Паштет з яловичої печінки в домашніх умовах – 8 рецептів з покроковими фото

Паштет з яловичої печінки в домашніх умовах – дуже ніжне, смачне і поживне частування. Намазуйте готовий продукт на хліб і подавайте до столу в якості апетитною закуски. Для виконання кулінарної ідеї рекомендуємо скористатися перевіреними рецептами з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.

Класичний паштет з яловичої печінки в домашніх умовах

Паштет з яловичої печінки дуже поживний і корисний. Він відмінно виручає, коли треба швидко приготувати ситний сніданок. Паштет можна подавати з будь-яким хлібом, тостами, млинцями, крекерами – це істотно полегшує життя з ранку. Способів приготування паштету багато: починаючи зі способу обробки печінки, закінчуючи складовими інгредієнтами. У даному рецепті розглянемо класичний метод.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Яловича печінка 500 гр.
  • Молоко коров’яче для замочування
  • Зітхання 2 шт. середнього розміру
  • Цибуля ріпчаста 2 шт. середнього розміру
  • Масло вершкове 120 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати паштет з яловичої печінки в домашніх умовах? Якщо печінка темна, імовірно від вікового тварини, то краще її попередньо замочити в молоці на кілька годин – так піде можлива гіркоту. Печінку промиваємо, знімаємо всі плівки і видаляємо прожилки, розрізаємо на шматки. Заливаємо печінку молоком так, щоб воно покривало всі шматки. Ставимо в холодильник на три-чотири години. Після цього печінку промиваємо проточною водою, даємо стекти зайвої рідини.
  2. Морква очистити від верхньої шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, миємо, обсушуємо і подрібнюємо ножем на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і висипаємо в нього подрібнену цибулю. Обсмажуємо при середній температурі плити до прозорості, після чого додаємо терту моркву. Перемішуємо і продовжуємо смажити ще п’ять-шість хвилин, поки морква не почне злегка рум’янитися. Робимо зажарку з сковороди і даємо трохи охолонути.
  3. У ту ж сковороду, де смажилися цибулю з морквою, доливаємо ще трохи олії і викладаємо шматочки підготовленої печінки. Обсмажуємо до рум’янцю з усіх боків. Продукт смажиться дуже швидко – буквально за кілька хвилин з кожного боку. В кінці приготування солимо і перчимо за смаком.
  4. В миску викладаємо засмажку з цибулі і моркви, обсмажену печінку і м’яке вершкове масло.
  5. Заглибним блендером пробиваємо інгредієнти до отримання однорідної гладкої маси. Пробуємо паштет на смак і при необхідності додатково додаємо сіль і чорний мелений перець.
  6. Готовий паштет перекладаємо в баночку для зберігання і поміщаємо її в холодильник на строк не більше трьох днів. Приємного апетиту!

Приємного апетиту!

Ніжний паштет з яловичої печінки з морквою та олією

Коли є плани приготувати паштет з яловичої печінки, але довго возитися на кухні при цьому не хочеться, пропонуємо звернути увагу на цей рецепт. Відварюємо інгредієнти в одній каструлі, після чого пюрируем разом з вершковим маслом звичайним способом. Такий паштет буде більш легким і менш калорійним, якщо порівнювати з тими варіантами, в яких печінка обсмажується. З часу також виходить швидше. А за смаком закуска все така ж смачна.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 600 гр.
  • Морква – 2 шт. середнього розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Коньяк – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Печінку промиваємо, видаляємо всі плівки і прожилки, розрізаємо на невеликі шматки. Заливаємо печінка холодною водою так, щоб вона цілком покривала. Залишаємо на півгодини, після чого печінка ще раз промиваємо проточною водою і даємо стекти зайвої рідини.

2. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, моем, обсушуємо і ріжемо півкільцями. Укладаємо овочі в каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона ледь покривала шматочки. Додаємо лавровий лист, горошини запашного перцю і сіль. Доводимо до кипіння і варимо десять хвилин на мінімальному вогні. Потім додаємо промиту печінку. Якщо необхідно, доливаємо ще трохи гарячої води. Доводимо до кипіння і продовжуємо варити ще п’ятнадцять хвилин. Наприкінці варіння додатково солимо і додаємо чорний мелений перець.

3. Шумівкою виймаємо з бульйону всі шматки печінки, моркви та цибулі, перекладаємо в миску і даємо повністю охолонути. Після цього пюрируем з допомогою блендера в гладку масу. По ходу подрібнення додаємо до печінки вершкове масло і коньяк. Якщо здається, що паштет густоват, можна влити кілька столових ложок залишився бульйону.

4. Перекладаємо готовий паштет в банку або контейнер і щільно закриваємо кришкою. Після охолодження в холодильнику він стане густіше.

5. Паштет зберігається протягом трьох днів в холодильнику. Якщо необхідно продовжити термін зберігання, можна заморозити його прямо в банку. Завдяки коньяку, що входить до складу, в паштет не будуть утворюватися кристали льоду.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт вершкового паштету з яловичої печінки

Печінка допомагає піднімати гемоглобін, тому особливо цінна в харчуванні людей, які страждають анемією. Одне з простих і популярних страв з печінки – це паштет. Його зручно намазати на хліб, тост або хлібець – а це відмінний корисний варіант для швидкого поживного сніданку або перекусу. За даним рецептом будемо готувати паштет з додаванням вершків – це забезпечить приємний ніжний смак маси.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Печінка яловича – 300 гр.
  • Морква – 1 шт. середнього розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Вершки 10% — 150 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, миємо, обсушуємо і подрібнюємо ножем на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо одну-дві столові ложки рослинної олії без запаху і висипаємо в нього кубики цибулі. Обсмажуємо до прозорості, помішуючи час від часу.

2. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Додаємо терту моркву до цибулі, перемішуємо і продовжуємо смажити ще три-чотири хвилини. Морква повинна стати м’якою і почати злегка рум’янитися.

3. Печінку промиваємо, видаляємо всі плівки, жилки і судини. Розрізаємо продукт на невеликі шматочки.

4. В окремій сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо в неї печінка. Обсмажуємо її при середній температурі плити по парі хвилин з кожного боку, поки не з’явиться рум’яна кірочка.

5. Перекладаємо обсмажену печінку до морквяно-цибулевої засмажки, перемішуємо і вливаємо вершки. Кладемо сіль, коріандр і чорний мелений перець за смаком. Закриваємо кришкою і тушкуємо п’ять хвилин.

6. Печінку разом з вершками і овочевий засмажкою перекладаємо в миску, остуджуємо і пюрируем блендером. Також можна пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою.

7. Перекладаємо паштет в баночку або невеликий контейнер, щільно закриваємо кришкою і ставимо в холодильник. Там такий паштет можна зберігати не більше трьох днів.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний паштет з яловичої печінки в духовці?

Такий паштет викликає святковий настрій – вигляд у нього дуже апетитний і багатообіцяючий. Радимо запікати його в невеликих керамічних формах, на стіл можна подати прямо в них. Після запікання варто витримати паштет в холодильнику шість-сім годин. За цей час його консистенція стане більш щільною і менш розсипчастою. Паштет можна буде легко розрізати на рівні шматочки – вийдуть відмінні бутерброди!

Час готування: 1 год.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 500 гр.
  • Молоко для замочування – 1 склянка
  • Морква – 80 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 110 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Молоко для паштету – 50 мл
  • Печериці – 150 гр.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Жир свинячий – 30 гр.
  • Паприка солодка мелена – 2 ч. л.
  • Чебрець сушений – 1 ч. л.
  • Розмарин – 2 гілки.
  • Сіль – за смаком.
  • Кукурудзяна крупа – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Печінку промиваємо, очищаємо від всіх плівок, жилок і судин. Розрізаємо продукт на невеликі шматочки, покласти в миску і заливаємо холодним молоком. Краще всього, якщо витримати печінка в молоці протягом трьох-чотирьох годин. Якщо часу немає, то замочуємо її хоча б на тридцять хвилин.

2. Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, миємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо свинячий жир і викладаємо в нього підготовлений цибулю. Обсмажуємо до прозорості. Моркву чистимо, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Додаємо терту моркву до цибулі, перемішуємо і продовжуємо смажити ще три-чотири хвилини. Морква повинна стати м’якше.

3. Печериці обтираем вологою серветкою і нарізаємо тонкими скибочками. Викладаємо гриби до цибульно-морквяної засмажки, перемішуємо і тушкуємо ще дві-три хвилини. Знімаємо з плити і даємо трохи охолонути.

4. З печінки зливаємо молоко, додаємо яйця і зазначена кількість молока.

5. Заглибним блендером подрібнюємо все разом до стану повністю однорідної гладкої маси. Додаємо половину від зазначеної кількості вершкового масла в розтопленому вигляді, сіль за смаком, солодку мелену паприку, чебрець і ретельно перемішуємо всі разом.

6. Форму для запікання змащуємо вершковим маслом. Далі обсипаємо кукурудзяною крупою. Як варіант, можна використовувати і манку.

7. Викладаємо в підготовлену форму обсмажену цибулю з морквою і печерицями, вирівнюємо. З гілочок розмарину обриваємо листя, подрібнюємо їх і посипаємо поверх засмажки у формі.

8. Заливаємо засмажку печінкової масою. Злегка постукуємо дном форми об поверхню столу, щоб рідка маса рівномірно розподілилася по овочам.

9. Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форму з паштетом ставимо в деко або будь-яку одному термостійку ємність більшого розміру, в яку вливаємо воду в такій кількості, щоб її рівень доходив до двох третин висоти форми з паштетом. Встановлюємо паштет в духовку. Запікаємо його на водяній бані орієнтовно годину. В кінці запікання викладаємо на поверхню невеликі шматочки вершкового масла. Даємо йому розтопитися і дістаємо паштет з духовки.

10. Даємо страві охолонути і прибираємо в холодильник на кілька годин, щоб оформилася оптимальна текстура.

Приємного апетиту!

Дієтичний паштет з яловичої печінки в домашніх умовах

Ще один варіант приготування печінкового паштету, який відрізняється легкістю і нежирним складом. Все тому, що печінка перед пюрированием ми не обсмажуємо, а відварюємо. Цибулю пасеруємо в мінімальній кількості рослинного масла, а морква використовуємо у відвареному вигляді. Такий паштет відмінно підходить для дієтичного харчування.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 1 кг
  • Морква – 1 шт. великого розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт. середнього розміру.
  • Масло оливкова – 2 ч. л.
  • Масло вершкове – 10 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Кріп – 2 гілки.

Процес приготування:

1. Печінку ретельно миємо, вирізаємо всі судини, видаляємо плівки і прожилки. Нарізаємо продукт на шматки. У каструлі доводимо до кипіння два півтора літра води, додаємо сіль, одну очищену цибулину і один лавровий лист. Далі викладаємо підготовлену печінку. Знову доводимо до кипіння і варимо протягом двадцяти хвилин. Після варіння витягаємо шматки печінки шумівкою і даємо їм трохи охолонути. Бульйон поки зберігаємо: можливо, він знадобиться в процесі приготування паштету.

2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо і подрібнюємо ножем на дрібні кубики. У сковороді розігріваємо одну чайну ложку оливкової олії і викладаємо підготовлений цибулю. Обсмажуємо його при середньо-низькій температурі плити, не забуваючи весь час помішувати. Так само можна додати пару ложок бульйону, в якому варилася печінка – так цибулю додатково протушкувати.

3. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і відварюємо або у воді або на пару. Овоч має стати м’яким.

4. Залишилися лаврове листя подрібнюємо. Зручно робити це в електричній кавомолці або в мілкому измельчителе.

5. У чашу блендера покласти відварену печінку, додаємо варену моркву, пасеровану ріпчасту цибулю, чорний мелений перець, тертий мускатний горіх, сіль за смаком, подрібнений лавровий лист, зелень кропу, чайну ложку оливкової олії і вершкове масло. Подрібнюємо все разом до пастоподібного стану. Якщо паштет здається занадто густим, можна додати трохи бульйону, в якому варилася печінка.

6. Готовий паштет перекладаємо в баночку або контейнер, щільно закриваємо кришкою і ставимо в холодильник. Масу можна вживати відразу після приготування, а рекомендується зберігати не більше трьох днів.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування паштету з яловичої печінки з яйцем

Такий паштет містить мінімум спецій, готується без обсмажування, виходить дуже ніжним, поживним і при цьому досить легким. Добре підходить для харчування дітей та літніх людей. Зберігання паштету в холодильнику не повинно бути більше трьох днів. А при необхідності більш тривалого зберігання масу можна заморозити.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 700 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Морква – 2 шт. невеликого розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Петрушка – 2-3 гілки.

Процес приготування:

1. Печінку ретельно миємо, видаляємо всі судини і плівки. Нарізаємо продукт на шматки. Викладаємо нарізану печінку в сковороду або сотейник, вливаємо пару столових ложок води і ставимо на плиту. При середньо-високій температурі плити тушкуємо печінка орієнтовно десять хвилин, поки вона повністю не поміняє колір і перестане виділяти рожевий сік. В кінці приготування посипаємо шматочки сіллю і чорним меленим перцем, перемішуємо і знімаємо з плити. Перекладаємо печінка в миску і даємо їй трохи охолонути.

2. Відварюємо яйця до твердого жовтка протягом десяти-дванадцяти хвилин. Охолоджуємо, очищаємо.

3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо. Морква промиваємо щіткою, поки не очищаємо. Можна відварити овочі у воді протягом п’ятнадцяти хвилин або скористатися мікрохвильовою піччю. Укладаємо овочі в підходящий посуд і готуємо при максимальній потужності десять хвилин.

4. Приготовлену моркву очищаємо від верхньої шкірки.

5. У чашу блендера укладаємо теплу печінку, підготовлені ріпчаста морква з цибулею, відварені і нарізані на шматки яйця, пару гілочок петрушки. Пюрируем на високій швидкості до отримання однорідної гомогенної маси.

6. Перекладаємо паштет в миску, додаємо добре розм’якшене вершкове масло і перемішуємо.

7. Пробуємо паштет на смак. Як правило, на даному етапі відчувається необхідність додати сіль і спеції. Пропонуємо зупинитися на чорному молотом перці, але також за бажанням можна додати абсолютно будь-які прянощі.

8. Додаємо спеції і сіль, ретельно змішуємо. Перекладаємо готовий паштет в баночку для зберігання і охолоджуємо в холодильнику.

9. Готовий паштет подаємо з тостами, крекерами, лавашем, будь хлібом. Для прикраси використовуємо будь-яку зелень.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт паштету з яловичої печінки в мультиварці

Печінковий оре готується дуже легко. А приготований заздалегідь, він дуже полегшує життя, коли потрібно швидко і щільно перекусити. При цьому такий паштет корисний високим вмістом заліза і своєю загальною поживністю. Паштет можна не тільки намазувати на хліб, він вдало підходить для начинки млинчиків, заправки макаронних виробів, як наповнювач для піти або лаваша.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 500 гр.
  • Часник – 1 зубок.
  • Морква – 2 шт. невеликого розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Молоко – 180 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

1. Печінку промиваємо під струменем проточної води, видаляємо всі судини і плівки. Нарізаємо її на невеликі шматки. Викладаємо нарізану печінку в чашу мультиварки. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо. Нарізаємо його на півкільця і висипаємо в чашу до печінки. Моркву чистимо, миємо й натираємо на крупній тертці, відправляємо слідом за цибулею. Часник звільняємо від лушпиння і ріжемо на тонкі слайсы. Закладаємо в чашу. Також додаємо вершкове масло, молоко і сіль за смаком.

2. Встановлюємо в чашу мультиварки, закриваємо кришку і вибираємо режим «Гасіння» на тридцять хвилин. Після закінчення часу програми прилад відключаємо, чашу витягаємо і перекладаємо вміст в іншу миску. Злегка остуджуємо, щоб не обпектися при подальшому подрібненні.

3. За допомогою заглибного блендера подрібнюємо тушковану печінку з овочами до гомогенного стану однорідного пюре. По ходу подрібнення додаємо чорний мелений перець для аромату і пікантності.

4. Отриману масу перекладаємо в будь-яку підходящу ємність для зберігання. Закриваємо кришкою і ставимо в холодильник на зберігання. Не рекомендується зберігати паштет більше трьох днів. Подаємо паштет з хлібом, крекерами, хрусткими хлібцями, прикрашаємо поверхня готових бутербродів свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Ситний паштет з яловичої печінки з салом

Зазвичай в паштет з печінки додають вершкове масло – воно забезпечує певну вершкову нотку у смаку і сприяє тому, що паштет добре тримає форму. В якості альтернативи пропонуємо спробувати свиняче сало. Воно також формує текстуру паштету і впливає на смакову насиченість. Такий паштет виходить дуже ситним.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка яловича – 1 кг
  • Сало свиняче – 50 гр.
  • Морква – 2 шт. невеликого розміру.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.
  • Молоко – 150 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Печінку ретельно миємо, видаляємо всі судини і плівки. Нарізаємо продукт на шматки. Викладаємо їх у миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо замачиваться на півгодини. В цей час моркву і ріпчасту цибулю очищаємо і промиваємо.

2. Сало нарізаємо дрібними шматочками. Можна використовувати як свинячий шпик, так і грудинку. При наявності м’ясних прошарків паштет придбає виражені м’ясні нотки – дуже смачно.

3. На сухій сковороді обсмажуємо шматочки сала до рум’яної скоринки.

4. Витягаємо обсмажене сало в окрему ємність, витоплений жир залишаємо в сковороді.

5. Моркву натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю нарізаємо на дрібні кубики.

6. У сковорідку з вытопленным жиром висипаємо підготовлені цибулю з морквою і обсмажуємо їх при середній температурі плити до м’якості та легкого рум’янцю.

7. З печінки зливаємо воду.

8. В окремій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо в ньому печінку. Процес цей дуже швидко – буквально за кілька хвилин з кожного боку. Як тільки шматки печінки перестануть виділяти рожевий сік, додаємо трохи солі і чорний мелений перець.

9. Вливаємо молоко, перемішуємо і доводимо його до кипіння. Знімаємо з плити.

10. До цього моменту моркву з цибулею вже готові.

11. Викладаємо овочеву засмажку до печінки.

12. Перемішуємо, додаємо сіль за смаком. Даємо охолонути до теплого стану.

13. Подрібнюємо печінку разом з обсмаженою салом в процесорі або за допомогою м’ясорубки. До речі, кількість сала регулюйте по своєму смаку, згідно бажаної жирності готового паштету.

14. Якщо любите ніжну консистенцію, то варто додатково пробити масу заглибним блендером.

15. Додаємо в паштет м’яке вершкове масло, перемішуємо.

16. Розкладаємо готовий паштет за формами.

17. Ставимо в холодильник на зберігання. Із зазначеної кількості продуктів виходить приблизно 800 грам готового паштету.

Приємного апетиту!