Класичні щі – це споконвічно слов’янське страву, різноманітність приготування якого просто вражає! Основу, тобто бульйон, для цього супчика можна варити, як на яловичині, так і на свинині, а в якості головного інгредієнта використовувати не лише свіжу та тонко нашатковану капусту, але і квашену. Виходячи з цього, незалежно від того, чи любите ви насичені бульйони або легкі, щі в будь-якому випадку припадуть вам до смаку і надовго позбавлять вас від голоду, паралельно даруючи задоволення вашим смаковим рецепторам.
Класичні щі з свіжої капусти
Класичні щі зі свіжої капусти, приготовані на основі нежирної свинини – це популярний перше блюдо, яке кожна господиня готує по-своєму. Однак сьогодні ми розповімо вам про класику, яка не може комусь не сподобається. Спробуйте, і переконаєтеся в цьому самі!
Інгредієнти на
6 порц.
- Свиняча лопатка 700 гр.
- Картопля 500 гр.
- Морква 120 гр.
- Цибуля ріпчаста 120 гр.
- Капуста білоголова 300 гр.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Перець чорний горошок 7 шт.
- Вода 2.5 л.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Щоб приготувати щі за класичним рецептом, насамперед промиваємо м’ясо і обполіскуємо овочі.
- Поміщаємо свинину в каструлю, заливаємо водою і варимо півтора години з моменту закипання, періодично видаляючи шумівкою піну.
- Очищаємо цибулю і моркву нарізаємо соломкою.
- Аналогічним чином чинимо з картоплею, соломку заливаємо холодною водою, щоб зберегти колір.
- Дрібно шаткуємо білокачанну капусту.
- На розігрітому рослинному маслі моркву пасеруємо з цибулею.
- виймаємо З бульйону лопатку, закидаємо картоплю з капустою і засікаємо 15 хвилин.
- Після додаємо розібране м’ясо і пасерування, проварюємо ще 10 хвилин.
- Додаємо сіль і горошини чорного перцю, знімаємо з вогню, накриваємо кришкою – наполягаємо 15-20 хвилин.
- Наваристі щі подаємо в поєднанні зі сметаною і зеленню. Приємного апетиту!
Кислі щі з квашеної капусти
Кислі щі з квашеної капусти – це легке, але в той же час досить ситна перше блюдо, яке ідеально підходить для смачного сімейного обіду. Подавати такий супчик рекомендується з додаванням охолодженої сметани, цей молочний продукт нейтралізує зайву кислотність.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Курка – 700 гр.
- Вода – 3 л
- Капуста квашена – 400 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Часник – 1 зуб.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиту курку кладемо в каструлю відповідного розміру.
Крок 2. Заливаємо птицю водою і проварюємо протягом 20 хвилин з моменту закипання на повільному полум’ї.
Крок 3. Після закінчення часу, виймаємо м’ясо з бульйону і даємо час охолонути.
Крок 4. Довільно подрібнюємо капусту.
Крок 5. Закидаємо соління в каструлю і варимо на невеликому нагріванні.
Крок 6. Слідом в бульйон висипаємо очищену і нарізану картоплю.
Крок 7. Очищену цибулину хаотично рубаємо.
Крок 8. Натерту моркву разом з цибулею обсмажуємо на рослинному маслі до м’якості та легкого золотистого відтінку.
Крок 9. Викладаємо пасерування в бульйон.
Крок 10. Філе птиці розбираємо по волокнах або нарізаємо і відправляємо в суп, від початку варіння капусти – готуємо півгодини, не менше.
Крок 11. Суп солимо і присмачую подрібненим часником – подаємо до столу, посипавши зеленню. Приємного апетиту!
Щі з свіжої капусти з куркою
Щі з свіжої капусти з куркою завжди виходять менш жирними і наваристими, ніж готувати на іншому м’ясі. Звичайно, і час приготування скорочується в кілька разів, що не може не радувати господинь, яким щодня доводиться смачно і багато разів годувати сім’ю.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2,5 л.
Інгредієнти:
- Стегна курячі – 2 шт.
- Картопля – 400 гр.
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Вода – 1,6 л.
- Цибуля – 1 шт.
- Морквина – ½ шт.
- Паста томатна – ½ ст. л.
- Масло рослинне – 50 мл
- Лист лавра – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Курку заливаємо водою і варимо близько 20 хвилин після закипання разом з лавровим листом. Курку розбираємо і закидаємо в бульйон разом з нарізкою з картоплі, тушкуємо на середньому нагріванні до готовності овочів.
Крок 2. Паралельно обсмажуємо 5-7 хвилин подрібнену цибулю з морквою, доповнюємо томатною пастою і тушкуємо ще пару хвилин. Тонко шаткуємо капусту.
Крок 3. У суп викладаємо капусту, солимо і варимо 5-6 хвилин.
Крок 4. Додаємо зажарку в томатному соусі.
Крок 5. Проварюємо інгредієнти протягом 5 хвилин і посипаємо меленим перцем.
Крок 6. Наполягаємо страву під кришкою ще близько 15 хвилин і після подаємо до столу. Приємного апетиту!
Пісні щі без м’яса
Пісні щі без м’яса за своїми смаковими характеристиками мало чим поступаються класичному супу, єдине, не чекайте навару і жирності. Овочі прекрасно гармоніюють між собою, і в поєднанні з водою виходить дуже смачний і ароматний бульйон.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 7.
Склад:
- Капуста білокачанна – 200 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Паста томатна – 2-3 ст. л.
- Квасоля консервована – 1 банку.
- Масло олію – 2-3 ст. л.
- Часник – 2-3 зуб.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У каструльку наливаємо воду і доводимо до кипіння, не втрачаючи часу, чистимо і нарізаємо кубиками картоплю.
Крок 2. Ріжемо тонкою соломкою капусту.
Крок 3. Картопляні скибочки відправляємо в окріп.
Крок 4. Тепер закидаємо капусту, доводимо до кипіння й тушкуємо під кришкою протягом 15-20 хвилин.
Крок 5. В цей час дрібно нарізаємо цибулину і на бурачной тертці трьом моркву.
Крок 6. У сковорідці розігріваємо масло і пару хвилин смажимо цибулю, додаємо морквяну соломку і ще через 3-4 хвилини присмачую невеликою кількістю бульйону і пастою з перетертих томатів.
Крок 7. Тушкуємо заправку близько 10 хвилин і перекладаємо в суп, кип’ятимо і готуємо ще 2-3 хвилини.
Крок 8. Відкриваємо банку квасолі, виливаємо заливку і перекладаємо компонент в суп.
Крок 9. В останню чергу кладемо в каструлю дрібно нарізаний часник і рубану зелень. Вимикаємо нагрівання і даємо трохи постояти під кришкою.
Крок 10. Апетитні щі подаємо до столу «з пилу, з жару» і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Щі з свіжої капусти зі свининою
Щі з свіжої капусти зі свининою – це простий варіант смачного і поживного обіду, який повністю задовольнить потреби ваших домочадців. Для приготування нам будуть потрібні виключно ті продукти, що часто є під рукою у кожного кулінара.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Свинина – 350 гр.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Картопля – 6-8 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Лаврушка – 1 шт.
- Кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину нарізаємо довільними шматочками середнього розміру.
Крок 2. Перекладаємо нарізку в каструлю і, заливши водою, доводимо до кипіння – знімаємо пінку.
Крок 3. Паралельно нарізаємо невеликими скибочками помідор і цибулю тремо на тертці моркву.
Крок 4. Овочеве асорті обсмажуємо на розпеченому соняшниковій олії до розм’якшення.
Крок 5. Присмачую засмажку томатною пастою, гарненько перемішуємо і тушкуємо ще 2-3 хвилини. Через 45-50 хвилин після закипання бульйону, в суп закидаємо нашатковану капусту.
Крок 6. Додаємо бруски очищеної картоплі.
Крок 7. У момент закипання, перекладаємо в каструльку вміст сковороди.
Крок 8. Доповнюємо страва лаврушкой і кропом.
Крок 9. Солимо. Варимо до готовності картоплі. В кінці варіння додаємо подрібнену зелень і даємо закипіти.
Крок 10. Закипевшие щі готуємо та подаємо до столу на радість родині. Приємного апетиту!
Борщ з капустою і грибами
Борщ з капустою і грибами – це неймовірне ароматне перше блюдо, яке вам захочеться покуштувати ще в процесі варіння! Гриби рекомендується використовувати лісові, вони можуть бути, як замороженими, так і сушеними. Печериці та гливи не зможуть наситити бульйон настільки ж добре.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Гриби лісові (заморожені) – 250 гр.
- Капуста – ¼ шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Картопля – 7 шт.
- Морква – 1 шт.
- Масло рослинне – для смаження.
- Зелень – за смаком.
- Борошно – 1 ч. л.
- Сметана – 1-2 ст. л
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування очищаємо і промиваємо необхідні овочі.
Крок 2. Картоплю ріжемо на довільні шматочки і закидаємо в киплячу воду.
Крок 3. Яким зручним способом подрібнюємо моркву.
Крок 4. Дрібно нарізаємо цибулю.
Крок 5. На розігрітому рослинному маслі обсмажуємо до м’якості цибулю з морквою і додаємо заморожені гриби.
Крок 6. Ріжемо На кубики білокачанну капусту.
Крок 7. До розвареної картоплі викладаємо гриби з засмажкою.
Крок 8. В піалі змішуємо воду з борошном і сметаною, одержаний розчин переливаємо в щі.
Крок 9. Солимо, перчимо та посипаємо рубаною зеленню – варимо ще пару хвилин і знімаємо з плити.
Крок 10. Готуйте і отримуйте задоволення!
зелений борщ зі щавлем і яйцем
зелений борщ зі щавлем і яйцем – це самий популярний суп для вживання в спекотні літні дні, також для готування краще використовувати молоді овочі. Для прискорення і без того швидкого процесу, ви можете попередньо відварити і очистити кілька курячих яєць.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
- Яйця – 2-3 шт.
- Щавель – 1 пучок.
- Масло олію – для смаження.
- Картопля молода – 4-5 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Цибуля зелена – 1/2 пучка.
- Зелень – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Знімаємо шкірку з овочів і промиваємо, у підсоленій воді відварюємо до готовності яйця, остуджуємо в крижаній воді.
Крок 2. На невеликі скибочки ріжемо цибулю з морквою.
Крок 3. На 4-6 частин ріжемо картоплю.
Крок 4. У сотейник наливаємо олію і прогріваємо, пасеруємо моркву з цибулею.
Крок 5. Закидаємо картоплю і злегка підрум’янюємо.
Крок 6. Заливаємо інгредієнти водою і тушкуємо на повільному полум’ї протягом 10-15 хвилин.
Крок 7. Листя щавлю без стебел обполіскуємо і крупно нарізаємо.
Крок 8. Щавель разом з нарізкою з зеленого цибулі викладаємо в каструлю, додаємо цукор, перчимо і солимо – готуємо ще 5 хвилин.
Крок 9. Доповнюємо страва кропом і знімаємо з вогню, даємо трохи настоятися.
Крок 10. Розливаємо борщ по тарілках і доповнюємо кожну порцію половинками відварених яєць. Приємного апетиту!
Щі з консервованою квасолею
Щі з консервованою квасолею і м’ясом – це відмінне джерело білка і ситості. Невелика піала такого апетитного супчика надовго позбавить вас від голоду і зарядить енергією до самого вечора. Перед подачею рекомендуємо доповнити свіжої рубаною зеленню для насиченості аромату.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- М’ясо – 350 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Соус томатний – 1 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- Квасоля консервована – ¾ склянки
- Вода – 1,5 л
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Видаляємо шкірку з картоплі, обполіскуємо під струменем води і ріжемо на не дуже товсті бруски.
Крок 2. Дрібно шаткуємо капусту і паралельно бульйон доводимо до кипіння (м’ясо додаємо за бажанням).
Крок 3. Подрібнюємо очищену моркву з цибулею, смажимо на олії до рум’яності.
Крок 4. Розм’якшені овочі доповнюємо соусом з перетертих томатів, перемішуємо і тушкуємо ще 3-4 хвилини.
Крок 5. Викладаємо зажарку в бульйон і засікаємо 15 хвилин.
Крок 6. За кілька хвилин до готовності додаємо консервовану квасоля, солимо і перчимо.
Крок 7. Розлив суп по тарілках прикрашаємо зеленню – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Щі з томатною пастою
Щі з томатною пастою – це смачний і простий у приготуванні суп, який допоможе вам без зайвих клопотів урізноманітнити звичний раціон і здивувати свою сім’ю чимось абсолютно новим і незвичним. Якщо ви ніколи не готували капусняк, таким чином, то не проходьте повз!
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Бульйон м’ясний – 1,8 л.
- Капуста білокачанна – 300 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Лист лавра – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом зчищаємо всю шкірку з овочів, промиваємо.
Крок 2. У киплячий бульйон закидаємо тонко нашатковану капусту.
Крок 3. Через 10 хвилин додаємо картопляні бруски.
Крок 4. На бурачной тертці подрібнюємо морквину.
Крок 5. Ріжемо На кубики м’якоть болгарського перцю і ріпчасту цибулю.
Крок 6. На розігрітому рослинному маслі пасеруємо овочі, додаємо томатну пасту.
Крок 7. В зажарку вливаємо близько 10 мл бульйону, тушкуємо близько 10 хвилин.
Крок 8. Вміст сковороди викладаємо в бульйон, варимо 15 хвилин.
Крок 9. Присмачую страва спеціями, зеленню і сіллю.
Крок 10. Розливаємо по тарілках і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Борщ з щавлю
Борщ з щавлю – це легке перше страву, яке допоможе вам втамувати голод і не «обзавестися» вагою в животі. Для приготування вам будуть потрібні виключно натуральні і корисні інгредієнти, а на сам процес у вас піде трохи більше півгодини.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Бульйон курячий – 1,5 л
- Щавель – 150 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйця варені – 2 шт.
- Кріп – 3-4 гілочки.
- Лист лавра – 2 шт.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти за списком.
Крок 2. Дрібно нарізаємо цибулю тремо на тертці з дрібними отворами морква – відправляємо на сковорідку.
Крок 3. До овочевого набору підливаємо олію і смажимо до світло-коричневого відтінку.
Крок 4. Нарізаємо картоплю і занурюємо в киплячий бульйон – варимо протягом 10 хвилин.
Крок 5. До м’якої картоплі викладаємо зажарку і тушкуємо ще 5-7 хвилин.
Крок 6. Промиту зелень хаотично подрібнюємо, видаляємо стебла.
Крок 7. Зелень, лаврушку і кубики відварених яєць відправляємо в супчик, солимо і перчимо.
Крок 8. Проварюємо ще 2-3 хвилини і наполягаємо під кришкою 10-15 хвилин. Приємного апетиту!