Зефір в домашніх умовах – яскравий десерт, який кожен зможе в домашніх умовах. Ніжне і повітряне ласощі прикрасить ваш сімейний стіл і доповнить чашечку гарячого чаю або кави. Для приготування оригінального частування своїми руками беріть на замітку перевірені рецепти з покроковим описом.
Класичний зефір в шоколаді в домашніх умовах
Зефір, приготований в домашніх умовах, ніколи не зрівняється з промисловим. Це рукотворне ласощі відрізняється більшою ніжністю текстури і натуральністю складу. За даним рецептом будемо готувати зефір в шоколаді. Щоб м’якоть десерту була правильної структури, як желюючий компонента використовуємо агар-агар. Для балансу солодощі до складу включаємо кислі ягоди – згодиться смородина, журавлина або брусниця, наприклад. І, звичайно, для якісного збивання використовуємо потужний міксер – без цього помічника складно уявити приготування домашнього зефіру.
Інгредієнти на
6 порц.
- Вода 280 мл
- Агар-агар 1 гр.
- Ягоди 200 гр. (кислих)
- Цукор-пісок 360 гр.
- Білок 1 шт.
- Сіль 1 щіпка
- Шоколад 300 гр. (молочний)
- Масло рослинне 3 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати смачний зефір в домашніх умовах? Першим кроком замочуємо агар-агар. Поміщаємо його в миску і заливаємо холодною водою в кількості 80 мл. Перемішуємо і залишаємо для замочування на двадцять хвилин.
- Ягоди промиваємо, очищаємо від можливих сторонніх домішок і поміщаємо в сотейник. Вливаємо воду, що залишилася (200 мл) і додаємо цукровий пісок в кількості 130 гр. Ставимо сковороду на плиту, доводимо вміст до кипіння і варимо протягом десяти хвилин і при помішуванні. Температура плити – середньо-низька. Відварені ягоди разом з відваром перекладаємо в чашу блендера і подрібнюємо до стану пюре.
- Отримане пюре протираємо через сито, щоб позбутися від великих частинок і на виході мати абсолютно гомогенну ягідну масу. Що залишився макуха в подальшому приготуванні зефіру не використовуємо.
- Замочений агар-агар покласти в сотейник і нагріваємо до гарячого стану. Потім всипаємо залишився цукровий пісок (230 гр.), перемішуємо і продовжуємо варити при безперервному помішуванні близько п’яти хвилин. Температура плити – середньо-низька. Як тільки суміш утворює великі бульбашки на поверхні і почне кипіти, знімаємо сотейник з плити, закриваємо кришкою і залишаємо вміст остигати. При охолодженні агар-агар почне застигати.
- Розбиваємо яйце і відокремлюємо білок від жовтка.
- Протерте ягідне пюре кладемо в миску для збивання, додаємо половину білка, щіпку солі і починаємо збивати на середній швидкості. Через п’ять хвилин збивання додаємо половину білка і продовжуємо працювати міксером вже на високих оборотах.
- Ще через п’ять-шість хвилин збивання маса стане набагато пишніше і помітно світліше.
- Додаємо в масу теплий агар-агар з цукром тонкою цівкою. При цьому не припиняємо збивати. Після введення всього агар-агару продовжуємо збивання на високій швидкості ще три-чотири хвилини. Маса відчутно загусне і збільшиться в об’ємі ще більше.
- Перекладаємо отриману повітряну густу масу в кондитерський мішок з потрібною насадкою. У даному випадку використовуємо гладку круглу. Відсаджуємо зефір у вигляді крапель з піками на пергамент. Залишаємо зефір засихати при кімнатній температурі орієнтовно на добу. Під час підсихання перевіряємо щільність і текстуру тактильно. Зефір повинен ущільнитися, при натисканні пальцем на поверхню не повинно бути вм’ятин. Після цього можна переходити до етапу покриття шоколадом.
- Шоколад ламаємо на маленькі шматочки і поміщаємо їх у термостійку миску. Вливаємо вказану кількість рослинного масла для пластичності. Ставимо миску на водяну або парову лазню і при помішуванні плавим шоколад. Доводимо масу до абсолютної гладкості і однорідності.
- Щоб ефективно покрити зефір шоколадом і корисно використовувати всі його кількість, переливаємо шоколадну масу у вузьку склянку. Опускаємо зефір піками вниз у теплий шоколад, покриваючи таким чином всю його поверхню.
- Покриті шоколадом зефірки можна склеювати між собою, а можна залишати і окремо. Глазур швидко застигає. Для зручності можна викладати покриті шоколадом вироби на решітку.
Приємного апетиту!
Як зробити зефір з яблучного пюре в домашніх умовах
Яблука ідеально підходять для приготування домашнього зефіру. Вони містять пектин, який допомагає зефіру придбати потрібну текстуру. Також у цих фруктів ідеальний баланс солодощі і кислинки – йдеться про зрілих плодах кисло-солодких сортів. Щоб смак зефіру був натуральний яблучний смак, сировину необхідно запекти в духовці. У запеченої яблучної м’якоті абсолютно особливі смакові якості і виражений природний аромат – це дуже важливо для отримання дійсно смачного зефіру.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- зрілі Яблука кисло-солодкі – 4-5 шт. середнього розміру.
- Цукор-пісок для пюре – 250 гр.
- Цукор-пісок для сиропу – 460 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Агар-агар – 8 гр.
- Вода – 160 гр.
- Цукор ванільний – 25 гр.
Процес приготування:
1. Агар-агар поміщаємо в вогнетривку миску або сотейник і заливаємо зазначеною кількістю холодної води. Перемішуємо і залишаємо для набухання на двадцять хвилин.
2. Яблука промиваємо, обсушуємо і ріжемо на половинки. Поміщаємо їх у форму і відправляємо в духовку. Запікаємо фрукти при температурі 190 градусів протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. Час запікання може варіювати залежно від сорту плодів. Запечених яблук даємо трохи охолонути, після чого очищаємо їх від шкірки і насінної коробочки. М’якоть пюрируем заглибним блендером. Потім збиваємо міксером пару хвилин, щоб додати трохи повітря в пюре.
3. Підсипаємо в яблучне пюре цукровий пісок і ванільний цукор. Знову збиваємо міксером, поки цукрові кристали не розчиняться.
4. Повертаємося до агар-аґару. Ставимо ємність з ним на плиту і нагріваємо до дуже теплого стану. Помішуємо, щоб розчинити агар-агар. Потім додаємо в отриману рідину цукровий пісок для сиропу.
5. Ретельно перемішуємо і варимо при середній температурі плити, поки сироп не стане трохи густіти, а за ложкою не потягнуться нитки при помішуванні. Приготований сироп знімаємо з плити і залишаємо остигати до теплої температури. Поки він остигає, в яблучне пюре вводимо половину білка і збиваємо три-чотири хвилини. Потім додаємо другу половину і знову работаем міксером три хвилини. Далі тонкою цівкою вводимо сироп з агар-агаром і продовжуємо збивати ще п’ять хвилин.
6. Після додавання агар-агару маса помітно загусне і стане гладкою і пишною. Перекладаємо масу в кондитерський мішок з насадкою «зірочка» і відсаджуємо зефір на пергамент у вигляді рельєфних крапель. Прибираємо отсаженный зефір на підсихання при кімнатній температурі. Цей процес займе близько доби. Готовий зефір ущільнюється, стає пружним і не залишає вм’ятин після натискання пальцем на поверхню.
Приємного апетиту!
найпростіший рецепт домашнього зефіру без цукру
Зефір – одна з небагатьох солодощів, яка не містить ні грама жиру. Однак ніяк не можна назвати дієтичним ласощами, оскільки цукру в складі міститься з надлишком. Пропонуємо внести деякі зміни в рецептуру і приготувати зефір без додавання шкідливої цукру взагалі. Для насиченого фруктового смаку використовуємо суміш яблучного пюре з протертою смородиною, а для солодощі беремо цукрозамінник. Зараз практично скрізь можна купити натуральний замінник на основі стевії – такий варіант підійде ідеально.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Яблука – 250 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Агар-агар – 8 гр.
- Смородина – 200 гр.
- Цукрозамінник – за смаком.
- Вода – 60 мл
Процес приготування:
1. Агар-агар поміщаємо в невелику миску і заливаємо зазначеною кількістю холодної води. Залишаємо масу набухати на двадцять хвилин. Яблука промиваємо, обсушуємо і вирізаємо насінну коробочку. Поміщаємо підготовлені плоди в сотейник, вливаємо воду в такій кількості, щоб вона покривала дно шаром в один сантиметр. Закрити посуд кришкою і ставимо на плиту.
2. Готуємо яблука під кришкою п’ятнадцять-двадцять хвилин при мінімальній температурі. Вода на дні повинна кипіти і створювати пар, яким і буде оброблятися плодова м’якоть. Готові яблука остуджуємо і знімаємо з них шкірку.
3. Ягоди смородини промиваємо, обсушуємо від зайвої вологи і пюрируем заглибним блендером, після чого протираємо через сито. Поміщаємо гомогенне пюре в сотейник і уварюють його при низькій температурі при постійному помішуванні. Завдання на даному етапі – випарити вологу з пюре і отримати концентрат підсумковим вагою приблизно в 80 гр.
4. Варені яблука без шкірочки також пюрируем заглибним блендером.
5. Яблучне пюре покласти в окремий сотейник і уварюємо, аналогічно пюре з чорної смородини. Температуру плити підтримуємо мінімальної, не забуваємо безперервно помішувати. Підсумковий вага увареного пюре має бути орієнтовно 100 гр.
6. Яєчний білок поміщаємо в миску і збиваємо його міксером на високій швидкості до м’яких піків.
7. У сотейник або миску поміщаємо уварене пюре з смородини, замочений агар-агар і цукрозамінник. Перемішуємо до однорідності. Ставимо ємність з отриманою сумішшю на водяну баню і нагріваємо її до максимально гарячого стану. Кипіння добитися не вийде, але маса повинна бути близька до цього. Витримуємо суміш в такому стані дві-три хвилини. Не забуваємо помішувати. Маса буде досить густий.
8. У збитий білок додаємо остигле уварене яблучне пюре. Збиваємо чотири-п’ять хвилин. Потім вводимо гарячу суміш зі смородиною і агар-агаром. Кладемо масу безпосередньо в білково-яблучний крем, не торкаючись віночка, і відразу продовжуємо збивання – інакше частина суміші з агар-агаром осяде і застигне на прутах віночка. Після об’єднання обох мас працюємо міксером ще три-чотири хвилини.
9. Ще теплу масу покласти в кондитерський мішок з бажаної насадкою і відсаджуємо зефір фігурними піками. Залишаємо зефір підсихати приблизно на добу. Готовий десерт повинен схопитися і придбати пружну структуру.
Приємного апетиту!
Як приготувати зефір з агар-агаром в домашніх умовах
Зефір можна приготувати в домашніх умовах. Процес цей не можна назвати легким, але, якщо невідступно слідувати кроків рецепту і дотримуватися пропорції інгредієнтів, можна бути впевненим, що десерт вийде набагато смачніше і корисніше магазинних варіантів. Чи це не привід затіяти у себе на кухні приготування популярного повітряного ласощі? Перед початком важливо згадати, що агар-агар не варто замінювати желатином – результат буде не той. Також обов’язково потрібно мати потужний міксер: якісне збивання – найважливіший етап приготування зефіру.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Яблука – 3-4 шт. середнього розміру.
- Цукор-пісок для пюре – 70 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Цукор-пісок для сиропу – 130 гр.
- Вода – 75 мл
- Агар-агар – 2,5 ч. л.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Готуємо яблучну базу зефіру. Для цього яблука миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл. Вирізаємо насіннєву коробочку і викладаємо половинки зрізом вниз на деко. Ставимо в розігріту до 190 градусів духовку. Запікаємо протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин, поки фрукти не втратять форму і не стануть дуже м’якими. Дістаємо їх з духовки і разом з шкіркою пюрируем за допомогою заглибного блендера. У шкірці міститься велика кількість пектину, тому видаляти її не варто. Орієнтуємося на те, що в результаті повинно вийти 125 грам яблучного пюре. Змішуємо його з цукром і варимо на плиті протягом пари хвилин при безперервному помішуванні. Потім даємо пюре охолонути – воно загусне і буде нагадувати желе.
2. Після охолодження поміщаємо пюре в миску і додаємо до нього яєчний білок. Починаємо збивати міксером відразу на високій швидкості. Повинна вийти крута піна, залишає стійкі щільні короткі списи.
3. Орієнтовно на процес збивання на даному етапі піде п’ять хвилин. Дуже важливо, щоб маса була густою, добре тримає форму, не стікала і не падала з віночка. Правильна консистенція говорить про те, що приготування зефіру на вірному шляху.
4. Агар-агар висипаємо в сотейник, вливаємо воду в зазначеній кількості і висипаємо цукор для сиропу. Перемішуємо всі разом і ставимо на плиту. Виставляємо Температуру середню. При помішуванні нагріваємо сироп і поступово доводимо до кипіння. Суміш буде добре пінитися і збільшуватися в об’ємі. Важливо заважати дерев’яною лопаткою, щоб не дозволяти пригорати сиропу до дна. Орієнтовно через чотири-шість хвилин сироп почне змінювати свою поведінку. Якщо потягнути лопатку вгору, то він буде стікати з неї густий застывающей ниткоподібний краплею. Це означає, що сироп готовий. Знімаємо сотейник з плити.
5. Одержаний гарячий густий сироп тонкою цівкою вливаємо в білково-яблучну масу, одночасно збиваючи міксером на низьких обертах. Підсумкова маса буде збільшуватися в об’ємі і ще посвітлішає. Важливо відзначити, що не варто знімати з дна залишки застиглого сиропу – вони вже не розчиняться в зефірної маси, а так і залишаться щільними шматочками. Інакше кажучи, що вилилося з сотейника, то й пішло в зефір. Що застигло на стінках – залишаємо як є. Після введення агар-агару збиваємо загальну масу ще п’ять хвилин.
6. Потім перекладаємо зефірну масу в кондитерський мішок з насадкою «зірочка» і відсаджуємо на пергамент зефір бажаної форми.
7. Даємо приготовленому зефіру підсохнути при кімнатній температурі протягом дванадцяти годин орієнтовно. Ласощі має стати пружним, більш щільним і стійким до натиснень. Готові половинки можна поєднати у дві або залишити як є окремо. Дуже ефектно і апетитно виглядає зефір, якщо обсипати його з усіх сторін просіяного цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Дуже смачний домашній зефір з чорної смородини
Домашній зефір ніколи не зрівняється з купівельними. Він набагато ніжніше і має більш натуральний смак. Особливо це помітно, якщо ласощі зроблено на основі ягід. В даному випадку готуємо солодкість з чорною смородиною – вона дає красивий колір глибокий і насичений ягідний аромат. Такий зефір може стати відмінним подарунком друзям і колегам на свята – потрібно лише знайти красиві коробочки.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- чорна Смородина – 700 гр.
- Агар-агар – 8 гр.
- Вода – 150 мл
- Цукор-пісок – 600 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- цукрова Пудра – 100 р.
- Крохмаль кукурудзяний – 50 гр.
Процес приготування:
1. Ягоди чорної смородини перебираємо від стороннього сміття, промиваємо й обсушуємо. За допомогою заглибного блендера пюрируем смородину, після чого протираємо отриману масу через дрібне сито. Протерте гомогенне пюре покласти в сотейник і уварюють при низькій температурі протягом семи – десяти хвилин при помішуванні. Після цього знімаємо сотейник з плити і висипаємо до пюре 200 гр. цукрового піску із загальної кількості. Перемішуємо до розчинення цукрових кристаликів і залишаємо остигати до кімнатної температури.
2. В окремий сотейник поміщаємо агар-агар і воду в зазначеній кількості. Розмішуємо і нагріваємо на плиті до кипіння. Як тільки маса закипить, додаємо залишився цукровий пісок.
3. Розмішуємо цукор з рідкою масою і одночасно нагріваємо на плиті. Як тільки суміш знову закипіла, припиняємо помішування.
4. Варимо масу при середньо – високої температури до досягнення 110 градусів. На даному етапі зручно використовувати кулінарний термометр. Якщо такого пристрою немає, то орієнтуємося по часу це займе півтори-дві хвилини. Маса буде активно пінитися.
5. До моменту закипання сиропу треба починати збивання ягідного пюре з білком. Поміщаємо ці інгредієнти в миску і збиваємо їх міксером на високій швидкості. Суміш почне світлішати і збільшуватися в об’ємі.
6. До часу, коли температура сиропу буде 110 градусів, білково-смородинова маса повинна бути пишною і помітно посвітлілою.
7. Тонкою цівкою вливаємо гарячий сироп у збиту масу, не припиняючи роботи міксера. Сироп потрібно лити в масу, не зачіпаючи струменем стінку миски і віночка, щоб не було передчасного точкового застигання агар-агару. Після того, як сироп буде введений повністю, продовжуємо збивання ще п’ять-сім хвилин. Маса помітно збільшиться в об’ємі.
8. Підсумкова маса дуже густа, повітряна і однорідна. Вона важким шаром повільно стікає з віночка.
9. Поміщаємо ще теплу масу в кондитерський мішок з насадкою «зірочка» і відсаджуємо зефір на пергамент або на силіконовий килимок.
10. Залишаємо отсаженный зефір на добу при кімнатній температурі, щоб він добре підсох, стабілізувався, став пружним і стійким до натиснень. В широку миску просіваємо цукрову пудру і крохмаль. У цій суміші обвалюємо підсохлі зефірки. Можна перед цим склеїти їх попарно. Надлишки обсипання стряхиваем.
11. Готовий зефір має повітряну, суфлеобразную текстуру. Він дуже ніжний і ароматний. Зберігати ласощі рекомендуємо в щільно закривається картонній коробці.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування зефіру на желатині
як желюючий компонента для домашнього зефіру традиційно використовується агар-агар. Проте можна використовувати і желатин. Результати будуть відрізнятися, але десерт також виходить смачним і добре тримає форму. Щоб зефір в результаті був пружним і повітряним, чітко слідуємо кроків приготування і дотримуємося пропорції. Особливу увагу приділяємо якісному взбиванню – це найважливіший аспект. Звичайно, без потужного міксера тут не обійтися.
Час приготування: 1 година 30 хв. без урахування часу замочування.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Желатин – 1 ст. л.
- Кислота лимонна – ½ ч. л.
- Сода – ½ ч. л.
- Цукор ванільний – 1 ч. л.
- Барвник харчовий – за бажанням.
- цукрова Пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. Цукровий пісок поміщаємо в термостійку миску або сотейник і вливаємо 100 мл холодної води. Перемішуємо і залишаємо на дві години.
2. Паралельно і замочуємо желатин: висипаємо гранули в невелику ємність і заливаємо їх холодною водою в кількості 50 мл. Також залишаємо на дві години.
3. Після закінчення зазначеного часу ставимо замочений у воді цукор на плиту. Додаємо ванільний цукор і нагріваємо при постійному помішуванні. Температура плити в процесі варіння – низька. З моменту закипання варимо сироп сім-вісім хвилин, поки бульбашки на поверхні не стануть дрібними. Знімаємо сироп з плити.
4. Желатин розмішуємо і додаємо його відразу в гарячий цукровий сироп. Збиваємо все разом міксером на низькій швидкості протягом десяти хвилин.
5. Потім додаємо лимонну кислоту і продовжуємо збивання ще п’ять хвилин.
6. Наступним кроком вводимо соду. Збиваємо далі пару хвилин.
7. Додаємо барвник – цей тап опційний. Якщо є бажання підфарбувати масу і отримати кольоровий зефір, вводимо барвник в такій кількості, щоб він давав бажаний колір. Без нього ласощі буде чисто білим. Продовжуємо збивати п’ять хвилин – з барвником або без нього.
8. Після закінчення зазначеного часу маса повинна добре загуснути, оформитися. Швидше за все міксери на низькій швидкості буде важко впоратися, тому обороти варто збільшити.
9. Отриману масу перекладаємо в кондитерський мішок з фігурною насадкою і відсаджуємо зефірки округлої форми на пергамент. Отсаженный зефір прибираємо в холодильник на три-чотири години для застигання.
10. Після закінчення зазначеного часу дістаємо зефір і знімаємо його з пергаменту з допомогою вологого ножа. Склеюємо половинки попарно. Обсипаємо солодкість просіяного цукровою пудрою з усіх боків.
11. Текстура такого зефіру на желатині відрізняється від класичного – вона більш ніжна і легка. Можна навіть порівняти цей зефір з маршмеллоу. Зберігати солодкість рекомендуємо в холодильнику.
Приємного апетиту!
ПП дієтичний зефір в домашніх умовах
Зефір можна було б вважати цілком нешкідливим дієтичним ласощами, якби не велика кількість цукру в його складі. Пропонуємо цей недолік усунути і приготувати повітряний десерт на основі яблучного пюре і меду. Солодкість у такого зефіру вийде менш виражена порівняно з класичним, а ось аромат буде набагато привабливіше. Яблучно-медові нотки відразу дадуть зрозуміти, чим багатий складу зефіру. Отже, приступаємо!
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Яблука – 3-4 шт. середнього розміру.
- Білок яєчний – 2 шт.
- Агар-агар – 10 гр.
- Мед – 2-4 ч. л.
- Вода – ½ склянки
Процес приготування:
1. Яблука промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо їх навпіл і вирізаємо насінну коробочку, а також слід від плодоніжки. Шкірку зрізати не будемо, так як в ній міститься велика кількість пектину – а це тільки на руку, коли мова йде про приготування зефіру.
2. Підготовлені яблука нарізаємо невеликими шматочками і висипаємо їх на деко. Ставимо його в попереднє нагріту до 190 градусів духовку на середньо-нижній рівень.
3. Запікаємо яблука протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин, поки шматочки не стануть дуже м’якими і не втратять форму. Дістаємо деко і даємо яблук трохи охолонути для подальшої обробки.
4. Поміщаємо яблучну масу в об’ємну миску і пюрируем її заглибним блендером.
5. Потім протираємо приготоване пюре через дрібне сито. У підсумку отримуємо абсолютно однорідна, гомогенна, гладке пюре. Додаємо в нього мед за смаком і добре перемішуємо.
6. Яєчні білки поміщаємо в широку миску для збивання і починаємо працювати міксером на високій швидкості. Домагаємося одержання щільної стійкої піни, яка залишає піки за віночком.
7. Частинами вводимо в білкову піну яблучне пюре з медом, не припиняючи збивання. Таким чином додаємо весь обсяг пюре.
8. Агар-агар висипаємо в сотейник і вливаємо вказану кількість води. Ставимо посуд на плиту і при безперервному помішуванні доводимо суміш до кипіння. Температура плити – низька. Кип’ятимо рідину протягом двох хвилин, не перестаючи помішувати.
9. Знімаємо киплячий агар-агар з плити і вливаємо його тонкою цівкою в білково-яблучну піну, одночасно збиваючи масу на високій швидкості. Цівка гарячої рідини повинна потрапляти в простір між віночком і стінками посуду, безпосередньо в саму масу. Вводимо повністю весь агар-агар і після цього збиваємо ще кілька хвилин. Коли маса стане дуже густою і в’язкою, припиняємо роботу і відразу перекладаємо її в кондитерський мішок з потрібною насадкою.
10. Відсаджуємо зефір з приготовленої маси на пергамент, після чого даємо йому підсохнути при кімнатній температурі протягом доби. Ласощі буде готове, коли помітно ущільниться і перестане залишати слід від натискання пальцем на поверхню.
Приємного апетиту!
Як зробити повітряний домашній зефір з пектином
За даним рецептом пропонуємо приготувати домашній зефір з пектином. На відміну від варіанту на агар-агарі, він буде набагато більш м’яким. Скоринка підсохне до пружного стану, а всередині сформується тане в роті кремова серцевина – дуже смачно. В якості фруктової бази будемо використовувати традиційне яблучне пюре – це, до речі, теж джерело пектину.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Пюре яблучне – 200 гр.
- Цукор пісок – 550 гр.
- Пектин – 10 г
- Ванілін – 1 щіпка.
- Кислота лимонна – 3 гр.
- Вода – 150 гр.
- Білки яєчні – 1 шт.
Процес приготування:
1. Відразу варто уточнити, що яблучне пюре перед приготуванням потрібно уварити. Будь то пюре з баночок дитячого харчування або самостійно приготовлена заготівля із запечених яблук. Останнє, звичайно – ідеальний за смаком і ароматом варіант. Поміщаємо пюре в сотейник, доводимо до кипіння на плиті і при постійному помішуванні уварюємо, поки маса не стане помітно гущі. Орієнтовно на процес піде сім-десять хвилин. Температуру плити підтримуємо низькою, щоб знизити ризик пригорання. Після охолодження уварене пюре тримається на ложці і не стікає. Саме таке, уварене пюре і використовуємо для приготування зефіру в кількості 200 гр. Остуджуємо його і змішуємо з пектином в зазначеній кількості і 50 гр. цукрового піску. Залишаємо масу на одну годину при кімнатній температурі.
2. Після закінчення зазначеного часу поміщаємо яблучно-пектиновую масу в миску для збивання, додаємо яєчний білок, ванілін і 100 гр. цукрового піску. Збиваємо все разом міксером на середній швидкості протягом чотирьох – п’яти хвилин. Повинна вийти щільна, густа маса.
3. У сотейник висипаємо залишився кількість цукру – 400 гр. Вливаємо 150 мл води і ставимо на плиту. При постійному помішуванні доводимо сироп до кипіння і варимо його, поки він помітно не загусне, а на поверхні не почнуть проступати великі бульбашки. Колір сиропу повинен змінитися на світло-жовтий. Отриманий киплячий сироп тонкою цівкою вводимо в білково-яблучну масу, не припиняючи збивання. Швидкість роботи міксера – висока. Збиваємо сім-десять хвилин. Далі розчиняємо лимонну кислоту в двох столових ложках гарячої води в окремій ємності. Вливаємо отриману рідину до білкової маси і продовжуємо працювати міксером ще дві хвилини. На фото видно, що маса густа і щільна, але при цьому має кремовий вигляд, піки залишає не гострі і не довгі, а короткі м’які.
4. Масу відразу після закінчення збивання перекладаємо в кондитерський мішок з фігурною насадкою і відсаджуємо зефір округлої форми на застелену пергаментом поверхню. Залишаємо десерт для стабілізації орієнтовно на добу.
5. Після підсихання зефір можна склеїти попарно. Обсипаємо його просіяного цукровою пудрою в якості прикраси. Поверхня ласощів повинна бути підсохлій і пружною, в той час як м’якоть – кремовою, ніжною і м’якою.
Приємного апетиту!
Зефір з абрикосів в домашніх умовах
Абрикоси містять природний пектин, що дуже до речі при приготуванні домашнього зефіру. Містить у своєму складі абрикосове пюре, він відрізняється ніжним кремовим кольором і характерним плодовим ароматом. Повітряний, що тане в роті, абрикосовий зефір не поступається за смаком класичного яблучного або ягодному варіанту, і вже точно перевершує за якістю магазинні солодощі. Як загусник традиційно використовуємо агар-агар.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Абрикоси – 500 гр.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Агар-агар – 7 гр.
- Цукор-пісок – 480 гр.
- цукрова Пудра – 50 гр.
- Вода – 120 мл
Процес приготування:
1. Абрикоси промиваємо, обсушуємо і розрізаємо кожен плід навпіл. Виймаємо кісточки і викладаємо половинки зрізом вгору на застелений фольгою деко. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо деко з плодами на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин до м’якості.
2. Запечені абрикоси дістаємо з духовки, перекладаємо в миску і з допомогою заглибного блендера перетворюємо їх в пюре. Приготоване пюре додатково протираємо через дрібне сито, щоб отримати абсолютну гомогенність і гладкість – це важливо для оптимальної текстури зефіру. Протерте пюре відміряємо – нам потрібно 200 гр.
3. У відміряну пюре додаємо 160 гр. цукрового піску, перемішуємо і ставимо на плиту. При постійному помішуванні нагріваємо суміш. До кипіння доводити не обов’язково – потрібно просто розчинити всі цукрові кристали. Потім переливаємо пюре в широкий посуд тонким шаром, щоб воно швидко охолола до кімнатної температури.
4. У невеликій мисці змішуємо агар-агар з 50 гр. цукрового піску, відставляємо в сторону. У сотейник висипаємо цукор, що залишився (270 гр.), вливаємо воду в зазначеній кількості і ставимо на плиту. Доводимо рідину до кипіння і додаємо тонкою цівкою суміш цукру і агар-агару, одночасно помішуючи. Після цього варимо сироп до температури 110 градусів.
5. Одночасно з варінням сиропу починаємо готувати плодово-білкову масу. Для цього в мисці для збивання змішуємо охолодженого до кімнатної температури абрикосове пюре і яєчний білок. Збиваємо все разом міксером, поки не вийде густа пухка маса. На процес збивання піде орієнтовно чотири-п’ять хвилин.
6. Сироп, доведений до 110 градусів, знімаємо з плити і вливаємо тонким струмком у білково-абрикосове масу, не припиняючи збивати. Після введення сиропу продовжуємо працювати міксером на високих оборотах протягом чотирьох-п’яти хвилин. Підсумкова маса повинна ще більше загуснути і стати пишніше.
7. Швидко перекладаємо масу в кондитерський мішок з зубчастою насадкою і відсаджуємо круглі зефірки на поверхню, застелену пергаментом або силіконовим килимком.
8. Отсаженному зефіру даємо підсохнути протягом як мінімум десяти годин. За цей час він стане більш щільним, поверхня буде стійкою до натискання пальцем. Підсохлі зефірки знімаємо з пергаменту і при бажанні склеюємо попарно. Обсипаємо солодощі просіяного цукровою пудрою і укладаємо на сервірувальне блюдо або в картонні коробки на зберігання.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт зефіру з червоної смородини
Червона смородина ідеально підходить для приготування домашнього зефіру. По-перше, ця ягода багата вітамінами – це завжди цінно і особливо приємно, коли їх містять солодкі ласощі. По-друге, виражена природна кислинка червоної смородини тут абсолютно не заважає, а навпаки, ідеально вписується в загальний смак і вдало балансує солодкість десерту. Ну і, по-третє, насичений червоний колір ягоди дає приємний ніжний рожевий відтінок готового зефіру – ніякі додатковий барвники абсолютно не потрібні.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Пюре з червоної смородини – 260 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Вода – 140 гр.
- Пектин – 1 ч. л.
- Агар-агар – 160 гр.
- Альбумін – 30 гр.
- цукрова Пудра для обсипання.
Процес приготування:
1. Щоб приготувати пюре з червоної смородини, ягоди ретельно промиваємо й обсушуємо, розсипавши на чистому рушнику. Після цього поміщаємо смородину в чашу блендера і пюрируем. Також зручно для цієї мети використовувати занурювальний блендер. Приготоване пюре протираємо через дрібне сито, щоб досягти абсолютної гомогенності і гладкості. Відміряємо від пюре потрібні 260 грам.
2. Загальна кількість цукрового піску ділимо на дві приблизно рівні частини. В одну з них додаємо пектин і перемішуємо.
3. Пюре зі смородини поміщаємо в невелику каструльку або сотейник і додаємо суміш з цукру і пектину. Ставимо ємність на плиту і доводимо вміст до кипіння. Не забуваємо часто помішувати. При повільному кипінні проварюємо пюре протягом двох хвилин.
4. Гаряче пюре знімаємо з плити і переливаємо в широку ємність, щоб воно швидко охололо. Потім поміщаємо його в холодильник, де витримуємо сорок-п’ятдесят хвилин.
5. Після закінчення зазначеного часу всипаємо до холодного ягодному пюре альбумін і ретельно перемішуємо. Цей крок замінює додавання сирого яєчного білка. Також порошок альбуміну добре вбирає вологу з пюре і швидко утворює щільну піну при збиванні. Залишаємо суміш при кімнатній температурі на тридцять хвилин.
6. Після цього збиваємо ягідно-білкову масу міксером на високій швидкості. Домагаємося одержання густої пишної маси, яка буде утворювати стійкі короткі списи.
7. У каструлі з’єднуємо залишився кількість цукрового піску, воду і агар-агар, ретельно перемішуємо. Ставимо каструлю на плиту і доводимо суміш до кипіння. Доводимо сироп до температури 110 градусів. У процесі варіння безперервно помішуємо силіконової лопаткою, щільно проводячи нею по дну.
8. Готовий гарячий сироп тонкою цівкою вливаємо в ягідно-білкову масу, продовжуючи збивання міксером. Намагаємося не потрапляти рідиною на прути віночка. Кількість сиропу, який залишиться на дні і стінках каструлі, не варто намагатися знімати і додавати в загальну масу – ці ділянки не зможуть повністю розчинитися. Після введення всього сиропу продовжуємо збивати ще чотири-п’ять хвилин.
9. Готову масу оперативно перекладаємо в кондитерський мішок з фігурною насадкою і відсаджуємо круглий зефір на поверхню, застелену пергаментом або силіконовим килимком. Отсаженному зефіру даємо підсохнути при кімнатній температурі протягом дванадцяти годин, після чого з’єднуємо половинки попарно і обвалюють їх в просіяної цукрової пудрі.
10. Готовий зефір має повітряну пористу структуру і буквально тане в роті. Якщо не планується вживання десерту відразу, то зберігати його рекомендується в картонних коробках.
Приємного апетиту!