Буряковий квас – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Квас з буряка – це неймовірний напій, який є дуже корисним і допомагає в боротьбі з деякими хворобами. Пропонуємо вам варіанти приготування цього напою без дріжджів, з медом, з ізюмом, з сушеної буряків, з дріжджами і рецепт Болотова.

Як приготувати корисний буряковий квас в домашніх умовах?

Цей корисний і смачний напій готується всього з чотирьох інгредієнтів: цукрових буряків, цукру, закваски і води. Буряк засипають цукром, потім додається закваска і вода. Спочатку квас повинен побродити 3-4 дні, а потім ще 4-5.

Інгредієнти на
3 л.

  • Буряк 2 шт.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Закваска 1 ст. л.
  • Вода питна 3 л

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачний буряковий квас в домашніх умовах? Буряк добре промиваємо під проточною водою і чистимо. Для приготування квасу важливо правильно вибрати буряк. Вона повинна бути середнього розміру, без вм’ятин і тріщин, а також без великої кількості листя і корінців.
  2. Далі натираємо її на тертці і відправляємо на дно трилітрової банки.
  3. Посипаємо буряк двома столовими ложками цукру і додаємо столову ложку закваски.
  4. Тепер наливаємо у банку питну воду і ретельно перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився.
  5. Накриваємо банку зверху марлею і залишаємо для бродіння при кімнатній температурі на 3-4 дні.
  6. За цей час повинно було закінчиться бродіння буряків. Тому далі проціджуємо квас в іншу банку. Закриваємо кришкою і ставимо в холодильник або інше холодне місце на 4-5 днів, щоб квас до кінця дозрів.
  7. Наш напій готовий. Найкраще його пити холодним в жарку погоду. Можна також подати його разом з здобною булочкою. Приємного апетиту!

Домашній буряковий квас без дріжджів

Для приготування цього напою знадобиться буряк, цукор, вода і хліб, завдяки якому і почнеться процес бродіння. Спочатку буряк заливають гарячою кип’яченою водою, а потім туди додається хліб і цукор. Приготування квасу займе близько 5 днів.

Час готування: 5 днів.

Час приготування: 20 хв.

Склад:

  • Буряк свіжа – 600 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Хліб житній – 100 гр.
  • Вода питна – 3 л

Процес приготування:

1. Буряк ретельно промиваємо під проточною водою і чистимо. Далі нарізаємо її на велику соломку.

2. Відправляємо нарізану буряк на дно трилітрової скляної банки.

3. Кип’ятимо воду і наливаємо її в банку. Головне тут не залити їй під горлечко, а залишити місце для бродіння.

4. Даємо воді охолонути до кімнатної температури. Тепер додаємо цукор і шматочки житнього хліба.

5. Накриваємо банку двома шарами марлі і закріплюємо її мотузкою чи гумкою.

6. Тепер відправляємо банку з вмістом в тепле місце, щоб запустився процес бродіння. Якщо не дотриматися цей пункт, то квас не вийде.

. Через 2-3 дні на поверхні рідини повинна з’явитися піна. Це ознака того, що все відбувається правильно.

8. Зайву піну час від часу знімаємо з допомогою столової ложки.

9. Через 5 днів повинен з’явитися відчутний запах з кислинкою, а бродіння сповільнюється. Це означає, що квас практично готовий. Дістаємо з нього шматочки хліба.

10. Проціджуємо напій через кілька шарів марлі, яку кладемо зверху на друшляк. Виливаємо весь вміст банки.

11. Наш квас готовий. Подаємо його холодним в жарку пору року. Приємного апетиту!

Лікувальний квас з буряка за рецептом Болотова

Квас по цьому рецепту є неймовірно корисним, а особливо для людей з гіпертонією, так як цей напій здатний знизити тиск. Для його приготування знадобиться буряк, цукор, молочна сироватка і сметана.

Час готування: 14 днів.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Буряк свіжа – 1 кг
  • Цукор-пісок – 65 гр.
  • Сметана – 1 ч. л.
  • Сироватка молочна – 2 л

Процес приготування:

1. Буряк ретельно промиваємо під холодною водою, чистимо і подрібнюємо. Це можна зробити за допомогою ножа, терки або блендера.

2. Кладемо овоч на дно трилітрової банки.

3. Присипаємо буряк зверху цукром.

4. В окремій ємності змішуємо молочну сироватку зі сметаною і підігріваємо її до 35оС.

5. Заливаємо сироватку зі сметаною в банку до буряка з цукром і накриваємо зверху декількома шарами марлі. Відправляємо в темне місце на тиждень, щоб почалося бродіння.

6. Кожні 2-3 дні заглядаємо під марлю і прибираємо цвіль, якщо вона там утворилася.

7. Через тиждень переміщуємо квас в холодильник на ще 7 днів. Не забуваємо також прибирати можливо утворилася цвіль.

8. Через це час напій проціджують через марлю. Квас зберігаємо в холодильнику.

9. Готовий напій подаємо охолодженим в жарку пору року. Його також можна приготувати на воді, якщо немає молочної сироватки. Приємного апетиту!

Дуже смачний квас з червоного буряка з дріжджами

Для приготування нам знадобиться буряк, сухі дріжджі, цукор і вода. Загальний процес приготування займе чотири доби. Цей напій подобається не кожному, але він чудово підійде для приготування інших страв.

Час готування: 4 дня.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Буряк свіжа – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Дріжджі сухі швидкі – 11 гр.
  • Вода питна – 3 л

Процес приготування:

1. Буряк ретельно промиваємо під проточною водою, чистимо і натираємо на крупній тертці.

2. Беремо трилітрову скляну банку і на дно кладе натерту буряк. Додаємо 4 столові ложки цукру, пакування сухих дріжджів і заливаємо все водою кімнатної температури. Залишаємо трохи простору зверху.

3. Накриваємо банку зверху декількома шарами марлі або серветкою і закріплюємо її за допомогою гумки або мотузки. Ставимо ємність в темне і тепле місце. Через добу буряк повинна була заграти. Знімаємо марлю і протикаємо овоч в декількох місцях за допомогою палички або лопатки. Назад закриваємо марлею і відправляємо в темне місце на подальше бродіння.

4. Через три дні квас проціджують через кілька шарів марлі і переливаємо її в чисту пляшку або банку. Щільно закриваємо і залишаємо ще на один день.

5. Через це час, проціджуємо отриманий напій ще раз через декілька шарів марлі. Квас готовий. Даємо йому охолоне в холодильнику і подаємо в жарку пору року або використовуємо для приготування інших страв. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування бурякового квасу з медом

Крім буряків і води, в цьому рецепті використовуються житній хліб, а також мед, який додасть квасу приємний солодкий смак. Всі інгредієнти відправляються в банку і заливаються водою. Загальний процес бродіння займе майже тиждень.

Час готування: 6 днів.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Буряк свіжа – 1 кг
  • Мед – 4 ст. л.
  • Вода питна – 2 л
  • Хліб житній – 1 скибочка.

Процес приготування:

1. Буряк добре миємо під проточною водою, чистимо і натираємо на крупній тертці. При бажанні можна просто нарізати на невеликі шматочки. Краще всього для цього напою вибирати і соковиту солодку буряк темно-бордового кольору.

2. Беремо трилітрову банку і на її дно кладемо натерту буряк. Зверху кладемо 4 ложки меду і скибочку хліба (замість нього можна покласти 4-5 шматочків житніх сухарів). Заливаємо вміст двома літрами води.

3. Накриваємо банку зверху декількома шарами марлі і ставимо її в темне місце на дві-три доби. Квас повинен бродити при кімнатній температурі.

4. Через три доби проціджуємо майже готовий напій через марлю в чистий посуд і відправляємо в холодильник дозрівати ще на 2-3 дні.

5. Готовий квас розливаємо по склянках і подаємо до столу. Найкраще цей напій вживати в жарку пору року. Приємного апетиту!

Квас з буряка з родзинками в домашніх умовах

До складу даного рецепту входить буряк, мед, дріжджі, цукор, вода і родзинки, завдяки якому у квасу вийде злегка пікантний смак. Процес бродіння займе три доби.

Час готування: 3 дня.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Буряк свіжа – 200 гр.
  • Мед – 50 гр.
  • Родзинки – 50 гр.
  • Дріжджі сухі – 20 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Вода питна – 2.5 л.

Процес приготування:

1. Буряк ретельно промиваємо під проточною водою, чистимо і нарізаємо на кубики середньої величини.

2. Добре промиваємо під водою родзинки і даємо йому висохнути на паперовому рушнику.

3. Розігріваємо воду. Вона повинна бути теплою. До неї додаємо сухі дріжджі, перемішуємо і даємо якийсь час постояти. Все повинно почати сильно пінитися.

4. На дно трилітрової банки кладемо нарізану буряк, посипаємо її цукром, додаємо ізюм і заливаємо все водою з дріжджами. Накриваємо банку зверху рушником або марлею і ставимо в темне тепле місце на 2 дні.

5. Через це час квас добре перемішуємо і додаємо в нього мед. Знову накриваємо рушником або марлею і даємо побродити ще добу.

6. Готовий напій проціджують через марлю. При необхідності додаємо ще 100 грам цукрового піску і ретельно перемішуємо. Частина родзинок кладемо назад в квас. Розливаємо по склянках і подаємо до столу. Зберігаємо в холодильнику близько 4 днів. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт квасу з сушеної буряків

Для приготування цього напою нам знадобиться закваска, сушена буряк, картопля, житнє борошно, окраєць житнього хліба, вода, цукор і родзинки. Смак у такого квасу виходить дуже насичений і незвичайний. На бродіння піде 3-4 дні.

Час готування: 4 доби.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 20.

Склад:

  • Закваска – 1 л
  • Буряк сушена – 1 жменя.
  • Картопля варена в лушпинні – 3 шт.
  • Борошно житнє – 1 жменя.
  • Окраєць з буханця житнього хліба – 1 шт.
  • Вода питна – 8-9 л.
  • Цукор-пісок – 8-9 ст. л.
  • Ізюм – 60-70 шт.

Для закваски:

  • Сушена буряк – 1 жменя.
  • Вода питна – 800 мл
  • Пшоно – 1 ст. л.
  • Кірка житнього хліба – 1 шт.
  • Борошно житнє – 1 ст. л.
  • Картопля варена в лушпинні – 3 шт.

Процес приготування:

1. Почнемо з приготування закваски. Сушену буряк кладемо в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води і ставимо на вогонь. Варимо, поки вона не стане м’якою. Знімаємо з вогню й даємо охолонути.

2. Варену картоплю в шкірці розминаємо руками і відправляємо в банку. Також туди кладемо кірку від хліба, жменя борошна і столову ложку пшона.

3. Далі кладемо в банку буряк разом з відваром.

4. Все добре перемішуємо і накриваємо декількома шарами марлі або рушником. Відправляємо в тепле місце на 1-2 дні.

5. Коли закваска буде готова, приступаємо до приготування квасу. У каструлю наливаємо 2 літри води і відправляємо туди жменю сушеної буряків. Варимо, поки вона не стане м’якою. Вимикаємо вогонь і даємо охолонути.

6. В окрему посудину об’ємом 10 літрів наливаємо закваску і змішуємо її з буряковим відваром.

7. Далі відправляємо туди окраєць житнього хліба.

8. Картоплю розминаємо руками і відправляємо в ємність до решти інгредієнтів.

9. Доливаємо залишився кількість води.

10. Накриваємо ємність рушником і залишаємо на добу, щоб запустився процес бродіння. На наступний день додаємо туди борошно і перемішуємо.

11. Даємо квасу побродити ще добу. Потім проціджуємо його через марлю, розливаємо по банках і додаємо в кожну цукор і родзинки. Цукор додаємо в розрахунку 1 ст. л. на 1 л квасу, а ізюм – 5 шт. на літр квасу. Відправляємо напій в холодильник. Він повинен відстоятися. На дні з’явиться осад. Гущу можна не викидати, а використовувати її в якості закваски для наступного разу.

12. Подаємо квас охолодженим в жарку пору року. Приємного апетиту!