Засолювання груздів холодним способом на зиму в банках – 8 рецептів приготування з фото покроково

Засолювання груздів холодним способом у банках на зиму — дуже смачний і простий спосіб заготовити гриби. Грузді відомі своїм чудовим смаком. А засолені гриби на зиму – це гарна підмога до зимового раціону харчування: до картоплі, каш або м’яса. Ми зібрали 8 рецептів засолювання груздів холодним способом, з їх допомогою ви легко зможете заготовити цей делікатес на зиму.

Засолювання білих груздів холодним способом у банках

Рекомендується відразу після збору груздів перейти до їх консервації. Солити гриби можна різними способами, з термообробкою і без. Як це зробити холодним способом, ви дізнаєтеся з цього рецепту.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Грузді свіжі 2 кг
  • Сіль 4 ст. л.
  • Кріп насіння — за смаком

Процес приготування:

  1. Як засолити грузді холодним способом на зиму в банках? Зібрані гриби залийте водою і залиште на деякий час, щоб відійшла бруд. Потім помийте грузді і очистіть їх від забруднень. Залийте водою на 2-3 доби, кожен ранок і вечір міняйте воду на свіжу.
  2. Вимочені грузді ще раз промийте. В стерилізовану банку всипте трохи солі і насіння кропу.
  3. Потім викладіть шар грибів шапочками вниз. Грибний шар просыпьте сіллю і кропом і так чергуючи шари заповніть всю банку.
  4. Трохи утрамбуйте пальцями гриби в банку. Грузді повинні бути втоплені в розсіл, який вийде від солі і грибів. Закрийте банку поліетиленовою кришкою, вкажіть дату засолювання грибів. Засолені таким способом грузді повинні вистояти в холодильнику не менше 40-50 днів, після чого вони будуть готові до вживання.

Приємного апетиту!

Як засолити чорні грузді холодним способом на зиму

Грузді – дуже поширені на пострадянському просторі, а в інших країнах навіть не здогадуються про їх смакових якостях. Чорні грузді виходять особливо смачними в засоленому вигляді.

Час готування: 1-1,5 місяця.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

чорні Грузді – 1,5-2 кг

Сіль – 2 ст. л.

Перець чорний горошком – 10 шт.

Перець запашний горошком – 10 шт.

лавровий Лист – за смаком.

Листя смородини – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби переберіть за розміром, очистіть від сміття і добре помийте.

Крок 2. Потім залийте грузді холодною водою і залиште на 2 доби, два рази на день промивайте гриби і міняйте воду.

Крок 3. Тару для засолювання добре помийте і обшпарте окропом. Вкладайте в неї грузді, попередньо змастивши їх сіллю. Між грибів рівномірно розкладайте лавровий лист, перець горошком і листя смородини. Зверху на гриби покладіть шматок грубої тканини, складеної в декілька разів, закрийте банки кришками і приберіть їх в прохолодне місце на 30-40 днів.

Крок 4. Коли гриби будуть готові, викладіть трохи в миску, додайте побільше цибулі і часнику, полийте олією або заправте сметаною – чудова закуска готова.

Приємного апетиту!

Простий рецепт заготівлі груздів холодним способом з оцтом

Кисло-солоні, міцні грузді точно припадуть вам до смаку. Вони чудово доповнять будь-яке застілля і різноманітять ваше повсякденне меню.

Час готування: 1-1,5 місяця.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Грузді – 1 кг

Вода – 1,5 склянки

Сіль – 1,5 ст. л.

Кріп – 1 пучок.

Суміш перців – 2 ч. л.

лавровий Лист – 2 шт.

Оцет 9% – 1 ст. л.

Часник – 6 зуб.

Листя хрону – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби очистіть від сміття, добре промийте і замочіть в холодній воді на 2 діб. 2 рази в день міняйте воду і промийте гриби. Вимочені гриби відкиньте на друшляк і зачекайте, поки стече рідина.

Крок 2. У мисці змішайте подрібнений часник, кріп, перець і сіль.

Крок 3. У суху стерилізовану банку викладайте шарами гриби і заготівлю з кропом і часником.

Крок 4. Коли банку буде наповнена, влийте оцет, зверху покладіть лист хрону і приберіть гриби на 30-40 днів у прохолодне місце. Слідкуйте за тим, щоб не утворилася цвіль. Після закінчення цього часу гриби будуть готові до вживання.

Приємного апетиту!

Грузді холодним способом з часником

Холодний спосіб виключає термообробку грибів, тому часу йде на засолку трохи більше. Однак, смак від цього не страждає, а навпаки грузді залишаються міцними і хрусткими.

Час готування: 1-1,5 місяця.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Грузді – 1 кг

Часник – 4 зуб.

лавровий Лист – 2 шт.

Насіння кропу – 1 ч. л.

Перець чорний горошком – 6 шт.

Перець запашний горошком – 6 шт.

Сіль – 1 ст. л.

Цукор – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді переберіть, очистіть від сміття, ретельно промийте під водою.

Крок 2. Часник очистіть від лушпиння і підготуйте всі необхідні спеції.

Крок 3. Грузді посипте спеціями і сіллю, перемішайте, залиште на півгодини.

Крок 4. Потім помістіть на гриби плоску тарілку і встановіть на неї гніт. Залиште гриби при кімнатній температурі на 2-3 дні. Гриби будуть виділяти сік і на його поверхні можуть з’являтися бульбашки – це нормальний процес.

Крок 5. Через 3 дні розкладіть гриби з сухим стерилізованим банкам, залийте розсолом і закрийте кришками. Залиште заготовки на 1-1,5 місяці в холодильнику до повного завершення процесу засолювання. Після закінчення цього часу грузді будуть готові.

Приємного апетиту!

Смачний і простий спосіб засолювання груздів з лимонною кислотою

Гриби багаті білком, що робить цей продукт дуже корисним для організму. А грузді крім цього сприяють очищенню судин, зміцненню імунітету і поліпшення роботи нервової системи. До того ж солоні грузді – це дуже смачно.

Час готування: 1 місяць.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

Грузді – 1 кг

Лимонна кислота – 0,5 ч. л.

лавровий Лист – 2 шт.

Перець запашний горошком – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді переберіть, очистіть від сміття і добре помийте.

Крок 2. Гриби залийте холодною водою і залиште на 2 доби, кілька разів в день міняйте воду і промийте гриби.

Крок 3. Потім ще раз гриби промийте під проточною водою, потім відкиньте на друшляк і дайте стекти рідини. Складіть грузді в каструлю шарами, просыпьте їх сіллю і перекладіть спеціями. Залиште під гнітом на 3 дні.

Крок 4. Потім перекладіть гриби сухі стерилізовані банки, всипте лимонну кислоту і залийте їх утворився розсолом. Банки щільно закрийте кришками. Приберіть грузді в холодильник на 30-35 днів. За цей час вони повністю просолятся і будуть готові до вживання.

Приємного апетиту!

Як засолити грузді з вимочуванням?

Солоні грузді – бажане блюдо на кожному столі, бо багато заготовляють цей делікатес в домашніх умовах. Перед тим, як приступити до засолюванні груздів, їх вимочують у воді. Це необхідно зробити для того, щоб гриби перестали гірчити, і для поліпшення смакових якостей.

Час готування: 1-1,5 місяця.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Грузді – 5 кг.

Сіль – 5 ст. л.

Цукор – 1 щіпка.

Часник – 1 головка.

Лист лавровий – 6 шт.

Листя смородини – 6 шт.

Перець горошком – 1 ч. л.

Корінь хрону – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді очистіть від лісового сміття, промийте і замочіть у воді на 2-3 дні, міняйте воду вранці і ввечері. Потім промийте гриби і відкиньте на друшляк.

Крок 2. На дно емальованого відра всипте сіль і покладіть частину грибів, потім знову посоліть і викладіть ще одні шар груздів, зробіть так зі всіма грибами. В середині додайте цукор.

Крок 3. Помістіть зверху пласку тарілку і поставте вантаж. Залиште грузді на добу.

Крок 4. Часник очистіть від лушпиння, зелень промийте і просушіть. Розкладіть грузді по стерилізованим банкам, пересипаючи їх подрібненими спеціями і часником. Наповніть банки до верху грибами і залийте утворився розсолом. Закрийте кришками, але не щільно, так як процес соління ще триває і кількість рідини буде збільшуватися. Залиште заготовки на 30-40 днів у прохолодному місці, де гриби дійдуть до готовності.

Приємного апетиту!

Солоні грузді холодним способом з кропом

Солоні грузді – широко відомий делікатес слов’янської кухні. З них виходить відмінна закуска до алкогольних напоїв, їх використовують у приготуванні салатів, пирогів і канапе.

Час готування: 1 місяць.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

Грузді – 1 кг

Сіль – 2 ст. л.

Кріп – за смаком.

Часник – 3 зуб.

Перець запашний горошком – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді переберіть, видаліть сміття і добре помийте. Потім залийте їх холодною водою і залиште на добу, змінюючи воду кожні 3-4 години.

Крок 2. Злийте воду і гриби відкиньте на друшляк, ніжки зріжте.

Крок 3. Кріп помийте. Часник очистіть від лушпиння і наріжте пластинками. Викладайте в банку гриби, пересипаючи їх сіллю і перекладаючи часником, кропом і сухими спеціями. Добре утрамбовывайте шари. Зверху покладіть марлю і встановіть невеликий гніт. Через три дні гриби дадуть сік і трохи осядуть.

Крок 4. Потім помістіть грузді на 30 днів у холодне місце. По закінчення цього часу можна перекласти гриби в меншу ємність, залити розсолом і залишити в холодильнику на зберігання.

Приємного апетиту!

Простий рецепт солоних груздів холодним способом у каструлі

Для того, щоб солити гриби в каструлі, переконайтеся, що на емалі немає сколів і ємність добре вимита й висушена. Не рекомендується використовувати для заготівлі груздів алюмінієві, оцинковані і глиняні ємності.

Час готування: 1-1,5 місяця.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Грузді – 1 кг

Листя вишні – 5 шт.

Лист лавровий – 5 шт.

Сіль – 40 гр.

Листя чорної смородини – 4 шт.

Кріп – 2 парасольки.

Лист хрону – 1 шт.

Часник – 1 головка.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби очистіть від сміття, зріжте ніжки і ретельно вимийте. Залийте грузді холодною водою і залиште на 2-3 дня, вранці і ввечері міняйте воду. Потім гриби відкиньте на друшляк і почекайте, поки вода стече.

Крок 2. Часник розберіть на зубчики, очистити від лушпиння і наріжте пластинками. Зелень промийте і просушіть.

Крок 3. У каструлю покладіть шарами грузді, часник і зелень, пересипаючи їх сіллю.

Крок 4. Зверху встановити гніт. У такому вигляді залиште гриби на 5-7 днів у прохолодному місці. Потім перекладіть гриби в стерилізовані банки, залийте розсолом і залиште в холодильнику на 30-40 днів. Цього часу достатньо, щоб грузді засолились і були готові до вживання.

Приємного апетиту!