Жюльєн з куркою і грибами – блюдо, яке можна подавати в якості гарячої закуски або як основне, і являє собою шматочки м’яса і скибочки грибів у вершковому, молочному або сметанному соусі. Зазвичай жюльєн запікається в духовці, однак, його з успіхом можна зробити на сковороді.
Класичний рецепт жульєна з куркою і грибами на сковорідці
Якщо готувати по класиці, треба взяти м’ясо, гриби (печериці або лісові) і обов’язково вершки середньої жирності, а для того, щоб надати жульєна більш апетитний вигляд і яскравий смак, зверху блюдо неодмінно посипають сиром – його потрібно попередньо натерти.
Інгредієнти на
2 порц.
- Куряче філе 200 гр.
- Борошно пшеничне 1.5 ст. л.
- Вершки 150 мл 20%
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 100 гр.
- Печериці свіжі 4 шт.
- Масло вершкове 20 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Масло рослинне 3 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Прованські трави за смаком
- Петрушка для прикраси
Процес приготування:
- Як приготувати класичний жульєн з куркою і грибами на сковорідці? Філе курки позбавляється від плівок і нарізається, щоб вийшли тонкі скибочки. М’ясні шматочки обсмажуються з невеликою кількістю соняшникової, ріпакової або будь-якого іншого рослинного масла.
- Печериці або інші гриби подрібнюємо пропорційно м’яса і обсмажуємо, але окремо.
- У глибоку сковороду, де буде готуватися жульєн, треба покласти нарізану, дуже дрібно, цибулю. Після того, як він трохи підрум’яниться, додати туди ж шматочки курки і печериць.
- У мисочці змішайте вершки з борошном, переконатися, що суміш стала однорідною і не містить грудочок, посолити, використовувати мелений перець і додати прованські трави. Акуратно влити суміш до піджарки з м’яса з грибами. Туди ж додається масло, і всі разом готується на слабкому вогні 5-7 хвилин, не забуваючи помішувати.
- В кінці приготування жульєн посипається сиром, накривається кришкою і залишається нудитися при дуже слабкому нагріванні 8 хвилин, поки сир не розтане. Подаємо гарячим, посипавши зеленню.
Жульєн з куркою, грибами і сметаною на сковороді
Швидкий рецепт ароматної і ситного жульєна, який підійде для тих, хто не хоче витрачати багато часу на приготування, і тих, хто не володіє глибокими знаннями в кулінарії, але бажає здивувати домочадців.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Масло вершкове – 25 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Гриби свіжі – 300 гр.
- Курка варена (філе) – 250 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Молоко – ½ склянки
- Сметана – ½ склянки
Процес приготування:
1. Попередньо відварене куряче м’ясо злегка остудіть після варіння і наріжте дрібними кубиками.
2. Так само поступите з грибами та цибулею: вони повинні бути нарізані так, щоб основні інгредієнти в жюльена були одного розміру. Обсмажте нарізані інгредієнти. Використовуйте потрібну кількість рослинної олії, перцю і солі.
3. М’яке вершкове масло потрібно потримати в глибокій сковороді, щоб розтануло, всипати в нього борошно, добре перемішати масу, а потім борошно має смажитися ще одну хвилину. Після цього потроху вливається півсклянки молока (необхідно постійно помішувати соус), а слідом додається сметана. Приправте сіллю і перцем і прогрівайте ще пару хвилин.
4. У соус опускаються шматочки печериць і м’яса, додається тертий сир, і страва добре перемішується.
5. Блюдо залишають під кришкою і варять близько 6 хвилин, а потім подають гарячим, розподіливши по окремих тарілках на порції і прикрасивши свіжою рубаною зеленню.
Простий і швидкий рецепт жульєна з куркою, грибами та вершками на сковороді
Рецепт смачної страви з мінімальної кількості інгредієнтів. Вершки для такого жульєна краще взяти пожирніше: тоді смак соусу буде більш ніжним, а м’ясо більш соковитим.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Курка варена (філе) – 500 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сир твердий – 200 гр.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Вершки 25-20% – 300 мл
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Філе курки відварюється, потім після того, як охолоне, нарізати дуже дрібно.
2. З печериць зняти шкірку і подрібнити їх, а потім обсмажити у глибокій сковороді.
3. Очищений і нарізаний максимально дрібно цибулю висипати до смажених грибів, довести до смаку, додавши сіль і мелений перець. Викласти до печерицям і луку м’ясні шматочки, прогріти пару хвилин і зняти з плити.
4. У сотейнику обсмажити борошно, щоб вона стала злегка золотавою, тонкою цівкою влити вершки і швидко перемішати, щоб соус вийшов однорідним. Посолити, додати перець і прокип’ятити кілька хвилин.
5. Залити соусом курино-грибну масу, посипати попередньо натертим сиром і залишити на маленькому вогні на 5 хвилин, щоб маса загусла, а сир розплавився. Подавати окремими порціями. Приємного апетиту!
Смачний жульєн з куркою, грибами, молоком і сиром на сковороді
Вершковий соус для жульєна з куркою і грибами можна приготувати і на молоці: він виходить не таким жирним і підходить для тих, хто стежить за вагою і не хоче переїдати, однак чекає на вечерю смачне і корисне блюдо.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Курка філе – 500 гр.
- Сметана 20% — 150 гр.
- Молоко – 1 склянка
- Сир твердий – 300 гр.
- Сіль – за смаком.
- Шампіньйони – 5 шт.
- Масло рослинне – для смаження.
- Масло – для смаження.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Зелень рубана – для прикраси.
Процес приготування:
1. З грибів зняти шкірочку і нарізати скибочками товщиною в кілька міліметрів.
2. Цибулину очистити і дрібно порубати.
3. Гриби обсмажити з невеликою кількістю рослинної олії, потім додати туди ж цибулю. Солити під час приготування продукт не треба, інакше він виділить занадто багато рідини, а гриби і цибулю повинні придбати золотисту скоринку і злегка підсушений вигляд.
4. Куряче м’ясо нарізати дрібними кубиками, обсмажити з додаванням вершкового масла, всипати борошно і добре перемішати. Дочекатися, коли мука стане світло-золотистої.
5. В одній глибокій сковороді з’єднати м’ясо з борошном, гриби і цибулю, додати молоко і сметану, швидко перемішати і готувати при слабкому нагріванні 15 хвилин.
6. Зверху посипати тертим сиром, накрити кришкою і дати постояти ще 5 хвилин, щоб сир почав плавитися. Подавати порційно з рубаною зеленню.
Як приготувати жульєн з куркою, грибами і картоплею на сковороді?
Жюльєн можна приготувати і з відварною картоплею, так страва буде більш ситним і більше підходить для основної подачі. Його можна приготувати як до вечері, так і в якості частування для сімейного торжества.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля відварна – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Курка (філе) – 200 гр.
- Печериці консервовані – 400 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Молоко – 100 мл
- Вершки 20% – 200 мл
- Сир твердий – 200 гр.
- Зелень свіжа – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник гранульований – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Картоплю нарізати кубиком, куряче філе – смужками.
2. У глибокій сковороді обсмажити з невеликою кількістю олії подрібнену цибулю, потім додати туди ж скибочки курки.
3. Рідина з печериць злити, викласти їх до м’яса і цибулі, готувати кілька хвилин, поки зайва волога не випарується.
4. Окремо на сухій сковорідці борошно прогріти, поки вона не придбає кремовий відтінок. Влити тонкою цівкою в борошно молоко, швидко перемішуючи, і готувати кілька хвилин.
5. Перелити соус до м’яса та грибів, додати вершки, зелень, часник в гранулах, сіль і перець. Всипати кубики відвареної картоплі. Готувати все разом 5 хвилин.
6. Посипати тертим сиром жюльен і потримати під кришкою кілька хвилин. Подавати гарячим.
Жульєн з куркою, грибами і майонезом на сковороді
В цьому рецепті замість вершкового соусу бешамель використовують майонез і сметану. Важливо пам’ятати, що майонез вже містить сіль, тому потрібно акуратно доводити страву до смаку і не боятися його пробувати в процесі готування.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курка (філе) – 300 гр.
- Печериці – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Майонез – 75 гр.
- Сметана – 75 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищені гриби і цибулю дрібно нарізати.
2. М’ясо відварити в злегка підсоленій воді протягом 10 хвилин, потім охолодити і нарізати кубиками або брусочками.
3. Обсмажити цибулю і гриби з додаванням невеликої кількості масла, випарити виділяється з печериць рідину і підсушити їх.
4. Додати до цибулі і грибів нарізану курку, готувати все разом ще 2 хвилини, а потім влити майонез і сметану. Добре перемішати, довести до смаку, додавши сіль і чорний перець.
5. Зверху рівномірно розподілити тертий сир товстим шаром, накрити кришкою і готувати жюльєн ще 5 хвилин. Потім подавати порційно, прикрасивши порізаною зеленню.