Картопля-гармошка з помідорами і сиром
Для начинки картоплі візьмемо соковиті помідори. Для більшої ситості додамо сир і скибочки шинки. Щоб було зручніше начиняти картоплю, разрежем її навпіл і «гармошку» наріжемо за принципом віяла. При запіканні додамо вершкове масло. Ніжна картопелька особливо хороша в гарячому вигляді прямо з духовки.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 6 шт.
- Шинка – 100 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Сир твердий – 70 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Трави італійські – за смаком.
- Масло рослинне – для змазування.
Процес приготування:
1. Картопля добре промиваємо і очищаємо від шкірки, обсушуємо рушником. Шинку нарізаємо тонкими скибочками-смужками, як на фото. Такі смужки потім зручно буде розміщувати в надрезах картоплі.
2. Помідори промиваємо, обсушуємо і ріжемо тонкими часточками. Зручніше брати тверді щільні томати, так як м’якими томатами буде складно начинити картоплю – вони можуть втрачати форму.
3. Розрізаємо кожен бульба уздовж навпіл. Тепер кладемо половинки зрізом вниз і робимо віялоподібні надрізи, як на фото. У кожен надріз вставляємо по часточки помідора і по скибочці шинки. Намагаємося не розламати картоплю при наповненні. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Вкладаємо в неї начинений картопля зрізом вниз.
4. Посипаємо зверху сіллю, улюбленими спеціями і італійськими травами. На кожну картоплину кладемо по невеликому шматочку вершкового масла.
5. Ставимо форму з картоплею в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Після закінчення зазначеного часу дістаємо форму з картоплею і посипаємо блюдо зверху тертим сиром.
6. Повертаємо картоплю в духовку і допікаємо ще десять-п’ятнадцять хвилин, щоб сир розплавився на поверхні і утворив рум’яну скоринку.
7. Отримуємо готову картоплю-гармошку з духовки, перекладаємо на тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!