Балик – це одна з найпопулярніших холодних закусок, які часто присутні на святкових столах. Готувати його можна самостійно з різних видів м’яса і риби. У статті ми зібрали 10 найбільш смачних рецептів балика.
Балик з сома в домашніх умовах
Філе сома відмінно підходить для приготування балика в домашніх умовах. Така закуска виходить ситним, ніжною і дуже смачною.
Інгредієнти на
10 порц.
- Сом 2 кг
- Сіль 300 гр. велика
Процес приготування:
- Приготувати балик в домашніх умовах дуже просто. Тушку сома добре помийте і обробити. Потім зробіть надріз по хребту і видаліть його. Також вийміть з філе великі кісточки.
- Філе сома наріжте шматочками по 5-6 сантиметрів завтовшки.
- Складіть філе в ємність і щедро просыпьте сіллю. Можна укласти рибу в кілька шарів. Поставте ємність на 2 доби в холодильник.
- Через 2 доби дістаньте філе з холодильника, промийте водою від залишків солі і підвісьте рибу в прохолодному місці на 2-3 доби.
- Готовий балик з сома подавайте на стіл у вигляді нарізки.
Приємного апетиту!
Як приготувати балик з товстолобика?
Для приготування балика найкраще підходить дуже велика риба. Наприклад, товстолобик. Крім риби вам знадобиться велика сіль і час для маринування філе і його сушіння.
Час готування: 11 діб.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 20.
Склад:
- Товстолобик – 5 кг
- Сіль велика – 500 гр.
Процес приготування:
1. Товстолобика очистіть від луски, випатрайте і відокремте філе від кісток.
2. Філе наріжте порційними шматками. Краще всього для засолювання використовувати скляну або емальовану ємність.
3. Філе укладіть шарами і добре просыпьте сіллю.
4. На рибу покладіть плоске блюдо, зверху встановіть гніт. Покладіть рибу на 7 днів у холодильник.
5. Після цього вимочіть філе товстолобика у воді, кожні 1,5-2 години міняйте воду. Далі рибу необхідно підвісити і залишити ще на 2-4 дні у прохолодному місці.
6. Балик з товстолобика подавайте в якості закуски.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт балика з свинини
Балик з свинини є найпоширенішою м’ясної закускою. Щоб приготувати цей делікатес в домашніх умовах краще взяти корейку або філе. Шматки повинні бути доволі товстими, щоб м’ясо в підсумку рівномірніше просолилось і залишилося соковитим.
Час готування: 10 днів.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Свинина – 1 кг
- Сіль велика – 3 ст. л.
- Цукор – 0,5 ст. л.
- Перець чорний мелений – 2 ч. л.
- Приправа суха – 1 ч. л.
- Майоран – 1 ч. л.
- Кмин – 1 ч. л.
- Насіння гірчиці – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Свинину промийте і просушіть паперовими серветками.
2. Добре натріть м’ясо сіллю, цукром і чорним перцем, покладіть в скляну ємність, закрийте кришкою і залиште в холодильнику на 5 днів.
3. На другий день ємність встановіть під невеликим нахилом, щоб зайва рідина йшла з-під м’яса. Один раз на добу перевертайте м’ясо.
4. Після першого етапу обітріть м’ясо паперовими рушниками, натріть сухими приправами, майораном, кмином і гірчицею. Оберніть м’ясо в марлю, складену в три стоячи, перев’яжіть товстою мотузкою. У такому вигляді підвісьте м’ясо прямо на кухні і залиште на 4-5 днів.
5. Після закінчення зазначеного часу помістіть балик в холодильник. Подавайте м’ясо в якості закуски в охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати балик з курячої грудки в домашніх умовах?
Курячий балик на відміну від свинячого або яловичого менш калорійний. Особливо хороша куряча грудка, яка містить мінімальну кількість жирів, але, незважаючи на це, володіє високою поживністю. Пропонуємо вам приготувати домашній балик з курячого філе.
Час готування: 24 години.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Грудка куряча – 3 шт.
- Сіль морська – 250 гр.
- Суміш перців – 1ст.л.
- Суміш пряних трав – 1 ст. л.
- лавровий Лист – 10 шт.
- Коньяк – 25 мл
- Горілка – 25 мл
Процес приготування:
1. Лавровий лист подрібніть. У мисці змішайте сіль, мелений перець, пряні трави і лавровий лист.
2. Курячу грудку помийте і промокніть паперовими рушниками.
3. В пряну суміш додайте коньяк і горілку, перемішайте.
4. На дно форми викладіть половину пряної суміші, на неї щільним шаром укладіть філе.
5. Зверху на м’ясо викладіть решту пряну суміш, щоб вона повністю покрила філе. Форму закрийте кришкою і залиште в холодильнику на 24 години.
6. Через 24 години дістаньте форму з м’ясом з холодильника.
7. Курячу грудку промийте під проточною водою.
8. Добре просушіть м’ясо паперовими рушниками.
9. Оберніть куряче філе в марлю або тонку бавовняну тканину, зберігайте в холодильнику.
10. Балик наріжте тонкими скибочками, подавайте на стіл в будні і свята.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування балика з коропа
В’ялена риба є оригінальним частуванням, з нею будь-який стіл буде виглядати урочисто і пишно. Короп – досить крупна риба з великими кістками, вона підходить для приготування домашнього балика. Як правильно зробити таку закуску, ви дізнаєтеся з нашого рецепта.
Час готування: 3 тижні.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 10-15.
Інгредієнти:
- Короп – 5 кг
- Сіль велика – 1,5 кг
- Цукор – 3-4 ст. л.
Процес приготування:
1. Тушку карпа очистити від луски, видаліть нутрощі, добре помийте.
2. Далі відокремте філе від кісток.
3. Наріжте філе шматками по 5-6 сантиметрів шириною.
4. Одну половину солі змішайте з цукром. На дно ємності всипте сіль викладіть філе коропа шарами, щедро просипаючи сумішшю солі і цукру. Зверху засипте рибу сіллю, встановіть гніт і помістіть в холодильник на 3-5 днів.
5. Після засолювання філе необхідно вимочити у холодній воді протягом 7-8 годин, міняйте воду кожні 1,5-2 години. Потім рибу просушіть і кожен шматок обмотайте шпагатом, щоб він тримав форму. Підвісьте філе в прохолодному місці на кілька днів.
6. Після цього знову приберіть коропа під гніт на кілька днів і потім знову підвісити в прохолодному місці, але вже на пару тижнів. За цей час балик дійде до потрібної кондиції і буде готовий до вживання.
Приємного апетиту!
Дуже смачний домашній балик з сазана
Балик являє собою філейні частини риби, в’ялені у великій кількості солі. В’ялити краще всього лише свіжу рибу, наприклад, великого сазана. Цей вид риб не вбирає запах річкової тіни і балик з нього виходить дуже смачним.
Час готування: 10-11 діб.
Час приготування: 180 хв.
Порцій: 32.
Склад:
- Сазан – 16 кг
- Сіль – 1 кг
- Цукор – 0,5 кг
- Оцет 6 % – 250 мл
Процес приготування:
1. Тушку сазана охолодіть, зніміть шкірку і випатрайте, потім добре помийте.
2. Філе необхідно відокремити від кісток і нарізати шматками приблизно одного розміру. Філе ще раз добре помийте, щоб позбутися від залишків крові.
3. Рибу складіть в об’ємну ємність залийте водою і додайте оцет, залиште на 2-3 години, це дозволить позбутися від бактерій.
4. Сіль і цукор змішайте. В отриманій суміші обваляйте всі шматки філе.
5. Дно ємності, де буде солитись сазан, просыпьте сумішшю солі і цукру. Шарами укладіть філе, кожен шар додаткове просыпайте сіллю і цукром. Зверху покладіть дерев’яну дошку і встановіть гніт вагою не менше 4 кілограмів.
6. Поставте форму в холодильник, після перших діб, злийте утворилася рідина, закрийте контейнер кришкою і тримайте рибу в холодильнику ще 3 доби. Після цього частини філе добре промийте водою.
7. Потім вимочити рибу у воді протягом 7-8 годин, за цей час воду необхідно поміняти не менше 3 разів. Якщо немає можливості залишити рибу в холодильнику, то можна заздалегідь заморозити пляшки з водою і покласти їх в ємність. Після цього шматки риби необхідно дати. Балик буде готовий вже через добу. Якщо ви бажаєте отримати більш сухе м’ясо, то тримайте 2-3 доби.
8. Балик виходить просто смакота.
Приємного апетиту!
Ніжний і м’який балик з кети
Солона, в’ялена риба завжди користується величезним попитом у звичайний час і в свята. Готувати таку закуску будинку зовсім нескладно, однак потрібно запастися терпінням. У цьому рецепті ми розповімо, як приготувати смачний балик з кети.
Час готування: 1-4 тижні.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 10.
Склад:
- Кета – 1 кг
- Цукор – 30 гр.
- Сіль морська – 150 гр.
Процес приготування:
1. Для приготування балика підготуйте свіжу рибу, сіль і цукор.
2. У тушки риби відріжте реберну частину.
3. В підходящу для засолювання ємність всипте сіль і цукор. Добре обваляйте рибу в цій суміші з усіх боків. Далі на рибу встановіть гніт і відправте її в холодильник на 2-3 дні.
4. Після цього промийте тушку в дуже холодній воді кілька разів. Далі залийте рибу водою і залиште на 1-3 години.
5. Потім рибу наколіть на шпажки і підвісити в прохолодному провітрюваному місці на 1-4 тижні.
6. Готовий балик наріжте тонкими пластинками і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як зробити смачний балик з судака будинку?
Судак на відміну від товстолобика і коропа не має такої кількості жиру, але з нього виходить дуже смачний балик. Крім того, що у вас на столі буде смачна закуска, ви ще таким способом надовго збережете багатий улов.
Час готування: 9-10 діб.
Час приготування: 80 хв
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Судак – 1,5-2 кг
- Сіль кам’яна – 1 кг
- Перець запашний горошком – 5-6 шт.
- Коріандр – 1 ст. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Цукор – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Тушку судака необхідно почистити, випатрати і добре помити всередині і зовні. Після цього розрізати рибу вздовж хребта і розділіть на дві частини, видаліть кістки.
2. У мисці змішайте сіль, цукор, сухі спеції.
3. Філе наріжте шматками по 5-6 сантиметрів шириною і добре просыпьте їх підготовленою сумішшю спецій і солі. Встановіть зверху гніт і залиште рибу солитись в холодильнику на 2-4 дні.
4. Після засолювання філе необхідно вимочити у воді протягом 12-18 годин, воду необхідно періодично міняти. Далі просушіть рибу і підвісьте її на гачки в прохолодному місці на 3-4 дні.
5. Після цього оберніть рибу в чисту марлю або бавовняну тканину і через 1-2 дні закуска буде готова. Балик з судака наріжте тонкими шматочками і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Соковитий і ніжний балик з осетра
Традиційно з осетрини готують дивовижний балик. Закуска виходить ніжною і соковитою – те, що потрібно для частування гостей на святкове застілля. Ми розповімо, як приготувати балик в домашніх умовах.
Час готування: 9 діб.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 10.
Склад:
- Тушка осетра – 1-1,5 кг
- Сіль морська – 0,8-1 кг
- Перець чорний – за смаком.
- Ялівець – 1-2 ягоди.
Процес приготування:
1. Тушку осетра випатрайте і добре помийте. Зробивши надріз по хребту розділіть її на дві частини, філе видаліть великі кістки.
2. Візьміть скляну форму для засолювання, всипте на дно товстий шар солі. На нього викладіть філе осетра.
3. Засипте рибу сумішшю солі і приправ, залиште в холодному місці на 5-7 днів.
4. Після цього промийте рибу в холодній воді і замочіть її на 5-7 годин, щоб позбутися від надлишків солі. Воду слід міняти раз в півгодини.
5. Далі рибу необхідно підвісити в прохолодному провітрюваному місці на 1-2 дні. Балик готовий, можна подавати на стіл частування.
Приємного апетиту!
Балик з скумбрії в домашніх умовах
З такого доступного інгредієнта, як тушка скумбрії і невеликої кількості спецій можна приготувати чудовий балик. Це смачний і поживний продукт, який можна подати в якості закуски на свято або влаштувати посиденьки з друзями під келих холодного пива.
Час готування: 3-4 доби.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 2.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 2 шт.
- Цукор – 0,25 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Гірчиця – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Скумбрію випатрайте і добре промийте під проточною водою.
2. Тушку розрізати по хребту і відокремте філе від кісток.
3. Викладіть частини філе в ємність, де вони будуть солитись.
4. Змастіть рибу сіллю, цукром і гірчицею з обох сторін. Залиште скумбрію маринуватися на добу в холодильнику.
5. Після цього промийте її холодною водою і промокніть паперовими рушниками. Далі проткніть філе дерев’яними шпажками і підвісьте на 2 дні.
6. Смачний делікатес готовий, наріжте його на порції і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!