Буряковий квас – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Простий і смачний рецепт квасу з сушеної буряків

Для приготування цього напою нам знадобиться закваска, сушена буряк, картопля, житнє борошно, окраєць житнього хліба, вода, цукор і родзинки. Смак у такого квасу виходить дуже насичений і незвичайний. На бродіння піде 3-4 дні.

Час готування: 4 доби.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 20.

Склад:

  • Закваска – 1 л
  • Буряк сушена – 1 жменя.
  • Картопля варена в лушпинні – 3 шт.
  • Борошно житнє – 1 жменя.
  • Окраєць з буханця житнього хліба – 1 шт.
  • Вода питна – 8-9 л.
  • Цукор-пісок – 8-9 ст. л.
  • Ізюм – 60-70 шт.

Для закваски:

  • Сушена буряк – 1 жменя.
  • Вода питна – 800 мл
  • Пшоно – 1 ст. л.
  • Кірка житнього хліба – 1 шт.
  • Борошно житнє – 1 ст. л.
  • Картопля варена в лушпинні – 3 шт.

Процес приготування:

1. Почнемо з приготування закваски. Сушену буряк кладемо в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води і ставимо на вогонь. Варимо, поки вона не стане м’якою. Знімаємо з вогню й даємо охолонути.

2. Варену картоплю в шкірці розминаємо руками і відправляємо в банку. Також туди кладемо кірку від хліба, жменя борошна і столову ложку пшона.

3. Далі кладемо в банку буряк разом з відваром.

4. Все добре перемішуємо і накриваємо декількома шарами марлі або рушником. Відправляємо в тепле місце на 1-2 дні.

5. Коли закваска буде готова, приступаємо до приготування квасу. У каструлю наливаємо 2 літри води і відправляємо туди жменю сушеної буряків. Варимо, поки вона не стане м’якою. Вимикаємо вогонь і даємо охолонути.

6. В окрему посудину об’ємом 10 літрів наливаємо закваску і змішуємо її з буряковим відваром.

7. Далі відправляємо туди окраєць житнього хліба.

8. Картоплю розминаємо руками і відправляємо в ємність до решти інгредієнтів.

9. Доливаємо залишився кількість води.

10. Накриваємо ємність рушником і залишаємо на добу, щоб запустився процес бродіння. На наступний день додаємо туди борошно і перемішуємо.

11. Даємо квасу побродити ще добу. Потім проціджуємо його через марлю, розливаємо по банках і додаємо в кожну цукор і родзинки. Цукор додаємо в розрахунку 1 ст. л. на 1 л квасу, а ізюм – 5 шт. на літр квасу. Відправляємо напій в холодильник. Він повинен відстоятися. На дні з’явиться осад. Гущу можна не викидати, а використовувати її в якості закваски для наступного разу.

12. Подаємо квас охолодженим в жарку пору року. Приємного апетиту!