Грузді на зиму в банках – це смачна закуска для вашого будинку, яка урізноманітнює як домашній, так і святковий стіл. Таке частування можна просто їсти з хлібом або додавати в холодні салати, закуски. Для приготування на тривале зберігання використовуйте добірку з десяти простих рецептів заготовок з покроковими фотографіями.
Хрусткі грузді мариновані на зиму
Хрусткі грузді мариновані на зиму – це апетитна і яскрава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або зеленню. Для приготування на тривале зберігання використовуйте перевірений покроковий рецепт.
Інгредієнти на
1.5 л.
- Грузді свіжі 2 кг (білих)
- Часник 3 зуб.
- Листя чорної смородини 3 шт.
- Листя вишні 3 шт.
- Вода 1 л
- Сіль 2 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Лавровий лист 3 шт.
- Гвоздика 2 шт.
- Перець чорний горошок 6 шт.
- Оцет столовий 9% 1 ч. л. на 0,5 л банку
Процес приготування:
- Щоб заготовити хрусткі грузді на зиму в банках, відміряємо потрібну кількість грибів. Перебираємо їх, очищаємо від забруднень.
- Далі продукт потрібно гарненько промити під водою.
- Заливаємо грузді водою, доповнюємо столовою ложкою солі. Після закипання варимо 25 хвилин. Після відкидаємо на друшляк.
- В окремій каструлі готуємо маринад. Кип’ятимо воду з двома столовими ложками солі, цукром, лавровими листками, гвоздикою і горошинами перцю.
- Стерилізуємо банки. Розкладаємо у них зубчики часнику, листя смородини і зелені.
- Викладаємо сюди гриби, заливаємо маринадом і доповнюємо столовим оцтом. Закатуємо і залишаємо до повного охолодження.
- Хрусткі грузді мариновані на зиму готові. Забирайте на зберігання у відповідне місце.
Засолювання білих груздів холодним способом
Засолювання білих груздів холодним способом – це кулінарний процес, який вам точно варто спробувати. Така насичена грибна заготівля послужить відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.
Час готування – 50 днів
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Грузді – 1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Часник – 5 зубчиків.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Насіння кропу – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Займемося засолкою білих груздів холодним способом. Спершу старанно очищаємо і промиваємо гриби. Попередньо їх потрібно вимочити в холодній воді протягом трьох-п’яти днів.
Крок 2. В процесі воду потрібно підливати або міняти. Після зливаємо її і гриби промиваємо чистою водою.
Крок 3. В чисту банку висипаємо частина солі, насіння кропу. Додаємо шматочки часнику.
Крок 4. Викладаємо шар з грибів.
Крок 5. Знову посипаємо сіллю і спеціями.
Крок 6. Чергуємо шари і наповнюємо так всю банку. Додаємо горошини перцю.
Крок 7. Закриваємо банку капроновою кришкою. Прибираємо заготівлю солитись в холодильник на 40-50 днів.
Крок 8. Засолювання білих груздів холодним способом завершена. Можна пригощатися або зберігати далі в прохолодному місці.
грузді Мариновані гарячим способом
грузді Мариновані гарячим способом відрізняються насиченим смаком і апетитним виглядом. Якщо ви хочете урізноманітнити меню домашніх заготовок, то ця кулінарна ідея вам точно припаде до душі. Беріть на замітку покроковий рецепт з фотографіями і приступайте до приготування грибів на тривале зберігання.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Грузді варені – 1 кг
- Часник – 3 зубчик.
- Листя чорної смородини – 3 шт.
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 2,5 ст. ложки
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- оцтова Есенція 70%– 3 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Розповідаємо, як заготовити грузді мариновані гарячим способом. Попередньо гриби потрібно перебрати, промити і замочити на два дні в холодній воді, регулярно оновлюючи воду.
Крок 2. Після вимочування гриби знову промиваємо і відварюємо в підсоленій воді близько 15-20 хвилин. Відкидаємо на друшляк і промиваємо під водою.
Крок 3. В іншій каструлі варимо маринад. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром і спеціями.
Крок 4. Опускаємо сюди грузді і варимо 5 хвилин. Вливаємо оцтову есенцію і варимо ще дві хвилини.
Крок 5. Стерилізуємо банки. На дно викладаємо часник і листя смородини.
Крок 6. Розливаємо гриби з маринадом по банкам. Закатуємо і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Грузді мариновані гарячим способом готові. Забирайте на зберігання!
Чорні грузді холодним способом на зиму
Чорні грузді холодним способом на зиму – це оригінальна і цікава у виконанні заготівля для тривалого зберігання. Любителі грибів точно не зможуть встояти. Подавайте готовий продукт в якості самостійної закуски або разом з гарячими гарнірами. Порадуйте себе і близьких!
Час готування – 5 днів
Час приготування: 1 годину
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- чорні Грузді – 1 кг
- Сіль – 1-2 ст. л
- Корінь хрону – за смаком.
- Часник – 3 зубчики.
- Насіння кропу сушена – 1 ч. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Розповідаємо про секрети засолювання чорних груздів холодним способом на зиму. Гриби перебираємо.
Крок 2. Заливаємо вантаж водою з сіллю, придавлюємо тарілкою і залишаємо на 2-4 дні. Кожні 7 годин міняємо воду. Необхідно прибрати гіркоту.
Крок 3. На дно великої каструлі кладемо частина зубчиків часнику, шматочки хрону, насіння кропу і сіль. Викладаємо сюди шар грибів.
Крок 4. Повторюємо шари, поки всі продукти не закінчаться.
Крок 5. Зверху встановлюємо вантаж. Залишаємо на 2-3 дні при кімнатній температурі.
Крок 6. Далі заготівлю розливаємо по банках і закриваємо кришками. Ставимо в холодне місце на 30-40 днів.
Крок 7. Чорні грузді холодним способом на зиму засолені.
Засолювання білих груздів гарячим способом у банках
Засолювання білих груздів гарячим способом у банках – це захоплюючий процес, за допомогою якого ви отримаєте неймовірно смачну і апетитну закуску для всієї родини. Яскравий смак груздів нікого не залишить байдужим. Подавайте частування з хлібом або гарячими гарнірами.
Час готування – 1 тиждень
Час приготування: 1 годину
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Грузді білі – 1 кг
- Вода – 2 л
- Сіль – 40 гр.
- Перець чорний горошок – 20 шт.
- Перець духмяний горошок – 10 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Лист чорної смородини – 4 шт.
- Часник – 5 зубчиків.
Процес приготування:
Крок 1. Займемося засолкою білих груздів гарячим способом у банках. Заздалегідь слід гриби вимочити протягом 2-3 днів. Кожен день обов’язково міняємо воду.
Крок 2. Далі грузді добре промиваємо та нарізаємо.
Крок 3. Заливаємо гриби одним літром води і варимо їх 20 хвилин на помірному вогні.
Крок 4. Очищаємо часник, підготуємо інші спеції.
Крок 5. В іншій каструлі готуємо розсіл. Заливаємо горошини перцю, листя смородини, гвоздику і лаврове листя другим літром води. Кип’ятимо і розчиняємо сіль.
Крок 6. Відкидаємо варені грузді через друшляк і опускаємо їх у гарячий розсіл.
Крок 7. Варимо 30 хвилин на середньому вогні.
Крок 8. Гриби разом з розсолом розливаємо по банках. Доповнюємо часником. Накриваємо їх гнітом і ставимо в прохолодне місце на тиждень.
Крок 9. Переливаємо заготовку в стерилізовані банки і ставимо в прохолодне місце до повної готовності, а після для зберігання.
Крок 10. Через місяць засолювання білих груздів гарячим способом у банках буде повністю завершена.
грузді Мариновані без оцту на зиму
грузді Мариновані без оцту на зиму – це апетитна і цікава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або ароматною зеленню. Для приготування на тривале зберігання використовуйте повірений покроковий рецепт.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Грузді – 1 кг
Маринад на 1 літр води:
- Сіль – 1 ч. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець духмяний горошок – 6 шт.
- Кориця мелена – 0,5 ч. л.
- Кислота лимонна – 3 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Візьмемо необхідні продукти для приготування маринованих груздів без оцту на зиму.
Крок 2. Перебираємо і промиваємо гриби. Заливаємо їх окропом і варимо близько 5-10 хвилин після активного кипіння. Викладаємо грибу шумівкою на тарілку.
Крок 3. Варимо маринад. Для цього з’єднуємо воду, сіль і спеції. Кип’ятимо вміст.
Крок 4. Занурюємо сюди гриби і варимо 30 хвилин. В кінці додаємо лимонну кислоту.
Крок 5. Розливаємо частування по стерилізованим баків і ставимо в каструлю з киплячою водою і рушником на дні. Стерилізуємо після закипання 40 хвилин.
Крок 6. Дістаємо наповнені банки і закатуємо. Даємо повністю охолонути.
Крок 7. Грузді мариновані без оцту на зиму готові. Прибирайте на зберігання в прохолодне місце.
Грузді з цибулею на зиму в банках
Грузді з цибулею на зиму в банках виходять неймовірно хрусткими і цікавими за смаком. Ароматне частування стане справжньою прикрасою вашого столу. Подавайте гриби з гарячими гарнірами або просто їжте з хлібом. Для заготівлі використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 місяць
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л.
Інгредієнти:
- Грузді сирі – 1 кг
- Сіль – 40 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- стручковий Перець чилі – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець духмяний горошок – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо інгредієнти для заготівлі груздів з цибулею на зиму в банках. Гриби промиваємо і вимочуємо два дні, змінюючи воду 2-3 рази на добу.
Крок 2. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими півкільцями.
Крок 3. У каструлю викладаємо продукти шарами: гриби, цибулю, сіль і спеції.
Крок 4. Наповнюємо так всю каструлю.
Крок 5. Зверху встановлюємо вантаж. Прибираємо заготовку в прохолодне місце на 1-2 доби.
Крок 6. Перекладаємо заготовку в чисту банку. Закриваємо кришкою і ставимо в прохолодне місце на місяць до повної засолювання.
Крок 7. Грузді з цибулею на зиму в банках готові. Можна пробувати або зберігати в прохолодному місці.
Як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму
Як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму, розповімо в докладному покроковому рецепті. Такий варіант заготовки допоможе урізноманітнити варіанти ваших домашніх солінь. Готовий продукт послужить апетитним частуванням для всієї родини. Обов’язково спробуйте!
Час готування – 2 тижні
Час приготування: 1 годину
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- чорні Грузді – 1 кг
- Вода – 2 л
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Часник – 6 зубчиків.
- Перець духмяний горошок – 10 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Сіль з гіркою – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Розповідаємо, як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму. Першим ділом відміряємо потрібну кількість чорних груздів.
Крок 2. Попередньо гриби потрібно вимочити в холодній воді. Промиваємо продукт. Великі гриби розрізаємо на частини, невеликі гриби залишаємо цілими.
Крок 3. Далі грузді відварюємо у воді з сіллю. Доводимо до кипіння і після варимо близько 15 хвилин. В процесі знімаємо піну. Після відкидаємо на друшляк і знову промиваємо.
Крок 4. Готуємо маринад. Для цього змішуємо воду з сіллю і спеціями (крім часнику). Занурюємо сюди гриби і варимо їх після закипання близько 15 хвилин. Прибираємо з вогню.
Крок 5. Очищаємо зубчики часнику і відправляємо їх до грибів. Встановлюємо вантаж і даємо заготівлі охолонути. Після прибираємо в холодильник на 2 тижні.
Крок 6. Зливаємо розсіл з грибів. Частування викладаємо в стерильну банку, заливаємо рослинним маслом і закриваємо капроновою кришкою.
Крок 7. Тепер ви знаєте, як засолити чорні грузді гарячим способом на зиму. Забирайте заготовку на зберігання!
Ікра з груздів на зиму
Ікра з груздів на зиму порадує вас насиченим смаком і нескладним кулінарним процесом. Такий продукт можна намазувати на хліб або подавати до столу як апетитного доповнення до гарячих страв. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- чорні Грузді варені – 3 кг
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Оцет 9% – 30 мл
- Масло рослинне – 130 мл
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо заготівлю ікри з груздів на зиму з вимочування грибів. Залийте їх водою на дві доби. Періодично змінюємо воду.
Крок 2. Далі грузді добре промиваємо і очищаємо. Заливаємо водою і ставимо на повільний вогонь.
Крок 3. Доводимо до кипіння і після варимо 30 хвилин. Промиваємо продукт і заливаємо чистою водою. Солимо і варимо 40 хвилин після закипання. Періодично знімаємо піну. У відвареному вигляді грибів повинно бути 3 кг.
Крок 4. Подрібнюємо цибулю, часник і натираємо на тертці моркву. Обсмажуємо цибулю з морквою на олії до м’якості.
Крок 5. З’єднуємо відварені гриби з часником і обсмаженими овочами. Подрібнюємо у блендері або через м’ясорубку.
Крок 6. Отриману масу солимо, перчимо, доповнюємо рослинним маслом і тушкуємо 15 хвилин. В кінці вливаємо оцет. Розкладаємо частування по банкам і стерилізуємо у каструлі з киплячою водою і рушником на дні. Пів-літрові банки стерилізуємо 20 хвилин, літрові – 40 хвилин. Після закатуємо ємності, закутуємо і остуджуємо.
Крок 7. Ікра з груздів на зиму готова. Зберігайте в прохолодному приміщенні!
Заготівля груздів з часником на зиму
Заготівля груздів з часником на зиму – яскрава ідея, результат якої порадує вас не тільки дивовижним смаком, але і яскравим апетитним ароматом. Таке частування стане відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Грузді – 600 гр.
- Вода – 250 мл
- Часник – 2 зубчики.
- Перець духмяний горошок – 0,2 гр.
- Перець чорний мелений – 0,2 гр.
- Кріп – 4 гілки.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Лист смородини – 3 шт.
- Лікер вишневий – 1 мл
- Цукор – 0,5 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 2,5 ч. л.
- Гвоздика – 0,2 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Приступимо до заготівлі груздів з часником на зиму. Підготуємо інгредієнти. Гриби очищаємо і промиваємо. Рекомендуємо вимочити їх у холодній воді протягом двох діб.
Крок 2. Нарізаємо грузді шматочками і складаємо їх у каструлю.
Крок 3. Відварюємо після закипання 30 хвилин і відкидаємо на друшляк.
Крок 4. Приготуємо маринад. Воду з’єднайте з сіллю, цукром і спеціями. Кип’ятимо 5 хвилин.
Крок 5. Занурюємо сюди гриби і варимо 20 хвилин. За дві хвилини до готовності вливаємо столовий оцет.
Крок 6. В стерилізовану банку кладемо зелень і зубчики часнику. Викладаємо гриби з маринадом. Закриваємо кришками, вкриваємо і залишаємо до повного охолодження.
Крок 7. Заготівля груздів з часником на зиму завершена! Забирайте на зберігання.