Як зробити повітряний домашній зефір з пектином
За даним рецептом пропонуємо приготувати домашній зефір з пектином. На відміну від варіанту на агар-агарі, він буде набагато більш м’яким. Скоринка підсохне до пружного стану, а всередині сформується тане в роті кремова серцевина – дуже смачно. В якості фруктової бази будемо використовувати традиційне яблучне пюре – це, до речі, теж джерело пектину.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Пюре яблучне – 200 гр.
- Цукор пісок – 550 гр.
- Пектин – 10 г
- Ванілін – 1 щіпка.
- Кислота лимонна – 3 гр.
- Вода – 150 гр.
- Білки яєчні – 1 шт.
Процес приготування:
1. Відразу варто уточнити, що яблучне пюре перед приготуванням потрібно уварити. Будь то пюре з баночок дитячого харчування або самостійно приготовлена заготівля із запечених яблук. Останнє, звичайно – ідеальний за смаком і ароматом варіант. Поміщаємо пюре в сотейник, доводимо до кипіння на плиті і при постійному помішуванні уварюємо, поки маса не стане помітно гущі. Орієнтовно на процес піде сім-десять хвилин. Температуру плити підтримуємо низькою, щоб знизити ризик пригорання. Після охолодження уварене пюре тримається на ложці і не стікає. Саме таке, уварене пюре і використовуємо для приготування зефіру в кількості 200 гр. Остуджуємо його і змішуємо з пектином в зазначеній кількості і 50 гр. цукрового піску. Залишаємо масу на одну годину при кімнатній температурі.
2. Після закінчення зазначеного часу поміщаємо яблучно-пектиновую масу в миску для збивання, додаємо яєчний білок, ванілін і 100 гр. цукрового піску. Збиваємо все разом міксером на середній швидкості протягом чотирьох – п’яти хвилин. Повинна вийти щільна, густа маса.
3. У сотейник висипаємо залишився кількість цукру – 400 гр. Вливаємо 150 мл води і ставимо на плиту. При постійному помішуванні доводимо сироп до кипіння і варимо його, поки він помітно не загусне, а на поверхні не почнуть проступати великі бульбашки. Колір сиропу повинен змінитися на світло-жовтий. Отриманий киплячий сироп тонкою цівкою вводимо в білково-яблучну масу, не припиняючи збивання. Швидкість роботи міксера – висока. Збиваємо сім-десять хвилин. Далі розчиняємо лимонну кислоту в двох столових ложках гарячої води в окремій ємності. Вливаємо отриману рідину до білкової маси і продовжуємо працювати міксером ще дві хвилини. На фото видно, що маса густа і щільна, але при цьому має кремовий вигляд, піки залишає не гострі і не довгі, а короткі м’які.
4. Масу відразу після закінчення збивання перекладаємо в кондитерський мішок з фігурною насадкою і відсаджуємо зефір округлої форми на застелену пергаментом поверхню. Залишаємо десерт для стабілізації орієнтовно на добу.
5. Після підсихання зефір можна склеїти попарно. Обсипаємо його просіяного цукровою пудрою в якості прикраси. Поверхня ласощів повинна бути підсохлій і пружною, в той час як м’якоть – кремовою, ніжною і м’якою.
Приємного апетиту!