Класична долма – це смачне блюдо східної кухні, що нагадує наші голубці. Тільки в цьому випадку різноманітну начинку загортають у виноградне листя. З допомогою цих нескладних 10 рецептів ви зможете приготувати долму в домашніх умовах.
Класичний рецепт приготування долми у виноградних листках
Долма – дуже смачні голубці з м’яса і виноградного листя. Блюдо виходить дуже насиченим і ароматним. Його можна подавати з соусами на основі йогурту, майонезу та сметани.
Інгредієнти на
6 порц.
- Виноградні листя 40 шт.
- Бульйон 500 мл
- Фарш 500 гр.
- Рис білий 4 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Масло вершкове 50 гр.
- Масло рослинне 50 мл
- Зелень 30 гр.
- Зіра за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Щоб приготувати долму за класичним рецептом, виноградні листя промийте і залийте окропом на 5-7 хвилин. Потім відкиньте листя на друшляк, щоб стекла вода. Видаліть з листя черешки.
- Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до м’якості. Рис проваріть 2-3 хвилини і злийте з нього воду. Зелень вимити і дрібно порубаєте. Змішайте в мисці фарш, зелень, обсмажену цибулю і рис, додати зіру, мелений перець і сіль. Фарш добре перемішайте руками.
- Виноградне листя кладіть гладкою стороною вниз. Формуйте невеликі котлети з фаршу і викладайте їх на листя.
- Загорніть фарш листя, спочатку поверніть до центру верхні краї, потім-бокові сторони аркуша і накрийте нижньою частиною.
- Зробіть невеликі голубці з усіх листя і фаршу.
- На дно каструлі з товстим дном викладіть 1-2 шари виноградного листя.
- Зверху на листя щільним шаром покладіть долму. Можна викладати заготовки у кілька шарів.
- Залийте долму бульйоном, трохи посоліть блюдо.
- Долму накрийте тарілкою і поставте на неї вантаж, це необхідно для того, щоб долма у процесі варіння не розгорталася.
- Поставте каструлю на плиту, доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь і готуйте долму 1-1,5 години. Готову долму зніміть з вогню і дайте настоятися 10-15 хвилин. Подавайте на стіл в гарячому вигляді з соусом по своєму смаку.

Приємного апетиту!