Долма – 10 рецептів класичної долми в домашніх умовах з покроковими фото

Класична долма – це смачне блюдо східної кухні, що нагадує наші голубці. Тільки в цьому випадку різноманітну начинку загортають у виноградне листя. З допомогою цих нескладних 10 рецептів ви зможете приготувати долму в домашніх умовах.

Класичний рецепт приготування долми у виноградних листках

Долма – дуже смачні голубці з м’яса і виноградного листя. Блюдо виходить дуже насиченим і ароматним. Його можна подавати з соусами на основі йогурту, майонезу та сметани.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Виноградні листя 40 шт.
  • Бульйон 500 мл
  • Фарш 500 гр.
  • Рис білий 4 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Масло рослинне 50 мл
  • Зелень 30 гр.
  • Зіра за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати долму за класичним рецептом, виноградні листя промийте і залийте окропом на 5-7 хвилин. Потім відкиньте листя на друшляк, щоб стекла вода. Видаліть з листя черешки.
  2. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до м’якості. Рис проваріть 2-3 хвилини і злийте з нього воду. Зелень вимити і дрібно порубаєте. Змішайте в мисці фарш, зелень, обсмажену цибулю і рис, додати зіру, мелений перець і сіль. Фарш добре перемішайте руками.
  3. Виноградне листя кладіть гладкою стороною вниз. Формуйте невеликі котлети з фаршу і викладайте їх на листя.
  4. Загорніть фарш листя, спочатку поверніть до центру верхні краї, потім-бокові сторони аркуша і накрийте нижньою частиною.
  5. Зробіть невеликі голубці з усіх листя і фаршу.
  6. На дно каструлі з товстим дном викладіть 1-2 шари виноградного листя.
  7. Зверху на листя щільним шаром покладіть долму. Можна викладати заготовки у кілька шарів.
  8. Залийте долму бульйоном, трохи посоліть блюдо.
  9. Долму накрийте тарілкою і поставте на неї вантаж, це необхідно для того, щоб долма у процесі варіння не розгорталася.
  10. Поставте каструлю на плиту, доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь і готуйте долму 1-1,5 години. Готову долму зніміть з вогню і дайте настоятися 10-15 хвилин. Подавайте на стіл в гарячому вигляді з соусом по своєму смаку.

Приємного апетиту!