Грузді на зиму в банках – 10 простих рецептів заготовок з покроковими фото

Грузді на зиму в банках – це смачна закуска для вашого будинку, яка урізноманітнює як домашній, так і святковий стіл. Таке частування можна просто їсти з хлібом або додавати в холодні салати, закуски. Для приготування на тривале зберігання використовуйте добірку з десяти простих рецептів заготовок з покроковими фотографіями.

Хрусткі грузді мариновані на зиму

Хрусткі грузді мариновані на зиму – це апетитна і яскрава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або зеленню. Для приготування на тривале зберігання використовуйте перевірений покроковий рецепт.

Інгредієнти на
1.5 л.

  • Грузді свіжі 2 кг (білих)
  • Часник 3 зуб.
  • Листя чорної смородини 3 шт.
  • Листя вишні 3 шт.
  • Вода 1 л
  • Сіль 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Гвоздика 2 шт.
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Оцет столовий 9% 1 ч. л. на 0,5 л банку

Процес приготування:

  1. Щоб заготовити хрусткі грузді на зиму в банках, відміряємо потрібну кількість грибів. Перебираємо їх, очищаємо від забруднень.
  2. Далі продукт потрібно гарненько промити під водою.
  3. Заливаємо грузді водою, доповнюємо столовою ложкою солі. Після закипання варимо 25 хвилин. Після відкидаємо на друшляк.
  4. В окремій каструлі готуємо маринад. Кип’ятимо воду з двома столовими ложками солі, цукром, лавровими листками, гвоздикою і горошинами перцю.
  5. Стерилізуємо банки. Розкладаємо у них зубчики часнику, листя смородини і зелені.
  6. Викладаємо сюди гриби, заливаємо маринадом і доповнюємо столовим оцтом. Закатуємо і залишаємо до повного охолодження.
  7. Хрусткі грузді мариновані на зиму готові. Забирайте на зберігання у відповідне місце.

Засолювання білих груздів холодним способом

Засолювання білих груздів холодним способом – це кулінарний процес, який вам точно варто спробувати. Така насичена грибна заготівля послужить відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.

Час готування – 50 днів

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Насіння кропу – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Займемося засолкою білих груздів холодним способом. Спершу старанно очищаємо і промиваємо гриби. Попередньо їх потрібно вимочити в холодній воді протягом трьох-п’яти днів.

Крок 2. В процесі воду потрібно підливати або міняти. Після зливаємо її і гриби промиваємо чистою водою.

Крок 3. В чисту банку висипаємо частина солі, насіння кропу. Додаємо шматочки часнику.

Крок 4. Викладаємо шар з грибів.

Крок 5. Знову посипаємо сіллю і спеціями.

Крок 6. Чергуємо шари і наповнюємо так всю банку. Додаємо горошини перцю.

Крок 7. Закриваємо банку капроновою кришкою. Прибираємо заготівлю солитись в холодильник на 40-50 днів.

Крок 8. Засолювання білих груздів холодним способом завершена. Можна пригощатися або зберігати далі в прохолодному місці.

грузді Мариновані гарячим способом

грузді Мариновані гарячим способом відрізняються насиченим смаком і апетитним виглядом. Якщо ви хочете урізноманітнити меню домашніх заготовок, то ця кулінарна ідея вам точно припаде до душі. Беріть на замітку покроковий рецепт з фотографіями і приступайте до приготування грибів на тривале зберігання.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Грузді варені – 1 кг
  • Часник – 3 зубчик.
  • Листя чорної смородини – 3 шт.

Для маринаду:

  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 2,5 ст. ложки
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • оцтова Есенція 70%– 3 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Розповідаємо, як заготовити грузді мариновані гарячим способом. Попередньо гриби потрібно перебрати, промити і замочити на два дні в холодній воді, регулярно оновлюючи воду.

Крок 2. Після вимочування гриби знову промиваємо і відварюємо в підсоленій воді близько 15-20 хвилин. Відкидаємо на друшляк і промиваємо під водою.

Крок 3. В іншій каструлі варимо маринад. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром і спеціями.

Крок 4. Опускаємо сюди грузді і варимо 5 хвилин. Вливаємо оцтову есенцію і варимо ще дві хвилини.

Крок 5. Стерилізуємо банки. На дно викладаємо часник і листя смородини.

Крок 6. Розливаємо гриби з маринадом по банкам. Закатуємо і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Грузді мариновані гарячим способом готові. Забирайте на зберігання!

Чорні грузді холодним способом на зиму

Чорні грузді холодним способом на зиму – це оригінальна і цікава у виконанні заготівля для тривалого зберігання. Любителі грибів точно не зможуть встояти. Подавайте готовий продукт в якості самостійної закуски або разом з гарячими гарнірами. Порадуйте себе і близьких!

Час готування – 5 днів

Час приготування: 1 годину

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • чорні Грузді – 1 кг
  • Сіль – 1-2 ст. л
  • Корінь хрону – за смаком.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Насіння кропу сушена – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Розповідаємо про секрети засолювання чорних груздів холодним способом на зиму. Гриби перебираємо.

Крок 2. Заливаємо вантаж водою з сіллю, придавлюємо тарілкою і залишаємо на 2-4 дні. Кожні 7 годин міняємо воду. Необхідно прибрати гіркоту.

Крок 3. На дно великої каструлі кладемо частина зубчиків часнику, шматочки хрону, насіння кропу і сіль. Викладаємо сюди шар грибів.

Крок 4. Повторюємо шари, поки всі продукти не закінчаться.

Крок 5. Зверху встановлюємо вантаж. Залишаємо на 2-3 дні при кімнатній температурі.

Крок 6. Далі заготівлю розливаємо по банках і закриваємо кришками. Ставимо в холодне місце на 30-40 днів.

Крок 7. Чорні грузді холодним способом на зиму засолені.

Засолювання білих груздів гарячим способом у банках

Засолювання білих груздів гарячим способом у банках – це захоплюючий процес, за допомогою якого ви отримаєте неймовірно смачну і апетитну закуску для всієї родини. Яскравий смак груздів нікого не залишить байдужим. Подавайте частування з хлібом або гарячими гарнірами.

Час готування – 1 тиждень

Час приготування: 1 годину

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Грузді білі – 1 кг
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 40 гр.
  • Перець чорний горошок – 20 шт.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Лист чорної смородини – 4 шт.
  • Часник – 5 зубчиків.

Процес приготування:

Крок 1. Займемося засолкою білих груздів гарячим способом у банках. Заздалегідь слід гриби вимочити протягом 2-3 днів. Кожен день обов’язково міняємо воду.

Крок 2. Далі грузді добре промиваємо та нарізаємо.

Крок 3. Заливаємо гриби одним літром води і варимо їх 20 хвилин на помірному вогні.

Крок 4. Очищаємо часник, підготуємо інші спеції.

Крок 5. В іншій каструлі готуємо розсіл. Заливаємо горошини перцю, листя смородини, гвоздику і лаврове листя другим літром води. Кип’ятимо і розчиняємо сіль.

Крок 6. Відкидаємо варені грузді через друшляк і опускаємо їх у гарячий розсіл.

Крок 7. Варимо 30 хвилин на середньому вогні.

Крок 8. Гриби разом з розсолом розливаємо по банках. Доповнюємо часником. Накриваємо їх гнітом і ставимо в прохолодне місце на тиждень.

Крок 9. Переливаємо заготовку в стерилізовані банки і ставимо в прохолодне місце до повної готовності, а після для зберігання.

Крок 10. Через місяць засолювання білих груздів гарячим способом у банках буде повністю завершена.

грузді Мариновані без оцту на зиму

грузді Мариновані без оцту на зиму – це апетитна і цікава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або ароматною зеленню. Для приготування на тривале зберігання використовуйте повірений покроковий рецепт.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг

Маринад на 1 літр води:

  • Сіль – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.
  • Кориця мелена – 0,5 ч. л.
  • Кислота лимонна – 3 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Візьмемо необхідні продукти для приготування маринованих груздів без оцту на зиму.

Крок 2. Перебираємо і промиваємо гриби. Заливаємо їх окропом і варимо близько 5-10 хвилин після активного кипіння. Викладаємо грибу шумівкою на тарілку.

Крок 3. Варимо маринад. Для цього з’єднуємо воду, сіль і спеції. Кип’ятимо вміст.

Крок 4. Занурюємо сюди гриби і варимо 30 хвилин. В кінці додаємо лимонну кислоту.

Крок 5. Розливаємо частування по стерилізованим баків і ставимо в каструлю з киплячою водою і рушником на дні. Стерилізуємо після закипання 40 хвилин.

Крок 6. Дістаємо наповнені банки і закатуємо. Даємо повністю охолонути.

Крок 7. Грузді мариновані без оцту на зиму готові. Прибирайте на зберігання в прохолодне місце.

Грузді з цибулею на зиму в банках

Грузді з цибулею на зиму в банках виходять неймовірно хрусткими і цікавими за смаком. Ароматне частування стане справжньою прикрасою вашого столу. Подавайте гриби з гарячими гарнірами або просто їжте з хлібом. Для заготівлі використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.

Час готування – 1 місяць

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Грузді сирі – 1 кг
  • Сіль – 40 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • стручковий Перець чилі – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо інгредієнти для заготівлі груздів з цибулею на зиму в банках. Гриби промиваємо і вимочуємо два дні, змінюючи воду 2-3 рази на добу.

Крок 2. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими півкільцями.

Крок 3. У каструлю викладаємо продукти шарами: гриби, цибулю, сіль і спеції.

Крок 4. Наповнюємо так всю каструлю.

Крок 5. Зверху встановлюємо вантаж. Прибираємо заготовку в прохолодне місце на 1-2 доби.

Крок 6. Перекладаємо заготовку в чисту банку. Закриваємо кришкою і ставимо в прохолодне місце на місяць до повної засолювання.

Крок 7. Грузді з цибулею на зиму в банках готові. Можна пробувати або зберігати в прохолодному місці.

Як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму

Як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму, розповімо в докладному покроковому рецепті. Такий варіант заготовки допоможе урізноманітнити варіанти ваших домашніх солінь. Готовий продукт послужить апетитним частуванням для всієї родини. Обов’язково спробуйте!

Час готування – 2 тижні

Час приготування: 1 годину

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • чорні Грузді – 1 кг
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Для маринаду:

  • Вода – 1 л
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Сіль з гіркою – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Розповідаємо, як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму. Першим ділом відміряємо потрібну кількість чорних груздів.

Крок 2. Попередньо гриби потрібно вимочити в холодній воді. Промиваємо продукт. Великі гриби розрізаємо на частини, невеликі гриби залишаємо цілими.

Крок 3. Далі грузді відварюємо у воді з сіллю. Доводимо до кипіння і після варимо близько 15 хвилин. В процесі знімаємо піну. Після відкидаємо на друшляк і знову промиваємо.

Крок 4. Готуємо маринад. Для цього змішуємо воду з сіллю і спеціями (крім часнику). Занурюємо сюди гриби і варимо їх після закипання близько 15 хвилин. Прибираємо з вогню.

Крок 5. Очищаємо зубчики часнику і відправляємо їх до грибів. Встановлюємо вантаж і даємо заготівлі охолонути. Після прибираємо в холодильник на 2 тижні.

Крок 6. Зливаємо розсіл з грибів. Частування викладаємо в стерильну банку, заливаємо рослинним маслом і закриваємо капроновою кришкою.

Крок 7. Тепер ви знаєте, як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму. Забирайте заготовку на зберігання!

Ікра з груздів на зиму

Ікра з груздів на зиму порадує вас насиченим смаком і нескладним кулінарним процесом. Такий продукт можна намазувати на хліб або подавати до столу як апетитного доповнення до гарячих страв. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • чорні Грузді варені – 3 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Оцет 9% – 30 мл
  • Масло рослинне – 130 мл

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо заготівлю ікри з груздів на зиму з вимочування грибів. Залийте їх водою на дві доби. Періодично змінюємо воду.

Крок 2. Далі грузді добре промиваємо і очищаємо. Заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь.

Крок 3. Доводимо до кипіння і після варимо 30 хвилин. Промиваємо продукт і заливаємо чистою водою. Солимо і варимо 40 хвилин після закипання. Періодично знімаємо піну. У відвареному вигляді грибів повинно бути 3 кг.

Крок 4. Подрібнюємо цибулю, часник і натираємо на тертці моркву. Обсмажуємо цибулю з морквою на олії до м’якості.

Крок 5. З’єднуємо відварені гриби з часником і обсмаженими овочами. Подрібнюємо у блендері або через м’ясорубку.

Крок 6. Отриману масу солимо, перчимо, доповнюємо рослинним маслом і тушкуємо 15 хвилин. В кінці вливаємо оцет. Розкладаємо частування по банкам і стерилізуємо у каструлі з киплячою водою і рушником на дні. Пів-літрові банки стерилізуємо 20 хвилин, літрові – 40 хвилин. Після закатуємо ємності, закутуємо і остуджуємо.

Крок 7. Ікра з груздів на зиму готова. Зберігайте в прохолодному приміщенні!

Заготівля груздів з часником на зиму

Заготівля груздів з часником на зиму – яскрава ідея, результат якої порадує вас не тільки дивовижним смаком, але і яскравим апетитним ароматом. Таке частування стане відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Грузді – 600 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Часник – 2 зубчики.
  • Перець духмяний горошок – 0,2 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,2 гр.
  • Кріп – 4 гілки.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Лист смородини – 3 шт.
  • Лікер вишневий – 1 мл
  • Цукор – 0,5 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет 9% – 2,5 ч. л.
  • Гвоздика – 0,2 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Приступимо до заготівлі груздів з часником на зиму. Підготуємо інгредієнти. Гриби очищаємо і промиваємо. Рекомендуємо вимочити їх у холодній воді протягом двох діб.

Крок 2. Нарізаємо грузді шматочками і складаємо їх у каструлю.

Крок 3. Відварюємо після закипання 30 хвилин і відкидаємо на друшляк.

Крок 4. Приготуємо маринад. Воду з’єднайте з сіллю, цукром і спеціями. Кип’ятимо 5 хвилин.

Крок 5. Занурюємо сюди гриби і варимо 20 хвилин. За дві хвилини до готовності вливаємо столовий оцет.

Крок 6. В стерилізовану банку кладемо зелень і зубчики часнику. Викладаємо гриби з маринадом. Закриваємо кришками, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження.

Крок 7. Заготівля груздів з часником на зиму завершена! Забирайте на зберігання.