Курча тютюну в духовці з хрусткою скоринкою
В даному рецепті пропонуємо приготувати курчати тютюну не зовсім звичним способом – не в сковороді під пресом, а в духовці. Саму тушку будемо маринувати в аджике. Після цього покладемо її на решітку з піддоном внизу: при запіканні жир буде стікати, а скориночка при цьому активно зарум’яниться. Для подачі рекомендуємо приготувати додатково горіховий соус – він не тільки підкреслить смак курки з кращого боку, але і виступить досить ситним доповненням до страви. Ніякого гарніру, крім свіжих овочів, у цьому випадку і не знадобиться.
Час готування: 60 хв. без урахування часу маринування.
Час приготування: 35 хв.
Порцій – 4.
Склад:
Курка – 1,2 кг.
Аджика – 4 ст. л.
Сіль – за смаком.
Паприка – 1 ч. л.
Суміш спецій для курки – 1 ч. л.
Масло вершкове – 2 ст. л.
Часник – 2 зубки.
Кінза – пучок.
Вода – 50 мл
Горіхи волоські – 4 шт.
Процес приготування:
1. Курку промиваємо під проточною водою, зрізаємо зайву шкіру і ділянки з надлишком жиру. Після цього ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку спинкою вниз і робимо розріз по грудині, не зачіпаючи спинку.
2. Розкриваємо тушку в пласт, перевертаємо спинкою вгору. Тиснемо руками зверху, намагаючись надати курці максимально плоске положення.
3. Покриваємо курку харчовою плівкою, щоб захистити прилеглі поверхні від бризок, і відбиваємо кухонним молотком. Завдання — зламати кісточки, тому прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса. Потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала еластичною.
4. При бажанні можна видалити грудні кістки і частину хребта. Змащуємо тушку аджикою з усіх боків і залишаємо маринуватися мінімум на годину. Ще краще – на ніч.
5. Після маринування змащуємо вершковим маслом курку зі спеціями. Для приготування цієї суміші розтоплюємо вказану кількість вершкового масла в мікрохвильовій печі або на плиті до рідкого стану. Додаємо до нього сіль, суміш спецій для курки, паприку і пропущений через прес один зубок часнику. Розтираємо ложкою.
6. Промаринованную тушку змащуємо отриманою сумішшю за допомогою силіконової пензлика з усіх боків.
7. Викладаємо підготовлену курку на решітку над деко або в спеціальну форму з піддоном. Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів і встановлюємо курку на середній рівень. Запікаємо тушку до вираженої рум’яної скоринки. Якщо крила почнуть пригорати, то оберніть їх шаром фольги і продовжуйте запікання.
8. Для приготування горіхового соусу в ступці змішуємо ядра волоських горіхів, залишився зубок часнику, кінзу, сіль за смаком і воду. Товкачем тиснемо всі разом до отримання однорідного соусу.
9. Готового курчати виймаємо з духовки і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді разом з горіховим соусом і свіжими овочами.
Приємного апетиту!