення ідеально підходить для подачі до млинцям, оладкам і сирників.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Полуниця – 1кг.
  • Цукор – 600 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Желатин – 40 гр.

Процес приготування:

1. Почніть з підготовки ягід. Полуницю переберіть. Ретельно промийте у воді. Ягоди можна залишити у воді на хвилинку плавати, щоб осіла бруд і пісок. Потім відкиньте на друшляк і дайте воді стекти з ягід. Потім акуратно видаліть з кожної ягідки плодоніжку. Це можна зробити за допомогою ножа.

2. Наступним етапом приготуйте желатин. Швидкорозчинний желатин заливають водою кімнатної температури і залишити на 20-30 хвилин. На 40 гр. желатину потрібно приблизно 100 мл води. Якщо у вас інший желатин, то дотримуйтесь інструкції на упаковці.

3. Поки желатин замочується, можна зайнятися полуницею. Засипте її цукром і дайте постояти приблизно 20 хвилин до появи соку. Не перемішуйте, а злегка струсніть ємність з полуницею.

4. Далі поставте ягоди на плиту на середній вогонь. Цукор повинен повністю розчинитися. Потім доведіть варення до кипіння і залиште на 5 хвилин кипіти. В кінці додайте вже підготовлений желатин. Важливо пам’ятати, що желатин кип’ятити не можна, інакше він втрачає свої желюючий властивості. Тому після додавання добре розмішайте варення і зніміть з плити.

5. Гаряче варення розлийте по банках. Банки і кришки заздалегідь повинні бути простерилізовані. Ароматне варення готове.

Простий і смачний рецепт варення з полуниці без варіння

Секрет приготування такого варення в гарячому сиропі, яким заливається свіжа полуниця. Виходить незвичайне варення з живими ягодами. Так вони зберігають більше корисних властивостей, ніж при звичайному варінні.

Час готування: 2.5 години

Час приготування: 60 хв

Порцій – 5.

Склад:

  • Полуниця – 1кг.
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 200 мл
  • Кислота лимонна – 2 гр.

Процес приготування:

1. Починайте приготування з полуниці. Ягоди для варення вибирайте міцні. Перед тим, як мити, переберіть і видаліть погані, якщо вони трапляються.

2. Промийте ягоди, просушіть на рушник або відкиньте на друшляк. Потім видаліть хвостики за допомогою ножа.

3. Потім приступайте до сиропу. Візьміть каструлю з товстим дном. Весь цукор висипайте в каструлю і залийте 200 мл води. Додайте 2 гр. лимонної кислоти. Перемішайте, щоб цукор повністю увібрав воду. Увімкніть плиту на середню температуру. Кожні 2-3 хвилини помішуйте.

4. Поки вариться сироп, розкладіть в стерилізовані банки підготовлену полуницю. Банки можна стерилізувати в мікрохвильовці 7-10 хвилин, попередньо додавши трохи води в кожну. Кришки краще прокип’ятити 4 хвилини. Якщо полуниця не поміщається, то допускається порізати верхні ягоди, але не придавлюйте їх, щоб вмістити.

5. Доведіть Сироп до кипіння. Він повинен кипіти 10 хвилин. Потім зніміть його з вогню.

6. Гарячий сироп розлийте по банках з полуницею. Вливайте тонкою цівкою. Банки і полуниця при цьому повинні бути теплими або кімнатної температури. Дайте постояти 15-20 хвилин.

7. Потім злийте весь сироп назад в каструлю. Перед тим як вилити сироп з банки, закрийте кришкою і гарненько струсніть її. Потім виливайте з відчиненої кришки сироп.

8. Сироп ставте на плиту другий раз. Знову доведіть до кипіння. Через 10 хвилин помірного кипіння вимикайте.

9. Залийте гарячим сиропом полуницю другий раз і залиште на 20 хвилин в банках.

10. Потім знову злийте сироп з банок з полуницею в каструлю. Варіть сироп також протягом 10 хвилин на середній температурі. Таким чином, вариться сироп 3 рази. Сироп після 3 варіння повинен мати густу, в’язку консистенцію. Для порівняння консистенція повинна бути схожа на рідкий мед.

11. Завершальний етап: залийте готовим сиропом полуницю в банках до країв. Щільно закрутіть кришки і банки переверніть догори дном. У такому положенні залиште їх остигати. Після повного охолодження варення готове. Виходить 1.5 літра ароматного варення.

Смажене варення з полуниці на сковороді

Один з найшвидших і простих способів приготувати варення, використовуючи замість звичної каструлі сковороду. Але такий спосіб передбачає невеликі обсяги заготівлі.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 3 ст. л.
  • Кислота лимонна – 2 гр.

Процес приготування:

1. Полуницю перед приготуванням переберіть. Промийте і злегка просушіть ягоди. Потім видаліть хвостики.

2. Візьміть Сковороду з товстим дном і високими бортиками. Далі на сковороду налийте 3 столові ложки води.

3. Висипайте полуницю на сковороду. Доводьте її до кипіння і починайте обсмажувати для початку 5 хвилин. Полуниця при цьому повинна виділяти сік. Акуратно помішуйте.

4. Потім засипте цукор. Краще засипати не весь відразу, а трьома частинами. Висипайте спочатку одну третину і відразу перемішайте, потім дайте трохи прокипіти, щоб цукор розчинився. Потім засипте другу частину цукру і знову перемішайте. І, нарешті, додайте залишок цукру і знову добре перемішайте. На цьому етапі також додайте лимонну кислоту.

5. Варіть ягоди 10-15 хвилин постійно помішуючи. При закипанні утворюється пінка, яку треба знімати. Якщо варення починає дуже сильно кипіти, щоб воно не втекло, відсуньте сковороду і зменшіть вогонь.

6. Коли варення звариться, можна розлити його по банкам. Банки не забувайте стерилізувати. Ароматне ласощі готово! Прекрасне доповнення до сніданку: до млинцям, оладкам або сирників. Приємного апетиту!

Як зварити смачне полуничне варення в мультиварці?

Мультиварка економить не тільки ваші сили і час, але максимально зберігає зовнішній вигляд ягід. Мінімум дій – і смачне варення готове.

Час приготування: 2 години 10 хв.

Час приготування: 60 хв

Порцій – 5.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Лимон – 0.5 шт.

Процес приготування:

1. Підготуйте необхідні інгредієнти: полуницю, цукор і половинку лимона. Вам знадобитися тільки сік лимона. Ягоди вибирайте стиглі – так варення буде ще солодше.

2. Підготуйте полуницю. Промийте і просушіть ягоди, обріжте всі хвостики. За бажанням ягоди можна порізати.

3. Почніть перекладати полуницю і цукор в чашу мультиварки. Зручно це робити шарами: шар полуниці – шар цукру і так далі. Стежте, щоб полуниця не займала більше ¼ обсягу чаші мультиварки. Залиште на годину, щоб полуниця пустила сік. Для прискорення процесу ви можете додати 80 гр. води і перемішати, тоді не потрібно чекати, поки полуниця випустить сік.

4. Через годину, коли полуниця випустила сік – почніть акуратно перемішувати ягоди з цукром і додайте сік половини лимона.

5. Потім увімкніть режим на мультиварці – «гасіння» чи «томління». Час приготування виставте 1 годину. Клапан зніміть. Готове варення можна пробувати. Приємного апетиту!

Ароматне варення з полуниці з апельсином на зиму

Цей рецепт для любителів незвичайних смаків. Урізноманітнити улюблене варення можна додавши апельсин. Легка цитрусова нотка добре поєднується з полуничним ароматом. Додайте ще кілька листочків м’яти, і ласощі стане ще цікавіше.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Полуниця – 500 гр.
  • Цукор – 250 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Пектин – 3 ч. л.
  • М’ята – 1 гілка

Процес приготування:

1. Починайте з підготовки полуниці. Спочатку її потрібно перебрати, щоб не попалися погані ягоди. Потім ретельно промити. Після видаліть плодоніжки і помістіть її в посуд для варіння.

2. Потім засипте цукром полуницю і залиште на 15-20 хвилин до появи соку. Потім поставте на вогонь і починайте поступово доводити ягоди до кипіння. Не забувайте знімати пінку.

3. Помийте і поріжте апельсин разом зі шкіркою. Різати можна середніми кубиками або на ваш розсуд.

4. Додаємо нарізаний апельсин до закипілої полуниці. Туди ж за бажанням можна кинути гілку м’яти. Якщо немає свіжої м’яти, то підійде і в сухому вигляді. Знову доведіть до кипіння варення вже з апельсином. Потім варіть 10-12 хвилин. Обережно перемішуйте і знімайте утворилася пінку.

5. Далі додайте пектиновый порошок. М’яту на цьому етапі вже можна прибрати з варення. Добре перемішайте і варіть ще 10 хвилин.

6. Поки варення продовжує варитися, можна зайнятися стерилізацією банок. Чисто вимиті банки потримайте над гарячою парою. Кришки прокип’ятіть.

7. Варення розливайте в підготовлені банки в гарячому вигляді.

8. Щільно закривати кришками і перевертайте банки догори дном. Залишайте остигати в такому положенні.

9. Охолоджені банки з полуничним варенням зберігайте в прохолодному місці.

ПП корисне варення з полуниці без цукру

Варення може бути не тільки смачним, але і корисним. Рецепт для тих, хто стежить за фігурою або не вживає цукор. Цукор можна замінити натуральним і безпечним підсолоджувачем – стевією.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Полуниця – 300 гр.
  • Стевія в порошку – 4 ч. л.
  • Вода – 100 мл

Процес приготування:

1. Підготуйте ягоди: промийте і просушіть, відокремте їх від хвостиків. Розмір ягід не має значення, оскільки їх потрібно буде порізати. Відразу можна помістити полуницю в посуд, де вона буде варитися. Стевію для приготування варення зручно використовувати в порошку. Також можна використовувати і сироп стевії. Кількість стевії можна регулювати по своєму смаку. Але слід враховувати, що якщо використовувати занадто багато, то вона може гірчити.

2. Ягоди поріжте шматочками і засипте до них 4 чайні ложки порошку стевії. Потім додайте 100 мл води. Порізані ягоди швидше зваряться і просочаться сиропом з стевії і води.

3. Поставте посуд з полуницею на плиту і доведіть до кипіння. Не забудьте зібрати пінку.

4. Варення варіть 15-20 хвилин регулярно помішуючи.

5. Далі гаряче варення розлийте по стерилізованим банкам. Банки зручно стерилізувати в мікрохвильовці, налив у них попередньо трохи води. Кришки краще прокип’ятити. Якщо збираєтеся зберігати варення, то наливайте його до країв, щоб у банку не залишилося повітряного простору. Гарячу банку переверніть і залиште остигати кришкою вниз. Після охолодження варення можна пробувати. Воно виходить м’якою, ніжною текстурою і в міру солодке.