Яблучний оцет в домашніх умовах – 8 рецептів з покроковими фото

Яблучний оцет з медом в домашніх умовах

Яблучний оцет в тандемі з медом використовується і в кулінарії для маринадів і закусок, і як народне лікувальний засіб, і для косметичних цілей. Такий оцет, приготований своїми руками, більш смачний, корисний і ароматний у порівнянні з магазинним продуктом. Готується він з цілих і зрілих яблук солодких сортів.

Час готування: 2 місяці.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти (на одну 3-літрову банку):

  • Яблука – 2 кг
  • Мед – 330 гр.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

1. Вибрані для приготування яблука добре промиваємо під проточною водою. Потім нарізаємо шматочками, залишаючи частину насіннєвих коробочок.

2. Банки (3-літрові) для заготівлі вимиваємо з содою і висушуємо, стерилізувати їх не обов’язково. У підготовлені банки розкладаємо нарізані яблука. У кожну банку кладемо не більше 1,2 кг подрібнених яблук.

3. У великій каструлі нагріваємо чисту питну воду в розрахунку на обсяг заготівлі і розчиняємо у ній 165 г меду. Цим сиропом заливаємо яблучну нарізку в банках, не заповнюючи їх до самого верху. Потім на банки кладемо складені в чотири шари шматочки марлі і фіксуємо їх гумкою. Ставимо банки на 20 днів у темне місце і при домашньої температурі. За цей час вміст банок 1 раз в день перемішуємо дерев’яною ложкою. Потім на наступні 20 днів залишаємо банки в спокої.

4. На 41-й день цю яблучну масу проціджують через сито, переливаємо назад в банки, додаємо ще 165 г меду, перемішуємо і залишаємо ще на 20 днів.

5. Після завершення бродіння оцту (через 60 днів) його ще раз фільтруємо і розливаємо в чисті сухі ємкості. Яблучний оцет з медом готовий. Його можна використовувати для призначених цілей.

Вдалих заготовок!