Буузы – це страва, що за способом приготування і своїм зовнішнім виглядом дуже нагадують всіма відомі манти, однак, прочитавши цю статтю, ви зможете виявити не одну відмінність. Буузами називають парові «пиріжки» з соковитою і ситної начинкою з м’яса або картоплі, для готування яких нам знадобиться така техніка, як пароварка або мультиварка. І якщо раніше ви ніколи не готували нічого подібного, то наші детальні рецепти допоможуть вам впоратися з кожним етапом і здивувати домочадців!
Класичні бурятські буузы
Класичні бурятські буузы – це неймовірно смачне і ароматне блюдо, яке вам сподобається всім, починаючи від тонкого тіста і закінчуючи соковитою начинкою з телячого фаршу, доповненого пікантним часником і цибулею. До столу рекомендується подавати з улюбленими соусами.
Інгредієнти на
7 порц.
- Для тіста:
- Вода 150 мл
- Борошно 500 гр.
- Борошно 50 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Сіль 1 щіпка
- Для начинки:
- Фарш телячий 500 гр.
- Сало свиняче 50 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник за смаком
- Вода ½ склянки
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Кінза за смаком
Процес приготування:
- Класичні буузы дуже просто готуються в домашніх умовах. За допомогою грамових ваг відміряємо все необхідне для замісу тесту.
- Пересипаємо борошно в глибоку миску і в центрі робимо поглиблення, куди розбиваємо яйце, вливаємо воду і насипаємо сіль.
- вимішуємо Руками м’яке і еластичне тісто.
- Поміщаємо грудку в пакет і даємо полежати близько півгодини.
- Готуємо складові начинки: очищаємо цибулю, обполіскуємо і обсушуємо телятину.
- Максимально дрібно нарізаємо цибулину, висипаємо в чашу.
- Аналогічно поступаємо з зубками часнику.
- Також дуже дрібно ріжемо м’ясо і відправляємо його до овочів, посипаємо приправами і сіллю.
- Тепер до начинки додаємо воду і підморожене і подрібнене на дрібній тертці сало.
- Старанно перемішуємо компоненти руками.
- Займемося формуванням: тісто ділимо на кульки однакового розміру.
- Розкачуємо кульки в коржі з тонкими краями і щільною серединкою, діаметр від 5 до 8 сантиметрів.
- У центр заготовок викладаємо близько 60 грам начинки.
- Великим і вказівними пальцями піднімаємо краю і защипливаем внапуск, залишаючи по центру невеликий отвір.
- Викладаємо напівфабрикати на решітку мантоварки або пароварки, готуємо протягом години під кришкою при активному кипінні.
- Апетитні буузы сервіруємо і прикрашаємо свіжою зеленню. Приємного апетиту!
Буузы в пароварці
Буузы в пароварці – це не тільки дуже смачне блюдо, але ще й корисне, з низьким вмістом жирів, так як готується воно на пару, завдяки чому, продукти зберігають в собі максимальну кількість вітамінів і мікроелементів. Таку страву можна запропонувати навіть тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Час готування – 65 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Борошно – 700 гр.
- Вода – 300 мл
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Вода – 150 мл
- Фарш – 500 мл
- Цибуля – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Кріп – для подачі.
- Масло рослинне – для змазування.
- Сметана для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю, розморожуємо готуємо фарш і інші складові.
Крок 2. В глибокій чаші змішуємо фарш з цибулею, сіллю, водою і чорним перцем – вимішуємо до однорідної консистенції.
Крок 3. Для тесту в окрему ємність вбиваємо яйця, вливаємо воду і солимо. Вводимо всю муку і відразу замішуємо ложкою, а після переходимо до ручного замісу. Готовий продукт залишаємо в спокої на 10 хвилин.
Крок 4. Ділимо тісто на рівні сегменти, розгортаємо в коло і по центру кладемо трохи начинки. Піднімаючи край і прокручуючи, скріплюємо.
Крок 5. Грати пароварки промазуємо рослинним маслом і поміщаємо заготовки на відстані один від одного. Готуємо протягом 25-30 хвилин.
Крок 6. Оригінальна страва доповненням кошторисної та зеленню – трапезуєм. Приємного апетиту!
Буузы в мультиварці
Буузы в мультиварці – це традиційне блюдо бурятської кухні, яке підкорило весь світ своїми прекрасними смаковими характеристиками і незвичайною формою, за рахунок якої начинка зберігає всі соки. Буузы являють собою невеликі круглі пиріжки з м’ясом всередині.
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Борошно – 600 гр.
- М’якоть яловичини – 800 гр.
- М’якоть свинини – 250 гр.
- Цибулини – 2 шт.
- Сало – 250 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Вода – 130 мл + 1 склянка
- Сіль – 2,5 ч. л. + ½ ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Яйця – 2 шт.
- Масло рослинне – 4-5 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо тісто: у робочу миску просіваємо борошно, додаємо води (одна склянка), сіль і яйця – починаємо перемішувати в одному напрямку за допомогою виделки. Коли тісто загусло, викладаємо масу на робочу поверхню і замішуємо до тих пір, поки маса не перестане прилипати до долонь. Потім кладемо в пакет і залишаємо «відпочити» на півгодини.
Крок 2. Паралельно займаємося начинкою: промите м’ясо і цибулю з часником прокручуємо через м’ясорубку і змішуємо з водою, меленим перцем і сіллю.
Крок 3. М’яке тісто розгортаємо в пласт, товщиною близько 3-4 міліметрів і горлечком склянки вирізаємо гуртки.
Крок 4. Поміщаємо заготовку в ліву руку, правою накладаємо начинку і робимо складки по колу, обов’язково залишаючи отвір у центрі.
Крок 5. Змащуємо буузы рослинним маслом і покласти на решітку, готуємо в режимі «Пар» близько 20-25 хвилин.
Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення!
Буузы з картоплею
Буузы з картоплею та м’ясом – це ситні парові пиріжки, які стануть для вас ідеальним обідом або вечерею, після якого ви ще довго не будете відчувати почуття голоду і будете сповнені енергії. Весь процес приготування та формування докладно описано в рецепті.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Тісто пельменний – 800-900 гр.
- Картопля середня – 6 шт.
- Свинина – 600 гр.
- Цибуля зелена – 300 гр.
- Кріп – 50-100 гр.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зелень ретельно промиваємо і стряхиваем надлишки вологи, також обполіскуємо м’ясо і даємо йому час обсохнути. Очищаємо картоплю.
Крок 2. Ріжемо На невеликі кубики бульби картоплі.
Крок 3. Дрібно шаткуємо зелений лук і часник.
Крок 4. М’ясну складову нарізаємо скибочками трохи більше, ніж картопля.
Крок 5. Змішуємо підготовлені компоненти, не забувши посипати сіллю і улюбленими спеціями. Тісто розділяємо на частини, кожен сегмент розкачуємо в круглий коржик і викладаємо соковиту начинку.
Крок 6. Піднімаючи краю догори, скріплюємо їх, роблячи безліч складок. Переміщаємо напівфабрикати на решітку мантоварки і варимо близько 40 хвилин.
Крок 7. Гарячі буузы подаємо до столу з пилу, з жару і насолоджуємося, посипавши кропом. Приємного апетиту!