Запіканка з фаршем – страва, яка із задоволенням їстиме все. Рецепти розраховані на рядові кулінарні навички, будь-яка господиня легко з ними впорається. Варіантів за складом продуктів досить багато, ви завжди зможете вибрати найбільш оптимальний рецепт під конкретну ситуацію. З фаршем – запіканка завжди буде соковитою, поживною та апетитною на вигляд.
Картопляна запіканка з фаршем у духовці
Картопляна запіканка з фаршем у духовці – класика кулінарії та улюблена багатьма страва. Запіканку можна оригінально оформити свіжою зеленню та подати на обід чи вечерю. Ваші близькі будуть у захваті, тільки при одному виді у них розіграється апетит.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Картопля – 1 кг
- Молоко коров’яче – 150 мл. (тепле)
- Олія вершкове – 50 гр.
- Олія – 3 ст.л.
- Сіль за смаком
- Свинячий фарш – 1 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок
- Томатна паста – 3 ст.л.
- Паприка – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
- Мускатний горіх – 1 щіпка
- Вода – 150 мл.
Процес приготування:
Запіканка з фаршем готується дуже просто. Картоплю почистіть, добре помийте. Потім наріжте його великими часточками, залийте водою і варитися. Воду трохи посоліть.
З готової картоплі злийте воду. Покладіть шматочок вершкового масла|мастила| і влийте тепле молоко.
Далі товкачем роздавіть картоплю до стану пюре.
Приправте картопляне пюре мускатним горіхом, перемішайте.
З цибулі зніміть сухе лушпиння, обмийте його і наріжте кубиками.
Морквину також очистіть від верхнього шару, промийте і натріть на великій тертці.
Очищені часникові зубчики роздавіть за допомогою пресу.
Свинячий фарш викладіть на сковороду і обсмажте його з олією протягом кількох хвилин.
Потім додайте до фаршу подрібнені цибулю, часник і моркву, викладіть три столові ложки томатної пасти.
Влийте воду і додайте сіль та спеції. Перемішайте фарш із овочами і тушкуйте протягом 10 хвилин.
Візьміть керамічну або скляну форму для запікання. Викладіть у неї м’ясну засмажку, шар розподіліть по всій площі.
Невеликий пучок кропу помийте і дрібно порубайте ножем. Основну частину розподіліть поверх м’ясного шару, решту зелені залиште для прикраси готової страви.
Зверху на фарш викладіть картопляне пюре, розрівняйте шар ложкою. Форму із заготівлею відправте в духовку, розігріту до 190 градусів. Запікайте протягом 25 хвилин.
Готову картопляну запіканку з фаршем прикрасьте рубаною зеленню та подавайте на стіл. Смачного!
Запіканка з кабачків з фаршем у духовці
Запіканка з кабачків із фаршем у духовці – чудовий варіант поживної страви для обіду чи вечері. Ніжні та соковиті кабачки чудово поєднуються практично з будь-яким видом м’яса, тому фарш ви можете вибрати на свій смак. Такі прості страви актуальні не лише влітку, в період дозрівання кабачків, а й узимку.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Кабачки – 1,2 кг.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Помідори невеликі – 7-8 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Фарш м’ясний – 0,4 кг.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Яйця курячі – 4 шт.
- Сметана – 150 грн.
- Олія – для смаження.
- Сир твердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Розігрійте на вогні сковороду, влийте на її дно трохи будь-якої рослинної олії. Очистіть цибулю, дрібно наріжте її та обсмажте. Потім викладіть фарш на сковороду. Коли він трохи біліє, посоліть його, приправте і додайте томатну пасту.
Крок 2. Кабачки помийте та натріть на дрібній тертці. Отриману стружку посоліть та відіжміть руками від соку.
Крок 3. Помідори промийте і наріжте тонкими кружальцями.
Крок 4. Курячі яйця розбийте в миску, додайте до них сметану та сіль. Збийте продукти віночком.
Крок 5. Форму для запікання змастіть невеликою кількістю олії. Спочатку викладіть половину кабачкової маси. Потім шар зі всього обсмаженого з цибулею фаршу. І накрийте всі кабачками, що залишилися. Зверху розкладіть кружечки помідорів і залийте сумішшю яєчно-сметанной. Фінальний штрих: натріть сир на тертці та посипте заготовку.
Крок 6. Готуйте запіканку в духовці за 180 градусів протягом 30-35 хвилин. Подавайте запіканку у теплому вигляді. Можна поставити на стіл спільну страву або поділити її на порції. Смачного!
Запіканка з макаронів з фаршем
Запіканка з макаронів з фаршем – ситна страва з рум’яною сирною скоринкою. Запіканка чимось нагадає вам італійську лазіння, але готується куди швидше та простіше. Якщо у вас є час, то фарш краще готувати з м’яса самостійно.
Час приготування – 55 хв.
Час приготування – 20-30 хв.
Порції – 10-12.
Інгредієнти:
- Сир твердих сортів – 300 грн.
- Фарш – 1 кг.
- Макарони – 400 гр.
- Помідори – 400 грн.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Олія – за смаком.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Для соусу:
- Молоко – 1 л.
- Олія вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю очистіть від лушпиння. Обмийте його та наріжте кубиками.
Крок 2. З помідорів зніміть шкірку та перетріть їх блендером разом із соком. У вас має вийти однорідна томатна маса.
Крок 3. Нарізану цибулю обсмажте на олії до напівпрозорості.
Крок 4. Потім додайте до цибулі м’ясний фарш, продовжуйте смажити, доки він не побіліє.
Крок 5. Викладіть перетерті помідори.
Крок 6. Зажарку посоліть і поперчіть до смаку, тушкуйте ще 15-20 хвилин.
Крок 7. Приготуйте соус. На повільному вогні розтопіть вершкове масло.
Крок 8. У топлену олію просійте пшеничне борошно, добре перемішайте.
Крок 9. Отриману суміш злегка обсмажте.
Крок 10. Потім тонким струмком влийте молоко, паралельно з цим помішуйте масу і нагрівайте до кипіння.
Крок 11. Соус трохи посоліть і тримайте на вогні, доки він не загусне.
Крок 12. Окремо зваріть макарони до готовності.
Крок 13. Твердий сир натріть на тертці.
Крок 14. Візьміть жароміцну форму. Викладіть у неї варені макарони.
Крок 15. Полийте макаронний шар половиною вершкового соусу.
Крок 16. Далі викладіть шар засмажки з цибулі та фаршу. Полийте його соусом.
Крок 17. Посипте заготівлю сирною стружкою. Покладіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте протягом 20-25 хвилин.
Крок 18. Запіканка з макаронів з фаршем виходить дуже апетитною та ароматною. Подавайте її у гарячому вигляді. Смачного!
Запіканка з фаршем та грибами в духовці
Запіканка з фаршем та грибами в духовці – страва, при приготуванні якої можна виявити всю свою кулінарну фантазію. При цьому запіканка виходить дуже ситною і може скласти основу сімейного обіду або вечері. Гриби можна брати будь-які на ваш смак.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 300 грн.
- Шпинат – 250 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Сир твердих сортів – 150 грн.
- Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
- Сметана жирна – 80 гр.
- Борошно – 90 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Яйця курячі – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Фарш можна взяти будь-який, ми будемо використовувати з м’яса індички.
Крок 2. Печериці помийте, промокніть паперовими рушниками і наріжте тонкими пластинками.
Крок 3. Шпинат добре промийте проточною водою, зріжте черешки. Листя нашаткуйте середніми за величиною шматочками.
Крок 4. На добре розігріту сковороду влийте приблизно столову ложку олії. Спочатку смажте гриби протягом 5-7 хвилин, необхідно, щоб рідина повністю випарувалася.
Крок 5. До обсмажених грибів додайте подрібнений шпинат, перемішайте і продовжуйте готувати близько 2 хвилин. Заздалегідь увімкніть духовку, щоб вона прогрілася до 180-190 градусів.
Крок 6. Зажарку з печериць і шпинату викладіть у миску. Коли вона трохи охолоне, додайте фарш, сметану, курячі яйця, сіль та розпушувач для тіста. Все добре перемішайте.
Крок 7. Потім в отриману масу просійте борошно пшеничне. Знову вимісіть все до однорідності.
Крок 8. Жароміцну форму змастіть олією. Викладіть у неї раніше підготовлену суміш.
Крок 9. Твердий сир натріть на тертці і посипте стружкою заготівлю.
Крок 10. Відправте форму із заготовкою до духовки. Запікайте протягом 30-35 хвилин до готовності та утворення рум’яної сирної скоринки.
Крок 11. Готову запіканку дайте трохи охолонути, потім можна розділити її на порції і подавати до столу. Смачного!
Картопляна запіканка з фаршем, сиром та помідорами
Картопляна запіканка з фаршем, сиром та помідорами – оригінальна поживна страва для всієї родини. Любителі картоплі, безсумнівно гідно оцінять його, вона виходить у запіканці м’якою, розсипчастою і дуже смачною. До того ж, запіканка відмінно тримає форму і всі шари добре видно в розрізі.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти :
- Картопля – 0,6 кг.
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Суміш перців мелена – до смаку.
- Перець червоний мелений – на кінчику ножа.
- Фарш курячий – 300 гр.
- Помідори невеликі – 3 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуби.
- Паприка мелена – 0,5 ч.л.
- Кріп – 2 гілки.
- Петрушка – 2 гілки.
Процес приготування:
Крок 1. Зелень добре помийте і дрібно порубайте ножем. Очищену головку цибулі наріжте дрібними кубиками.
Крок 2. У об’ємній мисці змішайте розморожений курячий фарш, зелень, цибулю, сіль, паприку та мелену суміш перців. Очищені зубчики часнику подрібніть за допомогою терки чи преса.
Крок 3. Усі продукти добре перемішайте. Увімкніть духовку та розігрійте її до 220 градусів.
Крок 4. Почистіть та помийте картоплю. Потім наріжте бульби тонкими кружальцями завтовшки приблизно по 2-3 міліметри.
Крок 5. Жароміцну форму змастіть олією. Усю нарізану картоплю розділіть на дві рівні частини. Спочатку викладіть перший шар на дно форми. Посоліть його трохи і збризкайте олією.
Крок 6. Потім покладіть ще 1-2 шари кружечків картоплі, прокидаючи їх сіллю, перцем та паприкою. На це у вас піде одна половина нарізаної картоплі.
Крок 7. На картопляний шар покладіть і розрівняйте суміш фаршу та зелені.
Крок 8. Потім на м’ясний шар також пошарово викладайте кружечки картоплі. Кожен прошарок просипайте сіллю і спеціями, збризкайте олією. Надішліть форму в духовку на 30 хвилин.
Крок 9. Твердий сир натріть на дрібній тертці, а помідори наріжте тонкими кухлями.
Крок 10. Через півгодини витягніть запіканку з духовки. За цей час картопля вже має майже приготуватися та стати м’якою.
Крок 11. Запіканкою розсипте сирну стружку і розкладіть кружечки помідорів. Поверніть форму до духовки ще на 10 хвилин.
Крок 12. Перед тим, як подати запіканку на стіл, трохи остудіть її. Смачного!
Запіканка з курячим фаршем у духовці
Запіканка з курячим фаршем у духовці – варіант для тих, хто любить менш калорійну їжу. Запіканка виходить ніжною, повітряною та соковитою. Навіть після того, як блюдо охолоне, його можна вживати як швидке перекушування.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти :
- Фарш курячий – 0,7 кг.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 10% – 4 ст.
- Сіль – 1 год.
- Шпинат – 1 пучок.
- Олія – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Одну головку цибулі очистіть від сухого лушпиння і дрібно наріжте. Обсмажте подрібнений овоч на олії до золотистого кольору.
Крок 2. Морквину очистіть за допомогою овочечистки. Потім обмийте та натріть на тертці з дрібними отворами. Шпинат промийте і просушіть на чистому рушнику.
Крок 3. Якщо у вас куряче філе, його необхідно прокрутити через м’ясорубку. Готовий фарш змішайте із обсмаженою цибулею. Суміш приправте перцем, посоліть та додайте вершки. Вимісіть масу та розділіть її на три рівні частини.
Крок 4. За допомогою блендера змішайте одну частину курячого фаршу з морквою, а другу зі шпинатом.
Крок 5. Форму змастіть олією. Спочатку викладіть суміш курячого фаршу та шпинату, потім фарш з морквою та третім шаром покладіть просто фарш без добавок. Запікайте страву в духовці за 190 градусів протягом 30-40 хвилин. Трохи остудіть запіканку з курячим фаршем, витягніть її з форми і подавайте цю гарну страву на стіл. Смачного!
Запіканка з картопляного пюре з фаршем
Запіканка з картопляного пюре з фаршем – незрівнянна страва для ситного сімейного обіду або вечері. Готується нескладно та досить швидко. До того ж є один корисний лайфхак: якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре, його можна сміливо використовувати в приготуванні запіканки.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти :
- Фарш м’ясний – 0,5 кг.
- Картопля – 0,5 кг.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Сметана – 50 грн.
- Помідори – 350 грн.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Молоко – 50мл.
- Олія вершкове – 50 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія рослинна без запаху – 30 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Сир необхідно використовувати лише натуральний, щоб він добре плавився. Фарш повністю розморозьте.
Крок 2. Картоплю почистіть від верхнього шару, добре помийте і наріжте кубиками. Перекладіть нарізану картоплю в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Коли вода закипить, трохи посоліть її та варіть картоплю 15-25 хвилин.
Крок 3. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте його дрібними кубиками. На олії обсмажте його до напівпрозорості.
Крок 4. Помідори помийте та наріжте дрібними кубиками. За бажанням, попередньо можна очистити їх від шкірки. Викладіть нарізку на сковороду до цибулі, продовжуйте смажити 2-3 хвилини.
Крок 5. Далі до обсмажених овочів додайте фарш, смажте на сильному вогні 3-4 хвилини, постійно помішуючи.
Крок 6. Потім зменшіть нагрів і готуйте ще 10-15 хвилин до повної готовності фаршу. Посоліть і приправте засмажку до смаку.
Крок 7. З картоплі злийте воду, додайте до неї вершкове масло, посоліть і приправте до смаку. Розімніть картоплю до стану пюре. Потім влийте молоко і добре перемішайте ложкою масу.
Крок 8. У жароміцну форму викладіть засмажку з фаршу та овочів, розрівняйте шар.
Крок 9. Потім поверх м’ясного шару розподіліть картопляне пюре.
Крок 10. Змастіть картопляний шар сметаною.
Крок 11. На середній тертці натріть весь шматочок твердого сиру і посипте заготовку.
Крок 12. Форму із заготівлею вкрийте фольгою. Надішліть її в духовку, розігріту до 180 градусів, запікайте 30 хвилин.
Крок 13. Після закінчення зазначеного часу, приберіть фольгу і дайте запіканку підрум’янитися протягом 10-15 хвилин.
Крок 14. Готову запіканку з картопляним пюре та фаршем подавайте у теплому вигляді, прикрасьте її свіжою зеленню. Смачного!
Запіканка з рисом та фаршем у духовці
Запіканка з рисом та фаршем у духовці готується досить швидко, але у кілька етапів. Спочатку фарш обсмажується, а рис вариться, потім усі інгредієнти збираються в одній формі та запікаються у духовці. Доповнити таку страву можна різними свіжими овочами та зеленню, буде дуже смачно.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти :
- Фарш м’ясний – 300 грн.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Яйця курячі – 2 шт.
- Олія – для смаження.
- Морквина – 1 шт.
- Сметана – 150 грн.
- Рис – 1,5 ст.
- Сир твердий – до смаку.
- Цибуля біла – 1 шт.
- Каррі – до смаку.
- Сіль кухонна – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рис необхідно відварити до напівготовності фарш розморозити.
Крок 2. Головку цибулі очистіть від лушпиння, помийте і наріжте кубиками.
Крок 3. Очищену морквину натріть на великій тертці.
Крок 4. Спочатку на олії обсмажте цибулю до м’якості.
Крок 5. Потім додайте до цибулі морквину, продовжуйте смажити, періодично помішуючи.
Крок 6. До обсмажених овочів додайте м’ясний фарш, посоліть і приправте засмажку до смаку.
Крок 7. Сир натріть на тертці з великими отворами.
Крок 8. Розімніть вилкою варений рис, розбийте до нього куряче яйце і приправте каррі, добре перемішайте.
Крок 9. До рису висипте сирну стружку та ще раз добре перемішайте.
Крок 10. Форму для запікання змастіть олією. Викладіть у неї половину рису, утрамбуйте його.
Крок 11. Зверху розподіліть засмажку з фаршу та овочів.
Крок 12. На м’ясний шар покладіть рис, що залишився, розрівняйте його і змастіть сметаною.
Крок 13. Надішліть форму в духовку на 45 хвилин. Запіканку з рисом та фаршем можна подавати на будь-який прийом їжі. Смачного!
Запіканка з баклажанів з фаршем у духовці
Запіканка з баклажанів з фаршем у духовці – оригінальна страва для тих, хто любить смачно та поживно їсти. М’ясо відмінно поєднується з баклажанами, а сир гармонійно доповнює їх м’яким вершковим смаком. Готувати його можна не лише для сімейної вечері, а й на святковий стіл.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти :
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Сир твердих сортів – 300 грн.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Баклажани середнього розміру – 2-3 шт.
- Помідори невеликі – 11 прим.
- Перець чорний мелений – 2 ч. л.
- Петрушка – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Баклажани помийте, очистіть від шкірки і наріжте пластинками. Нарізані овочі посоліть та залиште на кілька хвилин. Потім баклажани обмийте проточною водою.
Крок 2. У форму для запікання покладіть шар пластинок баклажанів. Далі рівномірно розподіліть частину м’ясного фаршу, посоліть і поперчіть його до смаку.
Крок 3. Помідори помийте і наріжте кухлями, розкладіть поверх м’ясного фаршу.
Крок 4. Далі знову зробіть шар із баклажанів.
Крок 5. На баклажани розподіліть фарш, що залишився, посоліть і приправте його за смаком.
Крок 6. Далі покладіть помідори, що залишилися. Надішліть форму в духовку, розігріту до 200 градусів на 30-40 хвилин.
Крок 7. Після цього вийміть блюдо, посипте його тертим сиром і запікайте протягом 5 хвилин, щоб він розплавився.
Крок 8. Готову запіканку з баклажанами та фаршем посипте рубаною петрушкою та подавайте на стіл. Смачного!
Запіканка з рибним фаршем
Запіканка з рибним фаршем – проста і корисна страва для вашого раціону. А також цей рецепт стане в нагоді тим, хто хоче поекспериментувати з новими начинками у давно знайомих стравах. Подавати запіканку можна з овочами чи будь-якими соусами до смаку.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти :
- Картопля – 1 кг.
- Майонез – 2 ст.
- Філе рибне – 800 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Сир твердий – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль кухонна – за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте рибну начинку. Можна взяти філе будь-якої морської риби. Наріжте філе шматочками і прокрутіть через м’ясорубку. У вас вийде рибний фарш.
Крок 2. Почистіть бульби картоплі від верхнього шару, промийте їх. Потім натріть картоплю на великій тертці. Стружку посоліть і приправте до смаку, додайте майонез і перемішайте. Очищений лук наріжте тонкими півкільцями. Сир натріть на тертці.
Крок 3. Жароміцну форму змастіть олією. Спочатку на дно викладіть шар із частини тертої картоплі. Потім покладіть рибний фарш і накрийте його шаром з картоплі, що залишилася. Далі розподіліть по заготівлі цибулю та тертий сир.
Крок 4. Надішліть заготовку в духовку, розігріту до 200 градусів на 40-45 хвилин. За останні 10 хвилин нагрівання можна збільшити до 220 градусів. Перш ніж подати запіканку з рибним фаршем на стіл, трохи остудіть її. Смачного!