Курник з куркою та картоплею – 10 смачних рецептів приготування з фото покроково

Курник з куркою та картоплею — це старовинне блюдо російської кухні. Його готували на весілля та інші урочистості. Існує величезна безліч варіантів його приготування. У цій статті ви знайдете 10 з них, простих у приготуванні і дуже смачні.

Класичний рецепт приготування курника з куркою та картоплею

Курник може стати гарною альтернативою м’ясної страви у вашому обідньому меню. Готується він просто і виходить дуже ситним.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Борошно пшеничне 350 гр.
  • Масло вершкове 150 гр.
  • Сметана 150 гр.
  • Сода харчова ½ ч. л.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Для начинки:
  • Куряче філе 350 гр.
  • Картопля 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Приправи за смаком
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове 20 гр.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати курник з куркою та картоплею, змішуємо в мисці борошно, розм’якшене масло, сіль, сметану, соду і яйце. Після того, як тісто стане дуже густим, перекладаємо його на рівну поверхню і продовжуємо замішувати його руками. Готове тісто кладемо в миску і накриваємо харчовою плівкою.
  2. Куряче філе промиваємо та нарізаємо дрібними шматочками. Лук очищаємо і також дрібно ріжемо. Картопля промиваємо, чистимо і натираємо на крупній тертці.
  3. Форму для запікання змащуємо маслом. Тісто ділимо на дві нерівні частини 1 до 3. Більшу частину розкачуємо і викладаємо на дно форми, робимо високі бортики.
  4. На тісто викладаємо картоплю, солимо і приправляємо. Потім кладемо куряче м’ясо і цибулю, цей шар також посипаємо сіллю і приправами. Поверх курки розкладаємо невеликі шматочки масла, так начинка вийде більш соковитою. Зверху закриваємо пиріг другою частиною тіста. Краї защипуємо.
  5. По центру поверхні пирога робимо невеликий отвір, змащуємо курник жовтком і ставимо в духовку. Випікаємо пиріг 1 годину при температурі 190-200 градусів. Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути. Курник можна подавати навіть разом з бульйоном і супами.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний курник з куркою та картоплею на кефірі?

Цей вид пирога є вишуканим, але простою стравою. Необхідні інгредієнти знайдуться в будь-якому холодильнику. За класичним рецептом курник готується з куркою та картоплею, нижче ви знайдете докладний рецепт цієї страви.

Склад:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 550-600 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Кефір будь-якої жирності – 250 мл
  • Харчова сода – 0,5 ч. л.
  • масло – 150-180 гр.

Для начинки:

  • Картоплю невеликого розміру – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Куряче філе – 350-400 гр.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Наливаємо в миску кефір. Сиплемо в кефір сіль і негашене соду, перемішуємо.

2. Вершкове масло ріжемо на шматочки, розтоплюємо на повільному вогні, остуджуємо і переливаємо до кефіру, перемішуємо.

3. У кефір невеликими порціями всипаємо борошно, можна відразу просіяти через сито. Вимішуємо тісто в мисці, коли воно стає досить густим, перекладаємо тісто на посипану борошном поверхню і продовжуємо замішувати його руками. Припиняємо місити тісто, коли воно перестає липнути до рук.

4. Куряче м’ясо промиваємо та нарізаємо дрібними шматочками.

5. Лук очищаємо і також дрібно ріжемо.

6. Картопля промиваємо, чистимо й нарізаємо тонкими маленькими часточками, щоб він встиг пропектися.

7. Перемішуємо всі інгредієнти начинки, солимо, приправляємо.

8. Для курника краще скористатися круглою формою для випікання. Змащуємо форму невеликою кількістю масла. Тісто ділимо на дві нерівні частини 1 до 3. Більшу частину розкачуємо і викладаємо на дно форми, робимо високі бортики. На тісто викладаємо всю начинку. Зверху закриваємо пиріг другою частиною тіста. Краї защипуємо.

9. Посередині пирога робимо невеликий отвір для виходу пари. Збиваємо жовток з однією столовою ложкою води і змащуємо цим пиріг. Випікаємо курник при температурі 180 градусів 50-60 хвилин. Готовий пиріг охолодити, нарізаємо і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Курник з куркою та картоплею з листкового тіста

Не обов’язково готувати тісто для курника самостійно. У цьому рецепті можна використовувати готове заморожене листкове тісто. Вам залишається тільки підготувати начинку.

Склад:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Пшеничне борошно вищого сорту – 400-450 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • масло – 150-200 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Оцет 9 % – 1 ст. л.

Для начинки:

  • Куряче філе – 350-400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Зелена цибуля – 50 гр.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. У склянці теплої води розчиняємо цукор і сіль, виливаємо воду в миску розбиваємо туди одне яйце, перемішуємо. Вливаємо одну столову ложку оцту. Невеликими частинами всипаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Тісто повинне вийти м’яким і не повинно липнути до рук.

2. Розм’якшене вершкове масло ділимо на 4 частини.

3. Ділимо тісто на 4 частини. Кожен шматок розкачуємо товщиною 3-4 мм. Для кожного пласта тіста шматок масла. Розподіляємо пензликом масло по поверхні тіста. Кладемо шари з тіста один на одного.

4. На качалку намотуємо тісто, розрізаємо уздовж, прибираємо качалку, а тісто звертаємо ще раз поперек.

5. Куряче філе відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками.

6. Картопля промиваємо, чистимо і натираємо на крупній тертці. Картопля віджимаємо від рідини.

7. Зелена цибуля промиваємо та нарізаємо.

8. Тісто ділимо на дві нерівні частини. Форму змащуємо маслом. Більшу частину тіста розкачуємо і викладаємо на дно форми, робимо бортики, щоб вкласти начинку на пиріг. На тісто кладемо шар з картоплі, солимо і перчимо його, зверху упереміш розкладаємо курку і цибулю. Другим шматком тіста накриваємо начинку, краї верхнього і нижнього шару тесту защипуємо між собою.

9. В окремій мисці одне яйце збиваємо з дрібкою солі, цією сумішшю змащуємо поверхню пирога. По центру робимо невеликий отвір, щоб виходив пар. Форму з курником ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин. Даємо пирогу охолонути і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Повітряний курник з куркою та картоплею на дріжджовому тесті

Повітряне дріжджове тісто відмінно підходить для випічки, додайте до нього смачну начинку з курки та картоплі, і у вас вийде відмінний пиріг до чаю. Курник гарний як гарячим, так і холодним.

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 4 склянки
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Вода – 1,5 склянки
  • Дріжджі – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Соняшникова олія – 100 мл
  • Сіль – щіпка.

Для начинки:

  • Куряче філе – 350-400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • масло – 80 гр.

Процес приготування:

1. Заливаємо теплою водою дріжджі. Сиплемо до дріжджів цукор, сіль, і 5 столових ложок борошна, перемішуємо і залишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин.

2. Решту борошно просіваємо. В опару додаємо борошно і олію. Тісто має вийде густим і еластичним, замішуємо до того моменту, поки воно не перестане прилипати до миски. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці.

3. Коли тісто трохи підніметься, ще раз його переминаем і залишаємо в теплому місці.

4. Куряче м’ясо промиваємо, сушимо і нарізаємо невеликими шматочками. Картоплю очищаємо і нарізаємо тонкими кружечками. Цибулю чистимо, нарізаємо півкільцями. Всі інгредієнти для начинки готові.

5. Форму для випічки змащуємо маслом. Тісто ділимо на дві нерівні частини. Більшу частину розкачуємо на товщину 1,5-2 сантиметри. Кладемо шар у форму так, щоб його краї виступали за межі форми. Першим шаром на тісто викладаємо картоплю, солимо його, посипаємо спеціями. На картоплю кладемо курку і цибулю, посипаємо їх спеціями і сіллю. Зверху на начинку розкладаємо нарізане кубиками вершкове масло.

6. Другу частину тіста розкачуємо, накриваємо їм пиріг, защипуємо краю і змащуємо поверхню збитим жовтком.

7. Ставимо форму з курником в розігріту до 180 градусів духовку на 50-60 хвилин.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт курника з пісочного тіста

Традиційний російський пиріг-курник можна готувати на різних видах тіста, але найбільш простим, смачним, так і швидким варіантом виходить курник з пісочного тіста. У цьому рецепті пісочне тісто замішуємо на борошні, маргарині соді і яйці, а для більшої пластичності тіста, додамо трохи кефіру. Начинка для курника буде класична – курка з картоплею і цибулею.

Час приготування: 2 години 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 4 склянки
  • Маргарин – 180 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Кефір – ¾ склянки
  • Сода – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Для начинки:

  • Куряче філе – 500 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом, інгредієнти для начинки і для тесту, причому останні повинні бути кімнатної температури.

Крок 2. Пшеничне борошно через густе сито насипте гіркою в посуд для замішування тіста.

Крок 3. У борошно налийте кефір, насипте сіль з содою, розбийте куряче яйце і покладіть розм’якшений маргарин.

Крок 4. Руками тісто добре вимісити до гладкого однорідного стану, складіть його в колобок і залиште на 30 хвилин для вистоювання при кімнатній температурі.

Крок 5. За цей час приготуйте начинку для курника. Куряче філе промийте, обсушіть серветкою, наріжте невеликими шматочками і трохи обсмажте в розігрітому маслі (половині вказаного в рецепті кількості). Обсмажене філе посоліть.

Крок 6. Очищений і промитий картоплю наріжте соломкою або невеликими брусочками.

Крок 7. Очищений цибулю наріжте маленькими кубиками і перекладіть до картопляної нарізці.

Крок 8. До овочів перекладіть обсмажені шматочки філе, додайте ще трохи солі з чорним перцем за смаком. Начинку добре перемішайте і додайте пару лаврових листів.

Крок 9. Після часу розстойки пісочне тісто розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину розкачайте в пласт відповідно розміру і формі для випічки. Форму змастіть вершковим маслом, укладіть розкачане тісто, сформувавши по краю високі бортики. На тісто рівним шаром викладіть приготовлену начинку.

Крок 10. Розкачайте другу частину тіста і покрийте нею начинку. Краї курника щільно скріпіть. В середині його зробіть отвір для видалення пари. Поверхня курника змастіть білком або жовтком.

Крок 11. Заздалегідь до 200°С. розігрійте духовку. Курник випікайте протягом 60-80 хвилин, що залежить від висоти пирога і особливостей духовки. Спечений курник перекладіть на блюдо, накрийте серветкою і залиште на 15 хвилин для «відпочинку».

Крок 12. Приготований простий і смачний курник з пісочного тіста можете нарізати порційними шматочками і сервірувати до столу. Смачної і вдалою випічки!

Маленькі міні-курники з куркою та картоплею

Приготування міні-курников ґрунтується на рецепті звичайного великого пирога, відмінність лише в розмірі. В маленькому розмірі їх зручніше подавати до столу.

Склад:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 350-400 гр.
  • масло – 150-180 гр.
  • Сметана – 150 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Харчова сода – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Соняшникова олія – 1 ст. л.

Для начинки:

  • Куряче філе – 350-400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • масло – 20 гр.

Процес приготування:

1. Змішуємо в глибокій ємності борошно, розм’якшене масло, сіль, сметану і яйце. Замішуємо тісто спочатку в мисці, потім перекладаємо його на рівну поверхню і продовжуємо місити руками. Готове тісто кладемо в миску і накриваємо харчовою плівкою або рушником.

2. Картопля промиваємо, чистимо і натираємо на крупній тертці. Куряче філе промиваємо та нарізаємо дрібними шматочками. Лук очищаємо і також дрібно ріжемо. Змішуємо всі інгредієнти, солимо, додаємо спеції і перемішуємо.

3. Для зручності розкачування тіста, ділимо його на чотири частини, з кожної частини катаємо «ковбаски», розрізаємо їх на більш дрібні шматочки. Шматочки розгортаємо в корж товщиною 1-1,5 сантиметра. На коржі кладемо начинку і загортаємо курник у формі кульки.

4. Деко застеляємо пергаментним папером, змащуємо її рослинним маслом і посипаємо борошном. Викладаємо на деко міні-курники, ставимо в духовку на 35-40 хвилин, температуру ставимо 200-220 градусів. Міні-курники викладаємо на загальне блюдо і теплими подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування курника з картоплею на сметані

Незважаючи на велику різноманітність кафе і магазинів з величезним вибором випічки на будь-який смак, немає нічого смачнішого домашнього пирога, приготованого з любов’ю і турботою. З цілком звичайного набору інгредієнтів можна приготувати смачний курник з куркою та картоплею.

Склад:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 3-4 ст.
  • масло – 200-250 гр.
  • Сметана – 1 склянка
  • Сіль – щіпка.
  • Харчова сода – 0,5-1 ч. л.

Для начинки:

  • Куряче філе – 350-400 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • масло – 50 гр.

Процес приготування:

1. У миску просіваємо борошно, додаємо сіль, соду і сметану. Вершкове масло розтоплюємо, охолоджуємо і додаємо до тіста. Замішуємо тісто, загорнути його в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-50 хвилин.

2. Куряче філе промиваємо та нарізаємо шматочками.

3. Картопля промиваємо, чистимо і натираємо на крупній тертці.

4. Лук очищаємо і також дрібно ріжемо.

5. Змішуємо всі інгредієнти, солимо і приправляємо.

6. Форму змащуємо маслом. Тісто ділимо на дві нерівні частини за розміром приблизно 1 до 3. Більшу частину розкачуємо до товщини 1-1,5 сантиметрів і укладаємо на дно форми, робимо високі бортики.

7. На тісто викладаємо начинку. Поверх начинки розкладаємо невеликі шматочки масла. Зверху закриваємо пиріг другою частиною тіста. Защипуємо краї тіста.

8. У центрі поверхні пирога робимо невеликий отвір, змащуємо курник жовтком і ставимо форму в духовку.

9. Випікаємо пиріг 50-60 хвилин при температурі 190-200 градусів. Готовий пиріг скроплюємо водою і залишаємо остигати під рушником.

Приємного апетиту!

Дуже смачні курники-трикутники з куркою та картоплею

Міні-пироги можуть стати відмінним перекусом. По цьому рецепту ви зможете приготувати курники-трикутники з куркою та картоплею, які буде зручно взяти з собою на роботу, прогулянку або пікнік.

Склад:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 10 ст. л.
  • масло – 100 гр.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Молоко – 100 мл
  • Майонез – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.

Для начинки:

  • Куряче філе – 300-350 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Вершкове масло ріжемо на шматочки і розтоплюємо на маленькому вогні, охолодити. Масло змішуємо з молоком, яйцем, майонезом і сметаною.

2. Борошно змішуємо з половиною чайної ложки солі, содою, з’єднуємо її з рідкою сумішшю, замішуємо тісто, загортаємо його в харчову плівку і кладемо на 30 хвилин у холодильник.

3. Куряче м’ясо нарізаємо кубиками. Картопля промиваємо, очищаємо і тремо на крупну тертку. Цибулю нарізаємо півкільцями. Зелень подрібнюємо. Всі інгредієнти для начинки змішуємо, солимо і посипаємо приправами.

4. Тісто ділимо на 8-10 частин, розкачуємо їх. Товщина тесту 0,5-1 сантиметр. У середину кожного коржа кладемо трохи начинки. Загортаємо начинку і формуємо з тіста трикутник, в центрі залишаємо маленький отвір, щоб виходив пар.

5. Деко застеляємо пергаментним папером, посипаємо її борошном, кладемо пиріжки на деко, змащуємо їх жовтком і ставимо в духовку. Температуру духовки ставимо 180 градусів і випікаємо 40-50 хвилин. Пиріжки можна їсти як гарячим, так і охолодженими.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт холодцю курника з картоплею

Пироги можна готувати швидко і легко. Наприклад, за рецептом заливного курника з куркою та картоплею.

Склад:

  • Яйця курячі – 3-4 шт.
  • Майонез – 10 ст. л.
  • Борошно пшеничне вищого сорту – 180-250 гр.
  • Сметана будь-якої жирності – 10 ст. л.
  • Сіль дрібна – 0,5 ч. л.
  • Соняшникова олія – 1 ст. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.

Для начинки:

  • М’ясо курки – 400-450 гр.
  • Бульби картоплі – 2-3 шт.
  • Цибуля – 0,5-1 шт.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Просіваємо борошно, сиплемо до неї соду, перемішуємо.

2. Змішуємо яйця, сіль, сметану і майонез. Потім всипаємо борошно, перемішуємо, за консистенцією тісто має вийти, як дуже густа сметана.

3. Куряче м’ясо нарізаємо кубиками.

4. Картоплю чистимо, нарізаємо тонкими кружальцями або натираємо на тертку. Цибулю дрібно ріжемо.

5. Глибоку форму застеляємо пергаментним папером, змащуємо маслом, виливаємо в неї половину тіста, зверху кладемо картопляний шар, трохи солимо. Потім шар з курячого м’яса, посипаємо його сіллю і спеціями, і зверху кладемо цибулю. Заливаємо другою половиною тіста вміст форми.

6. Духовку розігріваємо до 180 градусів, ставимо пиріг на 55-60 хвилин. Перевіряємо готовність пирога, проколюючи його дерев’яною шпажкою, якщо вона залишається сухою – пиріг готовий. Пиріг подаємо охолодженим.

Приємного апетиту!

Курник з картоплею, куркою і грибами в домашніх умовах

Основою для начинки курника є куряче м’ясо, до нього можна додавати інші інгредієнти за вашим смаком. Ми будемо готувати курник з начинкою з курки, картоплі та грибів.

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно вищого сорту – 3 склянки
  • Кефір будь-якої жирності – 1 склянка
  • Харчова сода – 1 ч. л.
  • Вершкове масло або маргарин – 150-180 гр.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.

Для начинки:

  • Куряче філе – 300-350 гр.
  • Печериці – 200-250 гр.
  • Морква середнього розміру – 0,5-1 шт.
  • Бульби картоплі – 2-3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Соняшникова олія – 1-2 ст. л

Процес приготування:

1. У кефір сиплемо соду. Вершкове масло розм’якшуємо і змішуємо з кефіром, додаємо одне яйце, потім додаємо борошно і замішуємо тісто. При необхідності можна додати більше борошна, тісто має бути жорстким.

2. Овочі промиваємо, картоплю нарізаємо тонкими смужками, гриби – скибочками, цибулю – півкільцями, моркву натираємо на тертку.

3. На сковороді обсмажуємо цибулю, картоплю, моркву і гриби. Додаємо до них спеції і сіль за смаком.

4. Куряче філе промиваємо та нарізаємо дрібними кубиками.

5. Тісто ділимо на дві частини, одна більша, друга – менша.

6. Більшу частину розкачуємо і кладемо на змащений маслом форму. Викладаємо всю начинку на тісто, зверху накриваємо начинку другим пластом тіста, краї защипуємо між собою. Змащуємо поверхню збитим жовтком. На поверхні робимо кілька проколів.

7. Ставимо пиріг в духовку і випікаємо при 180 градусах 40-50 хвилин. Пиріг охолоджуємо і подаємо до чаю.

Приємного апетиту!