Гречка з тушонкою або по-іншому «польова каша» – недороге швидке блюдо, яким можна ситно і одночасно нагодувати сім’ю, адже у кожної господині є в запасі трохи гречки і банку тушонки. Для додаткового смаку до гречку з тушонкою додається цибуля, морква, помідори або кетчуп, а ось спеції і вершкове масло зовсім не потрібні.
Як приготувати гречку з тушонкою на сковороді?
Гречку з тушонкою на сковороді готують як швидке і просте блюдо для сімейного вечері. Щоб вийшло і смачно, потрібно знати деякі моменти: вибрати якісну тушонку, добре промити гречану крупу і співвідношення гречки і води взяти 1:2. Тушонка для такої каші підходить будь – та свиняча, і яловича, і куряча. Готуємо з тушонкою з птиці і додамо до гречки цибулю.
Інгредієнти на
3 порц.
- Гречка 250 гр.
- Тушонка 325 гр. куряча
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Вода 500 мл
- Сіль за смаком
- Масло рослинне 2 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати гречку з тушонкою на сковороді? Спочатку чистимо і промиваємо цибулини і шаткуємо їх дрібним кубиком.
- У сковорідці нагріваємо дві ложки олії і обсмажуємо в ньому цибулю до легкого золотистого кольору.
- Поверх обсмаженої цибулі рівним шаром укладаємо промиту гречку і посипаємо її сіллю по своєму смаку.
- Потім наливаємо чисту воду у вказаній в рецепті пропорції і вміст сковорідки перемішуємо ложкою.
- Перекладаємо до гречки курячу тушонку, виделкою поділяємо м’ясо на невеликі шматочки і ще раз перемішуємо.
- Потім сковорідку щільно накриваємо кришкою і готуємо страву на мінімальному вогні протягом 30 хвилин. Перемішувати гречку більше не потрібно.
- За півгодини гречку ще раз перемішуємо, знімаємо пробу і подаємо до столу, розклавши в порційні тарілки.
Приємного апетиту!
Швидкий і простий рецепт гречки з тушонкою в каструлі
Гречку з тушонкою в каструлі готують, якщо потрібно ситно і смачно нагодувати велику родину, адже в сковорідці все не вміститься. Потрібно пам’ятати, що основний смак такий гречаної каші визначає якість тушонки. Краще брати тушонку домашню або в скляній банці, де видно кількість м’яса і жиру з бульйоном. Ароматизируем блюдо сумішшю перців, і свіжою зеленню.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Крупа гречана – 350 гр.
- Тушонка – 0.5 л.
- Цибуля – 1 шт.
- Вода – 750 мл
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Для цієї страви візьміть спеціальну каструлю для гасіння. Відкрийте банку тушонки, акуратно зніміть весь жир і перекладіть в каструлю. Поставте її на мінімальний вогонь і жир розтопити.
2. Цибулю почистіть, наріжте тонкими чверть кільцями і обсмажте до легкого золотистого кольору в розігрітій жирі.
3. До смаженій луку перекладіть шматочки м’яса і вилийте весь бульйон з банки. М’ясо розділіть виделкою на більш дрібні шматочки і видаліть лавровий лист, який зазвичай є в тушенке.
4. Відміряну кількість гречки добре кілька разів промийте і перекладіть її в каструлю до решти інгредієнтів.
5. Потім гречку з тушонкою залийте трохи підігрітою чистою водою. Її рівень в каструлі повинен бути на 3 пальці вище крупи. Блюдо посоліть з урахуванням того, що тушонка солона.
6. Доведіть вміст каструлі до кипіння на великому вогні, а потім готуйте на мінімальному і під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Цього часу достатньо, щоб гречка вийшла розсипчастою.
7. Після закінчення часу варіння вогонь під каструлею вимкніть, і дайте настоятися каші чверть години під закритою кришкою. Можете накрити каструлю махровим рушником. Потім додайте до гречки суміш перців і дрібно нашатковану петрушку, перемішайте, зніміть пробу і можете страву подавати до столу, розклавши кашу в порційні тарілки.
Смачних і вдалих страв!
Покроковий рецепт гречки з тушонкою в мультиварці
Страви в мультиварці виходять завжди смачніше, ніж приготовлені на плиті, так і готувати їх набагато простіше. Не буде винятком і гречка з тушонкою в мультиварці. Модель цього кухонного девайса не має значення, але важлива послідовність кроків приготування, що впливає на смак каші.
Час готування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Крупа гречана – 1 мультистакан.
- Вода – 2 мультистакана.
- Тушонка – 1 банку (325 гр.)
- Цибуля – 1/2 шт.
- Моркву – ½ шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошок – 2 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Трави сушені – 1 ч. л.
- Кріп – для декору.
Процес приготування:
1. Першим ділом, підготуйте всі продукти для каші, зазначені в рецепті. Якщо потрібно більшу кількість порцій, то їх збільшити вдвічі. Відразу почистіть і промийте моркву і цибулину.
2. Для цієї страви візьміть якісну тушонку, на етикетці якої зазначено «Яловичина тушкована», а не «Тушонка», адже вона зроблена з чистого м’яса і відповідає ГОСТу.
3. Цибулю наріжте дрібними кубиками, а моркву подрібніть на середній тертці.
4. В мультічашу налийте трохи олії і встановіть програму «Смаження» по замовчуванням.
5. У розігріте масло перекладіть подрібнені овочі і обсмажте протягом декількох хвилин. Потім цю програму вимкніть.
6. Відкрийте банку з тушонкою і її вміст перекладіть до обсмаженою овочам. Великі шматочки м’яса можете відразу не розділяти, а тільки в готовому блюді.
7. Враховуючи, що зараз гречана крупа досить якісна, її відразу насипте в чашу в розрахованому кількості.
8. Потім у чашу налийте чисту воду в співвідношенні до гречці 2:1. Саме при такій пропорції гречка вийде в міру розсипчастою і не сухий.
9. Потім додайте до гречки зазначені в рецепті спеції, хоча склад їх можете змінити на свій розсуд. Сіль відразу не додавайте, тільки в готову страву.
10. Потім всі інгредієнти в мультичаше перемішайте лопаткою. Закрийте кришку приладу і встановіть програму «Рис» або «Плов», або «Варка». Час цих програм складає завжди 25 хвилин.
11. Після сигналу про завершення програми гречку з тушонкою залиште на 10 хвилин, не відкриваючи кришку. Потім кашу перемішайте, зніміть пробу і посоліть, якщо потрібно, розкладіть по порційних тарілках, декоруйте дрібно нарізаним кропом і подайте до столу.
Смачних і вдалих страв!
Гречка з тушонкою в казані на вогнищі
Літо — пора турпоходів і пікніків на природі, і поряд з шашликом і бутербродами можна приготувати для обіду гречану кашу з тушонкою на багатті. Цю їжу ще називають фронтовий, так як її готували у воєнний час наші предки. Готується така каша швидко і нескладно. Для неї береться більше води у відношенні до гречки (на 1 склянку крупи – 3 склянки води) і крупу засипають у киплячу воду. Казан розміщують ближче до дров, щоб був рівномірний нагрів, і каша приготувалася швидко. Іноді гречку заздалегідь розпарюють.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Крупа гречана – 400 гр.
- Тушонка – 1 банку.
- Цибуля – 1шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Вода – 1200 мл
Процес приготування:
1. Над розведеним багаттям помістіть казан і розігрійте в ньому жир від тушонки. Очищені цибулину і моркву дрібно наріжте.
2. Овочеву нарізку перекладіть в казан і обсмажте до рум’яного кольору.
3. В окремому посуді кілька разів промийте холодною водою гречану крупу.
4. До обсмаженою овочам перекладіть тушонку з банки і відразу налийте розраховане кількість чистої води. Все добре перемішайте і бульйон доведіть до кипіння. Потім перекладіть в казан промиту гречку. Вода повинна бути на 3-4 см вище крупи. Кашу посоліть за смаком.
5. Коли гречка повторно закипить, палаючі поліна розведіть в сторони, щоб зменшився нагрівання і каша не підгоріла. Закрийте Казан кришкою і варіть кашу протягом 20-30 хвилин до готовності крупи. До кінця готування додайте до каші перець або інші спеції, перемішайте і зніміть пробу. Приготовану гречку з тушонкою зніміть з вогню, додайте до неї дрібно нарізану зелень і можете запрошувати всіх до обіду.
Приємного апетиту!
Як запекти гречку з тушонкою в духовці?
останнім часом гречку на нашому столі значно потіснили макарони і рис, але для правильного і здорового харчування цей корисний злак потрібно включати в меню. Особливо смачною виходить гречка, томлена в духовці. Інгредієнти для цієї страви не обсмажуються, і якщо взяти тушонку з нежирного м’яса, їжа буде ще і дієтичною.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Крупа гречана – 1 склянка
- Вода – 2 склянки
- Тушонка – 500 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Спочатку підготуйте всі інгредієнти згідно з рецептом і розрахованим кількістю порцій.
2. Беріть Гречку якісну і краще ядрицю, яка досить чиста і вже просмажена. Насипте її в окремий посуд. Увімкніть Духовку для розігріву на 170°С.
3. Потім гречку кілька разів промийте водою і бажано гарячою.
4. Будь-яку форму для випічки змастіть рослинною олією і пересипте в неї підготовлену гречку.
5. Поверх гречки викладіть тушонку разом з бульйоном і жиром. Потім посипте сіллю і перцем, орієнтуйтеся тільки на смак вашої тушонки.
6. Залийте гречку у формі двома склянками гарячої води.
7. Потім форму з гречкою щільно закрийте шматочком фольги і помістіть кашу в духовку на 30 хвилин. Після закінчення цього часу кашу потримайте в вимкненій духовці хвилин п’ятнадцять.
8. Приготовану гречку з тушонкою акуратно перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до обіду.
Приємного апетиту!
Гречка з тушонкою з цибулею і морквою
Тушонка завжди виручає не тільки на дачі або в турпоході, але і вдома, коли потрібно дуже швидко приготувати смачну і ситну їжу для сім’ї. Готуємо гречану кашу з тушонкою і доповнимо її смак цибулею, морквою та спеціями. Для цієї страви гречка обсмажується на сухій сковорідці.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Крупа гречана – 1 склянка
- Вода – 2 склянки
- Тушонка – 350 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – 1 ч. л.
- Зелень – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Спочатку почистіть моркву і цибулину і відразу їх дрібно нашаткуйте, цибулю тонкими чверть кільцями, моркву півкільцями.
2. Кілька разів гречану крупу промийте холодною водою і обсмажте на сухій сковорідці до появи особливого аромату смаженої гречки. Потім гречку перекладіть в каструлю для варіння каші.
3. На сковорідці розтопити жир з тушонки, і обсмажте на ньому до золотистого кольору, нарізані моркву і цибулю. Потім обсмажені овочі викладіть рівним шаром поверх гречки.
4. Викладіть зверху шматочки тушкованого м’яса і посипте все сіллю і сумішшю перців. У каструлю налийте потрібну кількість чистої води.
5. Готуйте кашу на маленькому вогні протягом 25 хвилин під закритою кришкою. Приготовану гречку з тушонкою і овочами ложкою перемішайте, розкладіть в порційні тарілки і декорують дрібно нашаткованої зеленню.
Приємного апетиту!
Гречана каша з тушонкою і грибами
Гречка з тушонкою – ситна страва, швидке і смачне. Щоб воно не набридло, розширюємо його смак грибами. Гриби, а для каші підходять будь-які, не ускладнять процес приготування, але смак її зроблять незвичайним. Варимо гречку і в сковорідці готуємо зажарку з овочів, м’ясних консервів і грибів, а потім все змішуємо. Таким блюдом ви нагодувати всю сім’ю.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Крупа гречана – 1 склянка
- Гриби – 300 гр.
- Вода – 2 склянки
- Тушонка – 1 банку.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. З крупи і води у співвідношенні 1:2 зваріть протягом 20 хвилин на маленькому вогні гречану кашу.
2. Очищені моркву і цибулину дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору на розігрітому жирі від тушонки.
3. Потім у сковорідку перекладіть тушонку з банки і перемішайте її з обсмаженими овочами.
4. Гриби для такої каші заздалегідь відваріть, нарізавши їх невеликими шматочками. Потім перекладіть їх у сковорідку, додайте трохи солі, адже тушонка буває досить солоної, будь-які спеції і перемішайте. Засмажку потримайте на середньому вогні, щоб рідина частково випарувалася.
5. Потім її перекладіть її зі сковорідки в зварену гречану кашу, добре перемішайте, зніміть пробу і дайте страві настоятися під закритою кришкою. Гречка з тушонкою і грибами готова. Можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Гречка з тушонкою і овочами
Гречану кашу, як смачну і корисну саму по собі, багато нерідко готують для сімейного столу, а тушонка робить її більш ситної. Гречку з тушонкою можна доповнити різними овочами: цибулею, морквою, кабачками, солодким перцем, селерою та іншими, що робить її більш корисною і смачною.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Крупа гречана – 1.5 склянки
- Гриби – 300 гр.
- Вода – 3 склянки
- Тушонка – 1 банку.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Спочатку чистимо і промиваємо моркву і цибулину. Потім їх шаткуємо дрібним кубиком і перекладаємо в спеціальну каструлю для гасіння. До нарізаних овочів наливаємо трохи олії і ставимо каструлю на вогонь.
2. Обсмажуємо овочеву нарізку протягом 5-7 хвилин до легкого золотистого кольору.
3. Гречану крупу добре промиваємо і пересипаємо до обсмаженою овочам.
4. Потім наливаємо до гречки теплу воду в співвідношенні до крупі 1:2 або, щоб вона була вище шару гречки на 2 пальці.
5. Гречку трохи солимо і варимо на маленькому вогні і під закритою кришкою до готовності. Гречка зазвичай готується 20 хвилин.
6. Потім у зварену кашу перекладаємо банку тушонки, розділивши великі шматочки м’яса ножем або виделкою.
7. Гречку з тушонкою ложкою добре перемішуємо і знімаємо пробу.
8. Готову страву розкладаємо в порційні тарілки, декоруємо по своєму смаку і подаємо до столу.
Приємного апетиту!