Чаклуни являють собою дрібно натерту сиру або варену картоплю з м’ясною начинкою всередині, завдяки чому є дуже ситним та смачним блюдом, яке ідеально підходить для повноцінного сімейного обіду або вечері. Картопляні заготовки можна готувати по-різному, наприклад, обсмажувати на рослинному маслі до рум’яної скоринки, відварювати в підсоленій воді або запікати в духовій шафі. У будь-якому випадку, страва виходить надзвичайно ароматним і соковитим, а при подачі до столу зі сметаною, буде ще смачніше.
Білоруські чаклуни з фаршем з картоплі на сковороді
З таких простих компонентів, як картоплю, цибулю і фарш можна з легкістю приготувати обід для всієї родини, не витративши багато часу біля плити. Картопляні оладки з начинкою з фаршу – це дуже смачне і ситне блюдо, яке припаде до смаку всім, без винятку.
Інгредієнти на
3 порц.
- Картопля 7 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно 2 ст. л.
- Масло рослинне 4 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Для начинки:
- Фарш 300 гр.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Петрушка 2 гілки
- Чебрець 1 щіпка
- Вода 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Чаклуни з картоплі з фаршем готуються дуже легко. Додаємо до фаршу дрібно нарізану половину цибулини, зелень, трохи води, спеції й сіль по своєму смаку – гарненько перемішуємо і соковита начинка готова.
- У велику і глибоку тарілку натираємо на дрібній тертці очищену цибулину і картопля.
- В отриману масу додаємо яйце, підсипаємо борошно, сіль і перець – вимішуємо тісто.
- У сковорідці з товстим дном розігріваємо рослинне масло і столовою ложкою викладаємо картопляну масу, формуючи оладки.
- Як тільки коржі трохи схопиться – зверху викладаємо трохи м’ясної начинки (приблизно півтори столових ложки).
- Прикриваємо м’ясну складову невеликою кількістю подрібненої картоплі.
- Як тільки знизу утворюється скоринка – обережно перевертаємо і підрум’янюємо ще кілька хвилин з іншого боку.
- Для того щоб чаклуни не згоріли, а фарш повністю приготувався – зменшуємо полум’я до мінімуму і тушкуємо під закритою кришкою 10 хвилин.
- Перекладаємо золотисті картопляні оладки з м’ясом на тарілки, поливають сметаною і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Чаклуни з картоплі з фаршем в духовці
Класика білоруської кухні – це, звичайно ж, традиційні чаклуни з м’ясною начинкою, які подаються в багатьох кафе і ресторанах, однак, страва, приготоване будинку з особливою любов’ю і турботою незрівнянно ні з чим. Запікаємо картопляні оладки з фаршем в духовці і тішимо сім’ю!
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Картопля – 1 кг
- Фарш – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 4 ст. л.
- Олія соняшникова – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти, зазначені в списку інгредієнтів: овочі очищаємо від шкірки і промиваємо водою.
Крок 2. Картоплю подрібнюємо за допомогою дрібної терки.
Крок 3. Аналогічним чином поступаємо з цибулиною.
Крок 4. Половинку натертого лука перекладаємо до фаршу для соковитості, також додаємо сіль і перець – перемішуємо.
Крок 5. З отриманої начинки, вологими руками формуємо невеличкі кульки, розміром не більше ніж волоський горіх.
Крок 6. Картопляну масу перекладаємо на марлю, а вниз підставляємо глибоку ємність для зливу овочевого соку.
Крок 7. Через 4-5 хвилин зливаємо надлишки рідини, на дні посуду залишається крохмаль.
Крок 8. Цей компонент необхідний для густоти тесту.
Крок 9. Назад перекладаємо подрібнену картоплю в глибоку миску.
Крок 10. Вбиваємо яйце, додаємо крохмаль, сіль і борошно – розмішуємо до однорідності.
Крок 11. Якщо маса залишається занадто рідкою – підсипаємо ще трохи борошна.
Крок 12. Приступаємо до формування: на вологу долоню кладемо столову ложку тесту, зверху – м’ясний кульку.
Крок 13. Краї підверніть вгору так, щоб начинка залишалася всередині «мішечка».
Крок 14. Сформовані чаклуни обсмажуємо на розпеченому маслі з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.
Крок 15. У форму для запікання викладаємо картопляні напівфабрикати і вливаємо трохи води, щоб вона покривала дно – прикриваємо фольгою.
Крок 16. Випікаємо чаклуни близько півгодини при 180 градусах.
Крок 17. До столу подаємо страву зі сметанним соусом і зеленню. Приємного апетиту!
Швидкий рецепт лінивих чаклунів з фаршем
Ледачі чаклуни ніяк за смаком не відрізняються від класичного варіанта, головна відмінність – це час, витрачений на приготування. Замість того, щоб формувати чаклуни з начинкою всередині, ми просто перемішати всі інгредієнти і обсмажимо до рум’яності на олії.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Фарш – 600 гр.
- Картопля – 1 кг
- Яйця – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 4-6 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо всі овочі і гарненько обполіскуємо їх водою, розморожуємо фарш.
Крок 2. Цибулю і картоплю подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна або дрібної терки до стану пюре.
Крок 3. До м’ясної складової перекладаємо цибулю, приправляємо перцем і сіллю – перемішуємо.
Крок 4. В отриману масу додаємо картоплю і знову розмішуємо.
Крок 5. Вбиваємо два яйця.
Крок 6. І остаточно вимішуємо «тісто», при необхідності досолює.
Крок 7. У сковороді розігріваємо масло і викладаємо сформовані заготовки.
Крок 8. Обсмажуємо близько 6-7 хвилин з кожного боку на помірному вогні.
Крок 9. Коли всі готові оладки – складаємо їх у сковорідку.
Крок 10. Прикриваємо фольгою, накриваємо кришкою і на мінімальному вогні доводимо до готовності (10 хвилин).
Крок 11. До столу подаємо в гарячому вигляді, поєднуючи зі сметаною або соліннями. Приємного апетиту!
Чаклуни з відвареної картоплі з фаршем
Страва присвячується всім любителям картоплі – білоруські чаклуни, приготовані за особливим рецептом. Весь секрет полягає у використанні не сирого, а відвареної картоплі, а також, заготовки ми не будемо обсмажувати на великій кількості олії, а доведемо до готовності за допомогою варіння.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Склад:
Для тіста:
- Картопля відварна – 1 кг
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 1,5 склянки
- Сіль – за смаком.
Для начинки:
- Фарш – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло рослинне – 1,5 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо розморожуємо фарш, а якщо ви використовуєте виключно домашній, то перекручуємо м’ясо через м’ясорубку.
Крок 2. Відварну картоплю «звільняємо» від шкірки.
Крок 3. Картопля подрібнюємо за допомогою терки, додаємо яйця, сіль і добре перемішуємо.
Крок 4. В отриману масу невеликими порціями вводимо борошно, поки тісто не перестане прилипати до долонь.
Крок 5. Одну велику цибулину очищаємо від лушпиння і дрібно шаткуємо.
Крок 6. Пасеруємо на розігрітому рослинному маслі до прозорості.
Крок 7. Після, додаємо в сковорідку трохи панірувальних сухарів.
Крок 8. І підрум’янюємо компоненти.
Крок 9. До смаженій луку викладаємо фарш, «розбиваємо його на невеликі шматочки, присипаємо сіллю і улюбленими спеціями. Доводимо м’ясо практично до готовності.
Крок 10. Приступаємо до формування заготовок. Змочуємо руки у воді і ліпимо кульки з картопляного тіста.
Крок 11. Злегка придавлюємо до поверхні освіти коржі.
Крок 12. У центр кожної заготовки викладаємо начинку з фаршу з цибулею, близько двох чайних ложок.
Крок 13. Прикриваємо м’ясо невеликою кількістю тесту і руками згладжувати краї, надаючи форму.
Крок 14. Занурюємо чаклуни в киплячу підсолену воду і відварюємо протягом 10 хвилин.
Крок 15. Гаряче страву щедро поливаємо сметаною і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Як приготувати чаклуни з пюре з фаршем?
Чаклуни, приготовані з розім’ятої відвареної картоплі, виходять неймовірно ніжними і повітряними, м’яка текстура овочевого тесту надає страві неповторний смак і аромат. Блюдо закохує в себе з першого укусу, тому заздалегідь рекомендуємо готувати з запасом!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Картопля – 1 кг
- Фарш – 400 гр.
- Грудинка – 200 гр.
- Опеньки – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Олія соняшникова – 4 ст. л.
- Цибуля – 4 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Бульби картоплі очищаємо і промиваємо. З половини овочів готуємо пюре, другу частину натираємо на дрібній тертці (надлишки рідини отживаем) і вмішуємо у готове пюре з додаванням яєць, борошна, солі і дрібно нарізаною цибулини. Отриману масу ставимо в холод на 20 хвилин.
Крок 2. Не гаючи часу, готуємо начинку: на розігрітому маслі обсмажуємо три дрібно посічені цибулини, подрібнену грудинку і опеньки. Як тільки цибуля поміняє колір – вводимо фарш і готуємо ще пару хвилин.
Крок 3. Ложкою набираємо трохи охолодженого «тесту», формуємо коржик, кладемо трохи начинки і загортаємо таким чином, щоб фарш залишався всередині. Заготовки обвалюємо в борошні.
Крок 4. Чаклуни смажимо на олії з усіх боків до утворення апетитною скоринки.
Крок 5. Після, рум’яні заготовки відправляємо в духовку на 20 хвилин при 180 градусах.
Крок 6. Після закінчення часу акуратно виймаємо страву з духовки і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Картопляні чаклуни з курячим фаршем
Для начинки чаклуни можна використовувати абсолютно будь фарш, який вам подобається, однак, при готуванні з курячим перекрученим м’ясом, страва виходить особливо ніжним і легким, незважаючи на свою ситість. Так само, завдяки швидкості приготування птиці, час, проведений біля плити, значно скорочується.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Картопля – 5 шт.
- Фарш курячий – 200 гр.
- Борошно – 2 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сметана – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Картопля подрібнюємо за допомогою терки з дрібними отворами і віджимаємо від надлишків рідини.
Крок 2. До отриманої маси додаємо борошно, яйце, сіль перемішуємо.
Крок 3. Фарш з птиці приправляємо перцем, спеціями і солимо. Гарненько розмішуємо для рівномірного розподілу приправ.
Крок 4. У сковороду вливаємо олію і розігріваємо його, столовою ложкою викладаємо половину картопляного тіста, формуючи оладки.
Крок 5. Зверху викладаємо заправлений фарш.
Крок 6. Прикриваємо начинку залишками «тесту».
Крок 7. Обсмажуємо заготовки з двох сторін на мінімальному вогні під кришкою.
Крок 8. Гарячі чаклуни подаємо до столу з холодною сметаною і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!