Хек в духовці – 10 найбільш смачних рецептів з покроковими фото

Така ніжна і корисна риба, як хек, виходить найбільш смачною і соковитою, у разі, якщо вона проходить термічну обробку в духовій шафі і нудиться у власному соку до повної готовності. А такі добавки, як сметана, майонез і овочі, надають морського мешканця неповторний насичений аромат і приємний післясмак, який напевно припаде до смаку всім любителям морепродуктів і корисної їжі.

Хек, запечений у фользі в духовці

Коли потрібно смачно, швидко, а ще й корисно – однозначно готуємо хека в духовці, попередньо обернувши його шаром фольги. Печені овочі ідеально доповнять морську рибку і ароматний і смачний вечерю вам забезпечений!

Інгредієнти на
2 порц.

  • Хек 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кабачок 1 шт. молодий
  • Масло рослинне 1 ч. л.
  • Сметана 1 ст. л.
  • Гірчиця ½ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Спеції для риби за смаком
  • Паприка за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти хек в духовці? Велику моркву очищаємо від шкірки і нарізаємо досить товстими кружальцями.
  2. Аналогічним способом подрібнюємо молодий кабачок, шкірку знімати не потрібно.
  3. Очищену цибулину ріжемо тонкими півкільцями.
  4. У глибоку ємність складаємо всі підготовлені овочі, присипаємо паприкою і сіллю – розмішуємо для рівномірного розподілу приправ.
  5. Форму для запікання з високими бортиками застеляємо фольгою, промазуємо тонким шаром масла і перекладаємо овочі.
  6. Потрошеные тушки хека старанно натираємо сіллю і приправою для риби.
  7. На «подушку» з овочів кладемо рибу.
  8. В окремій піалі перемішуємо сметану з гірчицею і змащуємо хека.
  9. Закриваємо продукти другим листом фольги і відправляємо в духовку при 200 градусах на 25-30 хвилин. Після закінчення часу знімаємо верхню фольгу і підрум’янюємо страву ще 10 хвилин.
  10. За закінчення зазначеного часу вимикаємо духовку і залишаємо на 15 хвилин рибу в духовці. Подаємо страву порційно і насолоджуємося. Приємного апетиту!

М’який і соковитий хек з овочами в духовці

Готуємо швидке комплексне блюдо, яке ідеально підходить для повноцінного обіду чи вечері всієї родини – хек з картоплею в духовій шафі під соусом «сацебелі». Провівши мінімум часу біля плити, ми отримуємо неймовірно смачне і ароматне блюдо.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 1-2.

Склад:

  • Хек – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Сіль – 2 щіпка.
  • Перець запашний мелений – 1 щіпка.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Соус «сацебелі» — 1-2 ст. л

Процес приготування:

Крок 1. Дві картоплі «звільняємо» від щільної шкірки, промиваємо та нарізаємо кільцями товщиною близько сантиметра.

Крок 2. Рибну тушку нарізаємо шматочками розміром 2-3 сантиметри.

Крок 3. У великій тарілці об’єднуємо овочі і рибу, посипаємо сіллю і перцем, вливаємо олію і гарненько перемішуємо.

Крок 4. На довгу дерев’яну шпажку для шашличків нанизуємо по черзі кільця картоплі і шматочки хека – щедро промазуємо ароматним соусом.

Крок 5. Укладаємо заготовку в рукав для запікання, зав’язуємо два краї і ставимо в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів.

Крок 6. Через 50 хвилин акуратно розрізаємо целофан і перекладаємо рибку на блюдо.

Крок 7. При бажанні доповнюємо блюдо часточками лимона і зеленню. Приємного апетиту!

Ніжний хек з цибулею і морквою в духовці

При дотриманні дієти або правильного харчування, варіантом дієтичного вечері може стати запечена морська риба, приготовлена відразу з овочевим гарніром – хек з цибулею і морквою з мінімальною калорійністю і максимальною користю.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30-35 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Хека – 1 кг
  • Цибуля – 3-4 шт.
  • Морква – 2-3 шт.
  • копчена Паприка мелена – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо розморожені тушки натираємо сіллю зовні і всередині, орієнтуючись на свої уподобання.

Крок 2. Очищену моркву нарізаємо кільцями.

Крок 3. Цибулини ріжемо тонкими півкільцями.

Крок 4. Приправляємо овочі копченої паприкою, меленим перцем і сіллю – перемішуємо.

Крок 5. Форму для запікання з високими бортиками змащуємо тонким шаром оливкової олії і викладаємо нарізані компоненти.

Крок 6. Зверху розкладаємо тушки хека.

Крок 7. Прикриваємо форму фольгою і відправляємо в духовку приблизно на 30-35 хвилин при температурі 200 градусів.

Крок 8. Розкладаємо страву по порційних тарілках і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування хека з картоплею

Ніжні тушки морського мешканця – хека в поєднанні з картоплею – це безпрограшний варіант, який напевно припаде до смаку всім, і навіть тим, хто не особливо любить морепродукти. Соковита риба з овочами – це не тільки дуже смачно, але і дуже корисно!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Хек – 500 гр.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кефір – 250 мл
  • Петрушка – 1-2 гілочки.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для морепродуктів – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу заздалегідь виймаємо з морозилки, обрізаємо плавники і зачищаємо від нутрощів і плівок.

Крок 2. Промиваємо хек під струменем води, нарізаємо шматочками бажаного розміру і посипаємо сіллю і спеціями.

Крок 3. Підготовлені рибні шматки заливаємо кефіром і прибираємо в холодильну камеру на 20 хвилин для просочення.

Крок 4. Не гаючи часу, очищаємо і ріжемо картоплю кільцями, товщиною півтора-два сантиметри.

Крок 5. Картопляні кільця відварюємо протягом 2-3 хвилин після закипання, зливаємо воду і приправляємо за своїм смаком. Даємо трохи часу охолонути при кімнатній температурі.

Крок 6. Велику цибулину «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо півкільцями.

Крок 7. У форму, придатну для готування в духовці, чергуючи, викладаємо компоненти: хек, картоплю і цибулю.

Крок 8. Заливаємо вміст посуду кефіром, в якому маринувалася риба і для більш насиченого аромату, додаємо пару гілочок свіжої петрушки. Випікаємо 20-25 хвилин при 180 градусах.

Крок 9. Духмяне страву подаємо до столу з листовим салатом і овочами. Приємного апетиту!

Як приготувати хек в сметані в духовці?

Риба, хоч трохи просочена такими молочними продуктами, як сметана або кефір, завжди виходить неймовірно ніжною і соковитою. Хек, запечений зі сметаною, розходиться по волокнах і просто тане в роті, тому заздалегідь рекомендуємо готувати з запасом!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Хек – 400 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 100-150 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Приправи для риби – на смак.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищену картоплю нарізаємо кільцями товщиною не більше 3-4 міліметрів.

Крок 2. Більш нарізаємо тонкими кільцями ріпчасту цибулю.

Крок 3. Рибку обробляємо, нарізаємо порційними шматочками і відокремлюємо філе від хребта і кісток.

Крок 4. І хек, і посипаємо картоплю улюбленими приправами, сіллю і добре перемішуємо.

Крок 5. Форму для запікання устеляємо листом пергаменту і в один шар викладаємо ½ частина овочів.

Крок 6. Поверх картоплі, викладаємо рибу і цибулю.

Крок 7. Закриваємо цибульні кільця залишками картоплі. Накриваємо все вміст посуду фольгою і відправляємо в духовку на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 8. В окремій піалі змішуємо сметану з зубком часнику, пропущеним через прес, яйцем, подрібненою зеленню, сіллю і спеціями – ретельно розмішуємо за допомогою віночка.

Крок 9. Виймаємо рибу з овочами з печі, знімаємо фольгу і заливаємо сметанним соусом. Знову відправляємо рибу без фольги в духовку і доводимо до готовності.

Крок 10. Розкладаємо страву по тарілках і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт медальйонів з хека

На подив, багато подають на свята, виключно м’ясні основні страви – пропонуємо це виправити і приготувати неймовірно смачні медальйони з морської риби – ніжного і соковитого хека під шубкою з стиглих томатів та сиру з майонезом.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Медальйони хека – 6 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Сир – 100 гр.
  • Майонез – за смаком.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. За 15-20 хвилин до початку готування виймаємо хек з морозильної камери.

Крок 2. В тарілці змішуємо борошно і пару щіпок солі – обвалюємо заготовки.

Крок 3. У сковороді розігріваємо трохи олії і підрум’янюємо медальйони з двох сторін.

Крок 4. Форму для запікання промазуємо тонким шаром рослинного масла і перекладаємо рибу.

Крок 5. Очищену цибулину нарізаємо кільцями.

Крок 6. Аналогічним способом ріжемо соковиті томати.

Крок 7. Поверх кожного медальйона викладаємо трохи цибулі.

Крок 8. І часточки помідорів.

Крок 9. Змащуємо майонезом для більшої соковитості.

Крок 10. Болгарський перець розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і білі перегородки, нарізаємо соломкою.

Крок 11. Соломку з солодкого перцю розподіляємо між заготовками.

Крок 12. Запікаємо медальйони близько півгодини при 180 градусах і за пару хвилин до готовності, присипаємо натертим сиром.

Крок 13. Соковиті медальйони з сирною скоринкою подаємо до столу з відвареною рисом і овочами. Приємного апетиту!

Хек з сиром і помідорами в духовці

Немає нічого смачніше і соковитіше, ніж хек, приготований в духовій шафі під ароматною і тягнеться «шапочкою» з сиру і слайсів томату. Таке блюдо чудово підійде для подачі до святкового столу або для різноманітності звичного раціону вашої сім’ї.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 45-50 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Хек – 2 шт.
  • Помідори (великі) – 1 шт.
  • Сир – 150 гр.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Майонез – 4 ст. л.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ч. л.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожені тушки риби вичищаємо від нутрощів і темних плівок, зрізаємо хвіст і плавники – гарненько промиваємо під струменем води.

Крок 2. Рибу розрізаємо на порційні шматочки бажаного розміру і старанно натираємо сумішшю солі і меленого перцю всередині і зовні – ставимо в холод на півгодини для просочення.

Крок 3. Мариновані шматки хека обвалюємо в невеликій кількості пшеничного борошна.

Крок 4. І обсмажуємо на олії з обох боків до утворення апетитною скоринки.

Крок 5. Великий томат обполіскуємо водою і насухо витираємо.

Крок 6. Нарізаємо овоч слайсами і припускаємо на сковороді.

Крок 7. Сир подрібнюємо за допомогою терки з дрібними отворами.

Крок 8. У глибокій піалі об’єднуємо майонез і сметану.

Крок 9. Форму для запікання з високими бортами промазуємо шматочком вершкового масла, розподіляємо хек, а зверху викладаємо томатні часточки, трохи присаливаем.

Крок 10. Заливаємо вміст жароміцної посуду білим соусом і відправляємо в духовку на 45-50 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 11. Рум’яну рибку в заливці розкладаємо по тарілках, за бажанням прикрашаємо зеленню і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Соковитий хек, запечена в рукаві

Риба, приготовлена в духовці з шматочками овочів – це не тільки просто і дуже смачно, але ще й корисно. При використанні спеціального рукави, компоненти зберігають в собі максимальну кількість вітамінів і мікроелементів, а також ідеально просочуються соком і ароматом один одного.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Хек – 400 гр.
  • Кабачок (молодий) – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Перець болгарський – 80 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Сіль – 3 гр.
  • Суміш перців – 2 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком: овочі «звільняємо» від шкірки і ретельно промиваємо водою. Очищаємо від нутрощів і луски рибу.

Крок 2. Очищену картоплю нарізаємо четвертинками.

Крок 3. Морква рубаємо на товсті кільця.

Крок 4. Цибулину ріжемо півкільцями.

Крок 5. Молодий кабачок прямо в шкірці нарізаємо кільцями і ще раз навпіл (на півкола).

Крок 6. М’якоть солодкого перцю ріжемо брусочками – всі овочі об’єднуємо в глибокій ємності.

Крок 7. Потрошеную тушку розбираємо на порційні шматки.

Крок 8. В рукав для запікання викладаємо всі підготовлені компоненти, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо і щільно закриваємо пакет з двох сторін. Випікаємо 30 хвилин при 180 градусах.

Крок 9. Комплексне страву без краплі олії і зайвих калорій готове до подачі. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт хека в майонезі

Навіть якщо ненадовго замаринувати або просто змастити цілісну тушку хека або нарізану шматочками майонезом і спеціями, то готове блюдо вийде в мільйон разів ароматніше і ніжніше, а м’ясо буде саме розпадатися на волокна і відділятися навіть від самих дрібних кісточок.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Хек – 2 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Майонез – 50 мл
  • Масло соняшникове – 3 ст. л.
  • Спеції для риби\морепродуктів – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У тушок зрізаємо хвости і плавники, виймаємо нутрощі, розрізах на дві частини і ретельно обполіскуємо водою. Натираємо сіллю і приправою – залишаємо в прохолоді на 20 хвилин для просочення.

Крок 2. Форму для запікання змащуємо маслом і викладаємо три цибулини, нарізані півкільцями таким чином, щоб овочеві шматочки повністю прикривали дно посуду.

Крок 3. На цибульну подушку кладемо рибу, зверху кожного сегмента хека укладаємо по 2-3 слайсу цитруса.

Крок 4. Поливаємо все компоненти майонезом.

Крок 5. Випікаємо при 200 градусах протягом півгодини.

Крок 6. Апетитну рибку під майонезом з лимоном розкладаємо по тарілках і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Ніжний хек з вершками в духовці

Вершки додають особливу ніжність будь-яких продуктів, і хек не є винятком. Незважаючи на доступність цього морського мешканця, при «правильній» готуванні, м’ясо цієї риби буде танути в роті і неймовірно смачно пахнути, а вершки допоможуть нам впоратися з цим завданням.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Хек – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сир – 80 гр.
  • Вершки – 50 мл
  • Молоко – 150 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заморожені тушки занурюємо на 10-15 хвилин у теплу воду для максимально швидкого танення, після, перекладаємо на кілька шарів паперових рушників, щоб позбутися від надлишків рідини.

Крок 2. Присипаємо хека сіллю і перцем, залишаємо на 5-7 хвилин в прохолодному місці.

Крок 3. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо півкільцями.

Крок 4. З моркви знімаємо шкірку і довільно подрібнюємо.

Крок 5. Форму для запікання промазуємо шаром олії і викладаємо підготовлені овочі, зверху – риба.

Крок 6. Для заливки об’єднуємо молоко і вершки (підсолюємо при необхідності) і заливаємо вміст посуду.

Крок 7. Відправляємо в духовку на 15-20 хвилин при 200 градусах, а за пару хвилин до закінчення часу, присипаємо натертим сиром.

Крок 8. Після, зменшуємо температуру до 180 градусів і готуємо ще 15 хвилин.

Крок 9. Рум’яного хека під сирною скоринкою у вершках, подаємо до столу в теплому вигляді в поєднанні зі свіжими овочами і вашим улюбленим гарніром. Приємного апетиту!