Класичний курча тютюну – 10 рецептів на сковороді в духовці з покроковими фото

Курча тютюну на сковороді гриль з хрусткою скоринкою

Курча тютюну отримав свою назву від грузинського «тапа» — це назва спеціальної сковороди з гвинтовою кришкою. Саме в такому посуді і смажать грузини курчати, щоб під вагою важкої кришки тушка якісно прожаривалась всередині, і покривалася вираженою скоринкою зовні. Щоб повторити цей процес в наших реаліях зовсім необов’язково шукати це диво-пристосування. Приготувати курчати тютюну можна, наприклад, і на сковороді-гриль, помістивши на тушку будь-який вантаж.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курка – 1 шт.
  • Масло рослинне – 30 гр.
  • Часник – 3 зубки.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка солодка – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

1. Курку моєму під проточною водою, видаляємо зайву шкіру і жирові ділянки, після чого ретельно обсушуємо паперовим рушником. Укладаємо тушку грудкою вгору і розрізаємо її вздовж по грудній клітці, не чіпаючи спинку. Розкриваємо тушку в горизонтальний пласт, перевертаємо спинкою вгору. Покриваємо курку харчовою плівкою і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо силу саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала м’якою, податливою.

2. Окремо в невелику ємність висипаємо солодку паприку, чорний мелений перець, сіль за смаком і очищений і пропущений через прес часник. Змішуємо всі разом. Отриманою масою обмазуємо курку з усіх боків, втираючи руками спеції в тушку.

3. На сковороду гриль виливаємо рослинне масло і розігріваємо його на плиті до гарячого стану. На розігріту сковороду викладаємо підготовлену птицю шкірою вниз. На курку кладемо відповідного діаметру плоску тарілку дном вгору. Вкриваємо поверх листом фольги, щоб не розліталися бризки вчасно смаження. На дно тарілки встановлюємо вантаж: це може бути, наприклад, камінь або каструлю або чайник, наповнені водою. Сенс в тому, щоб максимально притиснути тушку до дна сковороди для рівномірного і швидкого прожарювання. Температура плити – середня.

4. Смажимо птицю за двадцять хвилин з кожного боку орієнтовно. Для того, щоб перевернути тушку, доведеться знімати конструкцію з гнітом, а потім знову встановлювати. При цьому оцінюємо корочку – якщо вона прожарюється занадто швидко й інтенсивно, знижуємо температуру плити.

5. Після закінчення зазначеного часу знімаємо прес і виймаємо курку зі сковороди. Перекладаємо її на сервірувальне блюдо, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу в гарячому вигляді. Ідеальний супровід такої страви – свіжі овочі і томатний соус.

Приємного апетиту!