Картопляний салат – 10 простих рецептів приготування з покроковими фото

Картопляний салат – блюдо, яке заслуговує окремої статті. У цих закусках картопля відіграє головну роль і є основним інгредієнтом. Салати виходять дуже смачними і поживними. Їх можна вживати як окрему страву, або подавати як гарнір до всіляких гарячих м’ясних котлеткам, зажаркам, шашликів або отбивным.

Німецький картопляний салат з солоними огірками — класичний рецепт

Німецький картопляний салат з солоними огірками — класичний рецепт ситної закуски для буднів і свят. Варити картоплю для салату краще всього в шкірці, так він зберігає більше корисних речовин, так і чистити його у готовому вигляді, набагато простіше і швидше.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Картопля 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Огірки мариновані 5 шт.
  • Шинка 150 гр.
  • Бекон 80 гр.
  • Цибуля зелена за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Кріп за смаком
  • Петрушка за смаком
  • Огірковий розсіл 5 ст. л.
  • Гірчиця за бажанням

Процес приготування:

  1. Картопля ретельно вимийте під проточною водою, перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Готовність картоплі перевіряйте, проткнувши її виделкою, вона повинна легко входити і виходити.
  2. Ріпчасту цибулю очистіть і промийте. Щоб він не гірчив в готовому салаті, його необхідно замаринувати. Наріжте головку тонкими півкільцями, перекладіть нарізку в мисочку. Додайте до нього трохи солі і огіркового розсолу, залиште на кілька хвилин.
  3. Варену картоплю остудіть і очистіть від шкірки. Наріжте картоплю кубиками невеликого розміру. Перекладіть картоплю в миску, додайте до неї пару столових ложок нерафінованої рослинної олії, перемішайте.
  4. Невеликі огірочки мариновані наріжте тонкими кружальцями.
  5. Можна взяти бекон або копчені сосиски. Наріжте бекон невеликими кубиками або соломкою. І так само нарізаємо шинку.
  6. Зелень помийте і дрібно порубаєте ножем.
  7. Подрібнений бекон викладіть на розігріту сковороду, обсмажуйте його до легкого рум’янцю.
  8. Приберіть зі сковороди бекон і на цьому ж жирі злегка обсмажте шинку.
  9. Зберіть салат. У миску до картоплі додати обсмажений бекон, шинку, маринований лук і мариновані огірочки.
  10. Для заправки салату можна використовувати звичайну соняшникову олію, гірчицю і огірковий розсіл. Все добре перемішайте, додайте рубану зелень і німецький картопляний салат готовий. Приємного апетиту!

Салат «Мурашник» з куркою і картопляної соломкою

Салат «Мурашник» з куркою і картопляної соломкою – смачна і ефектна закуска. Його незвичайний вигляд привертає загальну увагу, всім дуже хочеться спробувати салат і дізнатися, з чого він складається. Краще всього подавати салат відразу після приготування, поки картопляна стружка хрустка.

Час готування – 70 хв.

Час приготування – 70 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Картопля велика – 2 шт.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Помідор середнього розміру – 1 шт.
  • Олія соняшникова без запаху – 150 мл
  • Курка відварна – 200 гр.
  • Сир твердих сортів – 70 гр.
  • Огірок – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Цибуля зелена – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Ознайомтеся зі списком інгредієнтів і візьміть всі необхідні продукти для салату. Відразу поставте варитися в підсоленій воді куряче філе. Овочі помийте і очистіть при необхідності.

Крок 2. Обидва бульби картоплі натріть на тертці для моркви по-корейськи. Кілька разів промийте їх проточною водою, щоб позбутися від крохмалю.

Крок 3. Потім просушіть картопляну стружку на паперових серветках.

Крок 4. На плиту поставте ємність (сковороду або каструлю) з товстим дном. Влийте велику кількість рослинного масла і проколіть його. Викладіть картоплю і смажте до золотистого кольору, потім вийміть з киплячого масла за допомогою шумівки і розкладіть на серветках.

Крок 5. Варене куряче філе розберіть на волокна.

Крок 6. Огірок натріть на тертці для моркви по-корейськи або наріжте тонкою соломкою.

Крок 7. Помідор наріжте часточками або кубиками.

Крок 8. Сир натріть на тертці з великими отворами. Часник додайте за бажанням, його можна натерти на дрібній тертці або пропустити через прес.

Крок 9. Салат заправте майонезом.

Крок 10. Посоліть закуску за смаком, перемішайте.

Крок 11. Викладіть салат на пласке блюдо, оформіть його в невелику гірку.

Крок 12. Зверху посипте салат картопляної стружкою і рубаним зеленим луком. Відразу ж подавайте картопляний салат до столу. Приємного апетиту!

Картопляний салат по-американськи — класичний рецепт

Картопляний салат по-американськи – класичний рецепт, який легко зможе повторити кожен. Краще всього використовувати для приготування закуски сорти картоплі Айдахо або Рассет Бурбанк, вони не розвалюються при варінні. Тому кубики картоплі в салаті не перетворюються в пюре.

Час готування – 6 ч. 25 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Огірки мариновані – 3 шт.
  • Майонез легкий – 150 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Яйця курячі – 6 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю зваріть в мундирах. При варінні яєць додайте у воду трохи солі і ложку оцту, так вони легше будуть очищатися.

Крок 2. Шкірка з вареної картоплі знімається дуже легко. Наріжте його невеликими кубиками, перекладіть в об’ємну миску.

Крок 3. Варені яйця остудіть, потім очистіть від шкаралупи і наріжте кубиками. Додайте нарізку до картоплі.

Крок 4. Стебло селери, невелику цибульну голівку і мариновані огірочки нарізати якомога дрібніше.

Крок 5. Подрібнений селера, огірки і цибулю перекладіть в окрему мисочку.

Крок 6. До подрібненим продуктам додайте майонез і добре перемішайте. Дана маса буде служити заправкою для картопляного салату.

Крок 7. Заправку викладіть в миску з картоплею і яйцями, перемішайте. Миску з салатом оберніть харчовою плівкою і приберіть в холодильник годин на 6.

Крок 8. Картопляний салат по-американськи подавайте в охолодженому вигляді. Приємного апетиту!

Картопляний салат з маринованими огірками та цибулею

Картопляний салат з маринованими огірками та цибулею – дуже ситний, але бюджетний, підійде для повсякденного меню. Продукти дуже добре гармонують між собою за смаком, ви залишитеся задоволені. А в літній період замість маринованого огірка можна додати свіжий.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Огірки мариновані – 200 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 150 гр.
  • Масло рослинне нерафіноване – 40 мл
  • Лимон невеликий – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – 30 гр.
  • Гірчиця із зернами – 20 мл

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю ретельно вимийте за допомогою щітки чи жорсткої боку губки. Варіть її в мундирах протягом 15-25 хвилин до готовності. Час варіння залежить від розміру бульб.

Крок 2. Маленький лимон добре помийте гарячою водою і зніміть з нього цедру за допомогою терки з самими дрібними отворами. Видавіть сік з лимона, кісточки видаліть.

Крок 3. Приготуйте заправку. У невеликій мисочці змішайте лимонний сік, гірчицю в зернах, пахуче масло, подрібнену цедру і мелений чорний перець.

Крок 4. Червоний цибулю очистіть від лушпиння, обмийте під краном, наріжте його тонкими пір’ям. Нарізку викладіть в миску з заправкою, перемішайте.

Крок 5. Петрушку промийте і дрібно порубаєте ножем. Зелень перекладіть в миску з заправкою і додайте сіль за смаком.

Крок 6. Варену картоплю очистіть від шкірки. Наріжте овочі кубиками, змішайте з заправкою, картопля повинна бути ще теплим. Залиште масу на 10 хвилин.

Крок 7. Мариновані огірочки наріжте тонкими кружечками і додайте їх у салатницю.

Крок 8. Подавайте картопляний салат в загальній салатниці або порційно. Приємного апетиту!

Картопляний салат з грибами

Картопляний салат з грибами можна швидко приготувати для перекусу практично з усього, що знайдеться у вас в холодильнику. Основою салату є варену картоплю, до нього можна додати мариновані або смажені гриби, солоні огірочки або ріпчасту цибулю.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Картопля середнього розміру – 3 шт.
  • ароматне Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Огірок маринований – 1 шт.
  • Маслюки – 100 гр.
  • Цибуля червоний – 0,5 шт.
  • Оцет столовий – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – 5 гр.
  • Квасоля консервована – 4 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю дуже добре вимийте і покладіть в целофановий пакет. На пакеті зробіть кілька проколів зубочисткою.

Крок 2. Пакет з картоплею помістіть в мікрохвильову піч. Запікайте картоплю при потужності 800 Вт протягом 6 хвилин. Також можна зварити картоплю в мундирах.

Крок 3. Готову картоплю обдайте холодною водою і легко зніміть шкірку.

Крок 4. Мариновані маслюки наріжте часточками. Половину головки червоної цибулі наріжте півкільцями.

Крок 5. Маринований огірок наріжте кружальцями або кубиками, як більше подобається. У салатницю викладіть огірки, цибулю і консервовану квасолю.

Крок 6. Картоплю наріжте великими шматочками і додайте до інших інгредієнтів салату.

Крок 7. Блюдо посоліть, поперчіть, додайте нерафіноване рослинне масло і оцет. Спеції і оцет беріть на свій розсуд, щоб смак салату вас влаштовував.

Крок 8. Перемішайте вміст салатниці. Картопляний салат з грибами готовий, можна подавати його до столу. Приємного апетиту!

Картопляний салат з оселедцем

Картопляний салат з оселедцем можна назвати зимовим салатом. Це чудова закуска, яка відмінно впишеться в будь-яке застілля. Краще взяти слабосолону цілу тушку оселедця, вона найбільш соковита і м’ясиста. Комусь можливо салат нагадає знамениту оселедець під шубою.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Картопля – 80 гр.
  • Оселедець слабосолона – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 40 гр.
  • Огірки солоні – 70 гр.
  • Майонез – 80 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Яблука – 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть необхідну кількість продуктів для приготування картопляного салату.

Крок 2. Картоплю дуже добре помийте і зваріть в мундирах. Потім остудіть її, очистіть і наріжте кубиками.

Крок 3. Оселедець обробити, відокремити філе від шкіри і кісток і наріжте кубиками.

Крок 4. Яблуко очистіть від шкірки, м’якоть наріжте кубиками. Очищену головку червоного цибулі також подрібніть.

Крок 5. Солоний огірок наріжте так само, як і інші інгредієнти.

Крок 6. Змішайте всі подрібнені продукти в мисці. Заправте їх майонезом. За смаком посоліть і поперчіть закуску.

Крок 7. Картопляний салат з оселедцем можна подавати до столу відразу після приготування. Приємного апетиту!

Салат з картоплею та морквою по-корейськи

Салат з картоплею та морквою по-корейськи має досить яскраві пікантні нотки. Подавати його можна різними способами. Для буденного меню можна просто змішати всі продукти між собою в салатниці. Для святкового застілля його можна викласти секціями і змішати безпосередньо перед вживанням.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Картопля – 200 гр.
  • Філе куряче – 150 гр.
  • Морква по-корейськи – 120 гр.
  • Кукурудза консервована – 120 гр.
  • Майонез для заправки.
  • Листя салату – 2-3 шт.
  • Масло рослинне без запаху для смаження картоплі.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе на ваш розсуд можна відварити зі спеціями, запекти або обсмажити на сковорідці.

Крок 2. Очищений картопля натріть на тертці для моркви по-корейськи. Потім отриману стружку пару раз промийте холодною водою, щоб позбутися від крохмалю. Просушіть картоплю на серветках.

Крок 3. Смажити картоплю необхідно у великій кількості рослинного масла. Викладіть подрібнену картоплю в киплячу олію і готуйте до золотистого кольору.

Крок 4. Обсмажену картоплю вийміть з олії за допомогою шумівки і перекладіть на паперові серветки, щоб позбутися від надлишків олії.

Крок 5. Готове куряче філе наріжте соломкою.

Крок 6. Моркву по-корейськи при необхідності розріжте на більш дрібні відрізки.

Крок 7. З консервованої кукурудзи злийте сік. Листя салату порвіть руками.

Крок 8. Для буденного меню інгредієнти змішайте в мисці і заправте майонезом. Якщо ви готуєте закуску на святковий стіл, то розкладіть всі подрібнені продукти на великому блюді смужками, а майонез поставте поруч, гості зможуть самостійно змішати салат у себе в тарілці, тоді картопля не встигне розм’якнути і буде хрустким. Приємного апетиту!

Картопляний салат з ковбасою

Картопляний салат з ковбасою – смачна закуска, яка може бути подана на свято. За своїм складом салат може позмагатися з традиційним олів’є. Готувати його нескладно, але завдяки оригінальній заправці, смак у нього виходить приголомшливим.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2-3 шт.
  • Огірки мариновані – 2 шт.
  • Масло рослинне – 30-50 мл
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
  • Часник – за бажанням.
  • Ковбаса копчена/напівкопчена – 150 гр.
  • Гірчиця – 0,5 ч. л.
  • Кріп – 3 гілки.

Процес приготування:

Крок 1. Середні за величиною бульби картоплі відваріть або запечіть в мундирах. Потім остудіть, щоб не обпалювати пальці, очистіть і наріжте кубиками.

Крок 2. Можна взяти будь-салатний цибулю: червоний, білий або рожевий. Наріжте цибулину тонкими півкільцями. Якщо ви не любите його гіркота, то обдайте цибулю окропом. Додайте нарізку в миску з картоплею.

Крок 3. Копчену або напівкопчену ковбасу наріжте соломкою.

Крок 4. Парочку маринованих огірків наріжте соломкою і додати в миску.

Крок 5. Гірчицю вибирайте на свій смак, можна взяти більш чи менш гостру. Також за бажанням можна додати подрібнений зубчик часнику, смак салату буде більш яскравим.

Крок 6. Кріп дрібно порубаєте й додайте його в миску з іншими подрібненими інгредієнтами.

Крок 7. Додайте рослинне масло, перемішайте картопляний салат і подавайте до столу. Приємного апетиту!

Картопляний салат з беконом

Картопляний салат з беконом – прекрасна закуска з доступних продуктів, яка легко вгамує сильний голод. Всі інгредієнти салату, змішуючись, створюють неповторне поєднання ароматів і смаків. Обсмажений бекон, безсумнівно, є головною родзинкою цього салату.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Картопля – 0,8 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Сметана/йогурт натуральний – 120 гр.
  • Бекон/грудинка копчена – 100 гр.
  • Зелень (петрушка, кріп, цибуля, м’ята, базилік або інші) – 1 пучок.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю ретельно промийте під краном і перекладіть в об’ємну каструлю. Варіть його в підсоленій воді до готовності.

Крок 2. Поки картопля закипає, підготуйте інші продукти за списком. Бекон наріжте соломкою.

Крок 3. Суміш різного виду зелені промийте і дрібно порубаєте ножем.

Крок 4. Вимийте лимон гарячою водою і цедру натріть його на дрібній тертці.

Крок 5. На добре розігріту сковороду влийте трохи рослинного масла і обсмажте на ньому бекон до хрускоту.

Крок 6. Щоб позбутися від жиру, викладіть бекон на паперові рушники.

Крок 7. Якщо у вас молода картопля, то його не потрібно очищати від шкірки, просто наріжте скибочками і викладіть в салатницю.

Крок 8. До картоплі покладіть сметану або натуральний йогурт, лимонну цедру і подрібнену зелень, перемішайте.

Крок 9. Картопляний салат посоліть і поперчіть за смаком, додайте смажений бекон. Приємного апетиту!

Грецький картопляний салат

Грецький картопляний салат – звучить дивно, але його точно хочеться спробувати. Закуска виходить яскравою, соковитою і незвичайної на смак. Картопля краще взяти молодий і невеликого розміру і не нехтуйте свіжою зеленню, вона розкриє смак продуктів найбільш повно.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Оливки чорні – 1 жменя.
  • Картопля середнього розміру – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Цибуля зелена – 3 пера.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Базилік – 1 гілка.
  • Сир фета – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю очистіть, розріжте на 4 частини і відварити в підсоленій воді до м’якості.

Крок 2. Поки вариться картопля, червоний лук наріжте півкільцями, а пір’я зеленого порубаєте дуже дрібними відрізками.

Крок 3. Базилік обмийте і дрібно наріжте. З оливок видаліть кісточки і нарізати їх кружальцями. До подрібненим інгредієнтів додайте лимонний сік і оливкову олію. При бажанні додайте мелений перець.

Крок 4. Варену картоплю додайте в миску до заправки, перемішайте і залиште на кілька хвилин.

Крок 5. Фінальний акорд – розкришите сир фета і грецький картопляний салат повністю готовий до вживання. Приємного апетиту!