Як приготувати чорничний джем без варіння на зиму?
Заготовляти варення з чорниці без термічної обробки краще в невеликі за обсягом баночки, щоб відкритою вистачало на 2-3 рази, і вона не встигала зіпсуватися. Кількість цукру повинно перевищувати обсяг ягід, щоб заготовка краще зберігалася.
Час готування: 10 годин 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 10.
Склад:
- Чорниця – 1 кг
- Цукор-пісок – 1,2 кг
Процес приготування:
1. Підготувати банки для зберігання заготовки: промити їх і простерилізувати з допомогою пара, духової шафи або в мікрохвильовій печі. Те саме зробити і з кришками.
2. Ягоди перебрати, щоб залишилася тільки щільна і красива чорниця без сміття і зіпсованих ягідок.
3. В підходящу посуд шарами викласти чорницю і цукор, залишити на 8-10 годин, щоб ягоди пустили сік.
4. Перемішати ягідну масу для більш рівномірного розподілу цукру.
5. Скласти джем в баночки, закупорити підготовленими кришками і зберігати в прохолодному місці. Подавати до млинців і сирників.