Класичний бефстроганов з яловичини зі сметаною – прекрасне м’ясне блюдо, яке виходить дуже ніжним і чудово підходить до будь-якого гарніру. Пропонуємо вам класичний варіант приготування, зі сметаною і вершками, з солоними огірками, в мультиварці, з грибами, з томатною пастою і з борошном.
Класичний бефстроганов з яловичини в сметанному соусі на сковороді
М’ясо добре відбивається, ріжеться на шматочки і обсмажується на сковороді з цибулею. Далі додається борошно, сметана і трохи води або молока. Потім все гаситься під кришкою 10-15 хвилин і подається до столу з гарніром.
Інгредієнти на
4 порц.
- Яловичина 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Сметана-6 ст. л.
- Борошно 2 ст. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Вода ½ склянки
Процес приготування:
- Як приготувати бефстроганов з яловичини зі сметаною по класичному рецепту? Зрізаємо з яловичини всі плівки і жилки. Нарізаємо на шматочки вздовж волокон товщиною до 1 див.
- Далі розрізаємо яловичину на більш дрібні шматочки поперек волокон.
- Якщо м’ясо здається занадто жорстким, то відбиваємо його размягчителей або простим ножем.
- Ріпчаста цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями.
- На сковороді розігріваємо 2 столові ложки рослинної олії і відправляємо туди нарізану цибулю. Обсмажуємо, поки він не стане м’яким.
- Тепер додаємо до цибулі нарізану яловичину.
- Всі смажимо, періодично помішуючи. Коли м’ясо пустить сік, додаємо сіль за смаком.
- Коли яловичина досягне напівготовності, акуратно додаємо борошно і перемішуємо.
- М’ясо повинно почати підсмажуватися. Головне на цьому етапі – не дати йому пересушиться.
- Як тільки дно сковороди почне ставати сухим, відправляємо до м’яса 6 ложок сметани.
- Все ретельно перемішуємо.
- Тепер поступово вливаємо рідина, регулюючи густоту соусу. Можна налити воду, але також підійде молоко або бульйон. Додаємо сіль і чорний перець за смаком.
- Далі накриваємо сковороду кришкою і продовжуємо готувати протягом 10-15 хвилин на середньому вогні.
- Час від часу не забуваємо помішувати нашу страву.
- Бефстроганов готовий. Для подачі на тарілку спочатку кладемо гарнір і зверху накладаємо яловичину в соусі. Подаємо до столу з салатом зі свіжих овочів.
Приємного апетиту!
Соковитий бефстроганов з яловичини зі сметаною і вершками
М’ясо обсмажується на сковороді разом з цибулею. Потім до нього додається борошно, вершки і сметана. Завдяки такому соусу яловичина виходить ще більш ніжною і м’якою. На приготування страви піде близько двох годин.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 40 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Вирізка яловича – 300 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вершки – 0.5 склянки
- Сметана – 3 ст. л.
- Вода – 0.5 склянки
Процес приготування:
1. Для початку добре промиваємо яловичину, обсушуємо її за допомогою паперового рушника і нарізаємо соломкою.
2. На сковороді розігріваємо 2 столові ложки рослинної олії і закидаємо туди яловичину.
3. Не забуваємо періодично помішувати. Готуємо м’ясо поки воно не втратить червоний колір.
4. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо тонкими півкільцями. Відправляємо до м’яса і заливаємо все окропом. Накриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 40-60 хвилин.
5. Перед тим як додати до яловичини з цибулею борошно, розвести її в невеликій кількості води і виливаємо отриману суміш в сковороду тонкою цівкою, одночасно помішуючи. Далі додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.
6. Тепер додаємо вершки, сметану і все добре перемішуємо. Продовжуємо готувати ще приблизно 30 хвилин.
7. Перекладаємо бефстроганов на тарілку і подаємо разом з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
Як приготувати бефстроганов з солоними огірками в сметанному соусі?
М’ясо обсмажується разом з солоними огірками та цибулею. Потім до нього додається томатна паста, гірчиця, сметана, кріп, окріп, сіль і перець. Все перемішується і гаситься 10-15 хвилин. Завдяки огіркам страва набуває приємний кисло-солоний смак.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Яловичина – 500 гр.
- Огірки солоні – 120 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Томатна паста – 70 гр.
- Сметана 30% – 300 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Кріп свіжий – 5 гілочок.
- Борошно пшеничне – 1.5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Яловичину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо паперовим рушником і розрізаємо впоперек волокон тонкими смужками.
2. Кріп миємо під прохолодною водою, даємо йому висохнути і дрібно рубаємо ножем.
3. Цибулю чистимо і нарізаємо тонкими півкільцями. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю, поки він не стане м’яким.
4. Солоні огірки нарізаємо соломкою і закидаємо їх в сковороду до цибулі. Все перемішуємо.
5. Нарізане м’ясо обвалюють в борошні і смажимо в окремій сковороді на рослинному маслі. Готуємо під кришкою на невеликому вогні, поки воно не стане м’яким.
6. Далі перекладаємо яловичину в сковороду з цибулею і огірками. Перемішуємо і додаємо столову ложку гірчиці.
7. Потім додаємо 70 грам томатної пасти.
8. Тепер відправляємо в сковороду сметану і нарізаний кріп. Додаємо сіль і перець за смаком. В кінці заливаємо все окропом, ретельно перемішуємо і тушкуємо на невеликому вогні 10-15 хвилин.
9. Перекладаємо бефстроганов на тарілку і подаємо до столу разом з відповідним гарніром і овочами. Приємного апетиту!
М’який бефстроганов з яловичини в сметанному соусі в мультиварці
В чашу мультиварки закладається цибулю, а потім обвалена в кукурудзяному крохмалі яловичина. Далі все заливається соусом зі сметани, води, томатної пасти і спецій. Все тушкується приблизно півтори години.
Час приготування: 1 ч. 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Вирізка яловича – 800 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Вода – 50 мл
- Часник – 2 зубчики.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Паста томатна – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Яловичину добре промиваємо під проточною водою і обсушуємо з допомогою паперового рушника. Далі ріжемо м’ясо на пласти товщиною 1 см, відбиваємо їх ножем або молоточком і розрізаємо ще раз поперек волокон. Якщо яловичина досить м’яка, то можна одразу розрізати її на невеликі шматочки і не відбивати. Кладемо м’ясо в поліетиленовий пакет, засипаємо туди ложку кукурудзяного крохмалю і трясемо його, поки яловичина не буде повністю покрита. Можна також використовувати борошно.
2. В мультиварці встановлюємо режим «гасіння» і ставимо таймер на 1.5 – 2 години. У чашу додаємо рослинне масло. Поки воно розігрівається, чистимо і ріжемо дрібними кільцями цибулю. Відправляємо його в чашу, додаємо невелику кількість солі і обсмажуємо протягом 5 хвилин, іноді помішуючи.
3. Зверху на цибулю викладаємо м’ясо в крохмалі і перемішуємо через 5 хвилин. Потім тушкуємо ще стільки ж і додаємо роздавлені зубчики часнику.
4. Приступаємо до приготування соусу. Для цього в окремій ємності змішуємо сметану, воду, томатну пасту, чорний мелений перець і суміш перців.
5. Заливаємо яловичину отриманим сметанним соусом, перемішуємо і залишаємо, поки страва повністю не приготується. У процесі приготування кілька разів все перемішуємо і, при необхідності, додаємо трохи рідини.
6. Коли страва приготується, додаємо сіль і ще раз перемішуємо.
7. Розкладаємо бефстроганов в соусі по тарілках і подаємо до столу з улюбленим гарніром і свіжими овочами. Приємного апетиту!
Дуже смачний бефстроганов з яловичиною і грибами в сметанному соусі
Яловичина обсмажується на рослинному маслі. Окремо смажиться моркву, цибулю та печериці. Далі до них додається бульйон, крохмаль, сметана, гірчиця і приправи. В кінці приймає обсмажена яловичина і все тушкується близько 5-7 хвилин.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Вирізка яловича – 450 гр.
- Печериці – 220 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Бульйон яловичий – 2.5 склянки
- Сметана – 100 мл
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
- Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Яловичину ретельно промиваємо під водою, обсушуємо з допомогою паперового рушника і нарізаємо на невеликі шматочки. Посипаємо сіллю. На сковороді розігріваємо 3 столові ложки рослинної олії і закидаємо туди м’ясо.
2. Обсмажуємо протягом 10 хвилин, поки у яловичини не з’явиться рум’яна кірочка. Перекладаємо її зі сковороди в окрему ємність.
3. Ріпчасту цибулю з морквою чистимо і нарізаємо дрібним кубиком. Печериці ріжемо навпіл. У ту ж сковороду, де смажилася яловичина додаємо ложку рослинної олії і відправляємо туди нарізані овочі з печерицями.
4. Смажимо протягом п’яти хвилин.
5. Тепер заливаємо в сковороду яловичий бульйон або воду, перемішуємо і варимо приблизно 5 хвилин.
6. В окремій ємності розводимо кукурудзяний крохмаль у невеликій кількості бульйону, заливаємо його до овочів з грибами, перемішуємо і тушкуємо ще 2 хвилини.
7. Далі додаємо гірчицю, сметану, перемішуємо і солимо за смаком.
8. Закидаємо обсмажену яловичину, добре перемішуємо і готуємо на невеликому вогні приблизно 5-7 хвилин.
9. Готовий бефстроганов з грибами викладаємо зверху на гарнір і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт бефстроганова зі сметаною і томатною пастою
Для початку обсмажується яловичина, а потім окремо смажиться цибуля, до якого додається борошно, сметана, томатна паста вода. У соус відправляється м’ясо, все перемішується і гаситься на невеликому вогні 15-20 хвилин. Яловичина виходить ніжною і м’якою.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Вирізка яловича – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Вода – 150 мл
- Паста томатна – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Яловичу вирізку добре промиваємо під проточною водою і обсушуємо з допомогою паперового рушника. Розрізаємо м’ясо поздовжніми шматочками середнього розміру.
2. На сковороді розігріваємо столову ложку рослинної олії і обсмажуємо на ньому яловичину протягом 2-3 хвилин, поки на ній не утворюється золотава скоринка. Перекладаємо з сковороди в окрему ємність.
3. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо тонкими півкільцями.
4. Відправляємо нарізану цибулю в сковороду, в якому смажилася яловичина. Готуємо приблизно 3-4 хвилини, поки він не стане м’яким.
5. Тепер висипаємо до цибулі столову ложку борошна і ретельно перемішуємо.
6. Далі кладемо сметану разом з томатною пастою.
7. Вливаємо гарячу воду і добре все перемішуємо.
8. В отриманий соус кладемо обсмажені шматочки м’яса, додаємо сіль і перець за смаком.
9. Перемішуємо і тушкуємо на невеликому вогні 15-20 хвилин.
10. Готове блюдо кладемо в тарілку і подаємо до столу з будь-яким гарніром і свіжими овочами. Приємного апетиту!
Бефстроганов з яловичини з підливою зі сметани та борошна
Яловичина нарізати смужками і обсмажується на сковороді разом з цибулею. Далі до них додається борошно і сметана. Все тушкується, поки соус не придбає густу консистенцію. Страва подається до столу разом з гарніром.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Вирізка яловича – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 30 гр.
- Масло рослинне – 40 мл
- Сметана – 250 гр.
- Петрушка свіжа – 20 гр.
- Кріп свіжий – 20 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
1. Яловичину ретельно промиваємо під водою і висушуємо за допомогою паперового рушника. Зрізаємо з м’яса сухожилля з прожилками і нарізаємо його на смужки товщиною до 1 сантиметра.
2. Цибулю чистимо і нарізаємо на тонкі півкільця. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості.
3. Далі відправляємо до цибулі нарізану яловичу вирізку і смажимо все на великому вогні приблизно 5-6 хвилин. Періодично помішуємо. Додаємо сіль з чорним перцем за смаком і ще раз перемішуємо.
4. Коли м’ясо підрум’яниться, засипаємо в сковороду борошно і ретельно все перемішуємо. Продовжуємо готувати ще пару хвилин.
5. Тепер додаємо до м’яса з цибулею сметану, добре перемішуємо й даємо рідини закипіти. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо ще 2-3 хвилини, щоб соус загус.
6. Перекладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо зверху свіжим кропом, петрушкою і подаємо до столу з гарніром і салатом зі свіжих овочів. Приємного апетиту!