Жульєн з куркою та грибами в духовці – це знаменита французька страва. Традиційно курку та гриби нарізають соломкою і запікають у густому вершковому соусі, а завдяки сиру, на поверхні жульєна утворюється апетитна рум’яна скоринка. Якщо ви хочете ще й подачу страви організувати за класикою, то вам необхідно запастися кокотницями або подібними невеликими жароміцними ємностями.
Класичний жульєн з куркою та грибами в духовці
Класичний жульєн з куркою та грибами в духовці готується в невеликих ємностях – кокотницях. Це такі круглі ємності з довгою ручкою, але також підійдуть подібні маленькі керамічні формочки. Таку оригінальну страву, звісно, можна подати на свято.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Печериці свіжі – 80 гр.
- Цибуля ріпчаста – 50 гр.
- Куряче філе – 200 гр.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 50 гр.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія – для смаження
- Вершки – 35 гр.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Класичний жульєн з куркою та грибами в духовці готується дуже просто. Помийте печериці, промийте куряче філе і промокніть його паперовими рушниками. Також підготуйте інші продукти за списком.
Куряче філе покладіть у каструлю, залийте водою та варіть 20-25 хвилин від моменту закипання. Остудіть м’ясо у бульйоні.
Очистіть цибулю від лушпиння і дрібно наріжте.
Печериці наріжте кубиками.
У розігріту сковороду влийте олію і смажте на ній цибулю протягом 5 хвилин, помішуючи.
Після цього до смаженої цибулі додайте печериці. Продовжуйте готувати 5 хвилин.
Зажарку з цибулі та грибів викладіть у миску, додайте сметану, мелений перець, сіль і перемішайте.
Варене куряче філе наріжте кубиками.
Наперед прогрійте духовку до 190 градусів. Кокотниці змастіть вершковим маслом, розкладіть куряче філе.
На курячий шар покладіть цибульно-грибну засмажку.
Вершкове масло, що залишилося, наріжте шматочки за кількістю кокотниць і покладете поверх жульєна.
Твердий сир натріть на тертці. Посипте заготовки тертим сиром.
Жульєн з куркою та грибами запікайте в духовці протягом 10 хвилин.
Жульєн з куркою та грибами в духовці готовий! Подавайте страву у гарячому вигляді прямо у кокотницях. Смачного!
Жульєн з куркою, грибами, сиром та вершками в духовці
Жульєн з куркою, грибами, сиром та вершками в духовці – це популярна повсюдно страва, яку готують спеціально для банкетів і не тільки. Виглядає жульєн дуже цікаво та апетитно, а завдяки класичному поєднанню продуктів, подобається практично всім.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Філе куряче – 200 гр.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Вершки – 200 мл.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Мука – 1 ст.л.
- Олія – 30 мл.
- Печериці – 250 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте у необхідній кількості всі інгредієнти для жульєна. Обмийте куряче філе і викладіть в каструлю, за бажанням додайте перець горошком, лавровий лист і цибулину. Варіть до готовності півгодини, потім дайте охолонути в бульйоні.
Крок 2. Наріжте очищену цибулину дрібними кубиками, а печериці – соломкою.
Крок 3. Витягніть куряче філе з бульйону і наріжте його невеликими кубиками.
Крок 4. Поставте сковороду на сильний вогонь, прогрійте її та влийте олію. Спочатку протягом 5 хвилин смажте цибулю.
Крок 5. Потім додайте до цибулі печериці, продовжуйте смажити до рум’яної скоринки, періодично помішуючи.
Крок 6. Викладіть на сковороду куряче філе, перемішайте і смажте ще кілька хвилин. Посоліть і поперчіть наприкінці приготування і начинка для жульєна готова.
Крок 7. Приготуйте соус. У каструлі розтопіть вершкове масло|мастило|, потім всипте муку|борошно| і обсмажте її до золотистого кольору.
Крок 8. Після цього тонким цівком введіть вершки, помішуючи віночком. На невеликому вогні доведіть соус до однорідної густої консистенції.
Крок 9. Влийте соус на сковороду до цибулі, грибів та курки, перемішайте.
Крок 10. Розкладіть жульєн по кокотницям і посипте тертим сиром. Розподіліть заготовки по деку, духовку розігрійте до 180 градусів.
Крок 11. Запікайте жульєн протягом 20-25 хвилин до утворення рум’яної сирної скоринки.
Крок 12. Жульєн виглядає дуже апетитно і красиво, подавайте його в гарячому вигляді одразу з духовки. Смачного!
Жульєн з куркою, грибами та сметаною в духовці
Жульєн із куркою, грибами та сметаною в духовці – це такий варіант страви, можна сказати, адаптований під домашню кухню. Однак запікається жульєн також в окремих невеликих ємностях і подається порційно. А замість традиційних вершків використовуватимемо сметану.
Час приготування: 90 хв.
Час приготування: 40-50 хв.
порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Печериці – 300 гр.
- Олія вершкове – 80 гр.
- Сіль за смаком.
- Окірочок курячий – 400 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вершки – 200 гр.
- Мука – 1 ст.л.
- Сир твердий – 150 гр.
- Олія – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі продукти для приготування жульєна.
Крок 2. Окорочка зваріть заздалегідь і дайте м’ясу охолонути.
Крок 3. Відокремте м’ясо від кісток і шкіри і наріжте кубиками.
Крок 4. Помийте печериці та наріжте їх кубиками. Потім обсмажте їх на олії до випарювання рідини протягом 5-7 хвилин.
Крок 5. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Обсмажте його на суміші вершкового та олії до напівпрозорості.
Крок 6. На сковороду до цибулі викладіть гриби та куряче м’ясо, перемішайте.
Крок 7. Додайте також на сковороду борошно, посоліть і поперчіть.
Крок 8. Додайте до цибулі, грибів та курки сметану, перемішайте і протушкуйте все разом протягом декількох хвилин.
Крок 9. У кожну кокотницю покладіть по парі столових ложок жульєна. Можна використовувати традиційні металеві чи невеликі керамічні форми.
Крок 10. Посипте заготовки тертим сиром.
Крок 11. Кокотниці з жульєном розподіліть на лист і помістіть в розігріту духовку на 7-10 хвилин, щоб сир повністю розплавився.
Крок 12. Подавайте жульєн з куркою, грибами та сметаною прямо в кокотницях відразу після приготування. Смачного!
Жульєн з куркою та грибами в тарталетках
Жульєн з куркою та грибами в тарталетках виглядає красиво і виходить дуже смачним. Особливістю цього рецепту є те, що жульєн виходить повністю їстівним, навіть формочки, в яких він запікався. До того ж жульєн, приготований у такий спосіб, можна подавати як холодну закуску.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 8.
Інгредієнти:
- Чебрець – 3 гілки.
- Вершки жирні – 200мл.
- Спеції для курки – 1 год.
- Пармезан – 50 г.
- Печериці – 180 гр.
- Стегна куряче – 250 гр.
- Тарталетки – 8 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Рукола – за бажанням.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тарталетки можна взяти будь-які, вони продаються у всіх продуктових магазинах. Але ми радимо брати пісочні. Також можна спекти їх самостійно.
Крок 2. Головку цибулі очистіть і дрібно наріжте.
Крок 3. Печериці обмийте проточною водою і наріжте кубиками.
Крок 4. М’якуш стегна відокремте від кістки і наріжте його невеликими кубиками.
Крок 5. Цибулеву нарізку обсмажте до напівпрозорості на олії.
Крок 6. Потім додайте куряче м’ясо до цибулі і продовжуйте смажити все разом ще три хвилини. М’ясо має побіліти.
Крок 7. Після цього викладіть гриби, додайте сіль та спеції. Смажте начинку для жульєна протягом 3-4 хвилин.
Крок 8. Далі влийте вершки і додайте кілька гілочок чебрецю. Гасіть начинку для жульєна, періодично помішуючи, протягом 10 хвилин. За цей час вершки значно загуснуть.
Крок 9. Пармезан натріть на дрібній тертці.
Крок 10. Начинку для жульєна розкладіть по тарталетках.
Крок 11. Посипте заготовки тертим пармезаном.
Крок 12. Розмістіть тарталетки з начинкою на деку або в іншій широкій жароміцній формі. Запікайте страву в духовці за 180 градусів протягом 10-15 хвилин.
Крок 13. Подавайте жульєн у тарталетках у гарячому чи охолодженому вигляді, доповнивши свіжою руколою. Смачного!
Жульєн у горщиках у духовці
Жульєн у горщиках у духовці готується простіше простого. До того ж, від такої оригінальної подачі ваші близькі будуть у захваті. Основні продукти, які вам знадобляться – це куряче філе, цибуля, печериці, сметана і твердий сир.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
- Сир – 200 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Філе куряче – 0,5 кг.
- Сметана – 350 г.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Мука – 2 ст.л.
- Печериці – 300 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Усі продукти, які вам знадобляться для приготування жульєна, викладіть на робочий стіл.
Крок 2. Куряче філе покладіть у каструлю, залийте водою та поставте на плиту. Варіть м’ясо до готовності півгодини.
Крок 3. Очистіть цибулю і наріжте її півкільцями. Печериці наріжте кубиками.
Крок 4. У сковороді обсмажте на олії цибуля і гриби протягом 10-15 хвилин.
Крок 5. Варене філе куряче остудіть і наріжте невеликими кубиками.
Крок 6. Додайте м’ясо на сковороду до засмаження з цибулі та грибів.
Крок 7. На окремій сковороді обсмажте муку|борошно| до золотистого відтінку.
Крок 8. До борошна додайте|добавляйте| сметану, сіль|соль| і мелений перець, доведіть соус до кипіння. Потім викладіть його в ємність із цибулею, грибами та куркою, перемішайте і приберіть з вогню.
Крок 9. Розігрійте духовку до 180 градусів. Сир натріть на великій тертці.
Крок 10. Розкладіть жульєн по горщиках і посипте тертим сиром.
Крок 11. Запікайте жульєн у горщиках протягом 25-30 хвилин до утворення рум’яної сирної скоринки. Жульєн після приготування подавайте прямо в горщиках. Смачного!
Жульєн з куркою та грибами у формі для запікання
Жульєн з куркою та грибами у формі для запікання – це дуже зручний спосіб приготування страви для великої компанії. Цей спосіб менш клопіткий, ніж класичний у кокотницях. Весь жульєн готується в одній великій формі і є запіканку.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Сир твердий – 100 гр.
- Сіль за смаком.
- Сир Брі – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Печериці – 400 гр.
- Стегна куряче – 300 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
- Вершки 33% – 100 мл.
- Горіх мускатний мелений – 1-2 щіпки.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія вершкове – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу увімкніть духовку та розігрійте її до 180 градусів. Одну цибулину наріжте кубиками. Зубчики часнику також дрібно наріжте.
Крок 2. Печериці наріжте тонкими часточками.
Крок 3. Зріжте м’ясо з кістки та наріжте його невеликими шматочками.
Крок 4. На сковороді розтопіть вершкове масло і влийте трохи оливкового, вийде ще смачніше.
Крок 5. Обсмажте на суміші олій цибулю до прозорості.
Крок 6. Далі додайте гриби і продовжуйте смажити 3-4 хвилини, помішуючи лопаткою.
Крок 7. Викладіть до цибулі та грибів шматочки курячого філе, посоліть до смаку і смажте 4-5 хвилин.
Крок 8. Брі наріжте невеликими кубиками.
Крок 9. У засмажку з грибів, цибулі та курячого м’яса додайте сир брі, мускатний горіх і тушкуйте, поки сир не розплавиться. Після цього влийте вершки.
Крок 10. Викладіть жульєн у відповідну жароміцну форму.
Крок 11. Поперчіть жульєн за смаком і посипте твердим сиром тертим, запікайте в духовці протягом 15-20 хвилин.
Крок 12. Під час запікання жульєн покриється рум’яною скоринкою, це виглядає дуже апетитно. Смачного!
Класичний жульєн з куркою в кокотницях
Класичний жульєн із куркою в кокотницях – це те, як обов’язково виглядає страва у ресторанах. Звичайно, кокотниці є на кухні не в кожної домогосподарки, але ми розповімо, як приготувати жульєн саме таким способом. Кокотниці – це зазвичай металеві чи керамічні форми невеликого розміру з довгою ручкою.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 12.
Інгредієнти:
- Сир твердий – 200 гр.
- Гриби – 500 грн.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Олія – для смаження.
- Суміш для жульєна – 1 пакетик.
- Філе куряче відварене – 500 гр.
- Молоко – 250 мл.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Наріжте цибулю дрібними кубиками і обсмажте її на олії.
Крок 2. Гриби можна взяти будь-які, які вам доступні, наріжте їх кубиками і додайте на сковороду до цибулі. Зажарку посоліть та доведіть гриби до готовності.
Крок 3. Куряче філе відваріть заздалегідь. Коли воно охолоне, наріжте кубиками і додайте на сковорідку, смажте 3-5 хвилин. Потім влийте вершки, перемішайте і тушкуйте 2-3 хвилини.
Крок 4. Після цього розкладіть по кокотницях.
Крок 5. Посипте тертим сиром заготовки. Кокотниці розташуйте на деку і відправте в духовку, розігріту до 160 градусів.
Крок 6. Запікайте жульєн у кокотницях протягом 15 хвилин. Подавайте страву одразу після запікання. Смачного!
Жульєн з куркою, грибами та соусом бешамель у духовці
Жульєн з куркою, грибами та соусом бешамель у духовці – це найніжніша гаряча страва з ароматним соусом. Жульєн ідеально підходить для святкового застілля, так як подається зазвичай порційно, а також його легко можна приготувати на сімейну вечерю.
Час приготування: 65 хв.
Час приготування: 35 хв.
порцій – 2.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 100 гр.
- Горіх мускатний мелений – 1 щіпка.
- Сіль за смаком.
- Борошно пшеничне – 2 ст.л.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Чорнослив – 100 г.
- Молоко – 1 ст.
- Печериці – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець білий мелений – 2 щіпки.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе наріжте дрібними кубиками.
Крок 2. Далі обсмажте куряче філе на олії до готовності. Наприкінці обсмажування посоліть до смаку.
Крок 3. Обидва види грибів наріжте тонкими часточками. Обсмажте їх на олії з білим меленим перцем.
Крок 4. Смажене куряче філе розкладіть за формами.
Крок 5. Наступним шаром покладіть смажені грибочки.
Крок 6. Тепер необхідно приготувати соус Бешамель. На сковороді розтопіть вершкове масло, обсмажте на ньому муку|борошно| до золотистого кольору.
Крок 7. Влийте на сковорідку молоко і томіть соус до загусання, посоліть його і приправте мускатним меленим горіхом.
Крок 8. Залийте курку та гриби отриманим соусом і відправте формочки в духовку.
Крок 9. Запікайте жульєн з куркою, грибами та соусом бешамель протягом півгодини при 180 градусах. Подавайте блюдо у теплому вигляді, прикрасьте його свіжою зеленню. Смачного!
Жульєн з куркою, грибами та картоплею
Жульєн з куркою, грибами та картоплею – це ще одна смачна інтерпретація знаменитої страви. Ходять чутки, що саме білоруси вигадали додати до шахраїв картоплю. І тим не менше, жульєн від цього тільки виграв, він став поживнішим і самодостатнім.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 40 хв.
порцій – 6.
Інгредієнти:
- Мука – 1 ст.л.
- Картопля – 6 шт.
- Вершки 20% – 200 мл.
- Зелень – 3 гілки.
- Сир твердий – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – 4 ст.л.
- Філе куряче – 200 гр.
- Молоко – 100 мл.
- Печериці консервовані – 400 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Часник сушений – 0,5 ч. л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Почистіть, помийте і наріжте картопляними кубиками. Посмажте картоплю на олії майже до готовності.
Крок 2. Візьміть будь-яку відповідну за розміром жароміцну форму. Викладіть в ємність смажену картоплю, посоліть її.
Крок 3. Наріжте дрібно цибулю. Куряче філе наріжте кубиками. Спочатку до напівпрозорості обсмажте цибулю. Потім додайте до нього куряче філе і готуйте 7 хвилин|мінути|, помішуючи.
Крок 4. З консервованих печериць злийте рідину і додайте їх на сковороду до цибулі та курки. Готуйте, доки не википить вся зайва волога.
Крок 5. На розігріту суху сковороду всипте борошно і смажте його до золотистого кольору. Зменште вогонь і влийте молоко та вершки, продовжуючи помішувати лопаткою. Гасіть його приблизно 3-4 хвилини, поки він не загусне.
Крок 6. Перекладіть соус у сковороду до курки, цибулі та грибів, перемішайте. Також додайте рубану зелень. Посоліть та приправте спеціями. На найслабшому вогні томіть жульєн протягом 5 хвилин.
Крок 7. Перекладіть жульєн у форму з картоплею, розподіліть її рівномірно по всій площі.
Крок 8. Посипте заготовку тертим сиром.
Крок 9. Запікайте жульєн у формі в духовці при 180 градусах протягом 15-20 хвилин. За бажанням прикрасьте страву перед подачею свіжою зеленню. Смачного!
Жульєн з куркою та грибами у булочках у духовці
Жульєн з куркою та грибами в булочках в духовці можна віднести до оригінальної несолодкої домашньої випічки. Причому, якщо підійти з максимальною відповідальністю до приготування жульєна, навіть булочки можна спекти самостійно.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Печериці – 300 гр.
- Вершки – 200 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Булочки – 5-6 шт.
- Горіх мускатний мелений – до смаку.
- Часник – 1 зуб.
- Сир твердий – 100 гр.
- Філе куряче – 400 гр.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Наріжте соломкою куряче філе і обсмажте його з часником на олії до готовності протягом 5-7 хвилин.
Крок 2. Гриби наріжте часточками і смажте їх на олії до повного випаровування рідини.
Крок 3. Натріть сир на дрібній тертці. Частину сирної стружки змішайте зі сметаною.
Крок 4. Змішайте куряче філе, гриби та сирно-зметаний соус, додайте спеції до смаку.
Крок 5. З булочок зріжте верхівку і обережно видаліть з центру м’якуш, щоб форми продовжували тримати форму.
Крок 6. Наповніть форми із булочок жульєном.
Крок 7. Заготовки посипте сиром, що залишився.
Крок 8. Накрийте булочки зрізаними верхівками та розподіліть їх на деку.
Крок 9. Запікайте жульєн у духовці при 180 градусах протягом 15 хвилин. Безперечно, це буде одна з найоригінальніших страв на святковому столі. Смачного!