Вареники з картоплею – традиційне блюдо слов’янської кухні, яке хоч якось готувала кожна господиня. Це легке, але ситне блюдо, яке можна подавати в будь-який час дня. Але якщо вам ще не доводилося ліпити вареники, ми підібрали 10 дуже зрозумілих і докладних рецептів.
Вареники з картоплею на воді в домашніх умовах
Для класичного рецепту вареників вам знадобиться зовсім невеликий набір продуктів. Принцип приготування багато в чому схожий на ліпку мантів або пельменів. Основна відмінність в начинці, у варениках – це традиційно картоплю.
Інгредієнти на
4 порц.
- Вода-1 склянка
- Борошно пшеничне-3 склянки
- Яйце куряче 1 шт.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Картопля 1 кг
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло вершкове 20 гр.
Процес приготування:
- Як приготувати смачні вареники з картоплею? Помийте картоплю, очистіть і поставте варити. З лука зніміть лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на соняшниковій олії до золотистого кольору.
- Коли картопля буде готова, злити з неї воду в окрему миску. Розімніть картоплю в пюре, поступово додаючи воду, в якій вона варилася. Доведіть пюре до однорідного стану, потім додати обсмажену цибулю і добре перемішайте, посоліть і приправте за смаком. Начинка готова.
- У миску просійте частину борошна і одну чайну ложку солі, розбийте яйце, влийте олію і воду.
- Замісіть еластичне тісто. Кількість борошна можна коригувати, стежте за тим, щоб тісто не вийшло занадто тугим. Після замішуючи залиште тісто на 30 хвилин.
- Тісто скачайте в джгут, наріжте її на невеликі шматочки. Кожну частину розкачайте в коржик, покладіть на її середину трохи начинки і загорніть вареник. Зробіть так з усім тестом і начинкою. Готові вареники акуратно складайте на тарілку або обробну дошку і просыпайте їх борошном, щоб вони не злиплися між собою.
- Варити вареники слід 7-8 хвилин в киплячій воді. Подавайте вареники зі сметаною і обсмаженою цибулею.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачні вареники з картоплею і грибами
Вареники з картоплею і грибами – це смачно і ситно, а головне їх можна приготувати про запас. Таке блюдо можна подати на будь-яке застілля і готувати його в посаду.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Картопля – 800 гр.
- Печериці – 500 гр.
- Цибуля – 250 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Борошно пшеничне – 900 гр.
- картопляний Бульйон – 0,5 л.
- Яйця курячі – 2 шт.
Процес приготування:
1. Картоплю помийте, очистіть від шкірки, відварити в трохи підсоленій воді. Злийте відвар в окрему миску. Картопля перемніть в пюре.
2. Цибулю очистіть від лушпиння. Дрібно наріжте цибулю і печериці, далі обсмажте їх на рослинному маслі, посоліть і приправте за смаком.
3. Змішати картопляне пюре з засмажкою з цибулі і печериць.
4. Борошно просіяти. У мисці змішайте борошно, остиглий картопляний бульйон і яйця.
5. Замісіть тісто, воно повинно вийде не надто крутим завдяки картопляного відвару. Залиште тісто на 20-30 хвилин.
6. Розділіть тісто на 3-4 шматка. Кожен розкачати в ковбаску. Потім ковбаски наріжте на шайбочки, розкачайте кожну в тонкий коржик.
7. На середину кожного коржика покладіть трохи начинки і скріпіть краю. Потім приготуйте вареники, для цього закип’ятіть воду, опустіть їх в окріп і варити 7-8 хвилин до готовності.
8. Подавайте вареники зі сметаною або вершковим маслом.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування вареників з картоплею і смаженою цибулею
Вареники можуть вирішити питання зі смачним обідом або вечерею. А ще смачніше це блюдо стає, якщо доповнити його сметаною і засмажкою з цибулі. Вам буде потрібно трохи терпіння і вільного часу для ліплення.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Окріп – 1 склянка
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло олію – 3-4 ст. л.
Для начинки:
- Картопляне пюре – 250 гр.
- Олія соняшникова – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку необхідно приготувати начинку. Картоплю відварити в трохи підсоленій воді. Потім розімніть його в пюре і остудіть.
2. Далі очистіть цибулю від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на сковороді до золотистого кольору.
3. У миску простейте борошно і додайте сіль.
4. Потім влийте в миску рослинне масло без запаху.
5. Воду закип’ятити, тонкою цівкою влийте її в борошно і починайте швидкими круговими рухами замішувати тісто. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.
6. Тісто скачайте в джгут, наріжте її на невеликі шайбочки.
7. Кожну шайбочку розкачайте в тонкий круглий коржик.
8. У центр кожного коржика покладіть трохи картопляного пюре і обсмаженої цибулі.
9. Краї тіста скріпіть, щоб вийшли вареники. Вареники опустіть в киплячу воду і варити 5-8 хвилин до готовності.
10. Подавайте вареники гарячими зі сметаною і засмажкою з цибулі.
Приємного апетиту!
Домашні вареники з картоплею і яйцем
Це страва має таку популярність завдяки своїй варіативності і простоті. Не дивлячись на те, що вареники можна приготувати з будь-якою начинкою. Найбільш смачний варіант цієї страви – це вареники з картоплею. В рецепті ми трохи поекспериментуємо і додамо до картоплі варене яйце.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Вода – 200 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- Яйця курячі – 4 шт.
- Пір’я цибулі – 40 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У миску просіяти борошно, розбийте яйця, влийте воду і додайте сіль.
2. Перемішуйте інгредієнти виделкою, поки вони не перетворяться в однорідну масу.
3. Потім переходьте до замішування руками. Тісто має бути еластичним і легко відлипати від рук.
4. Яйця відваріть круто, остудіть, очистіть від шкаралупи і наріжте дрібними кубиками. Зелену цибулю вимити і дрібно наріжте. Картоплю відваріть і перемніть в пюре. Змішайте ці інгредієнти.
5. Тісто розкачайте в тонкий пласт. З допомогою кружки або склянки виріжте з нього основу для вареників.
6. На кожен гурток з тіста покладіть трохи начинки, загорніть краю до центру і закріпіть їх.
7. Вареники опустіть в окріп і варити 5-8 хвилин до готовності. Подавайте з вершковим маслом і зеленню.
Приємного апетиту!
Простий і швидкий рецепт лінивих вареників з картоплею
Супер швидкий варіант вареників з картоплею – мрія будь-якої господині. Ми розповімо, як приготувати ваше улюблене блюдо швидко і не менш смачно.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Картопля – 1 кг
- Сіль – 10 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 500 гр.
Процес приготування:
1. Картоплю вимийте, очистіть і відваріть до готовності в підсоленій воді.
2. З картоплі злити воду і перемніть його в однорідне пюре. Потім додайте в пюре яйця і сіль, ще раз добре перемішайте.
3. Далі просійте борошно і додайте її в картопляне пюре. Замісіть круте тісто.
4. Скрутіть тісто в тонкий джгут, потім наріжте його на тонкі часточки. Обімніть часточки з картопляного тіста руками, надаючи їм більш квадратну форму. Щоб вони не липки до рук, присипайте їх борошном.
5. Потім відваріть ліниві вареники в окропі і подавайте зі сметаною або вершковим маслом на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачні і ситні вареники з картоплею і салом
Це український варіант вареників. В якості начинки тут буде використана картопля і сало. Звичайно, такий варіант вареників дієтичним не назвеш, але таке смачне і ситне блюдо безсумнівно припаде вам до смаку.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Сіль – за смаком.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Вода – ¾ склянки
- Картопля – 3-5 шт.
- Сало – 250 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У миску просійте борошно через сито, всипте сіль, перемішайте і зробіть невелике заглиблення.
2. У воронку розбийте яйце і влийте частинами воду, почніть замішувати тісто.
3. Після того, як всі інгредієнти перемішуються в однорідну масу, переходите до вымешиванию тіста руками. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не почне відлипати від рук. Потім накрийте тісто чистим рушником і приступайте до приготування начинки.
4. Картопля очистіть від шкірки і подрібніть на тертці для дерунів або за допомогою кухонного комбайна. Картопляну масу відіжміть від зайвої рідини.
5. Сало також подрібніть в кухонному комбайні і додайте його до картоплі. Інгредієнти перемішайте і додайте спеції за смаком.
6. Розкачайте тісто на робочій поверхні в тонкий пласт. З тіста з допомогою склянки чи кружки виріжте невеликі кружечки.
7. На кружечки з тіста покладіть начинку, загорніть краї тіста до центру і закріпіть їх.
8. Коли всі вареники будуть зліплені, закип’ятіть воду. Вареники опустіть в окріп, варіть 9-12 хвилин. Подавайте до столу зі сметаною чи іншими соусами.
Приємного апетиту!
Як приготувати вареники з картоплею і сиром в домашніх умовах
ці смачні вироби з прісного тіста з начинкою з картоплі і сиру неможливо не закохатися. Картопля ідеально поєднується з вершковим смаком сиру і все це цікаво виглядає у вигляді акуратно зліплених вареників.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Вода – 180 мл
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- Картопля – 4 шт.
- Пір’я цибулі – 10 гр.
- Сир – 100 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. У миску просіяти борошно, всипте сіль і розбийте яйце. Потім влийте воду і почніть замішувати тісто.
2. Тісто добре вимісити руками, у вас піде на це не менше 7 хвилин. Зберіть його в грудку і залиште в стороні, поки будете готувати начинку.
3. Картопля очистіть від шкірки, натріть на дрібній тертці і відіжміть від рідини.
4. Сир натріть на дрібній тертці, цибулю дрібно наріжте і змішайте ці інгредієнти з картоплею. Додайте в начинку одне яйце і ще раз добре перемішайте.
5. Тісто скачайте в джгути, далі наріжте їх на невеликі частини.
6. Кожен шматочок тіста просыпьте борошном і розкачайте з них круглі коржики.
7. На середину кожного коржика покладіть трохи начинки і зліпити вареники.
8. Щоб при варінні вареники не розвалювалися, краю закрутіть кіскою і з’єднайте їх один з одним.
9. Вареники опустіть в киплячу воду і варіть 7-10 хвилин до готовності. Подавайте їх до столу зі свіжою зеленню і овочами.
Приємного апетиту!
Домашні вареники з картоплею і квашеною капустою
Зараз, у сезон квашеної капусти, прийшов час спробувати дуже цікавий рецепт вареників. Важливо пам’ятати про те, що капуста повинна бути дуже кисла, так як частину свого смаку вона втрачає при гасінні.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне вищого сорту – 450 гр.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Молоко – 160 мл
Для начинки:
- Капуста квашення – 300 гр.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Розігрійте на сковороді по дві столові ложки соняшникової олії та вершкового масла, далі обсмажте цибулю.
2. Потім капусту відіжміть від розсолу і додайте її на сковороду до цибулі, тушкуйте 10-15 хвилин.
3. Картопля очистіть від шкірки і відваріть в підсоленій воді до готовності.
4. Варена картопля розімніть в пюре, додати засмажку і перемішайте.
5. У миску просіяти борошно, розбийте яйце, додайте сіль і молоко. Замісіть тісто для вареників.
6. Тісто розкачати в тонкий пласт, виріжте з нього кружечки, на них розкладіть начинку з картоплі і капусти.
7. Зліпити вареники. У каструлю влийте воду і доведіть її до кипіння. Вареники опустіть в киплячу воду, варите 7-9 хвилин до готовності.
8. Готові вареники викладіть на блюдо, за бажанням можна доповнити їх смаженою цибулею або сметаною.
Приємного апетиту!
Пишні і ніжні вареники з картоплею на кефірі
Вареники – це класика української кухні. Тісто для вареників на кефірі виходить пишним і дуже ніжним. Його можна розкачати дуже тонко, і воно зовсім не обтяжує смак страви.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Кефір – 1 склянка
- Сіль – за смаком.
- Сода харчова – 0,5 ч. л.
- Картопля – 5-6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Зелень – 100 гр.
Процес приготування:
1. Просійте борошно в миску, зробити в ній невелике поглиблення, влийте туди кефір, всипте соду і сіль. Замісіть тісто.
2. Скачайте тісто в грудку, загорнути в харчову плівку і залиште на півгодини.
3. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на соняшниковій олії. Зелень вимити і дрібно наріжте.
4. Картоплю відваріть до готовності і розімніть його в пюре. Змішайте картопляне пюре, зелень і засмажку з цибулі.
5. Тісто розкачати в тонкий пласт, виріжте з нього невеликі кружечки за допомогою гуртки або склянки. У центр кожного кружечка покладіть трохи начинки і зліпити вареники.
6. Вареники опустіть в киплячу воду, варите 6-7 хвилин і, коли вони спливуть, можна діставати.
7. Гарячі вареники заправте сметаною і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Заварні вареники на окропі з картоплею
Вареники – блюдо, яке вимагає трохи практики і старанності, проте воно того варто. Тісто для вареників може бути приготовані за різними рецептами, однак начинка залишається незмінною – пишне картопляне пюре.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Вода – 130 мл
- Яйце – 1 шт.
- Масло оливкове – 20 мл
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Картопля – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Пір’я цибулі – 30 гр.
- Масло вершкове – 15 гр.
- Майонез – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сметана – за смаком.
Процес приготування:
1. Збийте в мисці яйце з дрібкою солі, далі всипайте невеликими порціями просіяне борошно і кожен раз перемішуйте інгредієнти. Воду доведіть до кипіння і потім тонкою цівкою введіть її в миску і продовжуйте замішувати тісто. Коли воно стане досить щільним, продовжуйте вимішувати його руками.
2. Картоплю відваріть до готовності, злити з неї воду і перемніть в пюре.
3. Цибулини очистити від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі. Зелену цибулю вимити і дрібно наріжте. Додайте ці інгредієнти і майонез до картопляного пюре, посоліть за смаком і перемішайте. Начинка для вареників готова.
4. Тісто розділіть на кілька частин, щоб було зручніше працювати. З кожного шматка скачайте ковбаску, розріжте її на кілька рівних частин. Потім розкачайте невеликі круглі коржі.
5. На кожен коржик покладіть трохи начинки і загорніть краї тіста до центру, добре захисту їх.
6. Щоб приготувати вареники, влийте в каструлю воду, посоліть її і, після того, як вона закипить, відправте туди вареники. Варіть 5-7 хвилин до готовності. Подавайте вареники зі сметаною і зеленню.
Приємного апетиту!